Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 09. 07. 13:11
Kajli, ha lesz Hay groupos munkaköri bérkimutatás, ne felejtsd el kérlek megosztani. A jövő évi bértágyalásnál igen jól fog jönni, amikor odalökheti az ember a főnöke orra alá.
Ilyen inflációnál nagyon agresszívnak kell lenni azokban a szegmensekben, ahol van alkuerőnk... :) 
szieszta 2022. 09. 07. 13:03
Előzmény: #11434  kajli_man

Az oroszok azért zárhassák a gázcsapot, mert az az övék. Az ellen ki lépett fel, mikor az OPEC vette vissza a  kitermelést? Ja, az rendben volt, mert az nem orosz.
Itt arra megy ki a játék, hogy végre felnyissák a szemünket, mit művelnek a politikusaink. Diktátorként hozzák a törvényeket a képviselőink, gyakorlatilag a választóik ellen. Mi meg hallgatunk, mert mi választottuk őket.
Törölt felhasználó 2022. 09. 07. 12:59
Előzmény: #11434  kajli_man
Tetszettek volna kevesebb pénzt nyomtatni.
Hiteles jegybankárok...
Placi82 2022. 09. 07. 12:58
Előzmény: #11431  kajli_man
Ugyanezt csinalnam. Miert adja tovább 20 eur/mwh ert az energiat? Miutan annyi gyomrost, szankciot, es ellenseges fegyverszallitast  kapott ? Miert is?  Mert autonomiat akart 2 szerencsetlen megyenek. Tenyleg honapokon at ijeszgettek a sajtoban, hogy oroszok el akarjak foglalni egesz europat, es ezert kellenek a szankciok. Te biztos vagy ebben? 6 honap alatt ennyit ertek el. Mert en nem. 2015 ota kuzd annak a kis terulet autonomiajaert. A delszlav haboruban nem.volt problema, a koszovo eseten nem volt problema az etnikai autonomia tamogatasa, a Nato, es az usa altal. De most hujuj nehogy megkapja mar az a par millio szerencsetlen orosz kisebbseg. Bezzeg az albanok kontra szerbek eseten mukodott a tamogatas az usa részéről.  Ertem. Van onnan ismerősöm,  baratom, miatta kovettem nyomon 2015 tol azt a sok mocsok dolgot ami volt ott. Szóval en tobb szempontbol.os maskepp latom mint a mainstream tobbseg.  Ha egyszer egy tisztesseges elnoke lesz ukrajnanak evek mulva, akkor sok minden ki fog derulni. Amugy eleg.megnezni mit csinalt, vagy mit csinalna amerika ,ha Kuba hirtelen orosz katonai szovetsegbe kerne a felvetelet, hisz nekik se jo a viszonyuk az usa val. Na vajon mi tortenne:). De inkabb nezzuk a kereskedest. :) olaj nem nez ki jol
szieszta 2022. 09. 07. 12:56

Látom, nem olvastad a cikket. Az egész nyugati világ sírva kérte az oroszokat, hogy milliók fognak éhen  halni a szegény országokban, ha ukránok nem vihetik oda gabonájukat. Az meg végül nem oda ment, hanem a gazdag országokba.
Lopnak, csalnak, hazudnak, csakhogy sok sok pénzt kereshessenek, bárkit feláldozva.
Emlékszem, mikor gyűjtést szerveztünk a ´90-es években a románoknak. A sofőr mondta, hogy a 6 kamionból csak 5 érkezett meg, mert "átválogatták" az árut. Akik szervezték és kísérték az adományt, sikerdíjként meg is vámolták. Az egyik hölgy meg is ismerte a bundáját a főszervező feleségén. Még annyi esze sem volt, hogy a helyi rendezvényen ne vegye fel, mert lehet a tömegben ott van a volt tulajdonosa. A szőrmebunda meg általában egyedi.
Törölt felhasználó 2022. 09. 07. 12:56
Kajli. 
Hadd adjak egy másik nézőpontot: minden nemzetnek élnie kell a alkuerejével. Ne félj, az USA mindig 101%-ban él vele.
Oroszorgágot a 1990 után a nagytőke, és a saját oigarchái tarolták le, az USA hathatós asszisztálásával. Érdekes akkoriban nem volt fontos amerikának a társadalmi igazságosssáág, hanem a vae victis elvet elvet vallotta.
Ugye az nem igazán megy, hogy Amerika + EU fogyaszt, Oroszország bagóért látja el erőforrásokkal a világot, Kína meg munkaerővel.
Kína abba az irányba indult el, hogy a gazdasági erejét fordítja szépen fokozatosan az USA ellene, és az USA-t saját gazdasági atomfegyverével fojtja meg. Az azért mégsem oké, hogy az USA hústornyok lépecolnak, a kínai meg egy tál rizsért melózik.
Oroszország pedig egy agresszívabb utat választott: lerohadó hadiiparát és erőforrás monopóliumát kiahsználva. Mivel a fejlett világ el akatra törölni Oroszországot, persze a maga módján gyáván vér nélkül, hát most az oroszok is használják a fegyvereiket.
Ennyi.
Mellesleg, ha putyin nem lépi meg a háborút, akkor 1-2 évvel később ütött volna be az élelmiszer-energia és klímaválság.
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 07. 12:45
Előzmény: #11433  emerald
Ne is mondd, délelőtt voltam a boltban. Alig vettem valamit és majdnem 6 ezer forint... 😢
emerald 2022. 09. 07. 12:43
Ebben a "játékban" mindenki a saját érdekeit nézi. Aztán az erősebb kutya b@szik, vagy sok lúd disznót győz esete forog fenn.
.
Az igazság Huminál van. A háború a gazdasági elit érdekeiért megy, a pór nép(eu állampolgárok, ukik) f@szával verik a csalánt.
Szar egy helyzet, nekem, nektek. Mi finanszírozzuk az energia árakkal :(
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 07. 12:23
*humanitárius
kajli_man
kajli_man 2022. 09. 07. 12:22
Előzmény: #11430  Placi82
Lecsavarja a gázcsapokat, majd csodálkozik, hogy egy piacgazdaságban ahhoz kerül a termék, aki a legtöbbet képes fizetni érte? Ez az ember egy zseni, egy közdazdasági Nobel díjat neki egyből! Ráadásul hirtelen milyen fontos lett neki ez a humanitáriánus misszió is, miközben tankokkal lövet szét városokat (kognitív disszonancia?). És van pofája azt mondani, hogy tartotta magát a szerződéshez. Igen, a gabonamegállapodáshoz tartotta magát, csak ahhoz nem, amelyek erre külső tényezőként hatnak (pl.: energia szállítás). Nyugtass meg Laci, hogy nem szopod be ezt az ostoba propagandát. Valamelyik nap a Gazprom oldalára már egy trollkodó videót is kiraktak, arra utalva, hogy kemény tél jön az EU-ra, keress rá. Divide et impera: próbálja az EU állampolgárait és az EU vezetőit, illetve az EU-t és a fejlődő országokat egymás ellen fordítani/uszítani. Ezer éves trükk... te is tudod.
Placi82 2022. 09. 07. 10:49
Előzmény: #11425  feketemelos
Szo szerint hataron van. Innen alakulhat cifran is. Es nem emelkedesre ertem. De figyelem. Tegnap kivagtam az oil minner 1/3 at. Biztos ami tuti. 2/3 meg benn vagyok. Vagy jo otlet vagy nem
Sok_az_allja 2022. 09. 07. 10:25
Vajon a pénznyomda okán mindenhez is hozzáférő plebsz a pénznyomda végével is meg tudja majd fizetni a magándokit, vagy megy vissza az államiba? Van egy tippem.
Elkerülhetetlenek az áremelések a magánegészségügyi szektorban - Portfolio.hu
Törölt felhasználó 2022. 09. 07. 08:47
Előzmény: #11425  feketemelos
Egészségesebb lenne, ha lemenne 57-ig.
Meg kívánatosabb is, mert humanoid szeretne olcsóért CPE-t venni. :)
szieszta 2022. 09. 07. 08:37
Előzmény: #11423  szieszta

Ami számomra megmagyarázhatatlan, az a fuvarozás. Kamionos ismerősöm mondta, hogy szinte üres kocsikkal szaladgálnak. Nem egyszer vitt 1 raklapot 400 kilométerre a 24 tonna helyett, de többször ment üresen több száz kilométert, hogy megrakodhasson.
Mit csinálnak a fuvarszervezők? Régebben 5-6 helyen rakodtak, hogy tele kocsival menjenek és ezt egy mobiltelefonnal megoldották. Most GPS mutatja a kamion mozgását egy gombnyomással összepátosítható a legközelebbi kirakó, vagy berakó.
feketemelos
feketemelos 2022. 09. 07. 08:31
Előzmény: #11422  Placi82
ott ugrál egy hetes emelkedő trendvonalon 
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220907v00xvhdr.png
szieszta 2022. 09. 07. 08:27
Előzmény: #11422  Placi82
Majd felpumpálják, látod az OPEC már zárja  a csapot, legalábbis azzal fenyegetőznek.
szieszta 2022. 09. 07. 08:24
Előzmény: #11420  Placi82

Húzták, amíg húzhatták. Most meg rá lehet fogni mindent az oroszokra. Megjött a felmentés.
Ez egy kísérlet volt, szerintem nem tudták hogyan fog elsülni. Ha viszont megnézed, elég hosszan működött, annak ellenére, hogy már sokan 5 évvel ezelőtt csődöt, összeomlást kiáltottak.
Én már akkor mondtam, hogy az a szerencse, hogy a tőzsde felszippantotta azt a sok pénzt, ott jelentkezett csak az infláció. Majd akkor lesz gond, ha már nemcsak a spekulánsokat érinti, hanem átgyűrűzik a reálgazdaságba. És lám, eljött ez is, mikor már nemcsak a kisbüfiket akarják kifosztani, hanem mindenkit. Erre tökéletes az energiaszektor, mivel abban mindenki érintett, még aki a tanyán fával tüzel, az is világítani akar és a gyertya is drága.
Az energiaszektorban valakik most bődületes pénzeket keresnek csupán spekulációval. A nép meg majd fizeti, ha tőzsdézik, ha nem.
Placi82 2022. 09. 07. 08:13
Előzmény: #11415  stolz
De inkább nézzük az olajat, mert b.sszottul átszakította a támaszt! :) 
szieszta 2022. 09. 07. 08:13
Előzmény: #11417  szieszta

Számomra csak az volt a bosszantó, ahogy bizonygatta, hogy aki ezt nem látja, az hülye. Ez a jövő.
Tegnap majdnem 1 órát kerestem a videót, de nem találtam.
Szinte világított a szakértelem, mikor az árfolyamot elemezte és az év végére (2021) jósolgatta a 400-500k-t. Mert planB jútyúber megmondta.

Topik gazda

aktív fórumozók