Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Úgy vélem az is benne lehet a sávok emelésében(mely teljesen elméleti, mert eddig nem rendeltek hozzá forrást), h EU elnökség lesz 2024 második felében és ahhoz elég nagy minisztériumi stábok kellenek bizonyos szakpolitikai témákban, elsősorban alsóbb szintű kormánytisztviselőkre lenne szükség. 300-350k BRT-ért pedig nincs nagy jelentkezés olyanokból, akiket a brüsszeli munkára be tudsz fogni. Pl ezen a téren évek óta létszámhiány/ óriási fluktuáció van. Amire rálátásom van éves szinten 100% felett a fluktuáció. - De ettől függetlenül elmondhatom, h szerintem 2014-től kezdve gyorsuló ütemben nagyon sok politikai szempontok szerint előresorolt emberke került a minisztériumokba alacsonyabb beosztásokba is, akik egy része nem szeret vagy nem is tud dolgozni(alkalmatlan). A immáron kisebbség meg állandó túlmunkában van, amíg meg nem unja és talál jobbat mert jó szakember. Az utánpótlás szakpolitikai téren pedig gyatra. ——— Ettől független termesztésen egyetértek azzal, h a közszolgáltatások színvonalát emelni kellene/lehetne. De ahhoz szemléletváltás szükséges szakmai és társadalmi szempontból is. De ez hosszú téma.
Ebben igazad van azonban abba is gondolj bele, hogy az említett alkamazottaknak mennyi "manager" szintű vezetője van aki a gyarkolatban semmit nem csinál ? Ne lenne vízfej ? kétlem.
A cikkben megjelent táblázat az államigazgatás csúcsára vonatkozik, kormánytisztviselőkre, minisztériumi dolgozókra.(+kormányhivatal). —— Te az alsóbb szintű igazgatási szervekről beszélsz, akikkel találkozol, jellemző foglalkoztatási forma közalkalmazotti vagy MK. Szóval teljesen másról beszélsz.
Én ezt nem vitatom, de hogy őszinte legyek szerintem borzasztóan hatékonyságtalan nagyon sok közalkalmazott, akik csak azért vannak alkamazásban , mert a renszer lassú, és az IT háttér egy rossz vicc, így kell valami papír alapú. Az hogy az egyes rendszerek nem kommunikálnak egymással AUTOMATIKUSAN! az 2023 ban kapitális hiba. lásd NAEK - NAV, A teljes TB ügyintézés egy borzalom, nem a probléma megoldására fókuszál hanem a bürokrácia betartása a cél. (Személyes tapasztalat). Most jön majd ez a kút ügy... van egy ~30-40-50 éves kút a házunk mellett. Semmiféle irattal nem rendelkezem róla a minősége öntözni jó, ivásra teljesen alkalmatlan. Először csak be kell jelenteni (szomszéd narancs szóval az ösztönzés adott) aztán majd csak 1-2 engedélyezési bélyeg kell aztán egy egyszer hozzájárulás... aztán éves adó... pontosan tudjuk hogy ez a vég cél, mert víz hiány lesz idén is.
“de a kormány az nem szarozik...” ——— Annyit szeretnek ehhez hozzátenni, hegyik minisztérium személyzeti ügyeire van rálátásom(melyikre és hogyan/miért nem nyilvános adat), de ott - pl maradva a főov. fizetésénél - a régi tábla szerint se kapott senki a sáv közepe felett(többiek attól lefelé), a miniszteri belső utasítás volt irányadó. Belépőket (kormánytanácsos) diploma(szakirányú), több nyelv ismeret, pedig alig lehet fogni munkaerő piacról olyan alacsonyra nyomtak a sávon belül a kezdő fizetést. KKM és Miniszterelnökség eddig is kivétel volt, így élek a feltételezés jogával, h az új sáv kedvezményezetti is inkább onnan fognak kikerülni.
Ha egy kicsi eszed is lenne akkor ki tudnád számolni mennyiért is vehettem a jurót a 26x-hez, ami most kb 10% ot hoz májusban. Majd gondok rád a nyaralás alatt amikor te majd szedegeted a hullott gyümölcsöt hogy a pálinka forradalom élharcosa lehess......
Szerintem a kiadási oldal továbbra is nagyobb, így nem lehet azt mondani, hogy a külkermérleg, kamatkiadások stb-t megoldana az infláció, maximum segít rajta... De hogy így hogy lesz ez letörve, nem hogy hónapokon de inkább évenek belül ?? Az egy nagyon jó kérdés. Kezdem osztani a teóriát, hogy ténylegesen tudják, hogy baj van, (szemben azzal, hogy teljesen vaktában cselekszenek) csak próbálják még a legeladhatóbb módon tálalni, és ha valami olyan hír érkezik akkor arra ráfogni . --> csökkentve a saját felelősségüket. Én hó végére várok egy felkört 400 körülre, utána visszateszt 375-380 köré aztán nyár végén, ha valami csöda fojtán csökkentik a nem alapkamatot akkor irány észak.
Amikor már nem bírják 18% ot NER-ék.Én esetemben teljesen mind1. Jobb ha biztonságban van és nem kell félnem, hogy "megvédik" a megtakarításom mint ahogy "megvédték" a magánnyugdíjat is :)
Nem csak a kamat kiadások nőnek az infláció miatt hanem egyéb kiadások is , pl. nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások, a minimálbérhez kötött kifizetések szintén.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)