Az tuti, hogy a gondolataink hasonló téma körül és hasonlóan forognak. :) Én is szoktam ezen filózni mikor kik lehetnek a vevők és az eladók. Miért dönt az egyik így a másik úgy? Néha sikerül magyarázatot találni rá. Pld a Groupama eladás. Mondjuk azt nem értem (esetleg sejtem), hogy miért szállt ki, de azt értem miért vették meg tőle.
Alapvetően mindig ilyen nagy tranzakciónal azon is szoktam gondolkodókni, hogy az éremnek két oldala van. Valaki nem csak 1 millió darab részvényt vásárol, hanem el is ad, azaz miért adott el valaki ennyi részvényt ezen az árfolyamon? Ki lesz majd a lúzer, aki meg vette, vagy aki eladta? Sőt ha megfigyeled, egy hónappal ezelőtt iszonyatos forgalom mellett, adtak az rvket 8-9 ezres áron. Ok miért adtak el???? Itt nem csak egy két remegő kezű kis befektető dobta el az rv-it miközben az rv napi 2-3%-ot ment fel...
Bocs a másik kérdés: Mi történik a nagy bevásárlás utáni napokban? Bármi, ahogyan írod eshet is. A felvett pozícióktól függ. Ha még maradt a forró tőke tarsolyában (túl vették magukat) akkor esni fog. Amit sejteni lehet: Jönnek az index követő vásárlások. Nem feltétlen viszi fel az árat. A nyári OTP srv sem felfele vitte, hiába vett meg 4 millió darabot 2 hónap alatt, az árfolyam mégis lejjebb került. Jöhet még a CECE átsúlyozás. Néhány nappal a z MSCI után szokott megtörténni. Lesz? Elmarad? Nem tudom. A következő 1-2 hétben várhatóak még betárazások. Lehet lesz kisebb visszajövetel, de hosszú távon az ilyen nagy bevásárlások után mindig emelkedik az árfolyam. . Technikailag itt az aranykereszt a nyakunkon. Ingadozhat a környékén az árfolyam, de mindig emelkedő trend követi.
Ööööö .... Hát ezt pontosítani kellene. Tegnap záróban gazdát cserélt 1,3 millió darab részvény. Ennyit megvettek illetve ennyit eladtak. Ez két társaság. Aki eladott, az a speka, forró tőke. Ők azok akik gyűjtögettek majd felkergették az árat novemberben számítva az MSCI átsúlyozásra és hogy lesz vevő, lesz kinek eladni. A tegnapi vevők hosszú távú befektetők. Biztosak benne, hogy éves időtávon érdemes venni 12k-n mert a befektetett tőke többet fog érni 10-25%-kal ezen az időtávon. Ott van az osztalék is. Az is 3% körül várható 7 hónap múlva.
SP alapján szép gap-es nyitás várható. Pillanatok alatt 12 080 környékén kellene legyünk legalább (11 930-on zártunk). Napon belül további emelkedés várható. Tudom, a szint az ami mindenkit érdekel. Hát ezt nem tudom. Fel. Mozi. Majd megmutatja magát meddig akar menni. Ráérünk.
Hat lehet, de láttam már olyat is, hogy egyszer csak esni kezd az ár. A nagy tételben vásárlók nem minden estben jelenthetnek spekulációt. Lehet hosszabb távra terveznek, lásd Csányi... majd 1 év múlva 20 ezren leszunk. Akkor a 8-12 ezer ajándék vol...
Megnyomta ... csak nem most hanem október végétől https://invst.ly/s-jym . A forró speka tőke keresett rajta alsó hangon 10%-ot egy hónap alatt. Azok most keresnek más befektetési lehetőséget. Ott csücsülnek 15,5 Mrd forinton csak az OTP eladások miatt. Nem beszélve a többi papírról. Ha ezt a pénzt kiviszik, akkor még a forint is meg fogja érezni ... Ha itt hagyják, akkor pedig valaki száguldani fog. Azért arra kíváncsi lennék, hogy az MNB tesz-e valamit ilyenkor felszívni ezt a casht. Persze néhány 10 milliárdért lehet nem hajolnak le ... . Érdekes lenne összevetni a forint mozgásával a BUX és a bluek mozgását. Elvileg látni kellene, ahogy a forró tőke illetve a mai vevők felkészültek a részvények vásárlására, - ezek forint erősödés formájában kellene ott legyenek a forint chartjában. Legközelebb pedig forint gyengülést kellene látnunk. Lehet persze ez csak apró rezdülés benne. 20-30 Mrd Ft nem tétel a pénzpiacon. . Folytatás: Lehet lesz egy-két pihenő nap (visszajövetel), de aztán jönnek az index követők és még ők is fognak venni. Elvileg ... Majd jönni kell a CEC-nek is. Elvileg az is növelni fogja az OTP súlyát. Újabb felkör ... Aztán lenyugszik a piac, megpihen ... az ár pedig visszajön. Végeredmény: Nyugi. Leszünk még feljebb rövid időtávon (1-2 hét) és hosszún is (több hónap). Nem hülyék akik 12k-ért vesznek 1,3 millió darabot. Náluk csak Csányi volt okosabb, aki 8k-nál megtette. :)
Kíváncsian várom a nyitást, hogy egy 1M darabos vétel mit hoz az árfolyamban. Az elmúlt pár hét nagy csalódás volt. Ahogy vki nemrég megjegyezte, be lett árazva a gazdaságunk, meg a fő vezír arrogáns nagy pofája. Szépen levonultak a magyar parkettről a nagy befektetők. Sajnos megy a tilitoli pár százalékos sávban. Már nagyon érik nálam is, hogy német banki papírokkal kezdjek foglalkozni. Több stabilitást és kiszamithatosagot látok bennük. Bár az elemzeseitek láttán, még pislákol a remény lángja. Úgy látom itt mindenki hiszi, hogy több van a papírban, és optimista jövőképet vázoltok. Csak jó lenne már látni is, hogy ki tudunk mozdulni a kátyúból. Mert minden piac dübörög, csak mi csücsülünk a béka segge alatt.
Mivel nincs háttér információnk, szerintem csak "pofátlanul" alacsony áron érdemes vételi ajánlatot tenni (és tartani), de a reggeli ajánlatgyűjtési szakasz is még sok mindent felülírhat. A "tanuláshoz szükséges gyakorlás" anyagilag nagyon fájdalmas is lehet. Szerintem jobb a békesség.
OTP részvényesek ide!