Topiknyitó: salaxx 2024. 10. 22. 07:42

PANNERGY - moderalt  

sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
dexter ma, 13:06
Előzmény: #3659  bitKain
Nem tudom mi lenne a jó megoldás, de valahogy a gáz árához kellene kötni úgy, hogy megérje a távfűtésben geotermiát előnybe részesíteni a gázzal szemben, de ne játékpénzért kelljen a cégnek adni a zöld energiát.
bitKain
bitKain ma, 10:33
Előzmény: #3658  dexter
Ezen gondolkodtam én is, hogy ha az átvételi árat úgy módosítanák, hogy egy minimum érték (ami a jelenleg kalkulált) és egy gázárhoz kötött közül a magasabbik lenne a tényleges átvételi ár, az sokat segítene a cég jövedelmezőségén és teremészetesen az árfolyamot is megdobná.
Egy új átvételi ár számolás ami figyelembe venné a gázárat is, de a fogyasztók is jól járnának vele: a jelenlegi átvételi ár számolás (továbbiakban A) és egy valós gázáron alapuló (G) és a tényleges átvételi ár:
max( A, A+(G-A)/3 ). (Azaz a Gázáron alapuló és a költségeken alapuló közötti különbség harmadát még megkapná a PE, hogy legyen miből fejleszteni.) Felőlem azt is kiköthetnék, hogy az "A" feletti rész hány százalékát kell fejlesztésekre fordítania X éven belül, különben vissza kell fizetnie a cégnek. 
.
Budapesten 2 Miskolci méretűt simán ki tudna hozni.
dexter szerda, 22:38
Előzmény: #3653  bitKain
Ha lenne egy miskolc méretű projekt és ehhez részben a saját részvényt értékesíteni kellene az önrészhez, azzal nekem nem lenne bajom. A kérdés inkább attól függ, hogy milyen áron? Ha mondjuk 3400Ft felett értékesítenék, az több, mint jó lenne. Kérdés, hogy a jelenlegi fair értékhez képest lenne-e, aki felárat fizetne. Bár nyilván egy új projekt, főleg ha végre a távhő értékesítés finanszírozása is korrekt lenne, akkor jelentősen megdobná a cég értékét.
dexter szerda, 22:31
Előzmény: #3656  signal2

Amiből a jelenleg meglévő EUR hitelt lehet törleszteni. Amiből még emlékeim szerint kb. 5-6év hátra van.
De kétlem, hogy az audi által fizetett EUR egy jövőbeni EUR hitel törlesztőjére is elegendő lenne.
signal2
signal2 szerda, 21:12
Előzmény: #3652  dexter
Az Audi euróban fizet.
_kt_ szerda, 19:25
Előzmény: #3651  signal2
Ha 10% a saját tőke költsége, akkor 22 milliárdos befektetett tőke mellett a tőkeköltség messze meghaladja az EBIT mértékét. A hitel nem lehetőség, hanem alapszükséglet a részvényesi érték teremtéséhez.
bitKain
bitKain szerda, 18:37
Előzmény: #3649  signal2
Ha a saját tulajdonban levő részvényeket odaadnák 3000 felett, az megmagyarazná ezt az emelkedést.
A saját részvény és az 5% feletti tulajdonosk részesedése összesen 48%, azaz kb. 52% a közkéz.
Ahhoz képest szépen tartja magát a papaír 3000 körül, hogy ilyen nagy a közkéz. 
A korrekció is kb 15% volt (ha 3200-hoz viszonyítom), ami nagyon csekély egy ekkora emelkedés után.
(Szépen pattant az 50 naposról)
.
bitKain
bitKain szerda, 18:21
Nekem jobban tetszene, ha be lenne vonva a saját tulajdonban levő részvény. 
De a hitel + EU-s támogatás + a maradék (, tavasszal kifizetendő) osztalék felőlem mehet.
dexter szerda, 17:03
Előzmény: #3651  signal2

