Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BKKT 2023. 12. 11. 12:01
Előzmény: #677  Vodafonelive

Ilyen esetben amikor magyar cég foglalkoztat úgy, hogy külföldön dolgozol, akkor a magyar fizetésed + külföldi napidíj jár. Ennek összege 60-euró/nap volt eddig, de kb. egy hónapja emelték fel ezt a napi díjat 80/euróra, ez a maximum ami adómentesen adható.  Ezzel emelkedik a fizetésed, de ez az összeg nem szerepel a járulék alapban, ami azt jelenti, hogy nyugdíjba és a táppénzbe sem számítják bele..
Ezt csak úgy kapod a magyar fizetésed mellé ha magyar bejelentéssel külföldön dolgozol.
Ki van ez találva, hogy a dolgozó véletlenül se járjon jól és ne kelljen több nyugdíjat, táppénzt fizetni ha magyar bejelentéssel külföldön dolgozik...
(Anyósom járt így, minimálbéres magyar bejelentéssel dolgozott közel két évtizedet a németeknél + kapta a napi díjat és egyéb juttatásokat, meg volt elégedve a bérével is... Akkor csodálkozott nagyot amikor 46-év munkaviszonnyal nyugdíjba ment és a nyugdíja nem érte el a 150-ezret sem...)
Tanulság, hogy magyar bejelentéssel nem szabad külföldön dolgozni mert így nem éri meg...
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 11:45
Előzmény: #677  Vodafonelive
Magyar adóbevalláson nem is fog eligazodni.. 
Tegyük hozzá a német se egyszerű, a lépcsős adózással + adókategóriákkal, de a betegbiztosítás és nyugdíjjárulés % os , és vannak elég jó kalkulátorok is.
Német bejelentkezés 10 perc , az ügyintézőnek megmondod, hol, hova, milyen státusszal, bemutatod a bérleti szerződést és kész. Ott azonnal generálnak neked adószámot, és nyilatkozol, hogy milyen felekezethez tartozol (ha pl keresztény akkor havi 50€ levonnak a fizuból ami megy a csuhásoknak--> Évi 600€!!!!) és ezt ha kedveset fogsz ki még el is küldi neked e-mailban (munkáltató felé, hogy le tudd adni). 
Átjelentkezésnél , megy csak bemész az ottani hivatlaba és megmondod, hogy eddig itt meg itt voltál és intézik.. komolyan minden mint a karikacsapás
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 11:39
Előzmény: #676  Freszelés
Ez egy nagyon jó kérdés, hogy milyen lesz a nyugat 20-50 év múlva. Amiben eléggé biztos vagyok, hogy Magyaroszágon rosszabb lesz, mert az irány is rossz, és ezt el se fogják ismerni, a németek ha valamit nagyon eltolnak legalább beismerik. 
De persze bármi lehet addig. 50 éves távon  én még valami eszkalációt várok, és hogy erre milyen válaszok lesznek adva az elég sokmindent el fog majd dönteni. 
De persze ezek csak feltételezések. 
Magyarország demográfiailag MOST kb halálra van ítélve.
https://azonnali.hu/cikk/20190815_igy-fog-kinezni-magyarorszag-2034-ben-ha-nem-lepunk-valamit
Ebben benne van a nyugdíjrendszer összeomlása is, illetve az elöregedő társadalom is.
Németeknél is van egy népességcsere, de nem akkora a teljes lakosságra vetítve mint magyarországon, és itt még a nagy hozzáadott érték miatt működik (Habár már itt is erősen foglalkoznak a kérdéssel, hogy meddig mehez ez így..)
És ezek még csak 15 éves távok, nem is 50... 
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 11. 11:28
Előzmény: #668  BKKT
En 2019-ben 6 honapig Nemetorszagban dolgoztam. Magyar munkahely altal ami azt jelenti, hogy magyar es nemet szamlara kaptam a forint es euros fizetesemet de itthon voltam bejelentve es kikuldetesen voltam. Viszont kint a ceg intezett lakcimkartyat, bejelentkezest stb-t, annak az evnek az adolapja is erdekes, nem is nagyon tudom ertelmezni.
Freszelés 2023. 12. 11. 10:05
Előzmény: #674  szieszta
1. Az alkalmatlan, inkompetens és ezért frusztált főnökök ráengedik a pszihózist az aLáREndeLTJeIKre, akik tovább locsolják ezt az ügyfelekre.
2. A jogszabályok, törvények, előírások úgy vannak megírva, hogy az alapeset az, hogy az ügyfél/vevő az bűnöző és csalni akar. A teszkóba' is ezért kib*szott macerás az önkassza (és ezért sem használom). Méregeti a súlyt, random ellenőrzéseket tart, megrezzen egy porszem a mérlegen zárol, stb.. Nyugaton csip-csip-csip, bankkártya és kész. Töknyolc hogy hova teszed a kosarat, nincs karám (mint az ikeában) az önkasszák körül, ahonnan csak blokkal tudsz kilépni, stb.. így az egész önkassza elvesztette "vonzó" jellegét. Mert pont csak sokkal bonyolultabb lett, mint kivárni az 1 percet a hagyományosra.
Nem véletlenük mondják ránk, hogy balkán, barbárok, pufferzónás/osztblokker. Ez a magyar sors is.
Az igazi kérdés az, hogy szeretnéd-e hogy az unokádnak esetleg jobb legyen? A nagyszülők nem fogják nagyon ismerni az unokájukat, az unokának meg nem lesz nagyszülője igazából. A gyereked se lesz echte német/svájci/angol/akármi. Azt sem tudom, hogy a nyugat milyen lesz 50 év múlva, de most ezt az árat kell(ene) megfizetni. Abban is biztos vagyok, hogy általában véve ez a régió mindig szarabb lesz. Mindenki egyéni vérmérséklete szerint eldöntheti, hogy neki ez az ár megéri-e.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 10:00
Előzmény: #674  szieszta
Ez magyarországon meg se lep... Németben nekem bármilyen ügyet kellett intázni eddig azt éreztem, hogy az ügyintézők tényleg segítani akarnak. Otthon meg a tökéletes ellentettjét... Legyen az akár bank, akármi... 
szieszta 2023. 12. 11. 09:48
Előzmény: #673  Freszelés

Sajnos az a baj, hogy az ügyintézés terén folyamatosan akadályokat kell leküzdeni. Nem arra megy ki a játék, hogy egyszerű és rugalmas legyen, hanem legyen megkeserítve az élet. Erről nagyon sok hivatalnok is tehet.
Én a "villanyórát" szerettem volna átíratni a bérlő nevére, fizesse ő amit fogyasztott. Az egyik esetben az ott ülő csinos hölgy elkérte a számlát és három perc múlva már kész is volt a szerződés. Két nap múlva ez megismétlődött egy másik bérlővel.A másik idősebb hölgy orrom alá nyomta a nyomtatványt, töltsem ki. Mikor kitöltögettem, három adat hiányzott és mondta, hogy menjek haza és nézzem meg a villanyórán. Mondom neki, nincs benne a rendszerben? De, benne van csak ő azt nem adhatja ki. No akkor szakadt el a cérna, ő mindent lát a számítógépén, de nem segít. Ráadásul az volt a gond, hogy én a villanyórát lefényképeztem, de az egyik szám nem volt olvasható.
No ennyit az ügyintézésről. mondtam is neki, hogy a kolléganője 2 napja 3 perc alatt oldotta meg, ő meg vissza, hogy nem szabadott volna, ez egy belső utasítás.
Freszelés 2023. 12. 11. 09:14
Előzmény: #672  BKKT
Én kicsit régebben (meg nem olyan régen is) intéztem ezt többedmagamnak és nekem ez a része ment személyes jelenlét nélkül.
Azt viszont hozzátenném, hogy a külföldön intézendő dolgok mindenütt mindig egyszerűbbek voltak. Konkrétan minden mindig ment mint a karikacsapás, a magyar rendszerrel volt mindig szenvedés. Sejtésem szerint a magyar nyelv nem alkalmas ügyintézésre. Legalábbis ez a legvalószínűbb tippem.
BKKT 2023. 12. 11. 08:56
Előzmény: #669  Freszelés

Nem kell bemutatni? Én fateromat bíztam meg azzal, hogy jelentsen ki a TB.-től mert éppen Lonnonban dolgoztam.... Semmiféle lefaxolt iratot nem voltak hajlandók elfogadni és faterom még megbízással sem képviselhetett engem... Londonból kellett haza repülnöm, ez 6-éve történt...
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 08:55
Szerződést persze még mit nem. Amiben benne van jó esélyel az ember fizetése stb stb... nincs az az isten.. 
Nekem abból volt gondom, hogy mikor kijöttem még az ottani cég (anyacég vett át) , biztonsági okból állományban tartott, és mikor itt lakcímre bejelentkeztem akkor E106 autómatikussan ki lett ütve, de NAEK- és NAV között a kommunikáció gyakorlatilag nem létezik így nem lehetett velük megérteni, hogy pontosan mikortól is van . Idén még kaptam egy ~4000 Ft ról szóló NAEK tartozást, egyszerűbb volt azt befizetni, mint hogy magyarázzam nekik, hogy mit hogy miért... 
Freszelés 2023. 12. 11. 08:47
Előzmény: #669  Freszelés
apró javítás az első sorban: "Lehet, de egyáltalán nem kötelező".
Freszelés 2023. 12. 11. 08:46
1. Nem kell a magyar lakcímről kijelentkezni. Lehet, de nem kötelez semmire.
2. ~TB-t egy helyen lehet és KELL is fizetni. A többszörös biztosítást az EU-n(EGT) belül tiltja a törvény. Nem kell munkavállalói szerződést bemutatni és főleg nem személyesen. Azt kell bizonyítani, hogy máshol biztosítva vagy. Javaslom az E104-es nyomtatvány tanulmányozását. Amikor egyik országból a másikba mész akkor úgy fizetes a biztosítást, hogy az folytonos legyen, mert az új hely nézi az előző végét és onnantól "számláz".
BKKT 2023. 12. 11. 08:42
Előzmény: #666  EURHUF_goes_to_haven

Három hónap külföldi tartózkodásnál már elviekben ki kell jelentkezni a magyar lakcímről, de ez csak elviekben működik.
A gyakorlat az, hogy külföldön is állandó lakcímük van és Magyarországon is mert ezt nem ellenőrzi senki.
A TB.-t viszont csak egy helyen lehet fizetni, ezért akik kint dolgoznak azoknak be kell mutatniuk személyesen a magyar TB.-nél a munkavállalói szerződésüket, hogy külföldön dolgoznak, csak ennek a személyes bemutatásával mentesülnek az itthoni TB. fizetési kötelezettség alól.
BKKT 2023. 12. 11. 08:31
Előzmény: #661  unidentified user

"Berlin. Interjú Herr Hans Wolfensteinnel, aki kukásként dolgozik a városnál.- 
Kedves Hans, hallottál már arról, hogy 2024-ben a német gazdaság csak stagnálhat, a magyar gazdaság 4%-kal nőhet?- 
Nein. Mein Gott!-
És arról, hogy emiatt a németek majd "tömegesen menekülnek" Magyarországra?- Nem. 
És mennyit lehet ott keresni kukásként?- Tán úgy 800 eurót.- Scheiße! Hetente?- Nem hetente, havonta. Miért, te mennyit keresel itt Berlinben?- 3000-et havonta.- És üzensz valamit a magyar kukásoknak?- Natürlich. Herzlich willkommen in Berlin!"
EURHUF_goes_to_haven 2023. 12. 11. 07:43
Előzmény: #664  Törölt felhasználó
Tudtommal az, amennyiben több mint 6 hónap a tervezett kintmaradás, de mivelminden szólgaltató kér lakcím kártyát hülye lennék kijelentkezni... NAEK kel volt egy pár hónapos vitám, hogy miért vagyok és hol biztosítva, nem vagyok-e vagy kétszeresen....
Németeknél is van akiken fog a propaganda és megindul. (alulbutorozottak főképp) Illetve ahogy mondták az a magyar akinek otthon már van ház-lakás, vagy összeszedte a rávalót. (ismerősi körben 5 ből 3 hazament főleg akik egyedül jöttek ki, és szociálissan nem tudak beilleszkedni, aki már itt talált párt, vagy párral jött az kint van még.).
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 12. 11. 07:27
Előzmény: #664  Törölt felhasználó
Ez mondjuk nekem is furcsa, mert hivatalosan testvereim is be vannak jelentkezve videkre, pedig nemetben elnek es dolgoznak mar eleg regota. Tb-re nincsenek, elvileg az tiltott is lenne.
Ha egyszer en is lelepek valoszinu en kijelentkezem.
Törölt felhasználó 2023. 12. 11. 02:42
Előzmény: #663  Benzedrine
Sosem volt kötelező kijelentkezni.
Benzedrine
Benzedrine 2023. 12. 10. 14:11
Előzmény: #662  N0MAD
Egyre többen mennek nyugdíjba és költöznek vissza a kinti magyarok. A kiköltözők viszont csak a német stastisztikában látszanak, mert már nem kötelező kijelenkezni magyar címről.
N0MAD 2023. 12. 10. 14:02
Előzmény: #661  unidentified user
Nem fordult vissza a magyarok kivándorlása csak a covid évei voltak mások. 
Tán ugyanaz lehetett a motiváció az ingatlanvásárló nyugdíjasoknak. 
Szerintem. 
unidentified user 2023. 12. 10. 13:08

Nemet-magyar vándorlási egyenleg:
https://ibb.co/FD6tH8G
Mi van Németországban, ami miatt nemhogy megállt/visszaforult a magyarok kivándorlása, hanem tömegesen elkezdtek a németek is Magyarországra költözni?

Topik gazda

FeherTibi
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek