Miután Trámplit is átb.szt.k, most már leállíthatná ezeket. Ezek (szándékosan írom így) nem bírnak magukkal sohasem, a céljuk, hogy kiírtsák a körülöttük lévőket és más földjét elfoglalják! Trampli meg csak az olajat meg a pénzt látja a csöködt agyában.
He used extreme anti-Israel rhetoric, including repeated claims that Israel should disappear or be eliminated. Reuters documented his 2008 statement that Israel would “disappear,” and Britannica notes that his presidency was marked by calls for Israel to be eliminated from history. Tobben ezt nem akarjatok megerteni. Nem egesszseges az emberre, ha nyiltan ki alar irtani egy masik nemzetet. En nem mondom, hogy artatlan a zsidosag, azt sem, hogy jogos barmelyik fel tette, sot… De azert ne fesd mar le igy, mint valami artatlan baranyt es a bekeert kuzdo irani politikust, akit a szemet zsidok meg akarnak olni, pedig soha semmit nem tett. Persze lehet vitatkozni, hogy ki kezdte, kinek van igaza. De szerintem felesleges. Mindegyik ott elo nemzet hibás valamilyen szinten. Az elmult evekben az arabok talan tobb olyan akciot szerveztek, amivel nem tudok egyet erteni. Peldaul most nem tudom nagyon sajnalni Iran-t es a proxykat, erosen megdolgoztak erte, hogy ebben a pozicioban legyenek. Erdemes megnezni, hogy melyik fel hany darab terrortamadast vegzett a masik ellen. Te hogy Viselkednel, ha mondjuk a szerbek evente robbantananak egy bombat valamelyik magyar varosban? Mennyi ido lenne, amig elkezdenenek szervezodni a magyar ellencsapasok?
Egyetértek. Nekem volt full zsidó barátnőm is sok éve. De amit ezek most művelnek .. tömegirtás. A Hamasz támadás 1500 zsidó áldozata amit ők csesztek el mondjuk megöltek 80-100ezer palesztint. Azóta Izrael nem néz se Istent se embert. Borzalom.
Különösen undoritó pl, hogy Ahmedi Nejad ot, aki kb Obamábal egyidőben volt Irán választott elnöke, majd 2 elnöki ciklusa lejártával visszavonult a politikából és sima egyetemi tanárként él tovább, a zsidók meg akarták ölni a háború első hetében. Mégis milyen jogon? Kb mintha valaki lelövetné Obamát. És még büszke is lenne rá, ahelyett hogy élete végéig bujkálna vagy rárohadna a műanyag lakat. Zsidóknak mindent lehet. Komolyan mondom, 50 évig nem voltam antiszemita, a mi családunkban a zsidó szó el se hangzott, ezt afféle pesti úri huncutságnak tartottam, de ami népirtást, etnikai tisztogatást, erőszakos terjeszkedést, cinikus gyilkolászást Izrael megenged magának, illetve a világ neki, már én is azt kell lássam, a világban működik egy zsidó háttérhatalom, amit meg kell dönteni.
Iránnak van választott elnöke, parlamentje, kormánya. Ezeket választásokon választják, valós versenyben, nem megrendezett módon, mint Oroszországban, Kinában vagy Észak Koreában. Az egyetlen dolog, amitől Irán "teokrácia", hogy a papok kizárhatják a nekik nem tetszőket a politikából. Ettől függetlenül még pluralizmus van, mint pl a 19. századi nyugaton, ahol ugye még a demokráciákból is kizárták a lakosság > 50%át. És az uralkodó ideológiát el nem fogadókat, pl kommunisták kizárták a közéletből.
Amennyiben most leullnek komolyan targyalni, akkor maradhat a rezsim. Foleg, ha elkezdenek a kinaiaktol tavolodni es USA atveszi toluk az olajat, tovabbertekesiteni... De azon sem lennek meglepve, ha csak targyalgatnanak evekig, kozben meg menne a vilag tovabb nyitott Hormuzzal, bombazas nelkul es valodi lezaras nelkul. Nagyon kivancsi vagyok, hogy ki az "uj" rezsim nev szerint. Ki lesz a vezeto? Mojtaba vajon eletben van-e meg, vagy majd egyszer csak bejelentik, hogy szivrohamban elhunyt? Vagy ezzel fel is adjak a teokraciat es lesz egy uj " valasztott " vezeto a mostani gardabol? Nagyon sok minden lehet meg a kovetkezo hetekben. Szerintem az en kepzelo erom keves hozza.
Koszi ezt a hozzaszolast, vegre amire erdemben lehet valaszolni. Nem lesz rezsim valtas szerintem. Es ezt a mai hir elott is igy gondoltam, pontosabban nagoybb eselyet lattam, hogy maradnak valamilyen formaban. Vagy valami polgarhaborus helyzetbe keverednek es nem lesz egy kormany, aki vezetne (ez meg bejohet 1-2 even belul). Mar nagyon regen nyomja Trump, hogy szerinte mar megvolt. Ugy tunik, ez az egyetlen modja, hogy vege legyen a haborunak. Az IRGC megkapta ezt a menekulo utvonalat az USA-tol es ugy tunik, hogy elni fognak vele. Szemely szerint en meg nem eltem magam bele. Valoszinunek tartom, hogy ha Iran nem fogadja most el, akkor eszkalalodni fog a helyzet. Szerintem johet egy erosebb bombazas az eddigieknel, meg valami szarzafoldi akcio, Kharg, Qesm, Larak szigetek. Gondolom ebben mar a GCC is benne lesz. Nem lepne meg, ha a kurdok, vagy akar a baludzsok is tamadnanak ebben az esetben, kozben meg felkelest inditana az irani ellenzek, akarkik is vannak benne. Ha marad is a rezsim, az egyeltalan nem biztos, hogy radikalisabb marad. Most megszavazzak , hogy atombombat fognak fejleszteni, igy a beketargyalason lesz mit visszavonni. En azt latom, hogy vegig probaltak hagyni a lezaras lehetoseget, peldaul nem aknaztak tele a szorost, ezt megtehettek volna a masodik nap. Nem sullyednek a hajok folyamatosan (nem tudom hany napja nem sullyedt el egy sem). Van kar az olaj infrastrukturaban, de szerintem tudtak volna nagyobb karokat okozni, de azzal meg inkabb magukra haragitottak volna Kinat es Pakisztant is peldaul. Ha jol ertem Pakisztan alalpbol sem boldog a baludzsok miatt. Te tudod, hogy valoban letezik-e a dusitott uran? Valoban eltudtak hozni idoben? Nincs veletlenul 2-300 meter melyen valamelyik romma bombazott bunkerben? Szerintem nagyon kevesen tudjak a valosagot es eleg nagy eselyet latom, hogy Trump sem tudhatja biztosra, vagy ha tudja, akkor nagyon nehezen hozzaferheto helyen lehet. Azert abban is van igazszag, amit juniusban mondtak, hogy 500 kg urant nem tudnak nyomok nelkul mozgatni. A Moszad is eleg jol be van epulve a jelek szerint. Nekem fogalmam sincs mi lehet a valosag... lehet mindegy is, csak a hiradoban tudjon menni valami, minden oldalon. Nem tudom elkepzelni, hogy Izrael, vagy az USA meg meri tenni az atom tamadast. Meg az oroszokrol sem tudom elkepzelni. Csakis azert nem, mert a kovetkezo lepes a tobbi orszagtol teljesen kiszamithatatlan. Es szerintem ekkora kockazatot sem Ukrajna, sem Iran nem er jelenleg. MIndenki azzal foglalkozik itt, hogy jajj az USA mar 4bn USD kart szenvedet es mennyibe kerul a haboru nekik. De egyszer nem lattam azt kerdezni, hogy vajon meddig tudja Iran fenntartani magat, mikozben 2 jelentos hadsereg bombazza egyszerre. Vajon mennyibe kerul nekik, akinek joval kisebb a keret. En egeszen biztos vagyok benne, hogy most egyik partner sem fogadja az irani rial-t fizeteskeppen barmiert. De a hadsereget, a rendorseget is mindenkeppen fizetni kell, mert amint abbamarad a fizetes fellazadhatnak konnyebben.
Nem számít, Izrael nem olyan hülye, hogy bevesse - akkor a holokauszt adunak annyi lenne és mindekit maguk ellen hangolnának- majd rábeszélik amerikát, azzal kapcsoltban is nyilatkoztak az oroszok?
Nem érzem úgy, hogy amerika elmenne az olaj nélkül. Lehet, hogy túlteng bennem az emberismeret, de én trumpról nem tudom elképzelni, hogy otthagyja, lemond róla, s már nem akarja mindenáron megkaparintani a Ewing Oil olajtársaságot. Nekem az a benyomásom, hogy az öböl-olaj az egy kicsit - sőt talán nem is kicsit - az ő Drágaszága.
Naon szeptikus vok :-)))) Először is ki az Irán? Mert a trump azt mondta, hogy megtörtént a rendszerváltás, új csapat van, és ezek sokkal racionálisabbak, vagy valami ilyesmit mondott. De ha jól értettem másik megszólalását, Ő, a nagy és egyetlen Ő, választotta ki az iráni parlamenti vezető csókát, hogy azzal fog tárgyalni. Oszt akkor az a pacák Irán? Van neki mandátuma, hogy tárgyaljon? Ha kiválasztom Józsit, a büfésnőt, akkor vele tárgyalhatok mint Magyarország autentikus képviselőjével? Amúgy eddig azt hittem, hogy mind amerika, mind Irán Katarba meg Törökországba kiabálja bele, hogy mit akar, oszt azok mint egy wifi extender adják tovább a másik félnek. Ilyen tárgyalásra én is kész lennék bármikor, mert ez így a világon semmire se kötelez, teljesen komolytalannak tűnik. Arra jó, hogy mindkét fél elmondhatja, hogy ő békét akar.
A napokban hallottam vlaami podcastban, hogy elkezdett noni az ellentet Pezeshkian es az IRGC keemnyvonalasok kozott. Szerintem ennek mg nincs vege. Bar ugy tunik, hogy a piacoknak sem egyertelmuen eleg ez a hir. Az olaj nem szakad. Valoszinuleg egy jo darabig emelt szinten is marad az ara, de ettol nagyobb esest varnek, ha valoban lezarjak a konfliktust.
USA - Irán háború
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/