Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
the_outsider ma, 00:10
Előzmény: #14896  FeherTibi

SZIGORÚAN MAGÁNVÉLEMÉNY!       
Az a helyzet, hogy én sem ukrán, sem orosz fan nem vagyok. De az is igaz, hogy eléggé egyedi a szemléletem, és ebből következtetéseket levonni másokra részemről balga dolog lenne.      
Magamból kiindulva: legalábbis én népeket kevésbé szoktam úgy megítélni (elítélni) mint a többség, és ez van. Ezt a többség valószínűleg lazán leszavazná, ha valahol mint demokratikus szavazáson megjelenne, de ez nekem nem gond. Az egyéneket sokkal inkább tartom felelősnek a történésekért, nézzük meg napjaink ilyen felelőseit: Trump, Netanjáhú, putyin stb.       
Abban én legalábbis biztos vagyok, hogyha nem ők lettek volna az adott pozícióban, akkor más események történtek volna, és a megtörtént események ilyen értelemben nem történelmi kényszerek.        
Lehet azt mondani, hogy amiket ők elkövetnek/elkövettek azért a népeiket okoljuk, mint ahogyan szerintem is van némi felelősség a népen is, de a személyek felelősségéhez képest csekély. Arról nem is beszélve, hogy ezen személyek lovalják bele a népeiket 'hazafiság' címszó alatt a saját tetteikbe.      
Gondoljunk bele, hogy Netanjáhú mennyit árt Izraelnek ezen az alapon, azaz, hogy miért fogják egyre jobban gyűlölni Izrael népét szinte mindenütt. Netanjáhú mostani tettei miatt növekszik ez az érzet. És kik fogják leginkább gyűlölni? Azok akik a népet/népeket okolják a személyek helyett.       
A lényeget elmondtam, egyelőre más hozzáfűzni valóm nincs.       

(ja!: mégis annyit, hogy ha putyin nem indította volna el a háborút, akkor valószínűleg(?) én is kevéssé támogatnám Ukrajna közeledését az EU-hoz, de éppen putyin háborúja miatt lettem támogatóbb.)
FeherTibi szerda, 23:30
Az ukrán fanoknak mondom, hogy nyilván Oroszország nem szent, de ismerjük, ismeri Európa. Valahogy eldocogott a kontinens 2022-ig, annyira nem volt rossz. De bár sokan, gondolom itt sok fórumozó is, de most inkább az európai elitre gondolok, alig várják, hogy Ukrajna belépjen az Unióba, de erre a kontinens nincs felkészülve. Merznek kezd megjönni az esze, és nem akar korai csatlakozást. A csatlakozás, ha lesz, úgy fog kinézni, hogy a nagy fegyverpenzen kívül még rengeteg pénzt ad az Unió. Ah, de inkább nem folytatom, ez a csoport ilyeneket úgysem ért 
pogacsa szerda, 22:12
Előzmény: #14894  the_outsider
"...miért érzik ezt a nagy vonzalmat az ukrán nép iránt..."
Egy olyan országban, ahol az egyik legnagyobb történelmi toposz ahogy védte a magyarság az egész "keresztény világot" az oszmán hadaktól... Szentségtörés! 
the_outsider szerda, 19:39
Előzmény: #14886  FeherTibi

".. miért érzik ezt a nagy vonzalmat az ukrán nép iránt, ..."        
Ezt elég nacionalista "szagú" megközelítésnek érzem, mivel az ukrán népre borította rá a saját(!) háborúját a már említett putyin. Azaz, ha valaki így közelíti meg ezt a kérdést mint ahogyan írtad, és nem ettől lehetőleg függetlenül (értsd: nem a népek iránti vonzalom vagy ellenszenv befolyásolja 'normális' esetben ilyenkor a hozzáállást), akkor nem igazán tudom másképpen értelmezni ezt, minthogy nem az eseményeket nézi, hanem csak az előzetes preferenciáit vetíti ki, mint egy focicsapat szurkolója is (: akivel alap, hogy nem áll le vitázni az ember).       

megj.: ez a falsnak tűnő megközelítés kicsit hasonló mint a Fidesz mostani kommunikációja: annyira nem értik, hogy mi volt az egyik(!) fő oka a vereségüknek, hogy ezt a fő okot továbbra is folytatják. 
pogacsa szerda, 17:58
Tűz ütött ki egy tulai lőszergyárban. Közben az oroszok lebombáztak egy raktárat Dnyiproban, ha minden igaz az ATB kiskereskedelmi láncét. Sérültek is vannak. Kramatorszkban egy lakóövezetet bombáztak, melynek következtében három ember meghalt.
pogacsa szerda, 09:16
A Kronstadt-i haditengerészeti bázist is ukrán dróncsapás érte.  
pogacsa szerda, 09:01

Putrinovics "Davosa" úgy nyílik meg ma Szentpéterváron, hogy közben égő olajtartályok füstje lengi be a várost, ja és Pitiszter elvtárs se láthatja már ezt a helyszínen. :)
A Tambov régióbeli micsurinszki "Progress" gyárra is ukrán drón pottyant. Ott rakétákhoz gyártanak különböző alkatrészeket.
Shortelek szerda, 08:51
Előzmény: #14879  FeherTibi
"szerintem ezt a háborút az ukrán lakosság nagyon nagy része nem akarja,"
Valóban, de nem úgy ahogy te gondolod.
signal2
signal2 szerda, 08:51
Melyik afrikai osrzság a szomszédunk? Melyik afrikai országban él 100 ezer magyar? Na, ezért folgalkozunk a ruszkik agresszi´javal és nem afrikai konfliktusokkal. De ha megnézed, az USA-iráni háború kapcsán is aktív a fórum. Röviden: ami érint minket, azzal foglalkozunk. 
Shortelek szerda, 08:48
Ha az orkok győzelmét várod, akkor rossz helyen vagy.
FeherTibi szerda, 00:56
Előzmény: #14885  vaczak
Igen, Oroszország győzelmét remélem. Ha itt a fórumban olyan sokan támogatják Ukrajnát, akkor például afrikai országok háborúi esetén miért nem olyan aktívak a kommentelésben. Biztos vagyok benne, hogy itt az emberek nagy része életében nem látott ukránt, nemhogy beszélt volna vele. Vagyis de...például Budapesten sok a menekült ukrán. De a fórumozók nem beszéltek ukránnal. Én igen, a munkahelyen. De nem ez az érdekes. Hanem az, hogy miért érzik ezt a nagy vonzalmat az ukrán nép iránt, amikor én legalábbis nem tudom, mi jót tett Ukrajna Magyarországgal ? Vagy esetleg harcoltunk egy oldalon ? Mikor ? A 2. világháborúban ? Vagy 1956-ban az ukránok segítették a magyarokat ? Jól bánnak mostanában, az elmúlt években az ukránok az ukrajnai magyarokkal ? Illetve sok ember itt annyira gyűlöli Oroszországot, mintha a régi rendszerben a szovjetek elvitték volna a Gulagra. 
vaczak kedd, 21:51
Előzmény: #14884  FeherTibi
(Sóhaj) Kedves Tibi! Tanultam oroszul, nem vagyok annyira fiatal. De nem kell oroszul tudnom ahhoz, hogy megállapítsam, ha valaki ebben a kérdésben zölddégeket beszél. Tudom, hogy pl wizzair és más részvények kapcsám jól jönne egy béke, de ez nem fog az orosz narratíva mellett, az ő feltételeiknek megfelelően megszületni. Saját bevallásod szerint is az oroszoknal szurkolsz a háborúban, ez pedig egy eléggé más irányultságú topik. Ha vitatkozni szeretnél, nosza rajta, de az nem ott kezdődik, hogy ki tudja felmondani a "tyerem tyeremok"-ot. 
FeherTibi kedd, 21:41
Előzmény: #14880  vaczak
Ugyan mit tudsz te a világról ? Éveket tanultam oroszul. Te mennyit tudsz oroszul ? Én megtapasztaltam a szocializmust, szerintem te csak a Fidesz-tol hallottál róla 
the_outsider kedd, 21:16
Látom Zelenszkij és Jermak nevét a kommentedben, de nem látom putyinét. Pedig a háború miatta tört ki, és ő a legnagyobb bűnös a százezrek folyamatos(!) haláláért. Szerinted ki hazudik többet az országa népének a háborúról Zelenszkij vagy putyin (hasonlóan félrevezetve a lakosságot mint Orbán)? Ki van jobban beszarva, hogy megölik? Zelenszkij vagy putyin? Gondolkoztál már olyanon, hogy objektívebben próbáld megközelíteni a történéseket, vagy elég számodra a fanatikus hype, mint egy focirajongónak (à la Orbán)? 
sztaniol
sztaniol kedd, 19:25
Előzmény: #14875  totoro
A helyükben QR kódokat festenék fel.
sztaniol
sztaniol kedd, 19:24
Nyilván a lakosság azt szeretné, hogy az oroszok az elfoglalt területeken erődítményeket és haderőt építsenek, hogy legközelebb már több száz kilométerrel közelebbről támadhassák az ukránokat.
vaczak kedd, 19:09
Minden tiszteletem ellenére javaslom, hogy jobban tájékozódj, mert sok topikban kiderült már, hogy eléggé hiányos tudással rendelkezel orosz-ukrán ügyben. Az ukrán lakosság hozzáállása a mértékadó közvéleménykutatások alapján nem épp az, mint amit említesz. Plusz ha már a Portfolio is fordít a "ukránok napjai meg vannak számlálva" doomscrollingos narratíváján, az is jelent valamit
FeherTibi kedd, 18:28
szerintem ezt a háborút az ukrán lakosság nagyon nagy része nem akarja, és kész lenne feladni a kérdéses területeket. Az idióta vezetés, Zelenszkij, a háborúba bevonult (ja nem...) Jermak, stb. népszerűsiti a háborút.Plusz a katonai vezetők.  Barmok. Bármi is lesz a vége a háborúnak, eltelik 1-2 év,  és itt fognak koldulni Európában, hogy adjanak az országok ennyi meg annyi milliárd Eurót
pogacsa kedd, 13:40
Az oroszok Dnyiprot kazettás bombákkal támadták, az áldozatok között van egy három éves gyerek is. Már csak ez maradt nekik, a civilek elleni terrortámadások.
pogacsa hétfő, 19:19
Májusban kemény 14 négyzetkilométert sikerült elfoglalniuk az oroszoknak, miközben több mint hétezer támadást indítottak. Az ukránok több területet szabadítottak fel ebben a hónapban is.
totoro
totoro hétfő, 18:15
Orosz próbálkozások az ai drónok kijátszására: https://bsky.app/profile/noelreports.com/post/3mn7vqpknb22r
totoro
totoro hétfő, 10:19
Előzmény: #14873  Shortelek
Akkor gyakorlatilag már orosz területen megállítható lenne az utánpótlás. 
Shortelek hétfő, 09:55
Előzmény: #14872  totoro
Az lenne jó ha tovább tudnák növelni a csapások határait, de szép lenne egy 500 km- es csapásmérô képesség, az nagy cumi lenne a muszkának.
totoro
totoro hétfő, 09:36
Előzmény: #14871  Shortelek
Kb minden nap új rekord, egyre mélyebbre nyúlik az ukrán drónzóna, egy mai cikk szerint már 200km-es a hatósugár ahol képesek logisztikai vonalakat támadni. Hogy harcolsz a frontvonalon, ha már mögötted több mint 100km-rel elakad az utánpótlás? Márpedig elakad, és amikor vissza kell vonulniuk, akkor nem pár kilométert kell hátrálniuk, hogy a helyzet megoldódjon, hanem sok tízet. Nagyon hirtelen nagyon nagy területeket kell feladniuk, ha ez így megy tovább.
A legújabb távolsági rekord:
https://militarnyi.com/en/news/3rd-assault-brigade-s-drones-strike-enemy-logistics-in-luhansk-region-at-205-km-range/
Shortelek vasárnap, 15:12
Előzmény: #14869  totoro
Hubez mekkora ha így van, sajnos a muszkák nem fogynak ki semmibôl a franc egye meg.
Shortelek vasárnap, 15:10
Előzmény: #14868  nyuszibroker
Nem a rohadékok.
totoro
totoro vasárnap, 08:09
Az ukránok pár hete elkezdték ráereszteni ai vezérelt drónokat az orosz utánpótlásvonalakra. Ezeknek az előnye, hogy nem kell biztos rádiókapcsolat, messzebb eljutnak, és részben önállóak. Na, ennek az eredménye lehet már a mai rekord, egy nap alatt 524 járműt vesztettek az oroszok. Ha így megy tovább nem lesz sofőr aki vállal utánpótlás szállítást a frontvonalra. A tegnapi ukrán előretörés Oleksandrikánál is részben ennek köszönhető, hogy nem jut el az utánpótlás az első vonalba, a támadók egyszerűen kifogynak és kénytelenek visszavonulni. Nem tudom meddig tart ez a technológiai előny, mert az oroszok se hülyék, biztos ott is dolgoznak már ai vezérelt drónokon, de egyelőre bajban vannak, az biztos.
nyuszibroker szombat, 21:58
Előzmény: #14867  mzs55
hihetetlen á, hogy még mindig nem fogytak ki a haditechnikábol
mzs55 szombat, 19:41
oroszoknak előbb vagy utóbb de reszelnek.
totoro
totoro szombat, 10:01
Ma sincs jó napja az oroszoknak. Két TU-142-es bukta.
pogacsa péntek, 09:22
https://bsky.app/profile/maks23.bsky.social/post/3mmxwfkksus2n
Vajon miért az Űrgolyhók c. film egyik ikonikus részlete jut eszembe elsőre. 
Shortelek csütörtök, 15:15
Előzmény: #14859  pogacsa
Lőnék már agyon a patkányt.

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek