Ismerőseim ugyanezt mondták 30 évig a nyugdíjcélú megtakarításra (ez a kis idő nem számít, majd jövőre), én már az erősen emelkedő részen vagyok ők még nem kezdtek el félre rakni. 10 évünk van nyugdíjig, most már nem lehet csodát tenni.
kb fél év telt el eddig PMÁP kamatfizetés óta, nem egy nagy "veszteség". Írtam, ha csökkentenék a fixmáp 6,5%-át, akkor valószínűleg újragondolom, és egy részét átviszem FIXMÁPba. De remélem előtte kijön az újra csodapapír.
Fixmápra váltás: 0,99*6,5= 6,43 0,99+6,43 = 1,0543, tehát valójában a kezdeti 100%-hoz képest 5,43 a valódi kamat. Erre írtam, hogy a PMÁP 5,2-höz képest +0,23% az eltérés (ha nem dobom) Köv év kb. 6% PMÁP és 6,5% FIXMÁP, ott már +0,5% eltérés. +0,23% és +0,5% = 0,73 /2 = 0,365% /év - átlag (2 évre) 2026 és 2027 kamatfizetéseknél, bár tény, már majdnem +1%hoz közelít a különbség. Amíg nem változik a FIXMÁP 6,5%, addig még van idő gondolkodni, hátha előbb befut az új csodapapír, mielőtt lebillen 6,25%-ra a FIXMÁP (én erre számítok, ha a FED csökkent, akkor az MNB is). De abban igazatok van, már nemtudom is írta korábban, minél inkább elhúzom, annál jobban kellene feljönnie a PMÁP-nak, hogy 0-ba hozza magát. 2028-as kamatfizetésnél 6,5+0,8-at kellene produkálnia , vagyis 7,3% kamatot (az 5,8% inflációt jelent). Megvárom a csudapapírt.
Én csak azt írtam, hogy évi átlag +0,3%-ért nem vagyok hajlandó dobni, jelenleg ennyivel tud többet a FIXMÁP. Jelenleg, a mostani inflációs adatokkal kalkulálva. Tény, lehet már rég lenne értelme dobni még ennyiért is. Majd ha a kamatcsökkentés kapujában állunk, akkor "erősen" újragondolom.
23% BMÁP 14% FIXMÁP 63% PMÁP Ha a FIXMÁP-ot szintre hozom, ez a rövidtávú terv, akkor kb: 21-21-57% lesz az arány, tehát kicsit hígítom a kicsi kamatot.
Sehogy. Ha kiveszem a PMÁP-ot, és átrakom FIXMÁPba: Realizálom a -1%-ot, és utána kapnék csak +6,5%-ot, ami valójában 5,43% körül lenne, míg valójában a mostani PMÁP ad 5,2%-ot, tehát +0,23%-al lennék/lettem volna előrébb, 1 éven belül, az semmi. Többen írták, hogy dehát a BMÁP-ra kellett volna váltani, de arra most már nem váltanék. Vagy még nem. Majd ha látom, hogy emelkedő tendenciát mutat ismét, akkor talán. Így nézve, kicsit furcsa logikával, ha a FIXMÁPot 6,5%-nak veszem, akkor a PMÁP 6,2%, mert valójában csak 0,23% előnye van, lenne. Tudom rosszul értelmezem, mert valójában csak 5,2%.
Úgy értette, hogy az az álomügyfél akinek az átlagnál kevesebb kamatot kell kifizetnie. . Amúgy nem értettem azt a részt, hogy hogyan lett az 5.2%-ból papíron 6.2%.
Mindenki az, aki akármennyit is a MÁK-nál tart. Ezt érthetted úgyis, hogy megelégszek a szerény PMÁP 5,2%-al is. De erre írtam már, hogy miért nem veszem ki, mert akkor tényleg -1% (before after teljesen mindegy), de amíg nincs visszaváltva, addig nem -1%. A 5,2% papíron 6,2%, akár tetszik itt egyeseknek ez a hozzáállás, akár nem. Jövőre is kb. ugyanez a 6-6,1% fog járni. De kisebb (1%-al kisebb) tőke, kevesebbet is kamatozik, emiatt még inkább szűkül a fixmáp-pmáp olló, 2 év alatt kb. 5. alkalommal írom le: 0,57% eltérés. Nem mondok erre semmit, valakinek ez bőséges +, hát nekem semmi. Ha meg mégis jön valami sokkal jobb papír, hosszútávú, ami kedvezőbb a fixmápnál, amiben nem hiszek, akkor váltok. Fixmápra nem igazán érdemes, vagy ha mégis, akkor az 5 évesre, nem a 3-asra. Egyelőre kivárás.
Magyar Állampapír tulajok