Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Second Wave 2023. 11. 21. 14:58
Előzmény: #210264  EURHUF_goes_to_haven
Nem leszek népszerű vele, de szerintem azt is néznie kell a mindenkori felelős (huhh) kormányzatnak, hogy mi a helyi érdek. Pl. a mobilitást előmozdítani Budapesten eléggé értelmetlennek tűnik; mi a társadalmi cél, mit akarunk a közösségi támogatással elérni? Azt, hogy a piacon könnyen eladható szakmák képviselői könnyebben dobbantsanak az országból? 
A bérek Budapesten a leginkább alkalmasak arra, hogy a piaci bérlakást megfizesse az ember fia. Támogatni nem a könnyebb távozást, hanem a könnyebb megtelepedést kell. KÖZérdekű, de alacsony fizetésű / vagy hiányszakmákban el tudom képzelni, hogy kapjanak az abban dolgozók kedvezményes bérlakást Bp-en is valamiféle kompenzációként (például pedagógusok, stb.). Szóval az még megválaszolandó, hogy hol, melyik magyar városban lenne érdemes bérlakásprogramot indítani és milyen volumenben, mert Bécs és Budapest helyzete azért nem ugyanaz. Ami jó Bécsnek, az nem feltétlenül előnyös Budapestnek. Azért lábon ne lőjük már magunkat.
Törölt felhasználó 2023. 11. 21. 14:47
Törölt hozzászólás
slash 2023. 11. 21. 14:47
Előzmény: #210274  mr_bob
Jó. Annyi előnyöm volt hogy agglóban laktunk asszonnyal és ott nem kellett lakbért fizetnem. Tehát nem a vidéki semmiből jöttem.  De kib..ott szegények voltunk. Apám tanár, anyám htb. se színestv se kocsi se semmi. Asszony dettó.  Pl hétvégén voltam egy buliba. Házavató, új ház felhúzva. "Anyáméktól kaptunk a telket.." ja bazdmeg.. akkor így könnyű!  Én hónapokig könyörögtem apámnak hogy a kis házát fedezetbe bevonjuk a panelhitelbe.. Kp segítség nulla. 
Törölt felhasználó 2023. 11. 21. 14:46
Törölt hozzászólás
slash 2023. 11. 21. 14:42
Előzmény: törölt hozzászólás
Te ebből élsz. Én tanultam is, már megbocsáss. :-) A saját házaim kecóim esetében nyeltem a cementport más házát nem építem. :-) 
mr_bob
mr_bob 2023. 11. 21. 14:36
én akkor 24 évesen matuzsálem leszek hozzád képest ,)
mr_bob
mr_bob 2023. 11. 21. 14:35
Előzmény: #210260  slash
érthető ,) megmondom őszintén kicsit keményebb történetet vártam. ahhoz képest, ahogy fogalmazol itt a fórumon nem volt ez olyan rémálom. gyakorlatilag 10 évig tudtál "mamahotelezni", ahol feltételezhetően nem kellett bérleti díjat fizetned, tehát tudtad maximalizálni a megtakarításaidat. ráadásul mindezt létbiztonságban, szóval még ha munka nélkül is maradtál hetekig, vagy hónapokig, akkor sem kellett azon aggódnod, hogy nem lesz fedél a fejed felett. ebből kifolyólag, amikor azt írtad ma is, hogy "Nulla szülöi pénzügyi segítség", az szerintem nem teljesen igaz. nem csak az a pénzügyi segítség, hogy a markodba nyomnak pár milliót, hanem az is, ha a zsebedben marad, mert a végeredmény ugyanaz.
ehe
ehe 2023. 11. 21. 14:34
Én 22 évesen még az egyetemet koptattam, vagy az engem, vagy egymást koptattuk.
Ja persze miért is nem dolgoztam mellette, valószínűleg egyébként igy visszanézve javasolnám most magamnak, ha lehetne :).
Törölt felhasználó 2023. 11. 21. 14:13
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2023. 11. 21. 14:11
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2023. 11. 21. 14:09
Törölt hozzászólás
ehe
ehe 2023. 11. 21. 14:09
Na jó, hogy jössz, te mikor röpültél ki a szülői házból?
Törölt felhasználó 2023. 11. 21. 14:08
Törölt hozzászólás
N0MAD 2023. 11. 21. 13:57
Előzmény: #210262  Pistike12
“ Azt hittem vegre lesz eszuk es elinditjak a NERes cegek mert love kapacitas van, de nem eleg, inkabb csokplusz:) ”
Mert sokévtizedes időtávra kalkulálnak nem pedig arra hogy továbbálljanak ha változik a helyzet nyilván :D
N0MAD 2023. 11. 21. 13:54
Előzmény: #210260  slash
“ Igen. mivel nem volt kivel összeköltözni:-) ”
Én is sokáig szülőknél, aztán hogy mi az ok és mi az okozat azt magam sem tudom: azért nem volt kivel mert nem volt “saját” bérelt lakás, vagy azért maradtam mert nem akartam/tudtam “valakivel” :D
Aztán így gyült is pénzmag, meg diploma is lett munka mellett hogy nem lógott a lakáshitel/ albérlet a nyakamban…. Azt hiszem megalapzódott az életem, ha luzerség ha nem. Aztán akiknek nem voltam partiképes nemigen tartanak előrébb, sőt. 
