Inkább 50% az a 60, de a lényeg hogy hosszabb távon, akár nagyobb visszaesés is valószínű, esetleg egy ilyen DotCom vagy a Lehman Brothers kezdetű dolog, vagy mégdurvább orosz minta, meg ~2% körüli állampapir hozam, Cryptoba inkább bele se megyek, mán kiszálltam :D Nem, dehogy vagyok irigy, respect hogy közzétetted a porfoliót.
Az állampapírok viszonylagosan kiszámíthatóak, ezért képviselnek a portfóliómban ~60%-os súlyt. A jövőnkről való gondoskodás nem kaszinó. ---------------------------------- A fennmaradó 40% megy magyar illetve amerikai részvényekbe, kriptóba, egyéb befeketetésekbe. ---------------------------------- De hogy legyen egy negatív scenario is: A portfólió értéke 2024.12.11-én nem lesz kevesebb mint 140.000.000 HUF (rendkívüli, előre nem tervezett kiadástól eltekintve)
Tetszenek az arányok, de azért ne felejtsük el hogy hétágra sütött a nap kb. minden befektetésnél mostanában (Cryptoban 8 ágra), de lesznek még felhők később, mi a negativ szcenáriód?
Egyetértek az általad leírtakkal! Szerencsére élelmiszer fronton nagyon jól állunk, bizonyos szempontból az egészséges életmód még olcsóbb is: nincs cigi, alkohol, kóla, nasi nagyon minimális, semmi gyógyszerre nincs szükségünk...stb. Amiben biztos változnom kell, hogy eddig csak magyar tőzsdén kereskedtem! Bár jól hozott, de egyest kapnék diverzifikációból!
Jónak tűnik a szorzó, egyetértek! (x25) -------------------------------------- A kemény feladat a teljes önállósodás után az lesz, hogy a mindenkori éves "hazudott" infláció és a valós infláció ("trueflation") közötti eltérést is elő tudd állítani a befektetéseiddel, de legalábbis jól meg tudd közelíteni, ekkor válik fenntarthatóvá a rendszer egy erős kezdeti tartalékolás mellett. -------------------------------------- Illetve fontos még hogy negyedévente / félévente ellenőrizd a saját vásárlói kosaradat, te milyen termékekre milyen arányban költesz, és azoknál hogyan szalad el az infláció. ------------------------------------- Nem meglepetés gondolom senki számára, hogy amikor már az egzisztenciális körülményeiddel elégedett vagy (ingatlan tulajdonok, azok berendezése és ingóságok), akkor alapvetően az élelmiszerre elköltött költség, a rezsiköltségek és a nyaralásra, welnessre fordított költségek (kisebb mértékben ruházkodás, stb...) eredője lesz a meghatározó, de mindenképpen az élelmiszerköltségek fognak dominálni (bár ezek pontos belső megoszlása mindenkinél más arányban alakul). ------------------------------------ Akik pedig ezen a "könnyű" úton a kerékpárod küllői közé dugdossák a pálcát, azok ellen a harc nem olyan vészes :) ----> Csupán a bankrendszer / Állam / Hatóságok / ............ gyakorlatilag mindenki, jobb esetben a szűk családodon kívül :)
25x, családos vagyok 2 gyerekkel, a férjem továbbra is dolgozni fog( ő is így szeretné), erre alapozva elégnek érzem. Nem vagyunk nagy utazók, átlagos vidéki életet élünk, saját házzal, hitelmentesen.
Kedves Pipamocsok, 200.000.000 HUF-ot jelöltem ki elsődleges célnak. A MINIMÁLIS ELVÁRÁS az alábbi tartományokba vinni a portfólió értékét (különösen nagyobb, előre nem látható vagy nem tervezett kiadás figyelembe vétele nélkül): 2024.12.11-ig: 145.000.000 - 150.000.000 HUF-os tartományban leszek. 2025.06.11-ig: 162.000.000 - 170.000.000 HUF-os tartományba érek. 2025.12.11-ig: 180.000.000 - 190.000.000 HUF-os tartományba érek. OPTIMISTA CÉL: 200.000.000 HUF elérése 2025.12.31-ig. Üdv., kulio
Most vettem észre ezt a topikot, céljaink úgy tűnik hasonlóak, nekem még 2,5 év aktív munka van, aztán jöhet a szabadság! Gratula az eddigi felhalmozáshoz!
Szerintem így 130 milla felett ezt már most nyugodtan nevezhetjük egy nem túl nagy de a magyar ugaron mindenképp szép fire portfoliónak. Mennyi a végső célod ?
FUTURAQUA: Ez kicsit kilóg az "ésszerű befektetés" sorból, de egyelőre ő a fekete bárány. A vízgazdálkodás jövőbeni fontossága miatt nézegetem, ha esetleg rátenyerelne az "állami hátszél", és úgy jártna mint a KONZUM, akkor jó ha van belőle pár darab :) A Konzumnál elmulasztottam anno egy 100 milliós profitot, a Futuraquanál és a Pannergy-nél is jöhet szerintem meglepetés........
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)