én nagyjából körbefutottam a témát. Nyilván nem ismerem az összes kritériumot. Ezek szerint nekem az jött le, hogy a vizsgált időszakban, ami az elmúlt hónap valamelyik hetének bármelyik napján megtörtént. A telekom a számszerű kritériumok mindegyikének megfelelt. Ez nem jelent automatikus bekerülést, csak annyit, hogy számszaki kifogás nincs. Maga a döntés nagyon sok mástól is függ. Bár tesznek bele egyfajta hiszterézist, az mégsem lenne kívánatos, ha ma bekerülne egy papír, negyedév múlva meg vissza az egész. Ezért a kilátásokat és számos más körülményt is vizsgálnak. Ráadásul nekik ez nem sürgős, miért is lenne az? Ami szerintem a legnagyobb rizikófaktor, hogy ma minden papír az égben van világszerte. Tehát a bent lévők és sok más papír is elérte, vagy jóval meghaladta a számszerű kritériumot, így nem tudom, hogy mennyire van szükség egy újabb, a kritériumoknak éppen, hogy csak megfelelő papírra. De ahogyan mondani szokták, a remény hal meg utoljára... :)
Az a kérdés, hogy mennyire szabálykövetőek ezek az intézmények, illetve van-e egyéb mérlegelés a döntésben, vagy csak a száraz kritériumok alapján működnek. Nem tudom elképzelni, h ne legyen valami fék a határeset papíroknál, ami kiskaput biztosít.
Azért került ki, mert kategórikusan nem felelt meg valamely kritériumnak, tehát nem volt más opció. Most ellenben van... Félreértés ne essék, el tudnám képzelni az értékpapírszámlámon az ezzel járó terhet.
Szerintem nem lesz itt MSCI, ilyen illikviditás mellett. Nem fognak kitolni az ez alapján befektető alapokkal. Egy bekerülés extrém árfolyam emelkedést hozna, ami épp a célcsoportnak nem lenne már kívánatos. Ellenben egy nem bekerülés neutrális, és nem árfolyam mozgató. (Szerintem ma sem ez mozgatta az árfolyamot.)
nem tudom, hogy mikor publikálják a döntést. Ha nem kerül be, akkor elvileg nem történik semmi változás az eddigiekhez képest. Ha viszont igen, akkor az 5-6 millió részvényvételt jelent szept.1-i fordulónapra. Az vélhetően megmozgatja és nem is csak kicsit. Tehát így is jó, meg úgyis. Előbbi scenárió kicsi csalódás lehet, míg utóbbi nagyobb hatás. Persze, ahogyan lenni szokott a tőzsdén, az is lehet, hogy egy bekerülés nagy eladásokat generálna :).
megmendomazőszintétetet semmit nem várok továbbra sem az msci-től, az is igaz az elmúlt egy hónapban nem igazán foglalkoztam a tőzsdével, nem figyeltem a híreket. Most is csak benézegetek:)
Zárás után lesz kihirdetve az MSCI döntés? Meg lennék lepve, ha lenne bármilyen hivatalos bejelentés. Viszont az árfolyam mozgása beszédes lehet. Vagy talán már az is?
A többi része eredménytatalékba megy sztem... egyszer lesz még ebből az eredménytartalékból is valami. Lehet abból akarják majd a maradék közkézt kivásárolni (10+ év múlva, amikor 5000 lesz már majd az árfolyam.)
holnap lesz az MSCI felülvizsgálat. Kíváncsian várom. Ez vélhetően meg fogja mozgatni így, vagy úgy, a döntéstől függően. A minimális elvárt közkézhányad 15%. (ez utóbbi adatot a chatGPT-től származik, úgyhogy lehet, hogy nem pontos)
Mtelekom