Én is, ezért is írtam, 'ha van megfelelő kondíciókkal hitel'. Cseszhetjük az EUR alapú hítelt, ha a bevétel Ft-ban van. Ebben az esetben elég lutri devizában eladósodni. Persze, ha bejön, hogy 5 év múlva beépünk az EUR zónába. De hát egyelőre ez is csak egy ígéret, vagy inkább egy vágyálom.
signal2
signal2 szerda, 16:37
Előzmény: #3650  dexter
A töke költsége 10% körül van, az EUR-alapú hitel meg 3-4%. Tulajdonosként a fenntartható mértékü hitel bevonását támogatom.
dexter szerda, 16:35

Így-így. Bár szerintem szűkösen hitel nélkül is összejönne akár 2 projektre való is, ha a saját részvényt értékesítik, plusz az elkövetkező 9 év nyereségét visszaforgatják, ill. ha lesz valamennyi EU-s forrás.
Bár nyilván ha van megfelelő kondíciókkal hitel, azt sem ördögtől való.
signal2
signal2 szerda, 15:36
Előzmény: #3648  herlas
srv értékesítése. Amit megvett 2000 alatt, egyben odaadhatja egy társbefektetönek 3000 körül. + hitel + EU-s támogatás.
herlas szerda, 15:23
Előzmény: #3643  dexter
Csupán pénzügyi oldalról nézve, konkrétan a Pannergynek honnan lenne elég tőkéje egy második Miskolc méretű projekthez, tőkeemelés, hitelfelvétel? Ami most látszik forrásként, az az évente termelődő osztalék, legyen felkerekítve durván 2Md Ft. Ennyi elég?
dexter szerda, 11:55
Előzmény: #3646  TBSZ1982

Persze lehet azt mondani, hogy 2027-től megváltozik a rendszer. Kérdés, hogy a befektetők ezt mennyire vennék komolyan. Orbánék is 10 évig igérgették a geotermikus rendszer előtérbe helyezését, azt nem lett belőle semmi.
Szerintem a konkrét lépések meglépése többet jeletene, de már az is jó lenne, ha valami szándéknyilatkozatot írna alá a cégekkel a kormány, hogy milyen módon fogják támogatni pl. a távhős geotermikus befektetéseket.
Szerintem egyszerű bemondásra egy cég sem fog megmozdulni.
TBSZ1982
TBSZ1982 szerda, 11:32
Én is így gondolom. Ha komolyak a szándékok és valóban nagyobb geotermia arány a cél, akkor hozzá kell nyúlni az árazás rendszeréhez, vagy teljesen új alapokra kell azt helyezni - amiben már megéri ebbe fektetni, kockázatot vállalni befektetői oldalon. 
Nekem a mikor a kérdés. Rögzítheti, hogy a jövőben, egy konkrét dátumtól (pl 2027 október 01) milyen lesz az átvételi rendszer. Így állami oldalon nem kell most azonnal minden extra terhet felvállalni, de talán elég a befektetők motiválására.
dexter szerda, 11:21

Most látom, hogy melléütöttem. Nem 10db miskolc méretűt projektet kellene kivitelezni 9 év alatt, hanem 40db-ot, hogy a jelengihez képest a geotermikus távhő kapacítás is 5-szörösére nöjjön. Ezért írtam, hogy szerintem ez kivitelezhetetlen.
dexter szerda, 11:16
Vajon más cégek vezetőivel ellentétben a pannergy vezetése miért nem veszi a fáradtságot ahhoz, hogy egy ilyen konferencián előadjon?? (remélem olvasod és végre összeszeded magad, vagy mondják le és húzzál el a p.csába).

https://nrgreport.com/cikk/2026/09/15/uj-korszak-elott-all-a-geotermikus-energia-budapesten-egyeztettek-az-iparag-vezeto-szakertoi/
dexter szerda, 11:13
Előzmény: #3640  _kt_

Én meg pont erre számítok. Kapitány Istvánék a geotermikus energia teljes hőtermelésen belüli részesedését 2030-ra a jelenlegihez képest duplázni, 2035-re 25–30%-ra akarják emelni a jelenlegi körülbelül 6%-ról. Ez 4-5-szörös emelkedés!!
Tisztában kell lennie vele, ha valóban ez a cél, akkor az nem fog menni pl. a jelenlegi távhőár konstrukcióban (évi kb. 4% haszon a befektető cégnek), mert nem lesz befektető, aki ebbe befektetne. Márpedig az országnak és az önkormányzatoknak erre nem lesz pénze, tehát mindenképpen befektetőket kell bevonni ehhez.
A 9 év azt jelenti, hogy pl. a panny 2db, a miskolcihoz hasonló projektet tudna cipőkanállal kivitelezni. És ez a kettő lenne kb. 120-130GWh, a jelenlegi geotermikus távfűtés kapacítás meg kb. 600GWh. Azaz ha a távfűtés esetén is cél a fenti, kb. 5-szörös kapacítás bővítés 2035-re, akkor összesen a 9 év alatt 10db miskolc méretű projektet kellene összhozni az országban (nem a pannynak, hanem minden cégnek) , ami kb. jelenleg szerintem kivitelezhetetlen feladatnak tűnik.
És ez is csak akkor fog működni, ha a cégek úgy látják, hogy megéri ebbe fektetni, márpedig ehhez a jelenlegi távhő árazási rendszert drasztikusan át kell alakítani úgy, hogy jelentősen emelkedjen a cégek haszna.
Sok idő nincs a késlekedésre, ha idén a jelenlegi rendszert nem alakítják át, nem nyúlnak hozzá, akkor elvesztenek 1 évet.
Gaaaal szerda, 10:38
úgy látom még akciós a részvény 
_kt_ szerda, 09:33
Előzmény: #3639  _kt_
Bár az új, október 1-től érvényes hatósági árak még nem lettek közzétéve, de nem számítanék arra, hogy radikálisan átalakítja az árazás szerkezetét.
_kt_ szerda, 09:32
Előzmény: #3635  Elon
Reméljük nem lesz így. Egyrészt jobb lenne ha nem lenne energiapara, másrészt a PANNERGY árbevétele nagy részt hatósági áras értékesítésből van, aminek két komponense van: alapdíj és hőértékesítés. Az alapdíj fix havi összeg, a hőéttékesítés pedig gigajoule-onként 300-900 forint. A Pannergy tavaly 3000 forint fölötti költséggel állított elő 1 GJ energiát, tehát profit csak az alapdíj miatt tud keletkezni, minden egyes ténylegesen értékesített GJ rontja a nyereséget.
salaxx
salaxx szerda, 09:32
Előzmény: #3637  salaxx
r3090
salaxx
salaxx szerda, 09:16
Előzmény: #3636  salaxx
r3020
salaxx
salaxx szerda, 09:05
Előzmény: #3635  Elon
Nem tudom te mennyire követed a céget technikai megvalósítás oldaláról és pláne mennyire ismered a hatósági áras hőenergiai átvételi modellt. De a cég megvan hogy milyen helyekre szállít hőt és hova nem. Új csővezetékek télig nem fognak kinőni. A cég eladott hőmennyisége fűtési időszakban meg olyan 1,3 TJ. Mennyi legyen a terv brutális meghaladása? 15%? Legyen. Akkor van 195.000 GJ extra értékesített hőmennyiségünk. Tudod mennyi extra ez árbevételben? (nem eredményben). Olyan 187 millió forint. 1 lakás ára. Erre (még mindig árbevétel, nem eredmény) "tartja a markát" 16 millió darab részvény. Magyarország (de lehet inkább Közép-Európa) meghatározó geotermikus cégénél. A jelenlegi szabályozásban ennyire van árazva egy "brutális hőtermelési eredmény"növekedés. 
Elon szerda, 08:36
ahogy kinéz a gáz és olajárak, energiapara, az az egész tél az energetikáról fog szólni, brutális hőtermelési eredményeket, elemzői jóslásokat fog magasan felülteljesíteni a cég! :) 
Jocek kedd, 19:32
Jocek kedd, 19:31
Ajaj gyűlnek a viharfelhők, sajnos a másik nekem nem jó
