1)A mai nap megerositette, hogy a febr.2 ota tarto SPY bull periodusnak vege.
Szoval, hogy is nez ki az Elliott modelje a fordulat elott es azota?
Es itt baj van: az SPY chart nagyon nehezen szamozhato be 5 hullamosnak az utobbi 2-3 honapban.
Heti szinte egyaltalan nem, es igazabol napos szinten se. Oras time-frameben igen, dehat az nem igazan meggyozo.
3)A 2014 dec. vegi top ota itt problema van, mert 3 hullamosnak jo, ot hullamosnak nem.
Aminek jol nezne ki, az dec. vegetol egy nagy flat korrekcio, es annak C vege a febr.25-i top.
Sot, meginkabb annak latszik, ha az oct. 15 bottom ota nezem a flat korrekciot.
Nem tudom, mit szol Prechter ehhez a csucshoz. Nyilvan az eltelt 10 napot lehet bull piacon futo atmeneti korrekcionak, vagy egy uj bear piacnak is szamozni.
Egyelore az eses gyorsulo jellegu.
3)A mai esest a bankok vezetik. A legjobban az olajosok es utility tartjak magukat. Az ilyesmi arra utal, a penz biztosabb helyet keres maganak: elindult a menekules a rizikotol.
Ez persze a bond piac par nappal ezelotti jelei utan nem meglepo. De a bond piac tovabbra is paralizisben van.
Igen, a dominok dolnek.
A dominok pedig szep lassan kezdenek dolni...
Es mire megerted mirol beszelek vagy esetleg sikerul vegere jutnod a richmondi tanulmanynak, addigra mar nem is lesz jelentosege igazan...
Vegyel inkabb bitcoin-t a jatek brokerszamlad helyet...
Vagy folytathatod az ollozgatast a netrol...
;)
Sok sikert!
A fundában való tévedési lehetőségünket széleskorű diverzifikációval fedezzük. Nálam az 1.5% fölött kitettség extrém nagynak számít, de általában 1% alatti.
szoval a felelosseget illene mindenkinek vallalnia, ha meghoz 1 dontest; atharitani a feleloseget kicsit ovis dolognak tartom, persze konyebb,de a lenyegen nem valtoztat...
PBR-rol, Lukoil-rol es egyeb olaj es gazipari cegekrol....
Jelenleg az olaj meg mindig 1 lefele, eso trendben van.....
ha pedig ebbol indulunk ki akkor talan kicsit korai elkezdeni a halaszatot es ugy vettem ki a szavaidbol, hogy tudod, hogy nem igazan eri meg....
"en szemely szerint szep vege-oktober kozepeig nem piszkalnam az olajat ill. olajos cegeket, persze ki tudja lehet hogy akkor ontik meg igazan,de szezonalisan oktober kozepe jo szokott lenni....(ez nem jelenti azt hogy iden igy lesz, ill. tavaly sem volt jo...)
Elege megoszlanak a velemenyek, nehanyan elkepzelhetonek tartanak 20-25$-os olaj arat is en erre pici eselyt adok,de nem zarhatom ki....
Jelenleg a tudomasom szerint kb. 2,5%-nyi tulkinalat van a piacon....meg 50$ kornyeken is...hogy meddig lesz igy nem tudom....
Kina viszont nagyon lassul, sokkal rosszabbnak tunik a helyzet mint sokan gondoljak...regebben beszeltek arrol hogy Hard vagy soft landing lesz???
en inkabb ugy fogalmaznek mennyire lesz kemeny az korrekcio ill. foldeteres ami a kinai gazdasagba vegig megy...
Vaserc 6 eves melyponton van, holnap nyitasban en tovabbi long pozicioktol szabadulok....
szerintem egyre nagyobb ovatossagra lesz szukseg....
egyebkent en elkezdtem a (sajat) broker szamlakrol a keszpenzt vissza utalni a folyoszamlakra, a keszpenz elfer a vaultban, bitcoin pedig kisebb helyett foglal...
;)
brokereknel csak reszveny (a tobbseg mar be van jegyezve) es nehany FX pozicio van....
arany es ezust egyelore jobban tartja magat mint gondoltam,de meg var rajuk nehany viharos nap es het mielott kitisztulna az eg felettuk....
es ahogy mo-on szepen elkezdtek kiesni a csontvazak a szekrenybol ugyanugy fognak a vilag mas reszein is egyre tobb szennyes elokerulni....egeszen addig amig ki nem derul mekkora ....van a palacsintaba (nem lekvarra gondoltam)....
kotvenyeken pedig nincs kockazat, mint korabban felvilagositottak bennunket...
;)
legalabbis egyelore amig a dominok szepen ossze nem dolnek....
szerintem maradjunk annal amire a forum valo, mindenki szepen leirja a velemenyet, aztan hogy ki mihez kezd az itt elhangzott informaciokkal az mindenkinek a maganugye...
Nem hinnem, hogy pomperj rossz szandekkal osztotta meg a velemenyet a PBR-rol...
en se ertek vele egyet mindenbe,de errol szolna a forum, hogy velemenyt csereljunk es megosszuk a meglatasainkat, elkepzeleseinket...
bocs, h beleokoskodok, de mivel pomperj itteni PBR ajánlásaival már megszívtam,(hál'Istennek csak pár száz db-okkal,- meg opcióval le is fedeztem)- ezért megvilágítanám ezeket a cégeket más oldalról is. mivel te fundázol, ezért mielőtt belenyúlsz a PBR-be ezt olvasd el: link
vale itt: link
vale longgal én is próbálkoztam pár hónapja, de eladtam mind.
ha foglalkozol fundával, akkor a bloggert nem kell bemutatni.
Másrészt ha idegenkedsz is tőle, azért próbáld ki amit O.T.P ajánlott. funda vegyítése némi TA-val.
pl. pont pomperj írta itt pár napja, h vett 10.000ewz-t, ami azóta termelt kb 20.000usd mínuszt.(elég nagy szlám van, de ekkora lebegő mínusz még nem volt rajta)
ha fundázol, eszedbe sem jutott volna ilyen mértékben belenyúlni, mivel ez az etf usd-ben denominált, ami meg erősödik a realhoz képest. még akkor is nagy esély van a beszakadásra, ha csak a marxista elveket valló Dilma meg korrupt rezsimje regnál, de ez némi $-erővel megspékelve igazi ewz gyilkos.szvsz amíg a híraóban nem mutogatják, h rióban százezrek tüntetnek, addig nem érdemes Dilma lemondására játszani(azért a tévedés jogát fenntartom:))
kb. 20 éves tőzsdei tapasztalat után sem tudok sok mindent, de azt állítom, h a fenékhalászat nem kifizetődő.
"ne próbáld meg elkapni az utolsó egy nyolcad dollárt – se az elsőt. Ez a két nyolcad a legdrágább nyolcad a világon"
1)Igen, a Bollinger szalagba bele futott, innan szokasosan kitores van. Ez persze megint lelassitja az USD alapu japan befektetok nyereseget (nekem FANUC van).
2)Egyebkent az arany banyaszok gap-el, 3. hullamban esnek. Nem lennek meglepve ha GDX egeszen 1 4-15 savig zuhanna. Es akkor GLD-t viszi magaval lefele.
3)Es az EEM piacok se szepek. Valahogy kenyelmetlenul rondan mozog minden.
A bond piac beszakadasa nem fog elmulni egykonnyen: pucolnak kifele, a felelem meg ragados.
Törölt felhasználó2015. 03. 09. 23:35
Sziasztok, nem tudom hanyan figyelik, de ugy nez ki, hogy kitores elott all, bar statisztikailag 2-3szor le szokta tesztelni az elozo csucsot..., de meg az is lehet hogy ez lesz a kivetel...
Mindenestre nem art figyelni ezt a part mert sokan 140-150 koze varjak ev vegere!!!
;)
Koszi a linket...
En price action alapon szeretek szurni...
Felvenni figyelo listara cegeket...
Talan azert mert ez tobb es akar rovidebb idotavon is mukodik...
Persze mindenki meg akarja utni a home run-t vagy a jackpotot...
Es ha az ember megfelelo idopontban kepes megfelelo cegbol venni akkor lehet azt tartogatni evekig.....
Arany-ezustot fizikaira gondolok nem kereskedni veszi az ember, sokkal inkabb resze 1 konzervativ portfolionak....
;)
Nem is gondoltam, hogy rá akarsz beszélni a cégre vagy technikai elemzésre, én is csak elmondtam a véleményemet a cégről. Mivel a jelenlegi szolgáltatómnál kb. 2-3000 részvényt érek el, ez messze nem olyan sok mint az általad említett 30k mennyiség. :)
A figyelésre pedig ma már nagyon jól használható és könnyen kezelhető screener oldalak vannak, az egyik amit előszeretettel használok, az a Financial Times screenere:
Tökéletesen tudok az általam fontosnak tartott kritériumok alapján szűrni. Ezután megyek tovább, és nézem a cég jelentéseit is, hogy látok-e bennük valami oda nem illőt.
Igazad van, hogy a számok sokszor nem árulnak el mindent, és sok egyebet is figyelembe kellene venni, de én például olyan messze vagyok(fizikailag) az általam vásárolt cégektől, hogy esélyem sincs töviről hegyire megismerni a működésüket, a menedzsmentről meg már nem is beszélve. Ja, és akkor még nem beszéltünk a közölt adatok valóságtartalmáról, a dotcom lufi idején voltak olyan könyvelési metódusok, hogy előre elszámolták azokat a bevételeket, amelyek még nem is realizálódtak.
Amúgy nem kell 30k mennyiségű céget végig nézni, és nyomon követni, elég ha csak azokkal foglalkozunk amelyeknek értjük a működését. :)
Ami a funda elemzést és az előnyét illeti, én pont hosszú távra rendezkedek be, úgy hogy számomra ez a legjobb. Vásárolgattam fokozatosan tavaly az esésben nyersolajat, van némi arany és ezüstöm is(nem annyi mint Neked), ha nagyon mélyre mennek, akkor veszek még belőlük és nem érdekel, hogy 3-5 vagy 10 év múlva fogom eladni őket, mert soha nem vagyok eladásra kényszerítve! Ez a legnagyobb előnyöm, jöhet bármi, nem a megélhetésemet fektetem be, így bármeddig várhatok az eladással.
Amúgy érdekes, hogy a dollár csak erősödik és erősödik, viszont arany-ezüst páros már nem igazán akar vele menni a mélybe.
Ajaj, jól látom, hogy a PBR és a Vale is ATL-t ütött ma? Kezd érdekessé válni a játék, úgy gondolom, hogy ha ezen a szinten beszállok(természetesen most is csak a tőkém nagyon kis részével, hiszen fő az óvatosság), akkor hosszú távon nem vállalok túl nagy kockázatot velük.
Felre ertettel, nem akarlak ra beszelni sem a technikai elemzesre, se masra se a St Barbara Ltd.-re es nem csak teged nem akarlak rabeszelni, de senkit se....
Csak azt probaltam bemutatni, hogy ezek kulonbozo eszkozok....
mint az orvosnal ha megmeri a lazadat, meghallgatja a legzesed vagy esetleg pulzust, vernyomast mer....stb..stb...
Nezd en nem beszelek a fundamentalis elemzes ellen, mert szerintem nagyon fontos eszkoz....(talan a legfontosabb), a problema vele, hogy jelenleg kb 2000-30000 reszveny van a vilagon amit erdemes figyelembe venni, szerintem ezt az adat mennyiseget nagyon nehez 1 embernek,de meg 1 csapatnak is feldolgozni.....
szerintem a legtobben ott buknak el a fundamentalis elemzesnel, hogy ido igenyes
es csak hosszabb nagyobb idotavon jon ki jol az elonye....
probaljon meg az ember kovetni mondjuk csak 100 ceget.....a problema a mennyiseg a minoseg rovasara mehet.....
es ahogy lattuk a szamok nem arulnak el mindent csak megprobaljak leegyszerusiteni a tortenetet....
na mar most ha hianyos informaciokat megprobalunk leegyszerusiteni....sajnos nagy valoszinuseggel eleg magas lesz a hiba hatar....
visszaterve az AGO es MGX-re, ha jol emlekszem, neked az AGO jobban tetszett,de a piac az elmult hetekben megis csak az MGX-re szavaz....azt nem tudom hogy miert???
lehet hogy azert mert tobb ill. nagyobb tapasztalattal levo speki van benne,de az is lehet, hogy a ceg vezetese ill. a piacnak van olyan informacioja ami nekem nincs es csak ezt arazza...
mindenesetre az elmult napokban, hetekben MGX felulteljesiti az AGO-t nem is picit majdnem 10%-al...
persze senki nem allitja hogy ez nem valtozhat es azt se hogy fog...ez egyelore 1 teny....
1 nap valoszinuleg megtudjuk az okat....
SBM-rol nekem az a velemenyem, hogy a vezetosege szinte a legrosszabbkor hajtotta vegre a beruhazasokat ill. probalt terjeszkedni...ez hiba volt, es jelenleg kuzdenek a tulelesert.....
ha pedig sikerul nekik a piac ezt a reszvenyarban fogja megmutatni....
es meg az is lehet, hogy 1 nap olyan szamokkal sikerul eloallniuk amik tettszeni fognak a tobbsegnek....
Nezd en a munkam mellett, kb. napi 2-6 orat foglalkozok a piaccal, befektetesekkel es elemzesekkel, hetvegen ez meg lehet, hogy tobb...(hivhatjuk hobbinak, elet filozofianak vagy aminek akarjuk...)
csak hogy erzekeltessem, mult heten ill. az elozo 10 napban kb.10-20 orat szantam csak a bitcoin-ra es az abban levo lehetosegekre...
ha ezt azokhoz viszonyitod akik ezzel foglalkoznak akkor semmi, de ha 1 atlag spekulanshoz ill. 1 atlag emberhez nezed, viszonyitod akkor en minimum 10-20 oraval es az ebbol levonhato informacioval elonyben vagyok....
most azt a reszet hagyjuk, hogy probalok olyan helyrol informaciot szerezni ami szerintem kozelebb all a realitashoz, mint a legtobb media chanel kepes nyujtani...
(es bitcoin is csak 1 lehetoseg)
mindenki hianyos informaciok birtokaban hoz dontest....(a kerdes inkabb az hogy ki ill. kik hoznak kevesbe hianyos informaciok alapjan donteseket, szereintem o nekik nagyobb eselyuk van megfelelo ill. jobb dontest hozni....,persze ok is en is tevedhetnek es akiknek nincs szinte semmilyen vagy nagyon keves informacioja azok is donthetnek jol ill. tippelhetnek helyesen...)
Tiger Woods-ot megkerdeztek az 1.-ik verseny utan, hogy milyen szerencses volt, amire azt felelte, hogy azt figyelte meg minnel tobbet gyakorol annal gyakrabban kedvez neki a szerencse.....
hm...hm...hm...
Mindenkinek a sajat utjat kell kovetni, kulonben olyan akadalyokba utkozik amit elobb-utobb nem lesz kepes legyozni....
;)
Szamomra a technikai elemzes es kvantitiv price action segit egy hatalmas halmazt lekicsinyiteni 1 akkora halmazza amekkorat ha nem is egyedul de kepes vagyok, vagyunk...megvizsgalni...es ha latunk benne fantaziat akkor elkezdunk egyre tobb idot raszanni....
Nem vagyok es vagyunk kepesek 30000 ceg penzugy adatait vegig nezni, es azok minden rezduleset nyomon kovetni ill. a versenytarsaket....szoval szelektalni kell valamilyen modon...
;)
lattad az apple bemutatojat???
(azert nem kapott senki a csaladban fitbit es egyebb activity trackert, mert az apple modelje, hogy tobb ezer developer dolgozik, hogy valami ertekeset letre hozzon, hatranyba szoritja 1 csapat, ceg mind intelektualis mind fizikai kepessegeit...)
ha van 1,5 orad nezd meg, kivancsi lennek a velemenyedre rola???
le lehet vonni belole sok ertekes informaciot...
streamline (HBO es 14.99$/ho)
health research apps (cardio,diabetes,parkinson...stb.stb..)
apple pay....
illetve milyen app-ok lesznek melyek majd korul veszik az eletunket....(erre pedig termekek es industry-k fognak epulni)....
Az elmúlt 10 év alatt talán 3 olyan év volt amikor pozitív EPS-el rendelkezett, a ROE valami csapnivalóan alakult, ez a cég a tulajdonosaitól csak elvett, adni nem adott semmit nekik. 2010-re nagyon szépen leépítette az adósságát, amit 2012-ig tudott megtartani, majd utána visszatért a korábbi nagy arányú kötelezettségekhez. Ez számomra nagyon rosszat jelent, szóval ne haragudj, de bottal se piszkálnám meg :).
Ha esetleg túléli a viszontagságokat, és még sikerül nyerned is vele, akkor gratulálok, de számomra ez a cég nem pálya, azért kösz, hogy megmutattad.
Az utolsó gondolatoddal nem teljes mértében értek egyet. A lényeg oké - hogy a megfelelő eredményt kapjuk, ez nem vitás, viszont én nem tudok két egymástól teljesen különálló megközelítés szerint gondolkodni, és befektetni.
Sohase tudtam azonosulni a technikai elemzéssel, viszont amikor a fundával megismerkedtem, egyből megértettem, és egyből tudtam, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom, és csak is ez az, ami hosszú távon számomra nyereséges lesz. Tehát én egy megadott stratégiát követek, és ettől eltérni nem akarok, ha eltérnék, akkor a személyiségemmel mennék szembe.
Aranyban talán innen lehetséges egy kis felpattanás.....
Ám való igaz érdemes megvárni egy alj alá szúrást, mondjuk 1120környékén és ott bevásárolni.
Nem tudom hova tegyek vételi megbízást, vagy tegyek-e egyáltalán...?!
Mert ha olyan leszúrás és azonnali visszapattanás lesz mint volt, akkor érdemes lenne. Ám az a tapasztalatom h egy ideig eloldalaz az aljon és felesleges hetekig poziban ülni, és fizetni a fenntartási letétet.
A másik h ezüst sem csinált még aljat, ill. Platina meg új aljon van.
Majd arra is figyelni szeretnék h euróért mikor érdemes aranyat venni....
A palládium viszont remekül néz ki!
Abban van egy pici pozim, amit a platinával egyidőben vettem.
Úgy tűnik számomra h mivel a palládiummal helyettesíteni tudják a platinát szinte mindenhol az iparban, annak nagyobb a kereslete-felhasználása.
Az ékszer ipar is többet használja mint a platinát.
Csak azzal tudnak antiallergén fehér arany ötvözetet előállítani.
Az puha, könnyen megmunkálható ellentétben a régi ötvöző anyaggal a nikkelel.
Az eu- nem is engedélyezi a nikkel ékszer ipari felhasználását.
Mondjuk mo.-on ez is kicsit furcsa....ha beérkezik egy külföldi ékszer és találnak benne, azt bezúzzák és nem adják vissza az importőrnek.
Ám amit a nehiti forgalmaz alapanyagot(hivatalos állami szerv) az a fehér arany tartalmaz nikkelt...ezért van az eggyesek "allergiásak" az aranyra.
Mert dehogy alergiásak, csak az ötvöző anyagra lehetnek allergiásak :-)
nezd meg ezt a ceget...felkeltene az erdeklodesedet????
;)
szerintem nem....
es megis nagy valoszinuseggel felul fogja teljesiteni a szektort....
(persze merget nem lehet ra venni,de en nagyon valoszinunek tartom).....
ebbol a cegbol tavaly le kellett csokkenteni a pozicio meretet....ugy nezett ki, hogy elbuknak
viszont az utobbi hetek ill. honapokban lassan kezdi felulteljesiteni a szektort....
a magyarazat pedig talan az lehet, hogy a ceg vezetese sikeresen hajtotta vegre a koltseg csokkenteseket....
valoszinuleg meg sem kerulnek felszamolas ala...
persze ezt meg hivatalosan nem tudjuk....
mult heten ertesitettek a reszvenyeseket, hogy az egyik banyaban halalos baleset tortent....
ebbol ugye kovetkezne, hogy a termelest leallitsak, ill. uj biztonsagi lepeseket hozanak meg stb...kozben a reszveny ara emelkedett....
mai napon ontottek a banyaszokat, atlagosan 5%-ot vesztettek ertekukbol meg olyan cegek is mint NCM ami ugye benne van meg a GDX-ben is....
ma volt olyan, hogy a piacon csak emelkedes mellett lehetet venni SBM-bol a nap 1 reszet semlegesen toltotte es zarasra sikerult valamivel tobb mint 2%-ot esnie....
szoval jelenleg is folytatja a felulteljesitest a szektorban....
szerintem nem kell letenni a voksot sem a technikai elemzes se a fundamentalis elemzes mellett sem a kvantitiv arnalizis ill. kvantitiv price action mogott sem, ezek eszkozok es lehet hasznalni oket egymas mellett a lenyeg, hogy megfelelo eredmenyt kapjuk....
;)
Arany-Ezüst