Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 20:58
Előzmény: #6674  kajli_man
:-)) valahogy így.
emerald 2022. 07. 09. 20:55
Előzmény: #6676  KrisztinaI
Sly36 nick
A tréder topikban olvashatod. 
Placi82 2022. 07. 09. 20:52
https://index.hu/kulfold/2022/07/09/joe-biden-sugogep-baki-abortusz-fogamzasgatlas-egyesult-allamok/
Nincs,es nem is volt soha neoliberalis nagytőke hatterhatalom. Hisz Biden irányítja az orszagot, nem a ci....sta nagytőke.  Aki ezzel ellentetes , velemenyt fogalmaz meg, az egy összeesküvés hívő, alufoliasisakos. Az "ertelmesek", akik a mainstream median nevelkednek, ezt ugye ,mind tudjak!😉😀. Csak tortenelmi erdekesseg kent mondom, hogy sok usa elnök,  nyilatkozta le, az elnoksegben eltoltott evek utan, hogy létezik,  egy nem lathato, gazdasagi hatterhatalom, mely a valos politikai, es gazdasagi hatalmat gyakorolja. Lincoln, Mckinley, Jackson, Garfield, Sot Kennedy is, mikor keresztbe akart tenni a FED nek. Tortenelmi tenyek, csak celiranyosan kell keresni a googliban, akit erdekel.:)
emerald 2022. 07. 09. 20:52
Előzmény: #6625  Törölt felhasználó
Ha eladnál egy ingatlant, Te mibe tennéd a pénzed?
Ezt kérdezem azért, mert én a nagyobb értékű ingatlanom bérbeadását tervezem. Ezért van most festés, ezért építgetem a vidékit. De tudod, se aranyba, de még dollárba se merném nyugodt szívvel tartani életem munkáját.-ezt persze lehet rosszul gondolom.
.
Viszont lehet valamit nem jól látok. Ha esetleg más megvilágításban látod, szivesen venném a véleményed. 
KrisztinaI 2022. 07. 09. 20:52
Előzmény: #6671  emerald
Köszi szépen.
A topikot nem folytattam, mert nem jöttek a lányok, vagy be is szóltak nekik, pedig jó lett volna egy kis csapatot gyűjteni.
Néha még eszembe jut, hogy lehet, hogy inkább "lifestyle" topikként kellene folytatni, lehet, hogy (majd) visszatérek hozzá.
A topikot nem tudtam volna abban  formában folytatni, mert befektetési topikként nem állta meg a helyét, mert nem tudtam volna úgy vinni, ahogy pomperj, vagy Humanoid viszi az övéket.
Kell valami, ami neked special skill/knowledge, nekem a befektetés nem az, csak tanulom.
Köszi a jótanácsokat. Nem hiszek a könyvekben, vagy bármiben, abban hiszek, hogy jó szakembereket olvasok, akik tudnak valamit a piacról, és nem az investing.com-ra írkálnak.
HIdd el, hogy itt sokan nem tudnak semmit, de nem is kérdeznek, csak a piac eddig vitte őket, innen fog kiderülni, hogy ki mihez ért. Én legalább tudom, hogy nem tudom semmit, és igyekszek tanulni, kérdezni, mint ahogy az Elliott klub topikban mutattam Raffaello festményét az Athéni iskolát.
Mindig emlegeted azt a valakit, de nem tudom, hogy ki volt az, hátha még egyszer ír nekem, a könyvet, amit ajánlottak majdnem elolvastam, és tényleg nagyon jó volt, most már csak a gyakorlati részét kellene, hogy valaki megmutassa.
Tudom, hogy jót akarsz nekem.
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 20:51
Előzmény: #6674  kajli_man
Ja. Ez fontos.
És az is, hogy befektetőknek az elkövetkezendő években nem sok babér fog teremni várhatóan.
Vagyis lesznek jó vételi lehetőségek, de sok profitot nem fog belőle látni.
Ezt még kajli sem hiszi el, de majd megtapasztalja. :)
kajli_man
kajli_man 2022. 07. 09. 20:47
Azt még hozzátenném, hogy döntsd el, hogy kereskedő vagy befektető akarsz lenni. El kell különíteni a kettőt! Ha az előbbi, akkor teljesen felesleges vállalati híreket, meg hasonló fundamentumokhoz kötődő dolgokat olvasnod. Én úgy látom, hogy sokan befektetőnek hiszik magukat a portfolios topikokban, de amikor esik 10%-ot a részvény egy hét alatt, akkor már megy a kapkodás meg a konteók gyártása. Arról nem is beszélve, hogy a "befektetésre" vett részvények tartási ideje kb. 1-2 hét, ami attól függ mikor jön össze a gyors 10-20% nyereség. A befektetős nyugisabb műfaj, évente nem sok tranzakcióval, viszont sok olvasással.
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 20:42
Csak alátámasztani tudom. Nálam a demó nem működött, mert hiányzik a pszichológiai komponens. Azt hittem, hogy minden szép és jó, utána aztán élesben összecsináltam magam, ahogy azt kell.
emerald 2022. 07. 09. 20:34
Előzmény: #6657  feketemelos
Hiába írod neki, még nem érti......, mire rájön majd magától is látja, addigra már jó tréder lesz 😉
emerald 2022. 07. 09. 20:29
Előzmény: #6652  KrisztinaI
Kriszti,  az életemre, de a macskám életére is esküszöm,  nem szabad így ahogy most szeretnéd!  Probálj meg demón, csak figyelni próbálkozni, stb.....évekig!!!!
Ha......, bla, bla, bla....."már tele lennék pénzzel" ....nos, tuti hogy nem!
De annyi legalább biztos, hogy három évig szinte mindenki csak bukik. Te sem leszel kivétel! 
Képzeld el, ha ez ilyen egyszerű lenne, az igen tapasztalt topik gazda, aki közgáz tanári diplomával egyetemen tanított....., mi a francért dolgozna?! Ha csak úgy jönne a pénz.
2) Ha olyan egyszerű lenne, minden aránylag értelmes ember ezt csinálná!
Kívűről nézve,  kapkodsz, kérdezel olyanokat, amiket könyvekből kéne elolvasnod. Rengeteg topikba interjúzol, de ez nem fog téged előre vinni.
HA semmi mást nem tettél volna, mint a saját topikodat figyeled, majd oda írsz következetesen és válaszolsz az oda íróknak már előrébb lennél!
Olyan tréder lány jelentkezett be oda, akinél jobbat nem ismerek az egész portfólió, összes topikjában!!! Majd most olvasd amit akkor írt....., meg fogsz lepődni, hogy az az itiner most is jó azzal a bizonyos magyar részvénnyel kapcsolatban.
------
Azt kell mondanom, hogy vagy felejsd el a tőzsdét, vagy ha nem, akkor kitartóan, következetesen ismerkedj vele anélkül h pénzt akarnál keresni. Demón!
Ha ezt meg tudod tenni, esély van rá hogy menni fog. Ha nem, nagyon sok pénzt fogsz veszíteni. Ezzel nem a kedved akarom elvenni, csak a valóságot szeretném bemutatni.
Hátha megkímélhetlek attól a sok bukótól ami nekem és másoknak megvolt. 
------
Nem fogom osztani az észt a jövőre nézve, természetesen minden a Te döntésed.
Sok esetben én sem tudtam megfogadni mások tanácsát. 
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 20:15
Előzmény: #6669  Törölt felhasználó
Egyébként nézőpontom szerint a legsúlyosabb probléma magyar szempontból az energiaárak kérdése.
Ez volt a legnagyobb támasza a kormánynak eddig, mert hallatlanul alacsonyak voltak az energia és nyersanyagárak, ami egy nettó importőr országnál óriási segítség. (Csak ezt valahogy mindenki elfelejtette említeni)
.
Ez az erő fordult most az ország ellen. Kettős a hatás: egyrészt drágul az energia, így a exportunk egyre nagyobb részét eszi meg az energiafogyasztás (önmagában rontva fizetési mérleget). Másrészt a deviza gyengülésén keresztül  jóskapista is egyre többet melózik ugyanannyi benzinért, mert a forintromlás miatt megdrágul neki. Ez utóbbi kb. olyan hatás, mint a devizahitelezés volt 2008-ban. Most ez fogja a jóskapistákat padlóra küldeni, mert fűteni, munkahelyre közlekedni kell. Vagyis a kormány megszabadult a devizahiteles terhektől, csak éppen átkonvertálódott deviza alapú energiaimport problémává 
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 20:02
Előzmény: #6663  Törölt felhasználó
Ezt azért mondom, mert emlékeim szerint 30-50% között van a változó kamatozású hitelek aránya. Megmondom őszintén a konkrét számra nem emlékszem. Ezek nagy részénél óriási törlesztőemelkedés lesz. Van akinél előbb, van akinál 2023-24-ben lesz átárazódás, van akinél később. A kamatkondíciók csak egyre rosszabbak lesznek.Emellé hozzá kell venni azokat a családokat is, akiket ugyan a kamatperiódus egyelőre nem érint , viszont az élelmiszer és energiaárrobbanás igen. Ezek sajnos súlyosabb tételek, mint a kamatváltozás. 40-60%-os élelmiszerinfláció és 2-5x-öző rezsi csődbe fogja a családok jelentékeny részét vinni. Na őrájuk céloztam ezzel: ők azok akik a mai törlesztőket sem fogják tudni fizetni.
Itt egy sokszoros prés fog beindulni: törlesztő és adóemelés, energia és élelmiszeráremelés, és közben elkezdik a népek elveszíteni a munkahelyeiket, és befagy a bérszint.
Ez nem megúszható válság szvsz.
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 19:24
Hoppá ! Stingy és feketemelós egy és ugyanaz! Hoppá!
Placi82 2022. 07. 09. 18:49
Miert is? Azt tudod, hogy a vegig fix az igazi vegig fix. Az ilyen 3, 5, 10 eves fixek 25 ev futamod3ju jelzalog hiteleknel, valojaban semmi. Pelda aki 2018 ban vette fel az 5 eves FIX et, az szerinted mekkorat szopik. Azt nezd meg mennyi az osszes hitel allomany kozul a vegig fix futideju. Emlekeim szerint 10% koruli. A tobbi csak a nevében fix, az meg lofutty.
KrisztinaI 2022. 07. 09. 18:40
Most már szerintem Humanoid (és esetleg mások) agyára fogok menni, de találtam még neki irodalmat, ha már bubble-ok-ról volt szó:
https://www.linkedin.com/posts/financetrainer_lombard-street-a-description-of-the-money-activity-6951504642597867520-gSlW?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web
 https://www.econlib.org/library/Bagehot/bagLom.html?chapter_num=9#book-reader
Úgy tűnik, hogy itt bazi sok könyvet lehet olvasni közgáz témakörben.
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 18:23
Juuuuuuj 🤣🤣
Törölt felhasználó 2022. 07. 09. 18:12
Előzmény: #6625  Törölt felhasználó
" Lesz egy 30%, aki nem fogja tudni fizetni sem a mai törlesztőket, sem az előbb utóbb megemelkedő kamatokat. 1% kamatemelkedés átlagban 5%-ponttal növeli a törlesztőt." 
https://www.portfolio.hu/bank/20220709/lakashitelek-hirtelen-brutalisan-megdragult-a-kamatstop-siras-lehet-a-vege-555249
Ezalapján az a 30% nem lesz még 7% se...
KrisztinaI 2022. 07. 09. 17:42
Előzmény: #6661  KrisztinaI
KrisztinaI 2022. 07. 09. 17:24
Előzmény: #6658  feketemelos
Azért mindent feladni, azt nem, de okos embereket meghallgatni, és megpróbálni kimazsolázni a szavaikból hogy mit érdemes csinálni, azt igen. :-)

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek