Topiknyitó: _Macika_ 2022. 09. 27. 08:22

MBH Bank Nyrt  

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding.  Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peterbond szerda, 19:58
Előzmény: #1316  Sehmet
"Bocsi, de aki nem tudja a kormánytól is független jegybankot "
.
Ja és ezt már bocs de még Fideszesek sem veszik be. Még a végén azt írnád hogy az MBH-ban nincs is semmi NER érintetség és Mészáros teljesen független Orbántól. Aki ezt beveszi tőled az meg is érdemli hogy elbukja a pénzét a te tanácsaid alapján.
Peterbond szerda, 19:55
Előzmény: #1318  Peterbond
70 milliárd. az 1 csak elütés volt közte.
Peterbond szerda, 19:54
Én megtudom különböztetni. Neked nem sikerül a történetet. Az mnb ügyben az alapítvány rosszul kihelyezet pénze miatt volt egy idő amikor nagyon rövid idő alattz kellett extra 710 milliárd az alapítványnak.- amit MBH hitellel adták oda neki. 
.
De ezt te is tudod hisz neked is el lett ez magyarázva. Válaszod sincs rá így próbálod az üzenetet elhitelteleníteni hogy játszod az értetlent és engem akarsz beállítani tudatlannak.
.
https://hvg.hu/gazdasag/20250326_MNB-botrany-jelentes-MBH-Bank-ASZ.
.
"Abban az első szövegben, amelyet a Direkt36 hozott nyilvánosságra, az szerepelt, hogy az MNB-alapítványok vagyonkezelő cége 170 millió euró, azaz mai árfolyamon közel 70 milliárd forint hitelt vett fel az MBH Banktól. Az Állami Számvevőszék végleges jelentésében (amely pdf-ben itt olvasható) ez a 170 millió eurós összeg valóban szerepel, a bank neve azonban nem. Banki hitelként, illetve rövid lejáratú banki hitelként hivatkozik az ÁSZ az összegre a szövegben, a hitelezőt pedig úgy nevezték meg, mint „a hitelt folyósító bank”.
Goncharow szerda, 17:56
Az állam 5%-ot adott el az MBH-nak 2610-n. Ez téged nem zavar? 
Sehmet
Sehmet szerda, 17:37
Előzmény: #1314  Peterbond
Bocsi, de aki nem tudja a kormánytól is független jegybankot megkülönböztetni a kereskedelmi bankoktól, és itt is csinálja a feszkót nemcsak az "Orbán takarodj" politikai propagandaoldalon, az jobb, ha legalább itt csendben van! 
Sehmet
Sehmet szerda, 17:34
Előzmény: #1311  Peterbond

Ne keverjük a szezont a fazonnal! A Posta Bank problémái még a bankok normális működését szabályozó jogszabályok megjelenése előtt keletkeztek, amikor csak egy nyúlfarknyi Minisztertanácsi rendelet (106-os) vonatkozott a bankokra, semmi nem volt normálisan leszabályozva. Utána jött a Pit és a jelenleg is hatályos Hpt.
.
A Lehman Brothers nem kereskedelmi, hanem befektetési bank volt, amely  részvény- és kötvényértékesítéssel, tőzsdei kereskedéssel (főleg amerikai kincstári értékpapírok), pénzügyi elemzéssel, vagyonkezeléssel, magántőke alapokkal és privát banki szolgáltatásokkal foglalkozott. Miután legtöbb ügyfele elhagyta, tőzsdei értéke drasztikusan esett, és a hitelminősítők leértékelték, amely nagy mértékben a bizalomvesztésnek köszönhető, ami amiatt következett be, hogy az ingatlanfedezeteket túlértékelte (egy 100 ezer USD értékű ingatlant 150 ezer USD-re értékelt a "várható értéknövekedés miatt", és annyi kölcsönt is adott az adósnak. Ezekből a túlértékelt ingatlanokból alapokat hozott létre, amiket az egész világon értékesített (Magyarországon és vásároltak ebből a nagybankok) és miután az ingatlanok iránti nagyobb kereslet megszűnt, azok is leértékelődtek.
Peterbond szerda, 17:29
Előzmény: #1313  Sehmet
"A fentiekre figyelemmel, valamint az  téves megközelítés az, ha valaki szerint azért kockázatos az MBH-ba fektetni, mert "sok rossz hitele van kihelyezve"."
.
Megmutatnád hol volt az MNB alapítványos ügyben kihelyezett 70 milliárd hitelre megképezve amit említesz?
.
Amiről te beszélsz a MÁR nem fizető hitelekre, késedelmes hitelekre igaz. Amiről én beszélek azok olyan hitelek amik csontvázakként lapulnak a szekrényben. Megtérülésük kérdéses mivel nem piaci logika hanem politikai indok volt a kihelyezés mögött. Ezt még MOST fizetik. Ahogy a Magyar Vagon hitelt is bizonyára fizették 1-2 évig.
Sehmet
Sehmet szerda, 17:20
Előzmény: #1310  championboy

Egyetértek azzal a kiegészítéssel, hogy minden banknak vannak "rossz" - minősített - hitelei, ami csak akkor jelent problémát, ha nem képzik meg rá az előírt, kötelező értékvesztést, ami annyit jelent, hogy a költségek terhére annyit kell megképezni, amely biztosítja a megtérülését az külön figyelendő hitelektől a rossz besorolású hitelekig. A hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó prudenciális követelményekről szóló Európai Parlament és a Tanács  575/2013/EU RENDELETE is foglalkozik ezzel, aminek végrehajtására a Hpt. és más, vonatkozó jogszabályi rendelkezések irányadók, amit rendszeresen ellenőriznek és számonkérnek a bankokon, ugyanis a bankok nem saját pénzükkel gazdálkodnak, hanem az ügyfelekével, amiért az OBA és a BEVA köteles helytállni bizonyos összeg erejéig.
.
Az EU hivatkozott rendelete 178. cikk (3) b) pontjának értelmezése kapcsán az MNB, mint Pénzügyi Felügyelet álláspontja szerint amennyiben egy adós hitelminőségének romlása miatt valószínűsíthető, hogy az adós nem képes a kötelezettségét teljes egészében visszafizetni, és emiatt értékvesztés elszámolására kerül sor (függetlenül annak mértékétől), az adóst default kategóriába kell sorolni. A  „Bank maga határozza meg, hogy mit tekint jelentős hitelminőség romlásnak a kockázatvállalás kezdetéhez képest. A Bank értelmezése alapján ez lehet például a 31 - 100 %-os értékvesztés elszámolása, ami azt jelenti, hogy e rendelkezés kapcsán a kétes és rossz minősítésű ügyletek ügyfelei/ügyfélcsoportjai kerülnek a nemteljesítő kategóriába és ez gyakorlatilag egybeesik a 90+ késedelmű kitettségekkel." 
.
A CRR 178. cikk (3) bekezdés b) pontjának értelmezésével kapcsolatosan az MNB alapvető álláspontja az, hogy "amennyiben egy adós hitelminőségének romlása miatt valószínűsíthető, hogy az adós nem képes a kötelezettségét teljes egészében visszafizetni, és emiatt értékvesztés elszámolására kerül sor (függetlenül annak mértékétől), az adóst default kategóriába kell sorolni, és a szükséges értékvesztést/céltartalékot meg kell képezni".
.
A fentiekre figyelemmel, valamint az  téves megközelítés az, ha valaki szerint azért kockázatos az MBH-ba fektetni, mert "sok rossz hitele van kihelyezve".
Imrus55 szerda, 17:14
3500.- z
Peterbond szerda, 17:10
Előzmény: #1310  championboy
4. Ahogy a Posta Bank, a Lehman Brothers vagy a Raifeissen is. Attól még hogy bank nem jelenti hogy nem eshet be a nyeresége sőt akár veszteséges legyen vagy neadj isten becsődöl. A MBH szerintem se fog becsődölni, de azért felhívnám a figyelmed arra hogy a 4-es pontodban lévő gondolat nagyon naiv gondolkodás.
.
6. "többen írtátok hogy sok rossz hitelje van kihelyezve. NEm tudom, h ezt honnan veszitek, de az sem rögtön BANKi veszteség. " Ez igaz lehet egy normál bank normál "rossz hiteleire". De mit csinálsz amikor kiderül hogy Matolcsyék eljátszották az MNB alapítványban 500 milliárdot és kellett 70 milliárd gyorshitel csak hogy kimentsék őket. Amit a politikailag elkötelezett bank egyből megtett pedig SEMMI piaci érdeke nem volt és óriási kockázatot vállalt vele hogy akár az egészet bukja úgy ahogy van. Ezt az összeget végül az állam kiváltotta. De mi lesz ha a következő esetnél nem fogja. Ez a 70 milliárd kb fele harmada a teljes évi nyereségnek. Na és akkor gondolj bele hány és hány nER-es cég terjeszkedett MBH hitelekből amik mögött ugyanilyen "remek" üzletek lehetnek hogy vett valamit ami a felét se éri és még illikvid is. És itt nem Mari néni 10 milliós jelzáloghitele tipusú dolgokról beszélünk.
.
És igen nem tudjuk mennyi ilyen van. pont ez a gond. Valószinű hogy SOKKAL nagyobb mennyiség mint amiket itt tippelnénk. A Mészáros cégek ( 1000 milliárd ) a Tiborcz vagyon ( 5-600 milliárd ) és még több 100 meg több 10 milliárdos cégek tömve vannak hitelekkel. Lásd pl nemrég kitudódott Magyar Vagon ügy ahol 40 milliárdnyi összegben ragadhatot be hitel több banknak is. Főleg az Exim bank ( tehát állami bukó ) de az MBH is valószinűleg több milliárddal érintett. Ott is a tulajdonosok léptek a pénzzel a bukót meg az állam viszi. Annyira jól sikerült üzlet volt az is.
.
7. Az én problémám hogy milyen story van itt? Semmi. Politikai alapon felhúzni egy baromi nagy bankot de nincs mögötte piaci ötlet hogy fog ez majd pl nemzetközi szinten versenyezni? Mikor az egészet arra találták ki hogy legyen egy bank finanszírozni a NER cégek terjeszkedését mivel azt normál bankok ( OTP, ERSTE,stb... ) valószinűleg nem válalták volna. Ezért nem látom hogy hosszútávon milyen növekedést látnak benne. Hol? Magyar piacon? 
.
Persze lehet itt majd 5000-es célárakról ábrándozni. Csak éppen jelenleg az állam által megbízott elemző 2600 körülre tette. Az MBH saját maga 3800-ban maximalizálta a részvénykibocsátást azaz ő max ennyire értékeli a bankot. A piac meg 3300-ra ( intézményi ) értékelte. Ezért vehettek 2970-en a lakosság. Az Equilor elemző 4000 forintra értékelte Q3 után.
championboy szerda, 16:39
Sziasztok. Én ritkán szoktam írni. Utoljára szerintem akkor írtam, hogy nem adom el az OTP-t , amikor 12500 volt. Azóta ülök benne. Persze, aki naponta forgatja, annak ez sem jó.
MBH -ról: 
1/ POziból beszélek, mint itt sok mindenki.
2/ A jegyzésre beadott összeg kb 30 % szabadon ott lesz a számlán, szóval aki akar, az vehet hozzá holnapi "bolondok órájában" (ezt itt olvastam). Ebből a szempontból okos volt az allokáció.
3/tBSZ-re tettem, igy a cash-ként megmaradt összeget sem vehetem ki. Mit veszek még , tudom, de nem mondom meg holnapig.
4/ ez egy Bank, NEm egy himi-humi cég (elnézést), lehet h nem likvid még, de akkor is BANK. Vannak bankok között is nem kedveltek és kedveltek. TUdjátok : egyenlők és egyenlőbbek. ez választás ide-oda maradni fog.
5/terveim szerint én is villámgyorsan zsebre raktam volna sok-sok hasznot, de most át kell tervezni. +5-10% tőzsdén nem sok. figyelemmel arra, hogy ezt a pénzt is ide kellett hozni, annak is volt költsége, annyiért nem fogok kiugrálni belőle. 
6/ többen írtátok hogy sok rossz hitelje van kihelyezve. NEm tudom, h ezt honnan veszitek, de az sem rögtön BANKi veszteség. A céget lehet szanálni, ( a tartozót, ) átütemezni vagy a veszteség leírás is lehet több éves. DE a folyószla vezetésből, lakossági ügyfelekből (örökölt takszövök) és kártyás fizetésekből sok haszna van. BAnkadó: ezt úgyis tovább terhelik. 
7/ NEgatív hírek: lesznek. eladó, kitárazó NER: lesz. DE akkor is jobban  hiszek ebben a storiban, mint egy 20-30Mrd árbevételű termelő cégben, aki a saját piacán versenyzik termékkel, munkaerőben meg nem bővelkedik. 
8/ Én céláram: Mivel én nem az amerikai kötvényhez viszonyítok, hanem az itthoni jövedelmezőségehz, igy még osztalékpolitika nélkül is kb 5100-5300 /12 hó. Ez abból is adódik, hogy meg fog nőni a forgalma, és néhány intézményi még csak 2026 ban veszi gorcső alá. 
9/Aki olcsón akar venni, holnap biztos tud. De én -igy már- hosszabb távra tartom.
10/Sok sikert nekünk.!
Sehmet
Sehmet szerda, 15:10
Előzmény: #1303  1valaki
Klasszikus Minsky-effektus/pillanat. :)
Sehmet
Sehmet szerda, 15:08
Előzmény: #1299  ronaldinyo
Neked Lucifer a fényt hozza! (Latinul: lux, lucis (fény) és fero (hozni) szavakból) :)
Goncharow szerda, 14:47
Előzmény: #1305  Tibsy
"Ez ugye nem befektetési tanácsadás..:)!!!!! "
Nem-nem. Itt győztesek nincsenek, csakis vesztesek, és a rajtuk élcelődők.
Andre_vp szerda, 14:42
Előzmény: #1304  1valaki
Vicces, de zz tényleg így volt...legalábbis a jegyzés bejelentése után, napokig a Mészáros csoport cégei voltak a vételi oldalon, hogy a "magas" árfolyammal vonzóvá tegyék a jegyzést. Ettől függetlenül van potenciál a papírban, főleg hogy a lakossági ár kimondottan kedvezően alakult, mert az intézményi jegyzés kudarcos lett.... annak ellenére, hogy ha csak a jegyzési árfolyatot szerették volna feltornázni legalább 10-15%-al ahhoz az ő szintjükhöz minimális tőkére lett volna szükség.
Tibsy szerda, 13:56
Előzmény: #1300  tru64
Ez ugye nem befektetési tanácsadás..:)!!!!! vagy ha igen, akkor legyen itt egy alapvető pénzügyi figyelmeztetés, amelyet minden befektetési szolgáltatónak kötelező feltüntetnie „múltbéli hozamok nem garantálják a jövőbeli eredményeket” !!!!!! 8000 Ft-ról 3900 Ft-ig éven belül!!! :)
1valaki
1valaki szerda, 13:34
Előzmény: #1284  Tibsy
Ha nincs más majd Mészáros megveszi. Aztán majd jót röhög a markába!
1valaki
1valaki szerda, 13:33
Előzmény: #1283  up
Bármi elképzelhető, mert azok akiknek fogalmuk sincs majd bepánikolnak ha látják esik az árfolyam és dobják. 
1valaki
1valaki szerda, 13:30
Előzmény: #1292  ronaldinyo
Te annyira szkeptikus és ellendrukker vagy hogy még akkor sem vennél.
Minden topikban nyomod a dumát, de állítom 1db rv-d sincs, vagy max. fagyi pénzzel játszol.
1valaki
1valaki szerda, 13:27
Előzmény: #1295  Sehmet
Minek kell a sok szkeptikust bíztatnod!
Ők eladnak majd, mi meg megvesszük! 😄🤣

Topik gazda

_Macika_
_Macika_
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek