“ Szombaton egyébként országszerte hosszú volt a sor szinte az összes, nagyjából ötezer tesztállomáson, a legtöbb helyen órákat kellett várnia az embereknek, mire sorra kerültek.” - biztos nem veszélyes sorban állni ilyen helyzetben, lehet hogy sokaknak negatív volt az aktuális napon a tesztjük , másnap viszont már pozitív lenne , részben a sorban állás miatti veszély miatt, ez szerintem nem ilyen egyszerű
valóban nem kell mindig új oltás, és a gyártástechnika is ismert már, de azért módosítani kell a receptúrán (pláne, ha korszerű RNS alapú vakcinákról van szó - bár sem virológus, sem biotechnológus nem vagyok, így lehet, hogy rosszul gondolkodom) ha jól emlékszem az influenza-oltóanyag 10-12 vírustörzs esetén hatásos, a törzseket évente cserélgetik, így ebben az esetben már eleve egy koktélt használnak oltóanyagként
Azt hiszem, hogy földrajzi egységenként is van eltérés a vírus genomjában, nem teljesen ugyanaz a vírus fertőzött az első hullámban se itt, mint Kínában, ahogy hallottam. Ettől függetlenül biztos van egy tűréshatár, ameddig egy vakcina hatásos lehet az egyes alfajokat tekintve.
Ezek hatékonyságáról egyelőre nincsenek tapasztalatok, és valószínűleg csupán néhány hónapra biztosítanak védettséget - igaz ez elég lehet a nemzeti eü rendszerek összeomlásának elkerüléséhez. Emellett az is nagyon valószínű, hogy az orosz és kínai vakcinák a tavaszi víruson alapulnak, de a hírek szerint Nagy-Britanniában a mostani megbetegedések 80%-át, Belgiumban 60%-át, Franciaországban pedig 40%-át (ha jól emlékszem a 2. két adatra is) egy a nyáron Spanyolországban megjelent mutáció okozza.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.