Az hogy max 8 évig lehetséges miniszterelnöknek lenni, az nem növeli a demokráciát! Csak arra garancia, hogy orbán nem lehet többet, viszont ha a Tisza egy nem demokratikusan működő párt lesz, akkor MP akárkit betehet a lista élére, aki folytathatja a megkezdett rendszert, akkor is ha az a demokrácia lebontásáról szól. Amúgy átsiklottál a "lebontotta a demokráciát"-ról (ami befejezett múlt idő), a lecsiszolt belőle. Talán mert ráébredtél, hogy ha Gyurcsány lebontotta volna, akkor orbánnak már csak bele kellett ülnie, mint ahogy most MP-nek az orbáni rendszerbe, ahol kétharmaddal meg van a lehetősége, hogy saját vállalkozásának tekintse az országot.
Én is örülök, hogy nem léptünk ki az eu-ból. Mondj konkrét példát a demokrácia növelésére! Vegyük sorra a négy pontodat! 1. A szavazatvásárlás gyakorlata biztosan demokráciaellenes és nem eu-konform. A szavazatvásárlást nem a hatalom akadályozta meg, hanem a civil figyelőrendszer. 2. itt az Integritás Hatóságra gondolsz? Létrehozták ugyan, de azonnal gúzsba is kötötték. MP azzal a választási ígérettel is nyert, hogy lemondatja a közjogi méltatlanságokat, akik fékek és ellensúlyok helyett a hatalom transzmissziós szíjai voltak. 3. a gyülekezési jogunkat korlátozták és éppen emiatt lett a Pride a szokásos tízezres helyett kétszázezres. A köztársasági elnök készségesen és szolgalelkűen aláírta a korlátozást. 4. a családtámogatási rendszer politikailag korrekten cigányellenes (a cigányok nem az etnikumuk miatt vannak hátrányban, hanem azért, mert náluk nagyobb a munkanélküliség, iskolázatlanabbak és emiatt alacsonyabb keresetűek és nehezebben intéznek ügyeket és bár ugyanolyan törvények vonatkoznak rájuk, másként kezelik őket még egy albérlet kiadásánál is)
Amint a kommentemből láthatod, én a csatlakozási időpontig (2004) végrehajtott jogszabályi változtaásokat, reformokat értettem, nem a gyakorlati megvalósulásról és főképpen nem a 2010 utáni időkről.
Az EU által megkövetelt jogharmonizáció végrehajtása növelte a demokráciát. Ez nem az uborka görbületéről szólt, hanem.. . "A politikai jogharmonizáció kulcsterületei A csatlakozási folyamat során Magyarországnak az alábbi alapvető politikai és jogi reformokat kellett végrehajtania:
Demokratikus intézményrendszer: A parlament, a kormány és a választási rendszer EU-konform működésének biztosítása.
Jogállamiság és igazságszolgáltatás: A bíróságok függetlenségének megerősítése és a korrupció elleni jogi lépések kidolgozása.
Emberi jogok: Az alapvető szabadságjogok, a szólásszabadság és a gyülekezési jog teljes körű beépítése a hazai jogrendbe.
Kisebbségek védelme: A Magyarországon élő etnikai és nemzeti kisebbségek (különösen a roma lakosság) jogi védelme és társadalmi integrációja."
Kitaláltam erre egy szót: jogharmonizáció (nem a demokráciát találtam ki rá) A demokráciát szűkítették a jogállami garanciák és a demokratikus fékek hiányával. - Az európai bizottság és az ep többször is aggályait fejezte ki a magyarországi fékek és ellensúlyok rendszere, a korrupció és a média sokszínűsége miatt. Emiatt az eu jelentős uniós forrásokat tartott vissza - A magyar alaptörvényt többször is módosították, ami időnként ütközési pontot jelent az európai jogelvekkel. Mondj konkrét példát a demokrácia növelésére! Az extra osztályzatú uborka görbülete maximum 10 milliméter lehet, de ennek nincs túl sok köze a demokráciához. Ha jól tudom, ezt a szabályt 2009-ben eltörölte az európai bizottság, ezért bűntudat nélkül zabálhatjuk két pofára a demokratikus uborkát.
Az EU-hoz csatlakozás miatt több kormány módosított a jogszabályokon, lényegében a nyugatira cserélte/javította a jogszabályokat, amelyek jó része a politikához kapcsolódott. Demokráciát növelték ezzel. Most csak ez az egy jut eszembe.:) . Gyurcsány. Ő se volt a demokrácia nagy barátja, de nem épített ki autokráciát, nem akarta az ellenzéket kinyírni, stb... össze se lehet hasonlítani Orbánnal.
Szóval szerinted, a vörös hadsereg kivonulása óta senki sem építette a demokráciát kis hazánkban,na,csak ki bújt a szög a zsákból, és kiderült, hogy vissza sírod a demokrácia építő Vörös hadsereget :))
Tudom, hogy 1991 előtt elkezdődött. A már korántsem egységes állampárt "tárgyalta ki" az ellenzéki kerekasztalnál a a felhatalmazás nélküli ellenzékkel. Ez önmagában nem zárja ki, hogy folytatódhatott volna. Az állítom, hogy nem folytatódott. Cáfold! Mondj akár egyetlen nyomorult példát, amivel a politika a demokráciát növelte! A demokrácia körülmetélésére rengeteg példa van.
nem lehet 1991-től számolni mert már elöbb 1989/90-től kezdődött! pl többpártrendszer az addigi egypártrendszer helyett! (nagyon fontos) szabad választások! (ez is fontos) szabad véleményilvánítás, cenzurázatlan vélemények, sok nyomtatott sajtó, sok media, jobbról, balról! vallásszabadság! sok vallás megjelenése egyenjogúság (nemre, vallásra, származásra, bőrszínre tekintet nélkül) és a szekularizáció, (de ez akkoriban még egybecsengett az eltávolított rendszer elvárásaival) . még gyurcsányék utolsó éveiben is megvoltak a demokrácia alapkeretei, bármelyik fideszes mehetett a közmédiába nyilatkozni, vitatkozni, az más kérdés hogy orbán utasítására ezt a lehetőséget szabotálták! de működhetett a hír tv, echo, kurucinfo ...stb
Nem a demokráciát csiszolták tökélyre, hanem a demokráciából csiszoltak le egyre többet. Hornék is a saját (vélt) érdekük szerint írták át a kétfordulós önkormányzati választásokat egyfordulósra, emelték meg a parlamenti küszöböt 4%-ról 5%-ra. Ez alapjaiban nem rengette meg a demokráciát, de levont az értékéből. Az Orbán-rendszert kifejezetten nehéz volt választáson elzavarni és csak negyedszerre sikerült. Az Orbán-rezsim választási diktatúra volt, de pusztán attól még nem tekinthető teljes értékű demokráciának, hogy választáson söpörte el őket a népharag. Nem kérdeztem semmit, hanem #6100-ben kértem, hogy "Mondj egy lépést, amit a politika a demokrácia építésének irányába tett azóta!" A kedvedért megogalmazom kérdésként is: Milyen lépéseket (mozzanatokat) tudsz említeni a vörös hadsereg 1991-es kivonulása óta, amivel a politika (a politikai elit/söpredék) a demokráciát növelte ?
? én speciel a 2006 sept 18-i tv székház ostromával kapcsolatban írtam a "csürhe" kifejezést, csőcseléket nem írtam de végülis mindegy a szóhasználat direkt nem írtam semmit az okt-23-ról, nehogy keveredjen a két esemény értelmezése!
Nem látok ellentmondást, de azt állítom és hangsúlyozom, hogy Gyurcsány is leépítette a demokráciát, meg Orbán is. Következetesen karhatalmi harcászatról beszélk és nem utcai harcászatról vagy rendőri brutalitásról és túlkapásokról.
Fölhívom szíves figyelmedet #6095 utolsó három mondatára. Én magam említettem a tévészékház ostromát. Neked meg az marad meg a memóriádban, hogy a karhatalmi harcászat kezdet lett volna, de semmi ilyesmit nem mondtam. Az mondtam, hogy a karhatalmi harcászat nem volt jogállami. Egy jogállamban azoknak az alattvalóknak is joguk van gyülekezni egy engedélyezett nagygyűlésen, akiket te, Mississipi és Shortelek őrjöngő csőcseléknek tartasz. Ez az őrjöngő csőcselék az összes előző és ezutáni tüntetésről békésen távozott. Csak annyi kellett hozzá, hogy a kormány alá tartozó rendőrség ne rontson rájuk lovasrohammal, vízágyúval, viperával, gumibottal, könnygázzal, gumilövedékkel ... és azonosító szám nélkül.
ezt nem igazán értem hogy mit szeretnél kérdezni, de ez az én hibám! . 1990-től 2010 demokráciának volt mondható ez az intervallum, természetesen az első perctől nem működehetett rögtön tökéletesen , ezt mindig csiszolni kell és 2006-tól levő mszp-s szakasz sem tetszett , és az igazat megvallva az mdf kormány se és a következő mszp kormány se és az azt követő fidesz se, de ezen kormányok egyike se rúgta fel a demokrácia alapjait! mindegyik megtartotta a demokrácia határait, szabályait! ellentétben a 2010-ben nyerő fidesszel, ami pároslábbal taposta a demokráciát!
Lassanban építette le, mert kevesebb ideje volt rá- ez ellentmondás. Vagy gyorsabban építette le vagy idő híján nem fejezhette be. Nem ezt a filmet akartam ajánlani, de a seggfej AI képtelen kikeresni a címet, kb. további 5 találgatásra sincs meg a cím. Sorry. Egy szórólapozó diákot vernek félholtra egy rabszállító kocsiban, majd a lakcímére viszik és kilökik a kocsiból. Az utcán hal meg az édesanyja karjaiban. Ha nem kritérium hogy egy tankkal támadjanak a tüntikézők, akkor a film témája konkrétan:utcai harcászat.
ez a cikk 2006 sept. 18-án 14:30h-kor készült! a tv székház ostroma meg este 20-21h fele kezdődött! ahol is kocsikat és kukákat gyujtogattak széljobbos focihuligánok, kővel dobálták és hazaárulózták a rendőröket, megszerezték a rendőrségivízágyút, majd a végén betörtek a tv székházba! Balo autóját is felgyújtották! aztán éjfél körűl a csürhe (torockai vezetésével) egy 12 pontos peticiót olvastatott be, aminek az egyik pontja az volt hogy a "fradit azonnal rakják vissza az nb1-be"! . leírtam neked már ezt párszor , de valamiért nem marad meg a memóriádban, illetve valószínűsíthető hogy nem akarsz ezekre emlékezni, hanem mindig az okt.23-i eseményeket teszed elsősorba, mintja az lett volna a kezdet!
ORBÁN VIKTORT KEDVELŐK!