Na nem mintha versenyben lennék valakivel, vagy visszacsinálhatnám. Vagy akarnám. 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 11. 21. 13:41
Előzmény: #210262  Pistike12
Mármint ezt az osztrák modellre érted, vagy hogy itthon nem tud?
Ha jól értem ezek minimális nyerségű cégek, nem nagyon lehet belőlük kivenni, arra gondoltál, hogy az elején berak egy ember 10M et (tételezzük fel, hogy 40M az ingatlan) , benne lakik fizeti a bérletit és idő után azt mondja, hogy meg is venné ?
EURHUF_goes_to_haven 2023. 11. 21. 13:38
Előzmény: #210261  Second Wave
Ez ebben az országban felülről lenne tönkre téve abban a pillanatban, hogy piacra lép, vagy megjelenik a médiában. Lenne ott minden, lejárató kampány, kisemmizett és nem kifizetett alvállkozók (miért is cseng ez nekem annyira, de annyira ismerősen), az hogy gyenge minőséget épít, vagy hogy veszélyes... 
A bamba emberek pedig elhinnék. 
Itt ha elkezdenek egy beruházást 100 ból és a  végére 300-330 körül lesz a vége az a "normál" lefutás.
Itt ezeknek a GVB -knek az előnye, hogy olcsón kapják a telket, keveset adóznak, cserébe kell szállítani minőséget, egy jó piacon, ha még az építőanyagokkal is tudnak kedvezményt kapni akkor lehet működne, de ehhez kell egy "tömeg". Ez a kritikus tömeg lenne az ami kitermeli az újabb építéseket/ hiteleket, és egy előre menekülő állapotot idézne elő. De nálunk még nagyon kicsiként ez hamvába halna. Lásd Kata, és lásd taxisok, über... 
Az itteni embernek nem kell a verseny, az túl bonyolult. Neki a posvány kell, a zavarosban halászni, hogy a haver ismerőse mondta h tuti, és hogy úgy mennek fel az árak, nem győzöd majd számolni a bevételt... Aztán jött a valóság és arcon csapott. Pont amiért működik kint, amiatt nem fog tudni soha otthon 
Pistike12 2023. 11. 21. 13:36
Előzmény: #210258  Placi82
Az sp500 kamatemeles osszefuggeseben tevedett:) 
Pistike12 2023. 11. 21. 13:35
Előzmény: #210261  Second Wave
"Változatlan feltételhalmaz (adózás, stb.) mellett nem tud működni céges bérlakás szisztéma itthon" 
Na ez az oltari nagy kamu. Olvastam en is a nyilatkouatokat errol. Veletlenul nem hataroztak meg, hogy mi az a "megeri". A nyilatkozok hozzaszoktak, hogy berak 10ft es abbol kihuz 15+Ft 2 ev alatt. Es most finom voltam... 
A berlakasnal epp az a lenyeg, hogy a lakas erteke inflacioval no, es folyamatosan van munka a beruhazonak. Na, ez a magyarnak nem tetszik illetve nem erdekli. Mert rovid ido alatt qvasokat kell keresni. 
A berleti dijnak az amortizaciot a koltsegeket es a nyereséget kell fedezni. 
Azt hittem vegre lesz eszuk es elinditjak a NERes cegek mert love kapacitas van, de nem eleg, inkabb csokplusz:) 
Second Wave 2023. 11. 21. 12:50
Előzmény: #210256  EURHUF_goes_to_haven
Ezt köszi. Tényleg vannak benne hasznos ötletek, amiket érdemes végiggondolni. Nekem azért az jött le, hogy a bécsi rendszer a piaci lakbérek kb. 75%-os szintjén tud lakást biztosítani. Ez is lehet segítség. Változatlan feltételhalmaz (adózás, stb.) mellett nem tud működni céges bérlakás szisztéma itthon, a hazai lakbér szinten, erről már a fejlesztők nyilatkoztak. Ha kedvezményeket kapnának, akkor mennének le a magánszemélyek által kiadott lakbérek szintjére. Nyilván további kedvezmények kellenének ahhoz, hogy elérjék a 75% - os lakbér szintet. A másik, hogy egy-egy ilyen projekt a néhány 10 - 50 esetleg 100 lakásával csepp a tengerben. Az elmegy a haveroknak. Ami esetleg marad, az mehet az állami alkalmazottaknak (ez ma is így megy). Nem tudom, hogy el lehet-e érni a bécsi szintet, hogy az igényeket átlagosan 2 év várólista után kielégítik, és hogy 2 év után a piaci lakbér * 0,75 -öt fizetni az jelent-e valamit. Én most az egyik kis csepeli lakásomat 140-ért adom ki, ha ilyen lenne, és a bérlőm válatan, akkor lenne a lakbére mondjuk 105. Ahhoz, hogy ez céges keretek között elérhető legyen, átlagosan minden költség tényezőnek jelentősen esniük kellene. Az olvasott támogatások (kedvezményes vagy ingyen(!? honnan-kitől?) telek, támogatott hitel) szerintem ehhez nem elegendőek.
Egyébként Zentainak házon belül kellene mozgolódni. Zsiday mesternek van tapasztalata lakásfejlesztés témában, kíváncsi lennék a véleményére, belevágna-e egy GVB alapításába, esetleg közösségi tőkebevonással, Plotinus II. vagy valami néven. Na, az nagyot szólna.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek