Valami dereng már nekem is, hogy írt a szakigazgató úr. Úgy emlékszem, hogy az alapdíj is változó időszakosan, valamint nem tudható pontosan, hogy milyen kondiciókkal szerződött a Panny az Eonnal a villanyáram árának tekintetében. Ezért nem lehet eldönteni csak utólag, hogy mi és mennyire jó a Pannynak.
Én tettem fel kérdésként, hogy vajon az új hödíj fedezi-e a közvetlen költségeket, de nem kaptam rá választ. Az Audinál mindenképpen kellene, de igazából a többinél is, de egyelöre nem vagyok benne biztos, ezért lenne jó tudni.
Neked 8% a hozamelvárásod, az OTP meg 13,8%-kal számol, mint tökeköltség. Tehát szerintük ennyi a piac átlagos elvárása. ès egyben ez azt is jelenti, hogy 2322 Ft-os ár mellett hoz ennyit. A jelenlegi árfolyam mellett 15% felett van a várható hozama.
Ha 110 Túró Rudit adsz el piacon, azzal jobban jársz, de közműnél se veszteséges - ha jól értem - ha többet adsz el. Tudom sántít a példa, de talán nem nagyon.
Szerintem úgy pontos, hogy nagyobb lesz a nyeresége nominálisan, de százalékosan nem ha hozzáveszed a piacit, ami nem így működik. Mondok egy példát: vállalod, hogy eladsz 100 Túró Rudit 250 forintért. Ezért a vállalásért kapsz 50 forintot, Túró Rudinként meg 200 forint a költség. Korábban 300-ért adhattad a Túró Rudit. Most olcsóbban adod, kisebb a nyereség, de nem nulla. Piacon 300-ért adod a Túró Rúdit, ahogy eddig vagy ahogy megveszik, ott viszont nem kapsz 50 forintot előre vagy utólag, nézőpont kérdése.
Az elemző egyrészről ezzel indokolta a célár emelését: "Az első félév végén a vállalat már 4,3%-kal túlszárnyalta értékesítési tervét, ami némi felfelé irányuló korrekciót indokolttá tett." Eddig többen azon a véleményen voltak, hogy a jelenlegi hatósági árképzés nem növeli, hanem csökkenti a Panny nyereségességét abban az esetben, ha több hőt értékesít hatósági áron, hisz a költségei jelentősen megnövekednek, az alapdíj pedig fix bevétel. Most akkor mi a jó? Ha hideg van, korán kezdődik és elhúzódik a fűtési szezon, vagy az, ha rövid és kevesebb hőt kell termelni, értékesíteni? Mert több hőt vagy akkor tud értékesíteni ha talál új, nem hatósági áras vevőt, vagy ha kitolódik a fűtési időszak. Viszont ha az utóbbi történik, akkor ki kell szolgálnia a hatósági áras megrendelőket is. Ezt hogyan látod, mert nekem ez az indoklás a célár emelésre aggályos.
Bármiféle újdonság nélkül kb. ezt az évi 250 Ft-t tudja a részvényeseknek megtermelni a papír, nagyon alacsony kockázattal. Mindenki eldöntheti, hogy 1700 Ft-t ez megéri-e.
"We updated our valuation for PannErgy to incorporate recent changes in the economic and interest rate
environment, administrative prices, H1 results and the 2nd tranche of the MVM transaction. Overall valuation is
increased to HUF 2,322 from HUF 2,161 (+7.5%), the recommendation is maintained at BUY given the price target is
well above the current market price."
https://bet.hu/site/newkib/hu/2025.10./Az_OTP_Bank_Nyrt._elemzoi_kommentarja_a_PannErgy_Nyrt.-rol_2025.10.06.__129330977 "The 12-month target price for PannErgy is increased from HUF
2,161 to HUF 2,322 (+7.5%) and we maintain our BUY
recommendation. This can be attributed to several positive
factors: the company acquired the remaining 700,000 shares
from MVM for HUF 1,512 / share, which is below our fair value
estimate. This is the second and final tranche of the transaction
that was announced back in March (our valuation already
included the impact of the first tranche). We also expect higher
heat sales volume this year compared to our earlier expectations
(~1820TJ vs. ~1790TJ). At the end of H1 the company was already
ahad of its sales plan by 4.3%, which warranted some upward
adjustments."
PannErgy célár: 2.546 Ft
Felértékelődési potenciál: 37%. (2025.10.06.)