7-én zárásig forog osztalékszelvénnyel, 8-án már anélkül (ex-div date). Tehát nyolcadikán nyitástól már eladhatod, akkor is megkapod az osztalékot. Aki 8-án reggeltől vesz, már nem kap osztalékot. A szokásos kérdés: nem, nem tudsz azon nyerni, hogy kapsz osztalékot és még magas áron el is adod. 8-án már kb az osztalék mértékével olcsóbban fog forogni. Nyilván lehet +/- 10-20 Ft különbség.
Hmm, van itt némi polémia, lehet hogy tévedek én így tudom, remélem nem rosszul. Nyomjátok a minuszt ha tévedek, senkit nem akarok félrevezetni, illetve ha rosszul tudnám, legalább megtanulom.
Én is erre a logikára jutottam! Nem a részvénnyel van gondom-a BÉT-en való kereskedéssel... Jó szándékkal többen is próbáltak segíteni,de van némi ellentmondás a dologban. A levezetésed számomra logikus. Két éve beégtem a MOL osztalékkal, mert ponta T+2 napon utaztam haza napkozben Angliából. Azon a kereskedési napon délután a zárás előtti 1 órában jutottam hozzá,hogy kereskedni tudjak. Akkora már "vissza is adta az árfolyam az osztalék mértékét. Az oszti ugyan meg lett,de az addigi árfolyam nyereséget kb. be is buktam. Ezt szeretném elkerülni! Nyilván vállalva annak ódiumát,hogy nem tudhatjuk /max. sejthetjük a majd éppen akkor aktuális árfolyam mozgásokat/ Köszönöm a segítséget!
A +2 nap szokott sokakat megtéveszteni. Az arra vonatkozik, ha a fizikai pénz felett akarsz rendelkezni. Ha eladsz, 5 perccel később megjelenik az értékpapír számládon az egyenleg, de mint elszámolás alatti tétel. Azt rendszeren belül máris befektetheted, mert majd 2 nappal később elszámolják, lényeg, hogy marad a rendszerben. Ha viszont ki akarod venni az értékpapír számládról, azt nem fogod tudni megtenni 5 perccel később, csak 2 nappal később. Megfeleltetés szempontjából a 9.-e zárás után számít, azaz ha 9-én 16.59-kor még veszel RV-t az is jogosult osztalékra. Eladni csak 12-én lehet, amit ha más számlára akarsz mozgatni, azt csak 14-én fogod tudni.
2025. május 7. záráskor kell MTel részvényt birtokolni, ha osztalékot akarsz. Május 8-án reggel tőzsdenyitáskor már osztalék nélkül fog forogni. (Általában ilyenkor az osztalék értékével csökken az ár is, mert "leesik" róla az oszti.) A részvénykövben való megjelenés és teljes elszámolás T+2 nappal történik meg, de ez csak megzavarja a fórumtársakat, ahogy olvasom. Ezzel nem kell foglalkozni.
Nem. Az osztalékfizetéshez kapcsolódóan elrendelt tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2025. május 9. tehát ha eladod 7-én akkor nem leszel a könyvben és nem kapsz osztalékot.
Köszönöm szépen a válaszodat! Ezek szerint már Május 8.-án, csütörtökön eladható a részvény úgy,hogy az osztalékfizetésre jogosult legyek?! Nyilván nem az utolsó osztalékra jogosult vásárlási napon szeretnék vásárolni-abban már most sincs sok logika... A részvények már a tulajdonomban vannak,de ki szeretnék belőle szállni. Nem elsődlegesen az RV miatt, az jó- valószínűleg később még jobb is lehet! A BÉT-ből, az azt körülvevő kereskedési anomáliákból, a politika napi kiszámíthatatlan beavatkozásaiból, a politikához kapcsolt érdekcsoportok manipulációiból lett kicsit (nagyon) elegem... Szeretném kipróbálni magamat a Forex-en,főképp day trade kereskedésben.. A kettőre viszont nincs elegendő szabad tőkém. Ezért a kiszállást nyilván szeretném maximalizálni. Tehát,ha a Május07.-én tulajdonomban lévő rv-ket Május 08-án eladom,akkor már jogosult vagyok az osztalékra? Nem kell megvárnom a T+2 napot azaz Május 09.-ei zárást? Ami péntek,így nyilván az utánna következő első kereskedési nap Május 12. Hétfő Bocs,hogy ilyen részletesen kérdeztem-de rajtad kívül mások is igyekeztek segíteni,viszont számomra van azért némi ellentmondás. Valószínűleg az én hibám! Ezért szeretném konkretizálni!
Ha a megfeleltetés napja (ekkor ellenőrzik hogy kinek a nevén van RV) 9-e, akkor leghamarabb 10-én adhatna el, de mivel az szombat, így 12-én hétfőn. Kifizetés pedig 20-án kezdődik meg, akkor is ha 12-én eladott.
https://www.bet.hu/newkibdata/129240229/MT_kozlemeny_2025aprilis23.pdf "Az osztalékfizetéshez kapcsolódóan elrendelt tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2025. május 9.
Osztalékra az jogosult, aki a tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján Magyar Telekom részvény tulajdonosa..." Tehát akár másnap is eladhatod.
Mtelekom