Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 szerda, 18:14
Előzmény: #499  ASR
Szerintem a kategóriákkal és azok definíciójával sem vagy tisztában. Termodinamikai értelemben izolált, zárt és nyílt rendszerről beszélhetünk. A termodinamika második főtétele izolált rendszerekre érvényes. Az univerzum elméleti értelemben ilyennek tekinthető, a Föld természetesen nem. Gondolj csak bele a Föld hőt adhat le és ezzel csökkenhet az entrópiája (persze ilyenkor a környezete entrópiája nagyobb mértékben nő)
ASR szerda, 18:00
Előzmény: #498  Goldstein17
Fizikai értelemben növekszik az entrópia, ahogy a fizika törvényszerűségei előre jelzik. Hogy ennek van gazdasági vetülete, egyáltalán nem bonyolult összefüggés.
A Föld fizikai értelemben nem _tökéletesen_ zárt rendszer, de semmilyen jelentősége sincs a gazdaság szempontjából. Kerekítési hiba.
Belemehetünk egészen részletesen, ha gondolod, mert a fizika és a csillagászat hobbim, talán tanultam is valamennyit.
Goldstein17 szerda, 17:47
Előzmény: #497  ASR
  •  A "gazdaságilag hasznosítható részhalmaz" nem fizikai kategória. Az entrópia fizikai értelemben az anyag rendezetlenségét méri, nem pedig azt, hogy mennyire hasznosítható ipari vagy gazdasági szempontból. Ezt így írni tudománytalan, mert összekevered a fizikai és a gazdasági fogalmakat.
  •  Fizikai értelemben az anyag entrópiája növekszik–  ez igaz, de még egyszer leírom, hogy ez csak izolált rendszerekre vonatkozik. A Föld nem izolált rendszer, mert energiát kap a Naptól (ha az anyagáramlást el is hanyagoljuk). Elég semmitmondó az egész bejegyzés, ez a tudományoskodás pedig csak ront rajta.
  • ASR szerda, 17:29
    Előzmény: #496  Goldstein17
    Fizikai értelemben az anyag entrópiája növekszik, különösen a gazdaságilag hasznosítható részhalmazban.
    Jelentéktelen a kívülről érkező anyagmennyiség. Meteoritikus porról van szó. Ami egyben ér földet, az kevesebb, mint 300 tonna évente. Évmilliárdokkal ezelőtt másképp volt. 
    A pánspermia elmélet egy a sok közül, de itt irreleváns.
    Goldstein17 szerda, 17:19
    Előzmény: #495  ASR
    Mindenesetre semmiképp sem izolált rendszer, tehát fizikai érelemben helytelen amit az entrópiáról írsz. Amúgy, bár nem tartozik ide,  a meteorok szerepe nem elhanyagolható, a pánspermia elmélet szerint az élet esetleg így érkezhetett a Földre. ESA vizsgálatai szerint bizonyos aminosavak, nukleotidok és más biomolekulák túlélhetnek egy interplanetáris utazást.
    ASR szerda, 17:09
    Előzmény: #494  Goldstein17
    Anyag gyakorlatilag nem érkezik, a meteoritikus mennyiség elhanyagolható, a formája főképp por.
    Energia a Napból áramlik, de a felhalmozott konzerveket fogyasztjuk elsősorban.
    Goldstein17 szerda, 16:51
    Előzmény: #493  ASR

Termodinamikai szempontból a Föld nyílt rendszer, mind anyag-, mind energiaáramlás lehetséges. Éppen emiatt lehetséges a Földön az élet, mivel az energiaáramlás lehetővé teszi a helyi entrópiacsökkenést (rendet épít az élőlényekben), miközben az univerzum összentrópiája nő.
    ASR szerda, 16:18
    Friss elemzés a blogon:
    Miért fizikai képtelenség a fenntartható növekedés? Termodinamika, entrópia és gazdasági realitás.
    Link: MacroLab
    MrSomm kedd, 23:05
    Előzmény: #491  ASR
    Ma hallgattam a CNBC-t egy kicsit. Ugy tunik a nagy kerdes holnap az lesz, hogy jovore mennyit vaghatnak. Igy en azt gondolom, hogy a dotplot fogja az iranyt meghatarozni. Illetve egy nagyon pici eselyet latom, hogy nem vagnak, mert felnek az inflaciotol, de ennek max 1% eselyt adok.
    Szerintem a likviditas problemak miatt fognak vagni, illetve nehogy veletlenul is tul keson vagjanak. Es ha nem segit a vagas ket ules kozott majd valakivel felolvastatjak, hogy lassan lehet kezdeni a QE-t. 
    Szerint arany-ezust ATH, Indexek fel, USD le, aztan lehet egy kis profit realizalas. Szoval pozitivan varom.
    ASR kedd, 22:47
    Előzmény: #490  MrSomm
    A szokásos koreográfiát várom: szóban szigor, tettekben lazítás. Reakció? A vágásra enyhén fel, aztán a kommentártól megijed a piac. Ennyi tenyérjóslás belefér, :)
    Egyébként úgy látom, hogy a problémákat kamatvágással nem lehet kezelni, itt más eszközök fognak érkezni.
    MrSomm kedd, 21:20
    Holnapra ki mit var?
    FED es tozsdei reakcio
    ASR kedd, 20:37
    Az arany-ezüst arány beszakadt 70 alá. Úgy tűnik, hogy a 90-100-as szinteket el lehet felejteni, ez már egy másik világ.
    Current Gold/Silver Ratio - Gold Silver Ratio Chart
    TheSnake2020 hétfő, 23:23
    Előzmény: #487  ASR
    https://fgsz.hu/?daterange=2024-12-08%3C%3E2025-02-06#
    Csak egy kis érdekesség.  Mi volt a felhasználás a következő 2 hónapban 1 évvel ezelőtt,  illetve akkor honnan indultunk..most a töltottseg kb 10% kal alacsonyabb.  Lehet, hogy azért komoly trükköket kell bevetni. Nem tudom, hogy mennyi volt az ilyen k drágán beszerzett,  de a tél végén nem sok lesz a tarolokban vélhetőleg, ha nem töltik,  már pedig a költségvetés elég ramaty így is.
    ASR hétfő, 22:30
    Előzmény: #484  TheSnake2020
    Igen, de még a 700-as árcetli mellett is 400 forintnál nagyobb a bukó köbméterenként...
    #olcsooroszgaz
    ASR hétfő, 19:50
    Előzmény: #485  DAXHU
    Köszi az infót!
    DAXHU hétfő, 19:28
    Előzmény: #483  ASR
    Haverom nyár végén mondta: rajta csücsülnek. Ott dolgozik.
    TheSnake2020 hétfő, 16:39
    Előzmény: #483  ASR
    Nem tudom, hogy mi az elszámolás,  elvileg gondolom FIFO lenne azaz ennek el kellene kopnia lassan. Nyilván lehet trükközni és gondolom ez nem is áll távol a Kurmanytol.  Azaz , ha nekik lennék akkor kopna el mire a limit felett használok kifizetik, mert ott azért elég kemény a buli a 700 forintos köbméteres árral. 
    ASR hétfő, 14:59
    Ez a 700 milliárd feletti bukó még mindig lebeg elszámolatlanul? Követte esetleg valaki a sorsát? Az összeg magasabb, mint az MNB-ből felszívódott aprópénz.
    Gigantikus veszteséget kerül el a kormány, ezért inkább megtartja a különleges gázkészletet - Portfolio.hu 
    Borisz 2025. 12. 04. 18:29
    Előzmény: #477  ASR
    A svájci misézést különösen nagy érdeklődéssel várom majd, bár valszeg ez kevésbé lesz prioritás.
    Én tényleges "hozzá nem értés hiányában" csak annyit látok belőlük, hogy évtizedes távlatban jelentősen erősödött a devizájuk, és túlélték. A gazdaságuk ma is stabil, erős (nek gondolom én legalábbis).
    A CHF lehet, hogy a jegybankoknak ma nem egy fontos tartalék deviza, de egész Európa jobbmódú rétegeinek a bizonytalan, háborúsodó időkben a viszonylag biztos menedéket jelenti. Márpedig a bizonytalanság és a háborúság nem látszik csökkenni.
    Én is tartottam vész esetére 2021-ig, amikor a tanácsadóm azt mondta nekem, hogy a CHF a múlté, béke és prosperitás van, az EUR-é a jövő, a CHF már csak gyengülni fog, érdemes lenne átváltani. Igazat adtam neki, és úgy is tettem. Aztán még erősödött tovább vagy tizenpár százalékot.
    Én háborús fenyegetéstől és Európai Unió stabilitástól függően a CHF-ben akár még további jelentős erősödést is el bírok képzelni. És egyébként szerintem azt is simán túlélné a gazdaságuk. Nem dől az össze olyan könnyen.
    ASR 2025. 12. 04. 18:20
    Előzmény: #480  Fortunee
    Bányák, olaj- és gázkitermelők, erőművek, vízjoggal rendelkező cégek, és számos további iparág létezik.
    Konkrét részvényeket nem szeretnék ajánlani, mert nem ismerem a személyes célokat és a kockázattűrő képességedet, egyébként sem pénzügyi tanácsadás a profil. Időnként egy-egy saját pozíciót megemlítek, amikor releváns valamilyen szempontból. Ha visszaolvasol, fogsz találni. 

Topik gazda

ASR
    4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek