Úgy csinálom már rég. Csak kevés, hogy átutalom. Miután megérkeznek a pénzek, vennem kell belőle valamit. DKJ-ek közül szoktam ami hamar lejár. Ezután már valóban felveszem a kp-t csekély díjért.
A katalizátorra a legjobb példa a Thyssenkrupp. Ha a belső értéket nézzük akkor évek óta alulértékelt. Az ára mégis tovább zuhant 6-7 euroról le 3 alá. Mitől kezdett el dinamikusan emelkedni? Jött a katalizátor: Marine üzletág kiszervezésének a híre majd plusszban az EU fegyverkezés híre. Ezek nélkül most is valahol 3-4 euro közt vergődne.
"Megkérdeztem, hogy mennyi jelenleg €urónál és Ft-nál a készpénzfelvétel költsége, (mert ami pénzeket ide hordok immár több évtizede, azt szeretném is majd kivenni). Nos jelenleg € és Ft esetében is 1,9%!!!" ---- A forintot utald be a MÁK-hoz, ha van ott számlád, és vedd fel onnan. Ha jól emlékszem 0,3% a költsége, de azért olvass utána.
"Egy embert ismertem ilyet a Fórumról. Rendszeresen, főként az "Ezüst" topikban publikált éjjel-nappal. Sajnos súlyosan beteg volt, mostanában eltűnt. Remélem azért még életben van." --- Nedden fórumtársról beszélsz szerintem.
Az árfolyam hosszútávon tükrözi a belső értéket. Aki rövidtávon vár ilyesmit, az ne részvénybe fektessen. Garancia semmire nincs, de szerintem itt senki nem is állította az ellenkezőjét.
“If a stock is trading below what you estimate its intrinsic value is, it should have a margin of safety. The problem is that the market might never recognize the mispricing, and the stock could fall even more. Therefore, apart from finding value in stocks, an investor has to also look for catalysts that are going to unlock that value. If there aren’t any catalysts on the horizon, the stock could easily become a value trap.Future catalysts might come in the form of a takeover, increased or initiated dividend, higher earnings, improvement in business operations, cyclical turnaround, sale of asset, political perspective and many other forms. It is important that there is a high probability that something will happen in the future that will trigger the unlocking of the value. Therefore, always look ahead for what could happen to send the price of a stock higher, or at least improve fundamentals. A good place to look for potential catalysts is to listen to the conference calls, look at sector trends, specific market developments and through the analysis of future changes in fundamentals.”
Az a helyzet , hogy elemezhetünk bármennyit, nézhetünk mögöttes üzleti értéket (fair value, intrinsic value) stb. , soha nincs rá garancia, hogy adott esetben a világ legalulértékeltebb részvénye is emelkedjen. A seeking alphán is követek pár általam nagyon jónak tartott value elemzőt és befektetőt és gyakran ők is lukra futnak , adott esetben pár hónappal később revidiálják magukat egy-egy részvénnyel kapcsolatban. Nagyon érdekes volt olvasni Sven Carlin Modern Value Investing című könyvét amelynek egyik legigazabb megállapítása az volt, hogy hiába alulértékelt egy egyébként jó cég ha nem jön egy katalizátor ami kioldja ezt a belső értéket ami által emelkedni fog a részvény ára.
Az, hogy Te tulajdonos vagy egy tőzsdei cégben jól hangzik ugyan, de gyakorlatilag ahhoz van jogod, hogy felvedd az osztalékot és ha akarod eladd a részvényed. Bár szavazhatsz is, de az csepp a tengerben. Semmibe, semmi beleszólásod nincsen.
Én ezt nem így fogom fel. A részvénytőzsde eredetileg az üzletrészek piaca. Erre használom. Megfelelő vállalatokban üzletrészt veszek diszkont áron. Részesedem a vállalatok által elért profitból vagy osztalék formájában, vagy úgy, hogy a visszatartott profit felfelé kényszeríti az árfolyamot hosszútávon. A kockázatok, amiket említesz, és az ezerféle másik, ami még létezik, be van építve az egyes stratégiákba. Legalább 2 dolog biztosra vehető: (a) a jövő nem számítható ki (b) időről időre tévedni fogunk. A biztonsági szabályokkal ezeket próbáljuk kezelni. A "nagyok" is ugyanúgy tévednek.
Jah, így van! Csakhát ehhez a nap szinte 24 órájában a monitort kell nézni és persze ez még nem elég. Nagyon ismerni kell a piacot, felkészültnek kell lenni, minden összefüggést ismerni. Egy embert ismertem ilyet a Fórumról. Rendszeresen, főként az "Ezüst" topikban publikált éjjel-nappal. Sajnos súlyosan beteg volt, mostanában eltűnt. Remélem azért még életben van.
Elmondom mi a trükk :-) Nem kell túljárni az eszükön - hanem velük kell úszni, amennyire csak tudsz. A tudsz-ba beletartoznak azok a szemléletbeli különbségek, amiket most Tibi és Todi esetében látunk, ahogy az is, hogy mi a célod, hogy mennyi időt fordítasz keresgélésre, elemzésre, a tőkéd nagysága, türelmed, befektetési horizontod, elveid [nem veszek dohányost, nem veszek hadit]
Tök lutri az egész tőzsde. A nagyok vadászterülete. Akkor mi van, ha mindent pontosan kiszámoltok és egy nagy alap aki indexekre határidőzik egyszercsak elkezdi önteni azt a részvényt amit olcsón felhalmozott, csupán azért, mert sholtolja az indexet. A kicsik meg csak lesnek, mint hal a szatyorban. Ezt előre egy kisbefektető sem tudhatja. A különféle algoritmusokról meg az al-ról már nem is beszélve. Bár lehet van a kicsik közt is olyan aki túl tud járni a nagyok eszén, hisz a Pentagon biztonsági rendszerét is meghekkelte már tizenéves gyerek.
Olyan, mint a sportfogadás, azzal a különbséggel, hogy a szorzók a fogadó javára vannak kialakítva. Még ha véletlenszerűen is rakunk össze egy portfóliót, hosszútávon szinte biztosan jobb hozamot fog adni, mint a kötvények.
Vannak ilyen részvényeim. Ott is azt nézem, mint a többinél: hogyan alakul a mögöttes érték? Az esetek túlnyomó részében nem sérül annyira, hogy problémát jelentsen. Amikor igen, akkor a diverzifikáció ad védelmet.
Mindezek miatt szoktam én azt mondani, hogy a tőzsdézés olyan, mint a sportfogadás. Ott is hasonlók a stratégiák. Pl. amikről eszmét cseréltetek utóbb, az olyan, mint amikor egy fogadó az oddshibát keresi, azt vélelmezi, hogy az általa preferált kimenetel éppen jó szorzón teljesül majd. Aztán ez vagy bejön vagy nem.
Nem más alapvetően. Én is az alulértékelt egészséges cégeket keresem de itt is pont úgy zátonyra lehet futni mint a növekedésieknél. Tapasztalataim nem azt mutatják, hogy itt nagyobb lenne a találati arány. Biztosra veszem, hogy neked is vannak beragadt részvényeid csak ezekkel nem dicsekedsz.
Eurós részvények vitasarok