https://tvc-screenshots.investing.com/tvc_361d019857e7c94502f7bd5cb759c7a7.png
vcsmate
vcsmate kedd, 19:01
https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2026/09/zwack-bux-bumix-reszvenyindex-tozsde
A magyar tőzsde elitjét ennek megfelelően a 4iG, az Alteo, az ANY Biztonsági Nyomda, az Appeninn, az AutoWallis, a Graphisoft Park SE, a Gránit Bank,  Magyar Telekom, a Masterplast, az MBH Bank, a Mol, az Opus Global, a OTP Bank, a PannErgy, a Richter Gedeon, a Shopper Park Plusés a Waberer’s alkotja
vcsmate
vcsmate kedd, 15:51
Előzmény: #3630  TBSZ1982
Nyomon a cég helyett a marketinget.
TBSZ1982
TBSZ1982 kedd, 15:42
Előzmény: #3628  salaxx
Éreztem, hogy fordulunk 2730 körül, TA támogatta. Persze nem gondoltam ilyen sebességre, de legyen. :-) 2990 ellenállás, ha átvisszük, akkor mehet az ATH támadás 
TBSZ1982
TBSZ1982 kedd, 15:42
Előzmény: #3628  salaxx
Éreztem, hogy fordulunk 2730 körül, TA támogatta. Persze nem gondoltam ilyen sebességre, de legyen. :-) 2990 ellenállás, ha átvisszük, akkor mehet az ATH támadás 
salaxx
salaxx kedd, 15:22
Előzmény: #3627  vcsmate
r2990
vcsmate
vcsmate kedd, 15:11
Pozitív növekedési lehetőségek és piaci katalizátorokNövekvő távhő-prioritás: A magyar távhőszolgáltatóknak idéntől kötelező 10 éves fejlesztési tervet benyújtaniuk a megújuló energiaforrások (így a geotermia) vizsgálatával. Ez a szabályozás jelentős keresletet generálhat a PannErgy meglévő projektjei és jövőbeli kapacitásbővítései iránt.Új piaci szegmensek (hűtés és adatközpontok): A konferencián kiemelték a geotermikus energia felhasználását ipari hűtésre és adatközpontok energiaellátására. Ez a PannErgy számára lehetőséget biztosíthat a klasszikus, szezonális lakossági távhőszolgáltatáson túli, egész éves (bázisterhelésű) ipari ügyfélkör kiépítésére.Pénzügyi támogatási minták: A szakértők szerint a geotermia most tart ott, ahol a napenergia 20 éve: kezdeti támogatásokkal kell eljuttatni a teljes piaci versenyképességig. Az esetlegesen megnyíló új uniós vagy hazai kockázatmegosztó finanszírozási alapok csökkenthetik a PannErgy új fúrásainak tőkeköltségét.⚠️ Operatív kihívások és kockázatokTechnológiai korlátok a meglévő hálózatokban: A cikk említi, hogy a régi (1950-es évekbeli) hazai távhőhálózatokat túl magas hőmérsékletre tervezték, ami megnehezíti az alacsonyabb hőmérsékletű geotermikus rendszerek integrációját. A PannErgynek folyamatosan invesztálnia kell a hálózat-optimalizációba vagy a hibrid megoldásokba, hogy a hőt hatékonyan át tudja adni.Kiszámíthatósági igény: A kormányzati szinten is elismert tény, hogy a kiszámíthatatlan szakpolitikai fordulatok elriasztják a tőkét. Mivel a geotermikus projektek megtérülése hosszú időt vesz igénybe, a PannErgy profitabilitása nagyban függ attól, hogy a Bart István helyettes államtitkár által említett „szabályozási stabilitás” a gyakorlatban is megvalósul-e.💡 Összegzés: A csúcstalálkozó üzenete megerősíti a PannErgy hosszú távú stratégiai pozícióját. Amennyiben a konferencián vázolt uniós és hazai szakpolitikai támogatások realizálódnak, az érdemben javíthatja a vállalat növekedési ütemét és tőzsdei megítélését
vcsmate
vcsmate kedd, 08:38
A korábbi (2026. április 1-jétől érvényes) BÉT indexkosárhoz képest a PannErgy elméleti súlya mindkét indexkosárban növekedett.A Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatai alapján a súlyok az alábbiak szerint változtak meg:📊 A PannErgy súlyának alakulása az indexekben
IndexKorábbi súly (2026. április)Új elméleti súly (2026. október)Változás mértéke
BUX0,1986%0,2650%+0,0664%
BUMIX4,4754%5,5112%+1,0358%
🔍 Miért növekedett a súlya?
  • BUMIX kosár: A súly több mint 1 százalékpontos növekedése kiemelkedő. Ezt elsősorban a kosár átstrukturálása (új belépők és a tőzsde saját részvényének kiesése), valamint a PannErgy relatív piaci kapitalizációjának növekedése magyarázza.
  • BUX kosár: Bár a blue chipek (OTP, MOL, Richter) továbbra is uralják a kosarat, a Zwack kiesése és a piaci ármozgások minimális súlygyarapodást eredményeztek a PannErgy számára.
signal2
signal2 hétfő, 11:51
Előzmény: #3623  vcsmate
Már csak az a láncszem hiányzik, hogy ezt végül az fizesse meg, aki használja, azaz a fogyasztók. 
vcsmate
vcsmate hétfő, 11:43
A jelenlegi magas tőzsdei gázárak (TTF ~84 EUR/MWh) és a hatályos szabályozási logikák alapján 2026-ra és 2027-re a PannErgy hatósági hődíjainak érezhető emelkedése vagy magas szinten történő stabilizálódása várható. [1]Az árak becsléséhez a MEKH hivatalos módszertana (a gázalapú helyettesítő ár figyelembevétele) és az OTP Bank elemzői előrejelzései adják a legpontosabb alapot: [1]🔮 Várható átvételi árak 2026 / 2027-benMivel a szabályozott árak felülvizsgálata minden év szeptember végén történik (a gázév kezdetével), a jelenlegi piaci ársokk közvetlenül beépül a kételemű árstruktúrába: [1]
  • Várható hődíjak (A gázár-érzékeny elem):
    • 2025/2026-os bázis: ~920 – 968 Ft/GJ
    • 2026/2027-es várható érték: 1 100 – 1 350 Ft/GJ
    • Indoklás: Bár a gázár miatt a tiszta gázalapú hő önköltsége most 8 000 Ft/GJ felett van, a hatóság nem fogja a PannErgy árát teljesen a piaci gázhoz lőni. Ugyanakkor a megnövekedett infláció, a szivattyúzáshoz használt villamos energia drágulása és a magas gázár-környezet indokolja a 15–30%-os hődíj-korrekciót. [1]
  • Várható fix alapdíjak (A stabilitási elem):
    • Várható trend: 5–10%-os emelkedés a meglévő fix hatósági tarifákhoz képest.
    • Indoklás: A kételemű modell lényege, hogy ha a gázár vagy az időjárás ingadozik is, a PannErgy fix költségeit (kútfúrások, infrastruktúra fenntartása) az állam ezen keresztül garantálja. [1]
  • Miért biztos az átvétel ezen az árszinten is?
    • Drasztikus árkülönbség a zöldhő javára: Még ha a minisztérium 1 300 Ft/GJ-ra emeli is a PannErgy átvételi árát, a miskolci és győri távhőszolgáltatóknak ez még mindig töredéke lesz a 8 000 Ft/GJ feletti gázalapú fűtésnek.
    • Védett profitabilitás: Ez az árkorrekció és a stabil második negyedéves termelési adatok teszik lehetővé a cégnek, hogy magabiztosan tartsa a 2026-ra kitűzött 4,3–4,45 milliárd forintos EBITDA (üzemi profit) célját. [1, 2]
    A magas gázárak tehát 2026/2027-ben nemcsak megvédik a PannErgy pozícióit, hanem a következő miniszteri ármegállapítások során felfelé fogják nyomni a hatósági átvételi árakat is.
    vcsmate
    vcsmate hétfő, 11:14
    Az európai földgázárak fűtési szezon előtti emelkedése kedvezően befolyásolja a PannErgy üzleti modelljét, mivel a geotermikus hőenergia árak gyakran a fosszilis energiahordozók piaci áraihoz igazodnak. A magasabb gázárak növelik a megújuló helyi hőenergia versenyképességét és a vállalat jövedelmezőségét, miközben a termelési költségek nagyrészt függetlenek maradnak a gázpiaci folyamatoktól

Topik gazda

salaxx
    salaxx
    3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek