SZIGORÚAN MAGÁNVÉLEMÉNY!
Az a helyzet, hogy én sem ukrán, sem orosz fan nem vagyok. De az is igaz, hogy eléggé egyedi a szemléletem, és ebből következtetéseket levonni másokra részemről balga dolog lenne.
Magamból kiindulva: legalábbis én népeket kevésbé szoktam úgy megítélni (elítélni) mint a többség, és ez van. Ezt a többség valószínűleg lazán leszavazná, ha valahol mint demokratikus szavazáson megjelenne, de ez nekem nem gond. Az egyéneket sokkal inkább tartom felelősnek a történésekért, nézzük meg napjaink ilyen felelőseit: Trump, Netanjáhú, putyin stb.
Abban én legalábbis biztos vagyok, hogyha nem ők lettek volna az adott pozícióban, akkor más események történtek volna, és a megtörtént események ilyen értelemben nem történelmi kényszerek.
Lehet azt mondani, hogy amiket ők elkövetnek/elkövettek azért a népeiket okoljuk, mint ahogyan szerintem is van némi felelősség a népen is, de a személyek felelősségéhez képest csekély. Arról nem is beszélve, hogy ezen személyek lovalják bele a népeiket 'hazafiság' címszó alatt a saját tetteikbe.
Gondoljunk bele, hogy Netanjáhú mennyit árt Izraelnek ezen az alapon, azaz, hogy miért fogják egyre jobban gyűlölni Izrael népét szinte mindenütt. Netanjáhú mostani tettei miatt növekszik ez az érzet. És kik fogják leginkább gyűlölni? Azok akik a népet/népeket okolják a személyek helyett.
A lényeget elmondtam, egyelőre más hozzáfűzni valóm nincs.
(ja!: mégis annyit, hogy ha putyin nem indította volna el a háborút, akkor valószínűleg(?) én is kevéssé támogatnám Ukrajna közeledését az EU-hoz, de éppen putyin háborúja miatt lettem támogatóbb.)
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik