A véleményetekre lennék kíváncsi abban a dologban, hogy miként kezelitek azt az érzést( egyáltalán foglalkoztat-e titeket), amikor felfigyeltek egy papírra(mint mondjuk pár napja nekem a Delta), amiről "tisztán látszik", hogy ez most menni fog! De nem szívesen bontom meg a jelenlegi portfolióm és ezért csak bámulok napokig, ahogy megy nélkülem! Szar érzés, főleg felhalmozási időszakban, hogy gyorsabban is haladhatnék, persze milyen kockázatok árán!?
És a belső átárazási hajlandóság teljesen átalakult (mindenki sokkal könnyebben emel 5-10%-ot, amit pár éve nem lehetett meglépni), erre nem lehet ráengedni egy gyengülő forint melletti importált inflát pluszban.
Az infláció. Az elmúlt 14 évből kb mindent managelni tudott úgy a kormány, hogy nem veszített a népszerűségéből. Most nagy változás a kegyelmi ügy, MP feltűnése és az, hogy 2021-ig kb. a nagytöbbség úgy érezhette, hogy jobban él, de a 2022-23-as infla ezt megfordította sokaknál. Kizárt, hogy mégegyszer akarnának komoly inflát, szerintem a 4-5% körüli szint lesz tartva, ahhoz viszont nem lehet elengedni a forintot drámaian. Lassan gyengülő forintra számítok (értsd: évi 1-3%) a köv 2-3 évben.
Azt tippelném, hogy nem akarja szinten tartani. Ezt a multik miatt gondolom, meg mert valahogy ki kell gazdálkodni a 13. havi nyugdíjat. Ezen kívül számítok egy választási pénzesőre ‘26-ig, aminek láttuk a hatását legutóbb is. Plusz az MNB elnök személye is kérdőjeles számomra a jövőben, ezért úgy gondolom hogy még határozottabban fog érvényesülni a kormányzati szándék ezért középtávon(5év) én kivenném az MNB-t az egyenletből.
Szinte felüdülés látni hogy vannak hasonló célokkal emberek itt. Az HUF vs EUR-s állampapírral a befektetési időtáv lehet fontos, nagyon hosszútávon már nem csak az EUR-HUF hanem az EUR-USD kereszt is erősen beleszámít majd az összképbe. Én az EUR-t preferáltam eddig állampapírba hosszútávra, emlékszem 305 ft-ért váltottam át még először elkezdhessem venni, ott még infl +1,5% körüli hozamok voltak 5 évre, csökkenő kamatkörnyezetven, de most hogy a PEMÁP-ot kivezették, egyelőre nem vettem rá EMÁPot 3,8%-on. A XEON nevű ETF egyébként TBSZ-en jelenleg ugyanezt a hozamot tudja ha valaki számol ezzel (mert én nagyon is igen :))
Hogy én se maradjak ki: a befektetési keret 100%-a eurozónás részvények egyedileg válogatva, saját elemzés alapján. Ezen felül likviditási keret: kp, bankszámlapénz, később ehhez jön még valuta és kincstári számla.
A forintgyengülés mértékét nem lehet előre látni. Bence Balázs videójában 9:10-től pont erről beszél igaz hogy az 1 éves állampapír kamatokkal számolva 2010 -2023 között az USA állampapírok lettek a nyerők a forintos és az euros előtt. Kérdés, mostantól a kormánynak és MNB-nek milyen tervei vannak a forinttal, visszatérnek az éveken át alkalmazott gyengítéshez, vagy próbálják szinten tartani, esetleg erősíteni. Amennyiben MNB tovább vágja az alapkamatot és a FED, EKB csak később kezd kamatvágásba nagyon kicsi lesz a kamatok közötti különbség. Nem igazán lesz vonzó egy 6%-ot kamatozó forintos állampapír mondjuk egy 5%-ot adó USA állampapírral szemben.
Ha esetleg érdekes, a mi családi portfóliónk (csak a pénzügyi rész). Állampapír (PMÁP+DKJ) 62,19% ÖNYP (aktív portfólió) 16,10% EUR rövid kötvény alap (TBSZ-en) 2,65% USA 7-10yrs Treasury ETF (TBSZ-en) 1,01% Arany ETF (TBSZ-en) 1,66% SP500 ETF (TBSZ-en) 4,20% MSCI Core World ETF (TBSZ-en) 4,79% MSCI Core EM ETF (TBSZ-en) 1,06% EUR + USD (számla és kp) 1,32% HUF betét és számla 5,03%. Fentieken túl van ingatlan is, ami a pénzügyi rész majdnem felével egyenlő (és pontosan nem is lehet megadni az értékét).
Arról mi a véleményetek, hogy forintos állampapír vs eurós? Ugyan a forint egy stabilan gyengülő deviza, de annyival nagyobb kamatot is fizet nagyjából - szvsz!?
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)