A hadviselés szabályaiba pont, hogy nem igen fér bele civilek célzott támadása, nincs ilyen "szimmetrikus válasz" követelmény. Más kérdés, hogy ezt nem igen tartják be, az oroszok meg egyenesen semmibe veszik.
Igazából ezer szerencséjük az oroszoknak, hogy atombombájuk van, mert a lakónegyedek bombázására szimmetrikus választ kellene adni a hadviselés szabályai szerint, tehát lakóépületeket kellene viszont bombázni, akkor kétszer is meggondolnák legközelebb, hogy megéri -e. Az ukránok nem akarnak ürügyet adni egy esetleges atomcsapásra, biztos vagyok benne, hogy csak ez az egy ami visszatartja őket.
A Fidesz közeli kamucivil Wekerlei Polgári Egyesület által közpénzből (Az igazán fontos dolgokra mindig futja az adófizetők pénzéből.) kiadott "újságjában" az orosz inváziót egy jókora zagyvaságba belesüppesztve "területszerző békeként" említik.
Említsük meg itt is, hogy az ukránok szerint az oroszok személyi állományának vesztesége elérte az egymilliós mérföldkövet. Ezen felül az ukrán drónok tovább rombolják az orosz hadiipart: A moszkvai régióban található Rezonit gyárra mértek csapást, ahol áramköri lapokat, és mindenféle elektronikai kütyüket állítanak elő, melyeket haditechnikai eszközökbe építenek be. Az orosz katonai támaszpontokat ért június eleji ukrán dróntámadás egyik hozadéka, hogy az orosz bombázók (már amennyi maradt belőlük) jóval távolabbi keleti repterekről szállnak fel azóta, és nem ritka, hogy egy-egy bevetés során 12 ezer km-t is megtesznek. Mind a Tu-95ms-eknek, mind a Tu-160-naknak ez már nagyon a hatótávjuk kicentizése. Valószínűleg szükség van utántöltésre is. Csöppet még költségesebb lett ugyanaz a bevetés, amivel vagy lebombáznak egy stratégiailag hihetetlenül fontos panelházat, vagy az ukrán légvédelem lelövi a rakétájukat.
Ukrajna titkosszolgálata, a HUR az elmúlt két évben szinte észrevétlenül vált a világ egyik legaktívabb és leghatékonyabb hírszerző gépezetévé – és csak részben a CIA segítségével. Kijev immár nemcsak a harctéren, hanem a titkos műveletek terén is offenzívába lendült: Moszkva, Afrika és a Közel-Kelet mélyén csap le drónokkal, szabotázsakciókkal és merényletekkel. A Nyugat számára Ukrajna „kis Moszaddá” válása az egyik legjobb befektetésnek bizonyulhatott Putyin globális befolyásának megtörésére – ám mostanra Kijevet megállítani sem lehet könnyen. AEuromaidanportál alapos beszámolója következik az ukrán hírszerzés megreformálásáról, és arról, miként vált Putyin rémálmává. A CIA új Moszadot faragott az ukrán hírszerzésből – és már képtelen megállítani
Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők ma kora reggel sikeresen csapást mértek az orosz Szavasleyka légitámaszpontra. A támadás során a jelentések szerint megsemmisítettek egy MiG-31K Kinzhal indító repülőgépet és egy Szu-30/34-est.
Ruszkik szerint csak pár megrongálódott repcsi az ukrán támadás eredménye, amik javíthatók. Itt van néhány "javítható" gépről készült előtte-utána nagyfelbontású műholdkép. Ha esetleg a lángoló gépekről készült drónfelvételek nem lettek volna egyértelműek... https://assets.telex.hu/images/20250605/1749074665-temp-Ghgijh_cikktorzs:l@2x.jpg
tanulság lehet a muszkának is... az ilyen fontos helyek körül lévő mobil-tornyokhoz kell egy kapcsoló... ha támadást észlelnek akkor csak lekapcsolják azokat...a drónok meg kapcsolat nélkül maradnak...
nagy a zavar a muszkasimogatók fejében... nem akarják érteni, elfogadni az uki drón-sereg 'sikerét'...(?) egyszerű... a célpontoknál a kamionokról indított drónokba muszka sim-kártyákat tettek... annak a net-kapcsolatával a drónkamerák segítségével vezérelték az operátorok akik szintén muszkaföldön voltak...vszeg különböző fedett helyeken... az akció után bizonyára dobták a felszerelést és csapot-papot hagyva - haza vették az irányt... hogy ez sikerült-e már(?) - nem valószínű... itt -ott azért lehetnek némi falls információk is... szvsz
Nekem ez az egész nem kerek! Kamionról indított drónok, több száz km mélyen. Nincsenek a támadók megnevezve/Oroszok szerint terroristák/ Nem csodálkoznék ha itt valami fordulat lenne. Ha pedig ez igaz így, akkor bármelyik hadsereg bármelyik eszközét tulajdonképpen egy "civil" kamionnal meg lehet semmisíteni?
Említsük már meg, hogy az ukrán katonai vezetésben változások történtek. Dmitro Drapaty lett az Egyesített Erők parancsnoka, Robert Joszipovics Brovgyi, azaz Bródi Róbert pedig megkapta a pilóta nélküli rendszerek parancsnoki posztját. Vannak még ezen kívül is változások.
A nagy orosz propagandista, Vlagyimir Szolovjov a rádióban dühöngött a dróncsapást filmező orosz katonák miatt. Szíve szerint lelövetné őket, de aztán hozzá tette ironikusan, hogy a "törvényeik ezt nem engedik, mert ők humanisták." Van humora.
Na, úgy néz ki tévedtem, nem aláaknázták, hanem egy víz alatti rakétadrónnal követték el a robbantást. Ránézésre nem kicsi cucc, és igaz lehet az 1000kg robbanóanyag. Azt nem értem, miért nem egyből többet vetettek be? Csak egy db volt belőle?
A taurus robbanófeje csak 450 kg, nem tesz komoly kárt a hídban. Az orosz fab 3000-siklóbombának van 1500kg-os töltete, ide olyasmi kéne, de ekkora hatóerejű fegyverük meg nincs.
Monduk az, hogy még ezt a vacak hidat sem sikerült megvédeniük, kurva égő. Már rég kamerarendszernek kellene figyelni minden pillért. 1000kg TNT-t nem öt perc alatt hordtak oda, biztos, hogy volt jele.
Ez elég vérszegényre sikerült. Nem hiszem, hogy igaz amit az SBU mond, meg se rezzen a hídszerkezet, a pillérnek szerintem semmi különösebb baja nincs.
Tűz volt az oroszok Zavolzsjei Motorgyárának területén. Állítólag egy tartálykocsi robbant fel, melynek következtében az egyik gyártóműhely kigyulladt.
A lényeg, hogy Oroszország ismét gyengébb lett egy picit. Sajnos érdemi képességeik nem szenvedtek csorbát, átcsoportosításokkal simán kezelhető ez a helyzet. Én remélem, hogy az Ukránok még tartogatnak hasonló akciókat a tarsolyban, illetve, hogy nem fog ugyanez megismétlődni visszafelé, mert ukrán földön most is nagyon sok orosz áruló tartózkodik, akikkel az orosz fél sokkal egyszerűbben megcsinálhat egy hasonló műveletet mint ez az ukrán művelet. Egyébként meg merényletekre nem értem miért nem használtak még drónokat egymás ellen, akár Zelenszkij, akár Putyin már rég levadászható lett volna drónnal, vannak helyek ahol jó eséllyel megfordulnak előbb-utóbb, oda telepíteni egy köztérfigyelő kamerát, amit 24 órában sasol valaki, hogy a célszemély jön -e, és telepítenek egy aktivizálható és elindítható drónt, nem kivitelezhetetlen történet.
Nem értek hozzá, de szerintem az indítást és a célterület felé irányítást végezte kezelő és csak a célravezetés volt MI, azért kellett a múzeumi betanítás
Ezt a hozzászólást még totoro 08:38-as hozzászólása előtt írtam. Mivel a szóhasználathoz kapcsolódó rész továbbra is érvényes, és nem befolyásolja az értelmezéstől független hírek valódiságát vagy valótlanságát, ezért ezt a részt az eredeti hozzászólásomból benne hagytam és elküldöm:
A megrongálódott illetve sérült kategóriákba beletartoznak azok a gépek is amik viszonylag könnyen javíthatók, miközben a megsemmisültek kategóriájában viszont nem, tehát az utóbbiak száma ezért lehet, hogy alacsonyabb. Sajnálatos, hogy ezt így külön le kell itt írni.
Az alább hivatkozott cikkben használt szavak: - "az orosz légierő vesztesége reálisan 11-12 ..." - "40 orosz ... légtérelleőrző gépet ért dróntalálat" #: gondolom itt légtérellenőrzőt akartak írni - " legalább ... veszett el" - "13 repülőgép veszett el" - "„maroknyi” bombázó veszett el" és egy explicit megkülönböztetés(!): - "7 Tu-95-ös és 4 Tu-22M3 biztosan megsemmisült, emellett az oroszok elvesztettek egy An-12-es szállítógépet is. Találatot kapott emellett még 2 darab Tu-95-ös és egy A-50-es vagy Il-76-os is – a kár viszont lehet, hogy javítható." és akkor egy explicit egybemosás: - "Oroszország 10-11 értékes stratégiai bombázót és talán egy szintén
rendkívül értékes A-50-es légtérellenőrzőt veszített. Mindez valóban
súlyos, pótolhatatlan veszteség, de az SZBU 40-es találati száma
továbbra is erősen túlzónak tűnik."
Megsemmisített ment az Ukrán narratívában is az első nap, hol 40, hol 41 géppel. Ma reggel kijöttek az ellenőrzött és hivatalos adatok, és abban már csak 12 szerepel. Ettől még ez is jó szám, de sok sebből vérzik a történet, mert mint írtam én is láttam videót az egyik megölt sofőrről, ami ott feküdt az egyik teherautó mellett, amiről láttunk is videót hogy kiszállnak a drónok. A másik, hogy minimum 2 teherautó idő előtt meghibásodott, nem repültek ki belőle drónok. Aztán az is fura, hogy mindenféle mesterséges inetlligenciával ellátott, önállóan célra repülő drónokról írtak, miközben másnap Zelenszij azt mondta, hogy azért is volt nagy a hadmüvelet, mert minden egyes drónt irányítani kellett egy drónkezelőnek, tehát mégsem önálló drónok voltak. Ha viszont irányítani kell a drónokat, akkor megint nem jön ki a matek, mert a 4000 km-es távolság miatt akkora a késleltetés, hogy nagyon nehéz pontosan célra vezetni, több másodperccel késleltetett képet látsz, közben már ment 100 métert a drón, Ukrajnából ezeket nem tudták távirányítani az biztos.
Nekem úgy tűnt, hogy az esetek nagy részében két lényegesen különböző kifejezést használnak az egymástól különböző számoknál a magyar cikkekben, éspedig a "megrongálódott" (v. esetleg "sérült") és a "megsemmisült" szavakat. Lehetséges, hogy olyan is volt, ahol a szerző sem vette észre, hogy keverte ezt a két kifejezést.
Egyébként ma már módosították az Ukránok, és csak 13 repülőt sikerült megsemmisíteni, tehát szó sincs 40-ről, ehhez képest egyre hatásvadászabb cikkek jelennek meg.
Az előállított teherautó sofőrök nagyjából ugyanazt a vallomást tették: Egy Artyom nevű ember megbízásából kellett szállítaniuk előre legyártott, moduláris házakat. Amikor megérkeztek a megbeszélt címre, akkor szálltak fel a drónok a rakományból. Egyébként az oroszok most nagyszabású közúti ellenőrzést tartanak és minden kamiont átvizsgálnak. Csöppet rájuk ijesztettek. Már csak arra kéne valami megoldást találni, hogy elfogyjanak azok az öngyilkos jelöltek, akik képesek a tető és ajtó nélküli ladákba beszállni, és tökön-paszulyon keresztül megindulni a halálba.
Egyébként szerintem messze nem semmisült meg 40 gép. Vizuális megerősítés kevesebb mint tízről van, és a repterekről készült távoli felvételeken sincs annyi füstfelhő amennyi ezt igazolná, szerintem maximum a fele lehet igaz, már csak azért is, mert ahhoz képest hány helyen csaptak le kevés felvételt mutattak meg, és azokon csak pár gép kapott találatot. Persze ezekből a bombázókból 10 elvesztése is csapás. Ráadásul mint most kiderült működik az autónóm célkeresés és csapás, ez azt jelenti, hogy nemcsak ilyen nagyszabású módon, de sokkal kisebb léptékben is megcsinálhatják ugyanezt, akár folyamatosan nyomás alatt tartva Moszkvát. Oroszország hatalmas, és akár megkerülve, keletről is be lehet csempészni egy-egy drónt, akár darabokban is, vagy Oroszországban vett drónra feltenni a reptér koordinátáit, és az autónom irányító szoftvert, és bereptetni a repülőtér fölé, semmi nem tudja megállítani őket, mert érzéketlenek lesznek a zavarásra. A tanulság mindkét fél számára, hogy soha többet nem szabad szabadtéren tárolni gépeket, csak bevetéskor szabad elhagyniuk a hangárokat.
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik