Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2023. 11. 19. 16:32
Előzmény: #51759  berlini
Egy offshore hős, aki hirtelen megtért...
Az Azovi csapatot az az ukrán oligarcha hozta létre, aki bevitte Zelenszkijt az elnöki székbe. Az ostorozást vettem észre, nagyon szépen sikerült összeugrani a lengyelekkel is. Az ukrán hadsereg meg az oroszbarát kormány elzavarása után kapott nagy hátszelet, semmi köze hozzá Zelenszkijnek. 
https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-usa-idUSKCN0PY28A20150725/
Egyébként lehet, hogy trumpista, de mégis amerikai:
https://www.businessinsider.com/former-trump-official-called-ukrainian-president-zelensky-a-puppet-2022-3?r=US&IR=TA magam részéről meg vagyok győződve, hogy ez egy előkészített proxy, Lavrov már 2014-ben belengette, hogy ebből testvérháború lesz. De a valós célokat meg ezer1 helyen megírták:
https://www.portfolio.hu/global/20231013/brit-elemzo-elerte-a-nyugat-amit-akart-ukrajna-tamogatasaval-645561
https://m.hvg.hu/360/202221__amerikai_kulpolitika__ukrajnai_haboru__fegyver_es_szankcio__lepesrol_lepesre
berlini
berlini 2023. 11. 19. 15:34
Előzmény: #51758  Murdoch
Miből gondolod, hogy Zelenszkij egy báb?
Azért mert nem menekült el az első orosz menetoszlop megérkezésekor Kijev határában? (pedig az USA felajánlotta a kimenekitést)
Azért mert folyamatosan ostorozza a szövetségeseit, hogy ne csak a pofájuk járjon, hanem szállitsák amit megigértek?
Azért mert folyamatosan a frontot járja és az első vonalban lelkesit, dicsér , kitüntet, ha kell korhol és nem fél leváltani, ha indokolt? (Putyin eddig egyszer merészkedett párszáz kilométeres távolságra)
Azért, mert háttérbeszoritotta az azovistákat és szaloképessé tette a 2014 óta igencsak ellentmondásos ukrán hadsereget?  (2014-ben a nacionalistákon kivül egy ukrán egység sem volt aki ellenállt volna a bevonuló oroszoknak.)
Azért mert a háború alatt felépitett egy hatékony hadiipart, amely képes a hadianyag egy részét előállitani, sőt fejleszteni (drónokat, rakétákat)?
Ugyan ird már meg hogy - azon kivül hogy utálod a pofáját - miből gondolod hogy báb lenne?
És ne gyere nekem azzal a mesével, hogy az USA Zelenszkijt arra használta fel, hogy hadbavigye az általuk az oroszok ellen felheccelt és felfegyverzett ukránokat. 
Mert ez nettó hazugság! 
Komoly fegyvereket nagyobb mennyiségben Ukrajna a háború első hete után kezdett kapni, mert a NATO azt megelőzően azt gondolta, hogy minden fegyver amit az Ukránok kapnak, az pár nappal később az oroszok zsákmánya lesz.
Még ma sem szállitanak olyat ami bárminemű módon az oroszokat segitené saját fegyvereik fejlesztésében.
Az oroszok 50-60 éves páncélosokkal harcolnak, de az ukránok sem kapnak 30 évnél fiatalabb fejlesztésűeket.
Murdoch 2023. 11. 19. 13:56
Előzmény: #51754  berlini
Az igaz, de azzal nem értek egyet, hogy csak a harcoló feleken múlik. Az usa kőkeményen jelent volt a térségben, erősen vitatható műveletekkel. Rajtuk is áll, hogy a helyzet megoldódjon. Zelenszkij meg egy báb.
De az előbb is linkeltem, a nyugati sajtó is kezd szkeptikus lenni az ukrán győzelmi célokat tekintve, ettől még persze mehetnek a fegyverek, csak éppen minek.
Madeinhungary 2023. 11. 19. 13:40
Előzmény: #51755  Placi82
Amúgy ha normálisan, személyeskedés nélkül írsz, akkor nem kell tartanod a felfüggesztésektől. Nem igaz, lacika? 😉
Madeinhungary 2023. 11. 19. 13:37
Előzmény: #51755  Placi82
Ne aggódj, én csak a sötétes kommentedet jelentettem. De az személyes volt, szóval nincs harag, ugye? 🤣
Placi82 2023. 11. 19. 13:14
Előzmény: #51753  Madeinhungary
Na akkor már tudom ki volt  
 az a "valaki"!  :) Direkt kíváncsi voltam, hogy megnézzem az offtopikos feljelentésem felhozása után ki mit  reagál, ki áll belém, ezután rögtön  csak  szemelyeskedve, (nem vitatkozva) Másra számítottam. De azért köszi 😉. 
Zsombi megegyszer elnézést kérek hogy rólad felteteleztem. Bocsi. 
berlini
berlini 2023. 11. 19. 12:51
Előzmény: #51751  Murdoch
Azt én már itt is leirtam, hogy milyen ukrán és orosz ballépések vezettek Putyin azon döntéséhez, hogy a háború kirobbant.
Hogy milyen megállapodással és mikor ér véget az leginkább a harcoló feleken múlik.
A Nyugat dolga az, hogy - bárhogyan is dönt Ukrajna- a döntést támogassa.
ha harcolni akarnak továbbra is, akkor, akkor pénzzel és fegyverrel kell támogatni, ha békét akarnak kötni, akkor egy jó kompromisszum kialkudásában
Madeinhungary 2023. 11. 19. 12:39
Előzmény: #51752  Placi82
Ez azzz, lacika, ez a topik az otthonod. Helyezkedj el kényelmesen, olvasgasd a ruszki prop anyagokat, aztán oktasd a népet! 😆
Placi82 2023. 11. 19. 12:18
Előzmény: #51737  Törölt felhasználó
1)Nekem nincs klonom. Sose volt.
2) Abszolút elfogadom a 102.000 orosz veszteségről való szamaidat., ezt alátámasztotad. A kérdésem ami  arra irányult, hogy az ukrán veszteség mennyi lehet, az tényleg azért kérdeztem, mert látom te komolyan belastad magad a témában. Ebben nem volt semmi terelés, vagy szándékos hosszú komment.
3), sőt azt is elismerem, hogy tévesen gyanúsítottak meg múltkor  hogy te jelenettel fel offtopikert múltkor, mikor az AFD népszerűségen és a szélsőjobb oldal jövőbeni eloretoreseben jelentőségének vitatkoztunk Nemetorszagban. Mert most is feldobhattal volna. Kilogikaztam, hogy más lehetett. Szóval még  elnézést is kérek az akkori gyanusitasert. (De valaki akkor is nagyon aktív jelentgeto :)) 
Murdoch 2023. 11. 19. 12:13
Előzmény: #51748  berlini
Nem én tartok vmitől, hanem a linkelt cikk részletezi a hosszú távú problémákat. 
A területi veszteségekről meg annyit, ha a csehszlovák módon sikerült volna megoldani anno a helyzetet, gyaníthatóan itt senkit nem érdekelt volna, hogy egy zömmel oroszlakta régió hovatartozása. De az izmosabb cikkek sem erről szólnak, hanem hogy rendkívül fontos stratégiai helyszín a térség. Mármint a nyugatnak is, nem is engedik el egykönnyen.
Placi82 2023. 11. 19. 12:09
Előzmény: #51744  Murdoch
Olvastam. Mosolyogtam is rajta, hogy igazam lesz. Ez egy signal.  Idáig az volt, hogy Z, béke asztalhoz való leulesenenk a feltétele hogy az Oroszok vonuljanak ki a 4 megyebol, és Krimbol. És kagegorukausannrlutssitott más megoldást. Ezt én lehetetlennek tartottam. Most az USA külpolitika változni látszik, hogy istennek se vérzik ki gazdaságilag az oroszok, és Putyin se bukott meg. Most szépen lassan változik a szél irány az USA kulpolitikaban. És változni fog Z. kommunikációja is ehhez hasonlóan. Csak győzzük kívárni. Én speciel azért örülök neki, mert elkepzelni se tudtam volna más megoldást. Ami hosszú távon stabilitást eredményez. Mert az hogy az oroszok kivonulnak Krimbol, és az elfogalt megyekbol, az hosszútávon nem hozott volna stabilitást a régióban.  De ez csak egy magánvéleményem.
Istvan78 2023. 11. 19. 11:58
Előzmény: #51747  berlini
Így igaz, Putyin igazolva látja a háborúját. Nem kebelezte be ugyan Ukrajnát, de az (tán) orosz többségűeknála vannak, pplusz még a stratégialiga fontos szárazföldi sáv a Krímig. 
Szóval probléma lenne egy mostani békekötés, de ha reálisan nincs jobb, nincs mit tenni.
Egy kisebb, de az orosz nemzetiségi problémától megszabadult Ukrajna, amelyiket támogat a nyugat az újjáépítésben és a nyugathoz csatlakozásban, elfogadható alternatíva. Az ukránok így megerősödnek hosszabb távon, annyira, hogy Putyin nem mer újra háborút indítani, ha egyáltalán ő lesz még hatalmon 3-5-7 év múlva.
berlini
berlini 2023. 11. 19. 11:41
Mitől tartasz, amikor azt irod, "hogy amig nem késő"?
berlini
berlini 2023. 11. 19. 11:40
Előzmény: #51745  Istvan78
A probléma ezzel a megoldással, hogy Putyin igazolva látja magát, hogy agressziv fellépéssel vissza tudja állitani a cári birodalmat. Ha most nem kap egy egyértelmű választ akkor évtizedekig ránehezedik szomszédaira.
Egy diktátor hirtelen bukik (ha egyáltalán). Előjeleket utólag szoktak csak felfedezni.
Ha a háború eltart még pár évig, akkor nem lennék biztos abban hogy stabil marad az uralma.
Persze a pár további év Nyugat-Európának és az USA-nak is soknak tűnik
Istvan78 2023. 11. 19. 10:50
Előzmény: #51745  Istvan78
Ami azt illeti, Putyin részéről se látom azt a nagy békekötési szándékot. Arra játszik továbbra is, hogy kifárad, elapad a nyugati támogatás, aztán még további területeket szerezhet.
A másik probléma, hogy egész valószínű, hogy Putyin nem akarna jóvátételt fizetni.
Istvan78 2023. 11. 19. 10:44
Eléggé úgy néz ki, hogy az ukránoknak bele kell nyugodni a területvesztésbe, békét kell kötni. A nyugat támogatása nem volt elég átütő, az oroszok meg jól kijátszották a szankciókat és sajnos, az orosz társadalom támogatja a háborút a nagyon komoly emberveszteség ellenére is és Putyin hatalma nem ingott meg.
Murdoch 2023. 11. 19. 10:13
Előzmény: #51743  Istvan78
Nem is azok, csak éppen a hírekben döntően csak orosz veszteségekről van szó. De:
https://www.foreignaffairs.com/ukraine/redefining-success-ukraine
Most már egyre több cikk arról szól, hogy az elfoglalt területek visszaszerzése esélytelen, le kell ülni tárgyalni, amíg nem késő.
Istvan78 2023. 11. 19. 10:04
Előzmény: #51741  Murdoch
Miért érdektelen?
Amúgy az orosz veszteségek mikor lesznek publikusak? Majd pár évized múlva, a kutatók által.
Istvan78 2023. 11. 19. 10:02
Előzmény: #51733  Murdoch
Te nagyon kevered az egyéni szabadságot, a tagállamok szuverenitásával. Jó szokásodhoz híven, mindegy, mennyire helytálló valamely állításod, zavarkeltésre megteszi alapon csak nyomod.
Az ukránok kisebbségi politikája mindig is vitatható volt (ja abban a bő három évtizedbe, amióta újabban léteznek). Az oroszok kisebbségi politikája még inkább vitatható volt, nem gondolod?, a SZU idején vagy még korábban. Igen, az ukránok visszavágnak a történelmi sérelmekért az oroszoknak, ami érthető.
Egyébként beszélhetünk rólunk is, mi támadtuk meg a 2. VH-ban a SZUn belül Ukrajnát és véghezvittünk csúnya dolgokat ott. Ez még akkor se poblémamentes dolog, ha Kárpátalját akartuk visszaszerezni.
Murdoch 2023. 11. 19. 09:59
Előzmény: #51740  Istvan78
Benne van a módszertan is, az hogy ráböffented, hogy hamis, érdektelen. De pl.:
https://twitter.com/DougAMacgregor/status/1699906857438208407
Nyilván a morál érdekében sose lesz publikus még csak közelítőleg se az ukrán veszteség. 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek