Topiknyitó: zsoltee77 2018. 05. 01. 13:16

Kisbüfik nyílt topicja - itt mindenki mindenről IS írhat :)  

A téma adott. :)))
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
casual 2018. 05. 06. 17:35
Előzmény: #458  peggy01
Igen, csak attól még, hogy én pénzösszegekhez technikailag hozzáférek, nem leszek örököse is automatikusan minden összegnek. Ezért is írtam, hogy esetlegesen elszámolással tartozok pl a köteles rész tekintetében.
Másrészt én nem erről írtam, csupán a meghatalmazás érvényességéről: ami a halál pillanatában kétségtelen, hogy megszűnik.
Vagyis bár örökös vagyok, a brókercégnél vezett számla feletti rendelkezési jogom megszűnt. (ez akkor is így van, ha azt a brókercég információ hiányában még nem vonta vissza)
Szóval maga a pénzfelvétel és bármilyen a számlán végzett tranzakció mindenképpen jogtalan lesz.
Szolidan 2018. 05. 06. 17:34
Előzmény: #458  peggy01
Ez azt jelenti, hogy onnantól rendelkezhet is vele?
Egy ingatlan nyilván nem kerül a nevére, mert a bejegyzéshez kell a közhiteles végzés, de esetünkben értékpapírról beszélünk amivel a jelszó birtokában kereskedhetünk, az törvényes?   
peggy01 2018. 05. 06. 17:12
Előzmény: #456  casual
Az örökös (illetve a dologi hagyományos) a magyar jogban nem a hagyatéki eljárással vagy az azt lezáró hagyatékátadó végzéssel szerzi meg örökségét (illetve hagyományát); a hagyatékátadó végzésnek tehát nem konstitutív: öröklési jogot keletkeztető, hanem deklaratív: az öröklést közhitelűen tanúsító hatálya van.
Az öröklés az örökhagyó halálával nyílik meg. Az örökös az öröklés megnyílásával a hagyatékot vagy annak neki jutó részét vagy meghatározott tárgyát – elfogadás vagy bármely más jogcselekmény nélkül – megszerzi.
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 06. 17:08
Előzmény: #456  casual
kszi
casual 2018. 05. 06. 16:06
Előzmény: #455  casual
De összefoglalva, ha tényleg csak egyedüli vagy, akkor technikailag mindent ki tudsz venni, de utólag lehet bonyodalom.
casual 2018. 05. 06. 16:05
Előzmény: #454  casual
Láttam, hogy egyedüli örökös vagy, ami lehetséges, bár nem kizárható, hogy van olyan örökös, akiről nem tudsz.
casual 2018. 05. 06. 15:56
Előzmény: #452  MetalHeart
Jogilag ez úgy van, hogy a meghatalmazás CSAK addig érvényes, amíg él a meghatalmazó. Persze alapból a brókercég a halálról nem értesül, tehát technikailag kivitelezhető, hogy kivedd a pénzt, de ez biztosan jogszabályellenes lesz. Az értékpapírszámlán lévő pénz mindenképp a hagyaték része, amivel jogilag te a halál pillanatától már nem rendelkezhetsz, hiába van meghatalmazásod, kizárólag a jogerős hagyatéki végzés UTÁN.
Ha mégis megteszed, akkor az felveti a büntetőjogi felelősség (esetleges csalás) esetét is.
Ez még a banki folyószámla esetén is így van, még akkor is ha te vagy haláleseti meghatalmazottként bejelentve a banknak. Ebben az esetben elég a bank felé igazolnod a halál tényét és mindent felvehetsz.
De ez még szintén nem jelenti azt, hogy minden a tiéd is. Lehet ugyanis köteles rész is, amivel majd neked kell elszámolnod esetleg más örökösök felé, persze csak akkor, ha valaki bejelenti a közjegyzőnél, hogy létezett az a számla.
Szolidan 2018. 05. 06. 13:40
Előzmény: #452  MetalHeart
Szerintem igen, de nem vagyok ügyvéd csak én így értelmezem!
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 06. 13:38
Előzmény: #450  Szolidan
... azaz lezárhatom/transzferáltathatom és számlámra utaltathatom a családtagom számlájáról a pénzt/értékpapírt és majd én adózok utána, ha nem TBSZ konstrukcióról van szó. Igaz ? Egyedüli örökös vagyok.
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 06. 13:33
Előzmény: #449  MetalHeart
Tanulmányozhatod Elliott hullámait is (ez kimaradt az előző kommentből), hogy bővüljenek az ismereteid, de mondjuk ez nálam nem vált be.
Szolidan 2018. 05. 06. 13:33
Előzmény: #442  MetalHeart
4.1. A tárgyi illetékmentesség szabályai Mentes az öröklési illeték alól: 1. Az örökhagyó egyenesági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) valamint túlélő házastársa, bejegyzett élettársa4 által megszerzett örökrész. Az egyenesági rokonság azon természetes személyek között áll fenn, akik közül az egyik a másiktól származik. Felmenő egyenes ági rokonok az elődök, így a szülő, a nagyszülő, a dédszülő, míg lemenő egyenes ági rokonok: gyermek, unoka, dédunoka, azaz az utódok. 5 A házasságon kívül született gyermeknek vérszerinti apjával és annak felmenőivel jogilag értékelhető rokoni kapcsolata csak akkor jön létre, ha családi jogállást teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat vagy utólagos házasságkötés során tett elismerő nyilatkozat, illetőleg jogerős bírói ítélet rendezi. Az egyenesági rokonságot megillető illetékmentesség kiterjed az örökbefogadással létrejött rokoni kapcsolatra is. 
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 06. 13:22
Előzmény: #447  Miluna
Sztem felesleges... sehol sem adnak le olyan anyagot, ami ne lenne elérhető a neten... annyi dolgod van, hogy összegyűjtöd és elolvasod, illetve megérted és gyakorlod.  Súlyos tízezrek kifizetése, felesleges mászkálások órákra, stb. helyett otthon nyugodt környezetben levadászni minden infót több megfogalmazásban megközelítésben - többet ér. Eleinte mindenhol pár gyertyából máris alakzatot vélsz látni, aztán lassan mégis ráérzel, hol van valódi alakzat. Ekkor jön a művészet, hogy igazodj a "játékmesterhez", mert a te alakzatodat lépten-nyomon "megsérti, felülbírálja".  Hasonló a szitu a fibo szerkezet megalkotásával is, állandóan "letöri vagy kitöri", illetve "nem passzol" a fibo szintjeidhez az árfolyam mozgása. Ebből adódóan a célárak sem fognak teljesülni. Itt is érdemes igazodni a valósághoz, ne ragaszkodj a saját elképzelésedhez. Természetesen nagyon jó ha rögtön stimmel a meglátásod a valósággal, lényeg, hogy mindig próbáld szinkronba hozni. Nagyon jó, ha az adott papírra vonatkozóan vannak fundás infóid, beletanulhatsz persze, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb a szakik infót megszerezni. Ebből megtudhatod, hogy értéktelen szarral akarsz éppen kereskedni vagy csak alulárazott a cucc, vagy éppenséggel rendkívül túlárazott. Ezen infók után a TA-val máris elhelyezheted a papírt a preferenciáid között. Pár év alatt lenyugszol, nem kell minden hullám meglovaglása, sőt kilépsz külföldi piacokra is, miután ráérzel a hazai piac rendkívüli ciklikusságára, manipulálhatóságára. Megkülönbözteted a blueket, ML papírokat, és nagy reménységeket, de amúgy üres cégeket. A külföldi papíroknál többszörösen nagyobb forgalom mellett kisebb az 1-1 bróker ráhatása, sokkal jobban érvényesül a piac hatása. Nem baj, ha érted az angol vagy német híreket... rólad pedig még nem is volt szó, hogy mekkora tőkével, hova akarsz eljutni... mi a célod (megélni  vagy tőkeépítés hosszú évekre), stb. Mi legyen a medve piac beköszöntével... mindezekre nem kapsz választ egy tanfolyamon.
lizabell
lizabell 2018. 05. 06. 09:11
Előzmény: #447  Miluna
Megyek magántanárhoz TA-t tanulni.Tegnap beszéltem  valakivel, aki az önkormányzatnál a hatósági irodán hagyatéki ügyintézőként is szokott helyettesíteni. Totál biztos, hogy ők csak az örökösök által bevitt iratokból készítenek hagyatéki leltárt és azt küldik tovább  a közjegyzőnek. A közjegyző sem nyomoz.  
Miluna
Miluna 2018. 05. 05. 19:57
Előzmény: #445  lizabell
Nézzétek! A könyv után tanfolyam is van:
http://trader.portfolio.hu/oktatas/tanfolyam
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 05. 00:23
Előzmény: #445  lizabell
Igen, innen viszont jön az adózás kérdése, hogy miként kell ezt intézni... és akkor is, ha TBSZ volt, mert azt tuti nem lehet értelemszerűen saját nevemre transzferálni más nevéről még meghatalmazottként sem...
lizabell
lizabell 2018. 05. 05. 00:04
Előzmény: #444  MetalHeart
A meghatalmazas rendben. Bennem annyi allt össze, hogy meghatalmazottkent átutalod a pénzt, megszunteted a számlát, nem veteted fel hagyatékba. De a broker cég lejelenti a NAV nak a jovedelmet es az elhunytnak is kell szja bevallas. Akkor nem fut valami össze?
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 04. 23:55
Előzmény: #443  lizabell
432, 439 hozzászólást nézd meg... ezek jelenlegi érvényes meghatározások...
lizabell
lizabell 2018. 05. 04. 23:51
Előzmény: #441  MetalHeart
Ez már megváltozott, értékpapirszamlahoz nem lehet kedvezmenyezettet megjelölni, az a hagyaték része.
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 04. 23:46
Előzmény: #441  MetalHeart
mégis találtam...
https://m.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/miutan-meghalsz-a-penzed-kozel-otode-az-allam-zsebeben-landolhat.246491.html

viszont ez megint csak azon esetet taglalja, amikor nincs semmiféle papírom  meghatalmazásra... azaz nem tudom megszüntetni és felvenni a pénzt, akkor jön képbe a hagyaték, öröklés és anyám kínja..... de a jelen meghatalmazási papírommal simán léphetek... vagy mégsem ?
MetalHeart
MetalHeart 2018. 05. 04. 23:39
Előzmény: #440  MetalHeart
eddig jutottam...   
https://index.hu/gazdasag/2014/10/17/nem_lesz_a_hagyatek_resze_az_ertekpapirszamla/

nem találok friss tőkepiaci szöveget ami erről szól...

Topik gazda

zsoltee77
zsoltee77
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek