ha itt tartunk folyami erőműt lehetne építeni a dunára tiszára, persze nem olyat mint Bős–nagymarosra, de erre állítólag van is egy magyar találmány, ami sokkal "mobilabb" és a feltaláló szerint ki lehetne vele váltani paksot, sőt! még exportra is tudnánk vele termelni... jó mind1, vad elképzelések tömkelege...
Sztem akármeddig is érvelgetünk,a geometrikus fűtésnél nincs megbizhatóbb,olcsobb,és környezetkímélőbb.És persze egy elegendő vízhozamú,és vízhőmérsékletű kúttal még jelentős áram is termelhető.Egyedül a kiépítésénél van iszonyú beruházási költsége.De kérdem én,egy atomerőműt mennyibe kerül felépíteni,és utána biztonságosan üzemeltetni.Ez a jövő,és erről kár is vitatkozni.
1. Elképzelhetetlenül sok kellene.
2. Elég ciki lenne, ha pl.: egy szélcsendendes napon a bringa dinamójával termelt árammal menne a laptopom... és itt van a kutya elásva (ezt most áttételesen mondom).
A lényeg, hogy a szél akkor fúj, amikor akar és nem akkor amikor kell.
Az ár-apály meg hullám, meg vízi áramlat erőművek egyel jobb megoldás (stabilabb "alaperőmű" jellegűeg). De nekünk ilyen pillanatnyilag nincs.
Geotermiát akkor lehet hasznosítani, amikor kell. Lehet "pihentetni" meg lehet többet kiszedni belőle egy darabig...
de mivel ez az alkotmány a zembereknek szól majd közérthető nyelven (semmi preambulum, meg phaszom) ezért ennek szellemében visszaküldtem nekik a cuccost az alábbi két kiegészítéssel:
"Javaslom, hogy kerüljön bele Kotmányunkba az alábbi két - ezáltal immár jogszabályi beágyazottsággal és erővel bíró - norma, melyek fonots, alapvető értékeket közvetítenek a zemberek felé:
- Az idősebbeknek add át az ülőhelyedet!
- Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!"
Kivábcsi leszek, h. megfogadják-e észrevételeimet,...ha igen akkor visszatér a demokráciába vetett hitem!
Mondjuk nem azért forog, de pont a szél kialakulása miatt nem lehet azt mondani, hogy zárt rendszer lenne. Kérdés, hogy az azt előidéző hatás (Nap), milyen eredő hatást okoz?
ó basszus az É/D szelekkel nem számoltam, csak nehogy becsússzunk az egyenlítői övbe, mert akkor nem lesz szükség geotermiára, és akkor lőttek az árfolyamnak, irány a 400!:-)
Valamit tenni kell ez ellen! Ellenfújni, vagy valamit,...de egyszerre, összehangoltan!:-)
Jó lenne már, ha a tisztelt döntéshozók átéreznék a probléma komolyságát és nem csak pofáznának, hanem tennének is!
A szélkerekek ugye lassítják a föld forgását (ez tény erről kár lenne vitát nyitni), ezért az a megoldás, h. évente át kell fordítani a kerekek forgási irányát, mer ugye egyik irányba ha lassít, akkor a másik irányba gyorsítania kell.
Így amit teszem azt páros évben "vesztünk", azt be tudjuk hozni a páratlan évben hátszéllel.
PANNERGY