Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
INDY 1M: link
Rövidtávon India (INDY) 36,3x-ig elmehet. Kb 1-1,5 év alatt reális célnak tartom a 40,x-et. 2021 végére nem kizárt a 48, de ezt majd 40,x-nél újra kell gondolni.
EEM attekintes.
link
8)Indonesia. Jakarta Index, JCI nemreg uj ATH-t utott egy 13 eve tarto bull piac 5. hullamaban. USD-ben nezve EIDO Index masfel eve emelkedik, de mar tele van atfedessel, az impulziv mozgas csokkeno. A megelozo 4 ev a-b-c korrekciojaban kialakult ellenallasi savot ostromolja, de most eppen visszaesest mutat. Viszont ez egyetlen orias, Telekom relative erosebb, TLK 100% emelkedest csinalt, de ott is fogy a lendulet. A kereszteny-kinai kormany teret veszitett az iszlamistakkal szemben, a konszenzus gyengul.
9)Japan NIKKEI 4 eve emelkedo csatornaban van. A bull felfogas szerint 2016 tavaszan volt kesz (2) hullam, es mar (1 of 3) formalodik es joval feljebbre tart. Sot, az is lehet hogy mar (3 of 3) van keszuloben. Rovid tavon mintha megszakadna a YENgyenge-NIKKEIeros szokasos kapcsolat, es minden YEN mozgas erosodo tozsdet mutat. A Japan bankok, brokerek oriasi potencialnak latszanak.
10)Korea
folyt. kov.
EEM piacok allapota.
1)Argentina 1.5 ev ota emelkedett 100%-ot, es majusban volt a (3) hullam csucsa. Azota oldalazva korrigal. Itt meg egy rally osszejohet. Az ARGT-ben az emelkedo csatorna support -3%-ra vagy 1-2 honap idotavolsagra van. Az YPF olajos 6 eve oscillal, most d-->e pont kozott halad lefele. Csakhogy ekkora haromszogbol veszettul nagy ereju kitores lesz majd. Hasonlo PZE is.
2)Brazil BOVESPA 8 eve oscillalva korrigalja megelozo nagy bull idoszakat. Most d-->e pontok kozott haladhat. Napos charton tuladott, valami felpattanas valoszinuleg kozel van. A PBR a 7.80 szinten, ami fibo 50%, a tavaly nyari supporthoz erkezett, egyelore (iv)-nek gondolom; de itt tud nagy pozitiv meglepetesbe atmenni. Tovabbra is lassu gyujtest folytatok.
3) China. Masfel eve hullamzik SSEC a 3000 szint kornyeken, es lehetetlen tudni hogy ujra bull (amit most valoszinubbnek gondolok), vagy meg korrigalja a 2 evvel ezelotti vad rallyjat. Mintha begyorsulni keszulne a lassu emelkedes, es akkor raadasul egy (3) hullam lenne belole, szoval nem szabad kimaradni...ha tenyleg bull. Figyelolistan van. A nagyok jobban levertek, mint Huaeng es Petrochina. Ott imadjak a technologiat, BIDU-BABA-TENCENT jo valasztas lehet.
4)Columbia. Tobbet vartam tole, de mar fel eve kuzd a GXG a 10.0 szint attoresevel. Az ECO ugyanez, es talan (c) kozepenel jar.
5)Developed Markets. Az osszes index Majus ota oldalazva korrigal. Mind (4) hullamnak nez ki. CAC, FTSE supportra ert, talan felpattan. Meglepetesre Italy, Spain latszik erosebbnek. Meg nem latszanak kesznek a korrekciok.
6)Emerging Asia. AZ EEM chart a 8 eves nagy oscillalas D pontjanal van, es fordulni latszik lejjebbre E pont fele. De lehet hogy ez mar roved less meretben is, idoben is a korabbiakhoz kepest.
7)India tovabbra is (3) hullamban szakadtalanul emelkedik. Junius eleje ota 4 hetet oldalazva korrigalt, de 2 hete ujra temposan halad fel. Az Indexek mind ujra kitoresben, Tata TTM a 9 honap korrekcio utan gap fel.
8)Indonesia
folyt. kov.
Egy dátumot vártam, ami úgy kezdődik, hogy 2017.xx.yy, ahonnan indul az 5/10 év. Én ostoba... :-))
"5-10 éven belül 7-22% valószínûség mellett megtudod"
Telitalálat, újfent, le a kalappal előtted... :-))))
Tibi, en megneztem a sajat statisztikamat, mert nagyon fontos a kerdesed. Nalam jellemzoen 3-8 honapig vannak reszvenyek; nagyjabol igyekszem egy-egy kozeptavu bull piacot elkapni. A 4 eve tartott ING nalam a legidosebb poziciom. Az atlagos tartasi idom most 9 honap.
Az SPY hetes tavlatu Fourier-elemzese ad magyarazatot a miert? kerdesedre. Annak alapjan kijonnek az SP500 jellegzetes ciklushosszai. Amik ( gyakorisag szerint ) 38 vagy 48 vagy 12 het idotartamuak mostanaban. Szoval, aki a kozeptvu mozgasokat tradeli, annak okolszabaly szerint 6-19-24 hetig "erdemes " tartania egy iranyt, addig, amig atlagosan a ciklusok mennek felfele.
Persze vannak kivetelek. Peldaul az olajos indexek es olaj-oriasok jellemzoen inkabb 40 hetes ciklusokban mozognak, alig van mas ciklus bennuk.
En nem hiszek a sokat mantrazott buy-and-hold-forever modszer sikereben; szerintem a profitok sokkal gyakrabban tudnak radikalis elmozdulni lefele valami tenyezo hatasara, es 3-4 negyev idore a folyamatos profit-emelkedes mar inkabb ritka mint gyakori. Es a funda hatni kezd, amikor abban tores latszik. Tudom, vannak elvileg kivetelek, pl, WB. De a valo vilagban nincs olyan; talan epp azert nepszeru es meses WB esete.
Persze, nem akarlak meggyozni en sem. Csak indoklom az allaspontom.
Egyedi részvény helyett inkább részvénycsomagról beszélnék, hiszen a diverzifikálás majdhogynem kötelező az átlagos befektető számára. Esetemben az évszám 2011, de én a milliós halmaz egyetlen eleme vagyok. Pomperjnek 70-es évek óta vannak részvényei, Warren Buffettnek pedig 1941, 11 éves kora óta. Figyelembe vehetjük az átlagos felsőosztálybeli háztartásokat, akik nagy része generációk óta örökli az értékpapírjait.
Én itt nem egy vitát akarok megnyerni, portfólióban helye van a nemesfémeknek, az ingatlanoknak és a kötvényeknek is.
"De 20 evre, (vagy plane 50 evre) meg abszolut nem erdemes szamolni. Annyi idore az emberek szinte soha nem invesztalnak reszvenybe."
Rátapintottál a lényegre. Illetve pont hasonlót akartam kérdezni Tibitől.
Tibi (költői kérdés): neked van 20 éve tartott részvényed a portfoliódba? Ha nincs, átlagosan hány évig tartasz egy részvényt?
Célszerű a válaszodnak megfelelő intervallumú chartot nézned. (pl 10 éve az OTP pont mai szinteken járt, és utána...?)
Igen, az osztalekkal egyutt, ami azota 7 evben volt, az OTP is kijon egyjegyu pozitivra. Ettol meg az aranyhoz kepest nagyon sapadtarcu. Persze, ha mint mi, ra se neztunk 8000 felett, es 2015 januarban, 3400-nal bull allaspontra tertunk, akkor jobb a helyzet;-)
De 20 evre, (vagy plane 50 evre) meg abszolut nem erdemes szamolni. Annyi idore az emberek szinte soha nem invesztalnak reszvenybe. Annyi ido alatt valami fontosabb masra kell a penz, az elet mar csak olyan...kiveve extrem nehany esetet. Csak ingatlanra van valos ertelme 20-30 eves tavlatra peldalodzni. Tozsdere a gyakorlatban nincs. Mondjuk lehet hogy mi ketten kivetelek vagyunk;-)
Ennel sokkal egyszerubb a helyzet ertekelese
10 eve, OTP==> 2007.07-->2017.07 kozott az ar 11.000-->9500., tehat HUF negativ -14% hozam.
10 eve, BUX==>2007.07-->2017.07 kozott az ar 30.000-->36.000 tehat HUF pozitiv +20% a hozam
10 eve, GOLD==> lasd eurocent chart Silver-gold topicban, HUF +200% a hozam.
A tobbit ertekeljek az olvasok.
Fel sem tunt hogy nem a te hsz-ra irodott a hsz...;)Nezheted ahonan jol esik, en 2014 tavaszatol irok a portfoliora es 2014 junius.6-tol vasarolok fizikai nemesfemeket, banyaszokat nehany honappal korabban....(ez is visszakeresheto mert en nem troll vagyok...szoval a hsz-im visszakereshetok...;)Na amit tudunk mar, hogy ezekkel tobb penzt lehetet csinalni mint az indexekkel...Ezekrol jo nehany grafikon tobbszor is fenn van,de csak a te kedvedeert nezheted a kovetkezo 3 evet, vagy az elmult 2-ot, esetleg a kovetkezo 5-10-et, vagy ha az se tetszene akkor 2014.juniusa ota szamolt 5-10 evet....(na ennel probalj meg rugalmassabb lenni...)Mint korabban irtam a csata mar eldolt mielott elkeztuk volna...
Olyan aprosagokrol nem is beszelek, hogy az altalatok agyon dicsert az indexek hosszu tavon emelkednek felteves hibas kovetkeztetesekre epul...Ha nem hiszed jarj utana mondjuk a Nasdaq milyen teljesitmenyt produkalt, ha mondjuk megvetted 1998,1999 esetleg 2000-ben es meg csak azzal sem johetsz hogy 17 ev alatt magasabb lett az erteke, hiszen az index kozel 25-35%-at olyan cegek adjak amik nem is leteztek akkor...Most az inflacio es a penz vasarlo ertekenek csokkeneserol nem is beszeltunk, bar ha figyeltetek volna pitcairn grafikonjaibol sok erdekes dolgot es kovetkeztetest le lehetet volna szurni...Hogy nehogy beleessetek 1 olyan hibaba ami a toketek vagyonotok nagyon nagy reszet evekig evtizedekig a semmiert lekossetek, persze hallottuk mar ezen a forumon, hogy lesznek akik kiulik, mert kapnak majd osztalekot....(mar ha a ceg csodbe nem megy ill. Fizet-e majd osztalekot)....("jo buli lesz"); bar en inkabb nagyon de nagyon draga leckenek hivnam....
sok sikert es legyen szep napod!
Nos 2016-ban a banyaszreszvenyek hoztak 5-10-szereset mint a Dax vagy az S&P500 es ha igy haladunk mint az elmult napokban akkor nagyon komoly penzt lehet keresni ezekkel meg rovid es kozeptavon is...Aki pedig hamarosan nem kezdi el zsakolni oket az menjen el eloadasokat tartani a piacrol esetleg alljon daxlisgyuszinak vagy bubodoktornak...;)
Ázsia: mérsékelt optimizmus
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019