Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller csütörtök, 02:25
Előzmény: #2974  FR73
Eletem nagy resze 5-6-7-8-9 kerben  zajlik.  Belvarosban gyalog vagy kotottpalyassal kozlekedem. Imadom a varost szeretem nezni az epuleteket az eletet. Neha lehoppanok nunk iszom egy  viszkit vagy negronit.  Ha autoznom kell kijjebb akkor 10-14ig igyekszem elnyomni.  Videkre 9 f10 utan indulok. Meghalnek ha napi2-3 orat kellene araszolnom az agroba heti 5x 
Placi82 szerda, 23:58
Előzmény: #2978  FR73
Nekem nincs hitelem. Diák hitelem volt utoljára. Fel kellett volna ezeket venni,jozaan ész szerint, de nem volt hozzá kedvem.
Más miatt kérdeztem!
Komplex gazdasag rá  kihato tényező alapjakent. 
FR73 szerda, 23:36
Előzmény: #2977  Placi82
A kérdésedre a választ Orbán Viktor és Nagy Márton tudja.
Szvsz magánemberként vagy cégtulajként ilyen arbitrázzsal hosszú távon kalkulálni, üzleti tervet erre építeni B terv nélkül  finoman fogalmazva is felelőtlenség, keményebben fogalmazva kapzsisággal vegyes butaság.
Placi82 szerda, 22:52
Előzmény: #2973  papafilip
Igaz én is off. Na akkor egy FIRE kérdés. Legfontosabb kérdés, amit még senki se tett fel pont ebben a fórumban se. Meddig marad velünk az ekkora kamat kedvezmenyes hitelek tömege. Azaz meddig marad meg a KKV nek a 3%os céges  kamat, amiből már régen sokan sok-sok sok lakást vettek. Befektetesnek, üzleti célú kiadásra, hosszú vagy rovidtavuztatasra.  Hát gondoljunk bele 18%os inflációnal is 0%-3%os hitel kamatot fizettek akár 400 milliós hitelre is. És ugye maganemberek nek is szeptembertol  is 3%os kamat van most már. Miközben a 10 éves magyar Bond kamata  7.01%!Tehat  az állam atvallalja a kamatswapon keletkező veszteséget évente., és súlyos 1000. Milliárdok ezek évente  Ajándék pénz a lakosságnak és a cégeknek. Fix  3% futamidő végéig miközben valós piaci kamat most 7.5% korul lenne. 2 éve meg sokkal sokkal nagyobb lett volna. Több mint 10% a piaci kamat piaci alapon. De kettős kamatrendszer, van cégek és a  lakosság meg vannak mentve, azaz agyon van dotalva hitel terén. Kérdés 
A) meg  max 1 evig tart kb
B) meg kb  3 évig tart 
C) örökre fenn marad, a kettős kamat rendszer a támogatott 0-3%fix és a másik  piaci kamat. 
Na ez egy fire kérdés. 
Mert sok FIREnek lesz ez  egy Shakespeare-i kérdés!!!
"" FIREnek lenni, vagy nem lenni "" (Placi után szabadon) :))) 
FR73 szerda, 22:39
Előzmény: #2975  Placi82
Budapest belvárosának (Róbert K krt-on belüli terület) a tömegközlekedése kiváló. A sugárirányú tömegközlekedés szintén kiváló, ha összehasonlítod más városokkal. És rendkívül olcsó is a budapesti tömegközlekedés.
Amin javítani lehetne, az a külső kerületek összeköttetése a Róbert K. körúton kívül. A Galvani híd és a régebben tervezett aquincumi közúti híd az sokat jelentene. Kötöttpálya vagy dedikált tömegközlekedési sávok szintén. Amit viszont pl Párizsban nem szerettem, hogy a buszsávba terelt kerékpárosok miatt a buszok lelassulnak, tehát ezt az irányt nem kellene erőltetni Budapesten sem.
Placi82 szerda, 22:33
Előzmény: #2974  FR73
Értem, és a tomegkozlekedes is ilyen minőségű vagy azért ott jobb? :) És P+R is ennyi van vagy több?
FR73 szerda, 22:25
Előzmény: #2971  Placi82
Nem haladsz a világgal. A városközpontok autómentesítése világtrend. A belvárosba tömegközlekedéssel vagy taxival járunk, ez a normalitás.
Fél Európában már green zónák vannak és zárt övezetek, P+R, de a P az jó messzi a belvárostól, aztán vonat, metró, villamos, ami bevisz.
Aki ott akar lakni, az vagy nem használ autót, vagy komoly összegekből megoldja a parkolást.
papafilip szerda, 22:18
Előzmény: #2972  papafilip
Bocs az offért, abbahagyom, mert semmi köze a F.I.R.E-hez. 
papafilip szerda, 22:12
Előzmény: #2971  Placi82
Igaz ugyan, hogy ez az USA-ra van, de elég sok tanulmány mutat arra, hogy sem a több sáv, sem a jobb tömegközlekedés nem oldja meg valójában a dugókat, ezt csak úgy itthagyom unaloműzőnek:
https://pubs.aeaweb.org/doi/pdfplus/10.1257/aer.101.6.2616
Placi82 szerda, 21:48
Előzmény: #2969  papafilip
De plusz sav  kell. Pont. Jobban mondva vissza kell adni. Hidd el, nem kapsz asztmás rohamot  a szmogtol 3 km alatt, mert befujja a legkondi ha nem fúj a komoly szél és ilyen párás, nyomott, szelmentes idő van Pesten ...
Kozlekedesmernoki vegzetsegem nincs, de józan mérnöki megfigyelésem az van...
Ja és közlekedek én tomegkozlekedessel, szívesen, ha át kell menni a hídon Pestre, de akkor kérem szépen a hajléktalanokat, és a herbal zombikat, szépen karhatalom erejével, rendbe  tartani. Csak még az nincs abszolvalva.. Mert nem utazok alkoholista csovessel aki maga alá.. Khmmm.... 
Szóval ha rend van, akkor minden van... Elnézést ha ez nem P. C. Se nem szimpatikus. De ez van. 
De az általam ismert sasadi liberális ismerőseim is ezért utaznak kocsival egyedül, a nagy 3000cm3 SUV ban mikor el mennek a trendi biopiacra . Persze ezt nem hangoztatjak😉. De szóban azért  nagy kornyezedok... 😉
N0MAD szerda, 21:29
Előzmény: #2969  papafilip
Nem plusz sáv kell hanem p+r és jó tömegközlekedés.
Az autőszám nő és a város nem bír el tóbbet. Egy szint fölé érő autószám drámaian belassítja a forgalmat. A több út csak óbb autőt vonz.
Már így is kapuzni kell a behajtó jármüveket hogy ne álljon be a város.
papafilip szerda, 21:23
Előzmény: #2968  Placi82
Nyilván helykeresés több van most, mert szüntetnek meg parkolóhelyeket. Ez a forgalmat is növeli.
Arra akartam utalni, hogy Budapest autós áteresztőképessége erősen korlátos, az elkerülő utakat és a csomópontokat kellene kezdésképp rendesen megcsinálni, meg a tömegközlekedesét, mert azt a helyzetet, hogy egyre több autó van és egyre többen járnak autóval azt Budapesten nem lehet a plusz sávokkal megoldani.
Abban igazad van, hogy lokálisan 1-1 útszakaszon tud segíteni a plusz egy sáv, pláne, ha a szélsőben parkolóhelyet keresők bénázhatnak, csak annyit akartam modani, hogy az koncepcionálisan nem oldaná meg a helyzetet, ahhoz nem a plusz sáv kell.
Inkább csak azt akartam mondani, hogy szerintem ezeket a helyzeteket egyik oldal sem kezelte jól, szóval ezek alapján nem feltétlen érdemes dönteni közöttük.
Placi82 szerda, 21:12
Előzmény: #2965  papafilip
Első részben van igazsagod, csak nem mindegy mennyi az annyi. Ha havonta egyet látsz, vagy naponta többet  ha esetleg néha arrafelé járok....
Ugye nem mindegy hogy naponta 5 szor rúgnak bokán, vagy havonta 1 szer.... 😉( analogia volt ) 
Második részre válaszoljak  aramlastant tanultam. De itt pont a kontinuitasi tételel van baj, hát kompletten be van szukitve a nagykorut. És a belvárosban a szakik már el se vállalnak egy vizszerelest lassan mert úgy megbooygattak a behajtast és megállást, hogy csak aranyáron jönnek ki mert a munka  fél óra de a helykereses  és dugóban ülés az  3 óra. Tarlós alatt volt ilyen? 
.. A mellettem lévő sávban elhuzo 10 percenkénti biciklis3k és Wolt futárok esetén vernyomascsökkentő kell. A gerikarókra  meg rá se nézek inkább.... Hát normális?? Ezek a fenntartott rész is  csak úgy növeli az áramlás keresztmetszetet..Ja.nem,  éppen hogy hanem szukiti mintha  sok sok megannyi  hidfelhajto csomópont lenne. Ja és  csak nincs ott híd a Blaha előtt se a Blahanal,😉😀 etc... 
Vagy Euler , vagy Bernoulli, vagy Navierre torvenyeire  gondoltál. Már régen volt, kopik a  régi jó memóriam picit 40 felett így lassan:)
HerrLudwig szerda, 20:55
Előzmény: #2955  Freszelés
Jajj, ilyeneket ne írjál, ez lehetetlen. IQ-fighter (szó szerint :D ) emberünk szerint alkalmazottként a "fire"-nek csak az a formája lehetséges, hogy lyukas szobát bérelsz a felhalmozási szakaszban, aztán meg elválsz, otthagyod a családod és Thaiföldön kurvázol olcsóért.
Múltkor levezettem neki a témát sokkal szerényebb számokkal is kijön a matek, erre annyi volt az "ellenérve", hogy az átlag német háztartás vagyona mennyi. Még jó, hogy köze nincs a témához.
Olyan, mint Wágner úr a Rejtő regényben "50 ezer font márpedig nem létezik, nincs annyi pénz" 😂
HerrLudwig szerda, 20:50
Előzmény: #2961  ORK
Nekem elég a sajátom, amiben lakom, az is jól tejel, hiszen nincs lakbér. Ha már ingatlan, akkor inkább vennék REIT-et, de a hozamok nem túl meggyőzőek a NASDAQ/SP500 kombóhoz képest.
Persze egyedi ingatlanokkal jobban lehet kaszálni, bár ez részben magyar sajátosság: orbánék 10+ éve folyamatosan rengeteg pénzt locsolnak a keresleti oldalra. Más országokban koránt sem volt ekkora árfolyamnyereség ingatlanokon. Ha meg csak a kiadási hozamot veszed, az általában önmagában nem túl sok.
papafilip szerda, 20:50
Előzmény: #2963  Placi82
Azért elég szerencsétlen példákat hoztál fel. A Vaddisznók gyéritését ( régen sem lőtték ki őket ) 2019-ben hagyták abba emiatt szaporodhattak el ennyire. Szóval azt akarod mondani, hogy a 12. kerület Fideszes vezetése sem oldotta meg a helyzetet tökösen, sőt igazából elősegítette? Amúgy 2020-ban is szaladgáltak mindenfelé a csordák, a Covid alatt is rendszeresen találkoztam velük, végig voltak. Ha nem mászkálsz arra nyugodtan keress rá az akkori hírekre azokban is többször benne voltak. Szóval ebben a kérdésben ugyan olyan töketlenek voltak.
A két sávban dugóban állás is remek példa amúgy. Ha tanultál áramlástant akkor te is tudod, hogy nagy mértékben a csomópontok, hidak és egyéb szű keresztmetszetek határoljék be az áteresztőképességet, szóval amíg ezek nem javulnak a plusz sávok inkább az egymás mellett ácsorgás lehetőségét teremtik meg, nem a gyorsabb közlekedését. Bocs csak kikívábkozott.....
Zanza2 szerda, 19:08
Előzmény: #2960  Spiller
Csodálatos példák, de írj néhány hasonlót a neresekről is.
Tudod, csak hogy elkerüld a részrehajlás látszatát, ugye érted...
Szerintem menni fog.
Nem bonyi.
Placi82 szerda, 18:26
Előzmény: #2933  FatFIRE
Ne is bosszants. Karácsony meg az összes többi  társai ... Huuu wazze Nem értem, vezetési képességek , előretervezes hol vannak?
Ott van példának a fővárosunk legdrágább legelitebb kerulete , fennt a hegyen ...És nem lövik a vadisznokat. Nem vazze , pedig még lehetne szervezni, mint Budaörsön vagy Miskolcon ,pár nap kijárási tilalom, rendőrségi felügyelettel vér profi vadászok, és megtanulnak merre van az erdő 😀,etc... Lassan vaddisznó rezervatum  lesz ott....poenkodas megy rajta, meg elmismasolas.
Jobboldal nem ilyen toketlen....,persze ott is vannak hibák , na de valahogy elkaristolnak . Vagy ott van az örökös  baloldali Budaörsi polgármester úr, na ő is egy határozott tökös gyerek . Csak ritka mint a fehér holló a balosok között.Na ő egy sajnos ritka pozitív pelda...
De ezek az anyuka kedvencei ,progresszív donteskeptelenek, mit akarnak vezetni??? Max háztartást.
Gyerekek a vezetéshez ,politikához bátorság, határozottság és donteskeppeseg kell meg egy kis esz is ..az se árt:))
Bocsánat a politikai offert, . Milyen csodás is a körúton 1!órát pofogni a dugóban , sokkal környezetkímélőbb ,mintha haladna a kocsisor 2 sávon . Egy nagy lof.szt. Hatástanulmány volt a kornyezetmernoktol es kozlekedesmernokoktol???. Vagy csak úgy WOKE módon , mint a németeknél, zárjuk be az összes  atomerőművet ,  És most akkor indítják a lignit erőművet. Mert a megújulók nem egyenletesen termelnek.
Ez ilyen becsipodes , a  progresszív oknál ? Mérnököket, vagy (vadászokat), szakembereket  nem kerdezunk meg csak majd liberalisan dontunk WOKE  módon ??
Aztán pislogunk.
Gyerekek nem azért nyer a fidesz mert olyan zsenik, vagy szuperek,hanem mert látjuk mit művel a masik oldal pepitaban ...egy adott kerületben ....
Ritka kivétel Wittinghoff , Botka , etc 
De nem is progresszivak , meg szivárványos csillamponis , hanem racionális emberek....
N0MAD szerda, 17:58
Előzmény: #2952  FatFIRE
“ Ettől még ki kellett fizetni, nem lopott. 🙂”
Ja, csak nem annak a tulajdonában van aki kifizette. Ez mondjuk lehetne a lopás definiciója.
ORK
ORK szerda, 17:50
Előzmény: #2938  HerrLudwig
Nyílván egyszerübb, de majd később diverzifikálsz. Nem lehet mindened pénzügyi befektetésben. Az ingatlan láb is fontos része a teljes portfoliónak. Egyikünknek sem a szíve csücske a lakás kiadás, de egy beton biztos pont lehet a portfolióban ami akkor is tejel, ha összefossa magát a tőzsde. Az, hogy ipari vagy lakás azt majd az élet hozza. Nálam mindkettő, mert így hozta a sors

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek