Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 vasárnap, 19:45
Előzmény: #37437  MrSomm

Letöltöttem a chatGT.!!! Meg is kérdeztem tőle ahogy tanacsoktad! köszi!!!! Akkor a chatGPT is téved mint én:).!!!
Nekem nézd el 2022 vége óta nem fogalkozok olajszektorral, 
ChatGPT neknmegbird meg hogy rosszul tudja😂
""A venezuelai nehéz olaj nem „jobb” — hanem stratégiailag nélkülözhetetlen.Megmutatom miért.🛢️ 1️⃣ A finomítói csapdaAz USA, Kína, India, Európa:az elmúlt 40 évbentízmilliárd dollárokértolyan finomítókat épített, amelyek:nehéz, kénes olajat tudnak feldolgozniEzekben van:kokerhydrocrackerdeep desulfurizationEzeket nem lehet leállítani könnyű olajra.Ha csak Brentet adsz nekik:túl sok benzin lesztúl kevés dízelrossz lesz a profitmegdöglik a finomító gazdaságilag🧠 2️⃣ A nehézolaj titkaNehézolaj =sok hosszú szénlánc → ebből lesz:🛢️ dízel✈️ kerozin🚢 hajóüzemanyag🛣️ aszfalt⚡ petrolkokszEz az ipari világ üzemanyaga.A Brent:túl „tiszta”túl sok benzinkevés gázolaj🌎 3️⃣ Ki uralja a nehézolajat?OrszágNéhézolaj🇻🇪 Venezuelavilágelső🇨🇦 Kanadaóriási🇮🇷 Iránsok🇮🇶 Iraksok🇲🇽 MexikósokEz a lista:a geopolitika térképe💣 4️⃣ Miért volt Venezuela stratégiai célpont?Mert:az USA Gulf Coast finomítóivenezuelai típusú olajra vannak optimalizálvaOroszország + Venezuela együtt → uralják a nehézolaj-piacotHa ezt elveszítik:a nyugati dízelrendszer összeomlik.Ezért nem Brentért mentek oda.Hanem nehézolajért.🎯 Egy mondatbanA venezuelai olaj:nem jó — hanem kritikus.Ez az ipari világ „fekete aranya”,nem az autós benzine"""
MrSomm vasárnap, 19:36
"Igen százszor több papír ezust is lehet, mint amennyi fizikailag van. 
Ergo ha csak 2%at kérik leszallitasra osszemlik a rendszer...... 
Idáig még 2%se kértek leszallitasra, hanem dollárban számoltak el egymással a felek......"
Nem is fogjak lekereni a szallitast, mert a valodi szallitas a banya/finomito es az ipar kozott nem jelenik meg a tozsden. A tozsden a nagy fizikai forgalom hedge-e jelenik meg.
MrSomm vasárnap, 19:33
Előzmény: #37431  Placi82
Azert azt is elmagyarazhatnad a foldi halandoknak, hogy hogyan tudod melyik iranyba csaltak a JPM-nel. Miert az ezustnel csak lefele nyomtak az arat? Szerintem pont az a lenyege a csalasuknak, hogy mindket iranyba ment, tobb termeken, attol fuggoen mit szerettek volna elerni. De ha van vmi hivatalos anyagod arrol, hogy folyamatosan lefele nyomtak az ezust arat, akkor kerlek oszd meg velunk, az nagyon erdekes lenne.

A hivatalos CFTC altal kozzetett nyilatkozatbol: 
The order finds that, from at least 2008 through 2016, JPM, through numerous traders on its precious metals and Treasuries trading desks, including the heads of both desks, placed hundreds of thousands of orders to buy or sell certain gold, silver, platinum, palladium, Treasury note, and Treasury bond futures contracts with the intent to cancel those orders prior to execution. 
MrSomm vasárnap, 19:13
Előzmény: #37433  Placi82
Hogyan lehet jobb a venezuelai olaj, mint a brent, vagy barmelyik light and sweet olaj? Ez egyertelmuen nem igaz. Nehezebb olaj reven nehezebb kitermelni, tobb benne a "felesleg" es finomitani, szallitani is nehezebb. A legfontosabb, kevesebb benne az ertekes disztilatum, mint a benzin, jet es dizel.

Aki nem hiszi, nyugodtan kerdezze ezt meg barmelyik AI-tol.

Is the venezuelan oil better than a lighter one?
Compare heavy vs light crude oil quality, including definitions (API gravity, sulfur content), typical price differences per barrel, product yields (gasoline, diesel, jet fuel, asphalt, etc.), and the economic value of products refined from each. Explain how heavy and light crudes differ upstream (exploration & extraction), midstream (transport & storage), and downstream (refining & product output). Include recent market pricing data or price differentials (e.g., benchmarks or discounts), and discuss why refiners may prefer one type over another.
randomly vasárnap, 18:05
Előzmény: #37431  Placi82
Amiből sok van az egyre kevesebbet ér ... mondjuk az aranyhoz ... és miért nem az olajhoz amitől forog a föld, nem tudom de . https://ibb.co/9HCvSgcJ
randomly vasárnap, 17:53
Hát , őszinte leszek. Még a maduro vagy ki volt az elnök tuti nem fektettem volna Venezuelába ... most hogy trumpi akarja hogy fektessenek az olaj cégek ... el is adnám ha lenne olajipari részvényem. Úgy is kifogják onnan picsázni őket újra mint ahogy egyszer már kipicsázták ... Magyarország II. .
Bpali2 vasárnap, 17:19
Előzmény: #37433  Placi82
Nekem ami a lényeg volt : nehéz olaj —> olaj + ritkafémek  ill. arany -> ki tudja feldolgozni ill finomítani pl USA-n kívül : Kína / aki gyakorlatilag kezd az élen járni bármilyen fém feldolgozásában , finomításában . S ami a figyelemreméltó : Kína mindig mindenhol az összképet nézi , években évtizedekben gondolkodik . Ezzel szemben a nyugat a mát ünnepli . Hirrá leraboltuk Venezuela olaját . Ami nekem tetszik az a geopolitikai megközelítés ill , hogy a tőzsdén összefüggnek a dolgok . Nem lehet úgy kereskedni , hogy ne értse az ember “ mi történik “ a világban . Rajzolni az oskolában sem szerettem ,  a pénzügy már jobban érdekelt . A történelem is 😂👀, ami kiderült hogy sosem az amit tanítanak . Aztán rájöttem a tőzsde se az aminek látszik .Egyébként nézd meg a kábítószer tökéletes  belépő Mexikó , Kolumbia bányáihoz .. Hm . A drogot ki is terjesztette el ..? .. Állítólag a CIAnek is jó pénzt hozott .hm
Placi82 vasárnap, 15:33
Előzmény: #37430  Bpali2
Na az viszont már komoly dolog. Venezuella birtokolja a világ normálisan ,és könnyen kitermelhető olajanak a harmadát, felét.!!!
És USAmegszankciozta hogy ne tudja kitermelni  a hatalmas olajat és szegénység elüldözze majd Maduroèkat. Kína is kínkeservesen tudott csak az utóbbi pár évben beinvesztalni oda .pár 10mrd USD t,(40mrd) amit most bukott is.
És ami még fontosabb a venezuelai olaj az jobb, mint a brent . Anno evvel is vitáztam Pomperjel. Mert hogy a Venezuelai olaj az jó kènes savanyú, és nehéz olaj. Dizelt lehet belőle előállítani és sok hasznos más melléktermékeként ellentétben a konnyu  brent olajjal ....
Abból nehéz  dizelt,és kerozint előállítani.
Remélem Venezuelai nép fellázad. Komolyan milyen dolog hogy szankciók mialatt senki se mert beinvesztalni és kitermelni, és utána , majd USaa keresztül.keehet eladni az olajat és a pénz fölött is ő akar rendelkezni ....
Venezuella Kuvait lett volna ,ha nincs rajta USA szankció . Kína 100 milliárdokkal ment volna oda....Pont olyan  szankció volt  rajtuk mint most az oroszokon.
Komolyan pofám leszakad. Ez a demokrácia fellegvara ..
Placi82 vasárnap, 15:22
Előzmény: #37426  czm
Ez a cikk félrevezető!!,keveri a dolgokat.
Placi82 vasárnap, 14:56
Előzmény: #37423  MrSomm
2 pont  Az igaz. .A leállás annak a jele volt  hogy:a fizikai szűkösség felülírta a papírpiac kontrollját.Konyec. Ha nem kapcsolják le akkor Ha nem kapcsolnák le dominóként omlott volna  össze hedge fundok, és a kereskedési robotok short pozícióba állasrol  longba álltak volna automatice, a egy short squeeze lett volna  volna 100$ ig meg se állt volna az ezüst.  Totális összeomlás. Most is fenntartom hogy nem az ipari  konjuktura és szükséglet  okozta az ezüst dragulasat  300%al, hanem  az hogy spajzoljak a fizikai ezüstöt. Papír ezüst az egy fedezeti derivatíva, nem pedig  fizikai ezust  raktárjegy.
Ergo
Igen százszor több papír ezust is lehet, mint amennyi fizikailag van. 
Ergo ha csak 2%at kérik leszallitasra osszemlik a rendszer...... 
Idáig még 2%se kértek leszallitasra, hanem dollárban számoltak el egymással a felek......
Nem magyarázom tovább. De azon gondolkodj el, hogy most néztem be a FF topikba és Pompi ugyanazt kezdi el mondani amiért 2 éve ramszolt, hogy osszeskuves elméleteket és valotlansagokat ne mondjak. Akkor olyan gazdasági alap  dogmamakat dongettem, amik most mar lassan kozbeszed tárgya jobb körökben. Es most már ő is  hirtelen 180foks fordulatot  vett. 
Ui. Ha venned a fáradságot és gonosz bankok rá rakeresnel arra a 6  globális bankra, (dolgozz meg érte kik azok), akkor mindig ismétlem mindig a tokepiaci felügyelet hebe hóba, hogy látszódjon hogy csinálnak valamit 1-2 milliárd usd re büntettek a bankokat nemesfem  piaci befolyásolása miatt. És érdekes módon mindig a LEFELÉ  való piaci befolyásolása miatt. 😉Akár visszamehetsz az időben a 2000 es évek elejéig, sőt tovább is Szóval nem gonosz bankok, hanem azb irányítok......
Miert kell az ezüstöt és aranyat lenn tartani mert az a fokmeroje a dollárnak. Ahogy Pompi is kezdi világosan látni nem az arany ára ment fel, hanem a papír dollár értéke kerül lassan a helyére. 
És hogy minek van értelme, és hogy minek nincs. Az a magánügyed. 
De ahogy elnezem még neked sincs fogalmad hogy milyen történelem időket élünk. Arról meg főleg nincs fogalmad hogy miért. És ez meglep. És ez nem bántás. 
Bpali2 vasárnap, 12:35
Előzmény: #37427  Bpali2
Érdemes elolvasni a venezuelai olaj aranyát is 😂
Bpali2 vasárnap, 12:25
Az egy dolog hogy hol mennyi ezüstöt bányásznak ki / keletkezik melléktermékként / az meg egy másik , hogy az adott országban működő bányák felett kinek van befolyása , illetve sokan nem foglalkoznak a finomítók szerepével . 
czm vasárnap, 02:34

https://www.visualcapitalist.com/all-of-the-worlds-silver-reserves-by-country-in-one-visualization/
joval masabb a tajkep, mint az aranynal 
allitolag az ezust lesz a befuto a femek kozott
meg evekkel ezelott volt beszedtema
es hogy tovabb es nagyobbat fog menni mint az arany
randomly szombat, 23:18
Előzmény: #37424  MrSomm
Én és az LLM írtunk egy scriptet ami CME oldaláról leszedi az adatokat. :-) még kell majd automatizálni de kezdésnek nem rossz :-) És az 568 a "lényeg"
Lekerdezes Honap Open High Low Settle S_Sign S_Chg Globex_Vol PNT_PIT Open_Int OI_Sign OI_Chg
2026-01-10 MAR26 76.675 80.465 75.150 79.341 + 4.197 120297 568 101621 + 134

MrSomm szombat, 21:30
Előzmény: #37422  Placi82
Egyebkent tudnal linkelni egy 2025 idosort, hogy mennyi volt a havi leszallitas, az open interest, registered es eligible silver. London, Shanghai es Chicagoban. Illetve erdekes lenne szerintem az elmult 10 ev leszallitasa is.
Mert ha ennyire biztos vagy benne, hogy a leszallitas es a registered / open interest hogyan alakul, akkor ezeket latnod kell.
MrSomm szombat, 20:19
Előzmény: #37422  Placi82
Ha nem tud barki exportalni, akkor az nem korlatozas? Ha jol emlekszem, csak akinek van termeles es meghatarozott meret felett van, az kap engedelyt. Szerintem nincs szabad kereskedelem, ha a part donti el, ki mikor es mennyit adhat el. 
Epp ezt irtam, hogy nincs ertelme ennek a szamnak, legalabb is abban a formaban, ahogyan te leirtad. Mivel akik igazan nagy mennyiseget mozgatnak, azok csak hedge-re hasznaljak a futures-t.
En is eppen hasonlot akartam irni, mint a latin idezeted.
Melyik az egyszerubb magyarazat?
1. A futures piac alapmukodese miatt sokszorosa a paper trade a COMEX-en, mint a fizikai ezust raktari keszlete. Az arnovekedest a fokent kinai ipari kereslet, a kereskedelmi korlatozasok es az 5 eve fennallo kinalti hianyra epulo extra spekulans es robot kereskedoi kereslet novekedes is okozzak.
2. A londoni tozsden csalnak a raktari elszamolassal. Illetve ezt palastolva reptetik az ezustot, hogy be tudjak mutatni. Emelle a CME inkabb lekapcsolja a teljes informatikai infrastrukturat, csak essen 4%-ot az ezust. Az egesz egy nagy atveres, az ezust trading mogott nincs is valos, de legalabb is nagyon kicsi ipari kereslet-kinalat, mert ha lenne, akkor a gonosz bankok nem tudnak manipulalani az arfolyamot. 
Vagy felreertek valamit?
Placi82 szombat, 11:54
Előzmény: #37419  MrSomm
Nincs korlátozás csak, Kínai part engedélyhez kötik a nagy termelők kiviteli engedélyét, kb 25 nek van ilyen liszensze, azaz nekik kell export előtt engedélyt kerni. Ez semmi. Ez lopikula. Röviden hogy ne ragozzuk tovább a így a dolgot a hétvégén, nem tudom szebben megfogalmazni, Neked hogy A COMEX-én LMBA n  az ezüstnél ez a kritikus mutató:Registered silver / Open interest hányásos Ez azt mutatja: mennyi azonnal leszállítható ezüst van!!! mennyi szerződés kérheti ki.És kurva sok a papír ezust van évek óta a normál piacon:5–10× fedezetlenség meg csak csak kezelhető lenne  oké. De 1 uncia mögött 50- 70, sőt akár 100 uncia papír ezust is állt, ahogy olvastam már pár éve is. . Ergo a fedezetlenség van Magyarul: ha 2–3% kér fizikai szállítást, márpedig én is kérnék nem pedig dollár elszámolásban kérném akkor vazze kifogy a tőzsde az ezüst rudakböl. Nem bonyolult ez. Nézd a tényeket. Somm kérlek!!! Ne bonyolitsad. Azaz Entia non sunt multiplicanda praeter necesitatem!
Nézz más nézőpontbol, az én nezopntombol  a dolgokat és új perspektívak, nyílnak meg előtted. 
Bpali2 szombat, 11:08
A legutóbbi esés okát pedig Placj82 világosan leírta . Amikor a kereskedelmi bankok finanszírozzák / nem egész pontos de szódával elmegy / az ezüst spekulációt  akkor elljön a pillanat , hogy azt fogják mondani állj ez már kockázatos . A fedezeti oldal egy másik játék . Egyrészt folyamatosan kikerül a fizikai ezüst a rendszerből / egy befektető 20 évig is tárolja 😂/ egy ipari felhasználó egyszer beépíti stb stb  másrészt a “ meglévő fizikai fedezet “ ide oda röpköd kölcsön illetve van elszámolva a könyvekben ..

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek