nem az a következtetés amit te levontál. "amikor a kortársaim azon vakaróztak, hogy összehozzák az első lakásuk önerejét, én már az első új családi házamba költözhettem." Ez amit már én is többször leírtam: Ha vállalkozol akkor a cégre fókuszálsz ezt nyomod ha van pénz a cégben azt visszaforgatod. A saját lakás a jó autó az már mellékterméke a pénzáramlásnak. Én anno nagyon akartam egy saját lakást amikor megvettem mindjárt el is adtam mert dupláztam vele a pénzem. Utána megint. A 3. lakás lett az enyém. Ráadásul van egy erős vágyad pl lakás és amikor ott vagy simán megvehetnéd és mégsem teszed, vagy vehetnél egy igazán jó autót de nem veszed, akkor már a helyén vannak a dolgok. Ha építőiparban vállalkozik valaki ott simán számolják a minimum +10-20% káló anyagot. Kialakul a kapcsolatod a jó szakemberekkel, nagykerekben vásárolhatsz. A megmaradó anyagok és ez a kapcsolat adja a saját építkezést. Ha nagyobb telket veszel akkor ikerházat is csinálhatsz és eladod az ikret így a tiéd már 25-50% ban van építési árban. Időkorlátod sincs úgy építed ahogy van idő vagy lehetőség vagy pénz. Leírtam én is párszor. Lehet jó az alkalmazotti lét is. Iskolázott vagy, keresel egy összeget és kb ami 33 éves korodban van pénzed ugyanezt a pénzt keresed indexálva a nyugdíjas korodig. Kiszámítható életpálya. Ez miért lenne rossz? Később örököltök akkor már a biztonság is megvan. A kaland max amikor veszel részvényeket kicsit borzonghatsz. A vállalkozás nagy teljesítmény nagy kockázat és egy lehetőség a nagyobb jövedelemre a szintlépésre. Alkati kérdés kinek mi jön be. Egyik sem különb csupán más.
Én még - 30as éveim közepén járva - a felhalmozási szakaszban vagyok. Részvény indexkövetö etf-ekbe rakom a pénzt, a portfólió 60%a sima buy-and-hold, a maradék 40% pedig tqqq meg upro. Ezeket csak akkor tartom, ha bikapiac van, azaz a nasdaq100 meg a sp500 a 200 napos mozgóátlaga felett tartózkodik. Ha alatta, akkor rövid kötvényben van ez a rész. Az elmúlt években nem meglepö módon ez utóbbi rész hozta a nagy hozamokat. Szerintem sokkal kényelmesebb, mint az ingatlan, nem kell bérlökkel szopni meg felújítani stb. Itt tényleg csak beteszed a pénzt aztán nézed, ahogy egyre több lesz.
"Azért mennyire kell 1bitesnek lenni, hogy erre mínuszt nyomjon valamelyik..🤷♂️🤦🤦" Az a bajuk, hogy ő maguk nem képesek felfedezni ilyen üzleti lehetőségeket, de ha én megteszem és megkeresem rajta egy budapesti átlagkeresetű ember egy évtizednyi jövedelmét, akkor rosszul lesznek az az "érdemtelen" vagyongyarapodás láttán. 😂 HerrLudwig Én nem a jelenlegi viszonyokról beszélek, csupán arra utaltam a példával, hogy mennyivel más léptékű lehet az anyagi haladás vállalkozóként. Fiatal "multis alkalmazottként" jövedelmileg teljesen más ligában játszol, nem is érdemes hasonlítgatni. Amikor arról beszélek, hogy szükség van rájuk, akkor a legértékesebb kollégáimra gondolok, akiket kellő megbecsüléssel kezelek. A munkájukat nagyon fontos, semmilyen lenézés nincs a véleményem mögött. Volt köztük olyan, aki nem sokkal később hasonló területen sikeres vállalkozó lett, neki szakmailag és más téren is segítettem, azóta is jóban vagyunk.
Leírsz egy ilyet: "soha nem akartam másokkal vagyonosodási versenybe kezdeni." Aztán meg ezt: "amikor a kortársaim azon vakaróztak, hogy összehozzák az első lakásuk önerejét, én már az első új családi házamba költözhettem." Tehát nem versenyzel, de valamiért lépten-nyomon bizonygatnod kell, hogy gazdagabb vagy, mint mindenki más. Ezt az építkezős sztorit rendszeresen ideírod. Nem nagy cucc különben, multis alkalmazottként is simán lehet családi házat építeni fiatalon, elhiheted nekem 😉 Azzal a részével persze egyetértek, hogy a saját sorsáért mindenki maga felel és nem "orbán" vagy "gyurcsány". De ezt le lehet írni nem kioktató stílusban is, mellőzve van az ilyen lesajnáló "rájuk is szükség van" dumákat.
Közben a Telex mai cikkéből átkattintva olvasom a Körút új arculati tervének részleteit. Az új arculat Telexről magyarra fordítva azt jelenti, hogy a körúti logót megjelenítő neonok lesznek felszerelve 4,5 milliárd forintért. Ettől lesz teljesen más a Körút arculata. Végülis a szürkére térkövezett Blahához is elég volt egyetlen nyilvános vécé... 😂
"Na mesélj, mi lett a 18M-es raktár/ lakás bizniszeddel? Belevágsz? Érdekelne, hogy sikerül-e az átminősítés." Utána fogunk nézni a főépítésznél, de egy ideje már nem foglalkoztam a szoros értelemben vett munkával, ezért még nem került rá sor. Találkoztam már másik kerületben hasonlóval, ott 1 méteres szintmagasság volt a lakáshoz minősítéshez előírva. Egy mérnök elég sok munkaórája volt benne, amire minden összeállt.
Óriási. Hogy szembesítsék a hülyeségével, be is linkelték neki Kiszámoló Akadémia 1. előadás 1. rész - felirattal https://youtu.be/vgnlSwmUdQA?t=1951 A "guru" néma csendben, de volt egy-két hívő, aki azért megpróbálta megindokolni. 😂 Spiller A gyors észjárás, a helyzetfelismerés és a döntések pontossága is az IQ-tól függ. Az egészet nem egyén szintjén, hanem nagyobb mintán kell nézni (és elsősorban az alkalmazottaknál). Kellően magas IQ kell azokhoz a képzettségekhez, amelyek a jól fizető állások előfeltételei. 85-ös IQ-val (a normál tartomány alsó széle) nem lesz senkiből tisztességes szoftverfejlesztő, sem orvos vagy légiforgalmi irányító, de egy jól teljesítő szakmunkás talán még lehet. A vállakozás más, hiszen az alkalmazotti léthez képest az anyagiakat, vagy az elérhető életminőséget tekintve valóban gamechanger (ha valaki alkalmas rá). De ott is érvényes, hogy bizonyos munkafolyamatokat akkor képes valaki megtervezni és menedzselni, ha adottak a hozzá szükséges szellemi képességek. Viszont ezek önmagukban nem elegek, kell hozzá az a mentalitás is, ami pl. nagyon sok, egyébként okos kockában nincs és soha nem is lesz meg. De ez nem baj, rájuk is szükség van, nekünk, munkáltatóknak is kellenek a vállalkozásra alkalmatlan, de egyébként értelmes és a munkában használható emberek... 😊
Ha nem vesznek emberek részvényt hanem befektetési alapokat etf-eket akkor az etf cégek fognak vásárolni a tözsdén. A tendencia a csökkenö állampapir kamatok tehát lesz kereslet a kockázatosabb eszközökre.
Kiváncsi leszek, hogy az elkövetkező években hogyan fognak ezek az ETF-ek teljesíteni. Az SP500-ról is olvastam, hogy lassan elkezd lecsorogni, mert kiöregszik az USA megtakarító rétege és befordulnak abba az életszakaszba mikor elkezdik eladni azt és felélik. A beáramlás pedig a jelen generáció részéről jóval kevesebb lesz
Na igen….Karigerinek is félre állt a szája mikor Mészárostól kellett megrendelnie a lánchíd felújítását, mert csak Ő volt hajlandó lemenni arra az árra. Ezt valahogy sosem kezdi ki a független sajtó…Vagy ennél a projektnél nem kellett visszaosztani? Máshol mindíg “csurran cseppen” itt valamiért nem…érdekes.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)