Portfolio Portfolio
5
5
1
január 05. | 19:38
#1

Hatalmasat csökkenhetett 2018-ban a magyar államadósság  

ugrás a cikkhez
A költségvetési kiadások visszafogott növekedése mellett a bevételek látványosan emelkedtek 2018-ban, ennek köszönhetõen az OTP elemzõinek friss várakozása szerint valóban jobb lehet a tavalyi deficit a hivatalos célnál. Közben a
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
január 06. | 08:53
előzmény: #43  signal2
#44
Bizony.Az állam adósság az államé.Soha nem fog a Varga kötvényeket kibocsátani csak hogy x vállallat adósságát kifizesse vagy az enyémet.A magas államadósság a kamatteher miatt jelent kockázatot.
január 06. | 08:46
előzmény: #34  aquila.
#43
Az államadósság csak az államháztartási szektor adósságát jelenti. Ebből a külföldiek felé fennálló tartozás kiegészítve a vállalati és háztartási szektor külföldiek felé fennálló tartozásaival a bruttó külső adósság. Ebből levonva a külföldiekkel szembeni követeléseket kapjuk a nettó külső adósságok. Ennek a flow jellegű változója a finanszírozási képesség.
január 06. | 08:23
előzmény: #41  aquila.
#42
Értem, köszi. 
január 06. | 07:43
előzmény: #40  mpagnes
#41

Németországról elmondható: a folyó fizetési mérleg többlete nagyobb, mint a világ legfélelmetesebb exportnagyhatalmának kikiáltott Kína azonos mutatója.
Mondjuk a német többlet (szufficit) tényleg kimagasló de több olyan országot is találsz aminek ugyan magas az államadóssága de a kormányzat szufficites.
január 06. | 07:28
előzmény: #39  aquila.
#40
"Fejlett , nyugati" országok is költségvetési hiánnyal működnek. 
január 06. | 07:23
előzmény: #38  mpagnes
#39

A kormány jelenleg többet költ befolyó adóbevételeinél, nyugdíjak egészségügy, oktatás, sport stb.
A költségvetési hiány minden évben 2-3% között van, ameddig ez nem csökken 0-alá a kormányzati adósság az államadósságon belül növekedni fog.
A hitelminősítők e-miatt nem akarnak felminősíteni, mivel ők a látszólag szép számok mögé is látnak.
január 06. | 07:11
előzmény: #37  aquila.
#38
Értem. A kormányzati adósságot nem egészen értem. Mire vették és veszik fel? 89 előtt értem, azt is értem, hogy lecserélik a régit, de mitől növekszik? 
január 06. | 07:06
előzmény: #36  mpagnes
#37

Egy fejletlen ország magas államadóssága biztonságos, ha az ezen belül nincs kormányzati adósság, sőt a kormányzatnak tartaléka is van arra, hogy gazdasági visszaesés esetén segítséget tudjon nyújtani azokra a gazdasági területekre, ahol a hitelek törlesztése problémát okoz a visszaeső piaci kereslet miatt.
Magyarország esetében csökken az államadósság, viszont ezen belül a kormányzati adósság évről évre növekvő tendenciát mutat és ez a probléma nálunk.
január 06. | 06:53
előzmény: #34  aquila.
#36
És azoknak veszélyes akik döntő részben exportra termeknek. Tehát nekünk sok. 
január 06. | 06:49
előzmény: #34  aquila.
#35

Érdemes megnézni, hogy a legszegényebb országoknak szinte alig van államadósságuk, mivel a gazdaságuk nagyon alacsony hitelállománnyal működik.  Ennek a hátránya, hogy mivel nincs hitelekből finanszírozva a gazdaság, gyors fejlődésre is képtelenek.
Egy drasztikusabb államadósság csökkenés az akár a beruházások visszaesését is jelentheti, ha ez kizárólag csak a vállalati hitelek visszaesésénél jelentkezik.
január 06. | 06:34
előzmény: #33  mpagnes
#34

A kolléga szerintem arra céloz, hogy az államadósság az összes magyar hitelállományt jelenti, beleértve a kormányzati, vállalati, lakóssági összes hitelállományt, tulajdonképpen ez így a teljes államadósság és ez csak egy válság esetén veszélyes, mikor üzemek, gyárak zárnak be és a visszaeső piaci kereslet miatt gyakorlatilag képtelenek visszafizetni, felvett hiteleiket.
A magyar államadósságon belül a kormányzat adóssága van veszélyes szinten és emiatt vannak a magasabb adóssággal rendelkező országok jobb bef.-kategóriában.
Van olyan ország több is ahol a kormányzatnak nincs semmi adóssága vagy csak kevés, viszont a gazdaságban magas a kihelyezett hitelek állománya, ami magasabb államadósságot is jelenthet.
január 06. | 06:09
előzmény: #32  goldi
#33
Mert nem mindegy, hogy x--ből törleszted vagy 5x--ből. 
január 06. | 05:37
#32

Nem ártana tisztában lenni azzal, hogy tulajdonképpen mi is az államadósság!
Folyik egy vita az államadósságról de senki nincs tisztában ennek szerkezetével, alapjaival sem.
Senki nem érti, hogy a belgák vagy osztrákok magasabb adóssága ellenére, miért van sokkal jobb helyzetben a költségvetésük és miért vannak jobb befektetési kategóriába sorolva.
Bocs, először illene kijárni az iskolát és csak utána jelentkezni a vizsgára.
január 06. | 01:00
előzmény: #28  mro
#31
Ez nagyon szep, csak hogy viselkedik az osztrak ill a magyar gazdasag valsag idejen, ebbol kovetkezoen mennyire ugrik az adott adossagallomany a jelenleg szeprefujt gdphez kepest.
mro
január 06. | 00:34
előzmény: #17  Peterbond
#30
Igen, mert közben ki kellett tömni a haverokat, és szintén ezért, az EU-s pályázatok értékelésében az ellophatóság fontosabb szempont lehetett, mint a tényleges előrelépés, lásd pl. az Elios-projektek kapcsán nemrég kiderülő hírt, miszerint a LED-jeikre való átállás nemigen csökkentette a közösségi energiafogyasztást.
mro
január 06. | 00:31
előzmény: #28  mro
#29
... amúgy igazad van, elég pongyola a megfogalmazás a címben, most látom :-) Nem arra válaszoltam, amit írtál :-)
mro
január 06. | 00:30
előzmény: #26  Nanobot
#28
Közgazdasági értelemben az abszolút összegnek messze nincs akkora jelentősége, mint a GDP-arányos adósságrátának, mint ahogy egy minimálbéres is más volumenű hitelt engedhet meg magának (illetve a bankja által), mint pl. egy felsővezető. Az más kérdés, hogy a jól kereső ember jól teszi, ha elgondolkodik hitelfelvétel előtt, mi lesz, ha valamilyen okból - leépítés, recesszió, egészségromlás - elvesztie a bevételét, és amikor jobb évei vannak, erősebben törleszt vissza, mint muszáj lenne. Ez országszinten is igaz, anticiklikus fiskális politikának nevezik. Mi nem igazán ezt csináljuk most. Ez a gyenge belpiacunk miatt nem biztos, hogy baj, de eredményezhet egy dupla-vagy-semmi helyzetet. A gond inkább az, hogy ha a magyar ember elkezd fogyasztani, az nem elsősorban a belföldi keresletet erősíti, hanem az importot... Még egy infó, Ausztria államadósságának abszolút összege többszöröse a magyarénak, mégis irigylésre méltó helyzetben vannak. Az államadósság abszolút összegének emelkedését elsősorban az MSZP politikusok közül is a populistábbja szokta emlegetni, például Horváth Csaba, mert bíznak benne, hogy a hülye nép megeszi.
mro
január 06. | 00:22
#27
Huh amikor a 2.3%-os adósságráta-csökkenést úgy nevezzük, "hatalmas", azzal maximum gondolkodás nélkül elfogadtuk, hogy eddig évi 1% körül csökkentették az adósságállományt. Az erősebb csökkentésre legtöbb évben meglett volna a lehetőség, ha nem az Orbán-Mészáros-Matolcsy klán zsebébe ment volna a közpénztelenítés eredménye.
január 05. | 23:44
#26
Én úgy tudom az államadósság nőt tavalyhoz képest !  Max a GDP arányos csökkent .
január 05. | 23:43
előzmény: #24  Peterbond
#25
Ezért írtam, hogy olyan beruházásokra, amelyek hasznosak, és nemsokára halaszthatatlanok lesznek. Igazából a vízvezetékhálózatot már most is nagyobb ütemben kellene cserélni.
január 05. | 23:40
előzmény: #18  signal2
#24
Ez nem zeljesen igaz. Most olcso a hitel de ha felhalmozodd most amikor kedvezo a helyzet mi lesz a rossz idoben amikor ugranak a kamatok es csokkenteni se tudsz mert a gazdasag visszaesik?
Kicsit amolyan devizahiteles problema. A hitel olcso volt aztan amikor beutott a krah akkor hiaba elotorlesztett volna valaki hogy elkerulje az arfolyam emelkedest vagy a kamatteher novelest ha nem volt mibol mert az ingatlan mar nem ert annyit es a munkahelyet es bukta vagy bizonytalan lett.
Amit te mondasz akkor igaz ha nincs vagy alacsony a hiteltomeg amit ki tudunk valtani ha emelkednek a kamatok egyebkent meg ertelmes beruhazasba fektetunk.
Sajat meglatasom szerint.
január 05. | 22:53
előzmény: #20  signal2
#23
Én inkább a hosszabb távú termelő beruházások életképességét vontam kétségbe. Infrastruktúrához viszont a 0% több mint jó.
január 05. | 22:53
előzmény: #20  signal2
#22
Én inkább a hosszabb távú termelő beruházások életképességét vontam kétségbe. Infrastruktúrához viszont a 0% több mint jó.
január 05. | 22:52
előzmény: #20  signal2
#21
Igen, ezeket én is támogatom. Ráférne az egész országra egy nagy infrastruktúra beruházás.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE