Alapjában véve a helyzet nagyon leegyszerűsitve a következő: A wizz air nem az a cég, akinek jelentősen számítana a tőzsdei befektetők bizalma(számít persze,de nem ez a meghatározó),Annak számít,aki veszteséges és ezt új részvény kibocsájtással/higítással, illetve az induló cégeknél részvénykibocsájtásnál. A wizzairnek 2 szereplő bizalma számit: utasoké (ne legyen baleset, ár-érték arányban jó jegyek), illetve a finanszirozó bankok, illetve lizingcégek. Na ha itt inog meg a bizalom, akkor van gond, de ez nem várható.Ameddig a cég nyereséges,fizeti a lizingdijat sőt még hagyja magát jól át....b...verni,hogy mielőtt visszaadja a gépeket még felújitja, addig nincs gond. A kérdés valóban hol az alja az árfolyamnak.
A hazugság azért kissé túlzás a helyzetre. Inkább azt mondanám, hogy nem kommunikáltak elég transzparensen, de szerencsére dolog mögött nem valami visszaélés vagy az üzleti modell hosszútávú megtörése áll, hanem inkább a rövidtávú problémák nem megfelelő kommunikációja és maszatolása. Hol lesz most az alja nem tudom, de én a következő 3 évre a következő forgatókönyvvel számolok. Jelenleg 40 gép van a földön. 37 javításra és 3 Ukrajnában. Három éven belül a flotta 100% lesz szerintem a levegőben, ami a jelenlegi 191 aktív gépet 320-ra fogja növelni (a megrendelt új gépekkel együttt). Ez kapacitás 60%-os növekedése lesz, ami a világ leggyorsabban növekvő légitársaságává fogja tenni a Wizz air-t. A következő 12 hónapban a környezet is nagyon támogató lesz (alacsony olajár, csökkenő kamatok és jó kereslet ), ami az átmeneti gondok ellenére sem teszi valószínűvé, hogy éves szinten nem lesz profit vagy vesztességes lesz a cég. Ha mégis negatív lenne az eredmény akkor sem lenne nagy gáz, mert a Wizz air számláján van 1,7 millió euró likviditás, amely bőven elég lesz akár 2-3 vesztességes év fedezésére is, mielőtt tőkepótlásra szorulna a cég. A Ryanairnek jelenleg 579 gépe van, 1,61 milliárdos nettó profitja és 17-es P/E értéke. 2028-ra a Wizz airnél várhatóan megszűnik az összes átmeneti probléma, minden gépe a levegőben lesz és a jelenlegi Ryanair flottának az 55%-val fog rendelkezni, de újabb és hatékonyabb gépekkel. (Jelenleg a Wizz air levegőben lévő flottájának az 50%-a NEO, de 2028-ra ez közel 100% lesz). Ebből kiindulva nem feltételezem, hogy a Wizz air profit termelő képessége, kisebb lesz, mint amire most a Ryanair képes, azaz a Wizz air 2028-ban várható profitja közel 900 millió euró lesz (A Ryanair profitjának az 55%-a). Egy 15-ös P/E értékkel ez 13,5 milliárd eurós kapitalizációt vagy 107 font körüli árat kapunk, azaz három év alatt potenciálisan közel meg lehet tízszerezni a jelenlegi árfolyamról a befektetett pénzt. 2028 a Wizz air sokkal gyorsabban fog növekedni, mint a Ryanair, de a jelenlegi bizalomvesztés miatt raktam alacsonyabb P/E értéket. További pozitív meglepetés lehet a következő három évben, ha vége lesz az orosz-ukrán háborúnak és a gázai konfliktusnak. Ez akkora plusz keresletet jelenthet a piacnak, amelyet nehéz lesz kielégíteni a jelenlegi kapacitással és a repülőjegy árak drágulásához és a profit növekedéséhez vezethet, ezért optimista forgatókönyv alapján akár 150 fontos árat is el tudok képzelni 2028-29-ig. Ez nem befektetési tanács és mindenki számolja ki magának is a fenti matekot, mielőtt részvényt venne. A múltban is mindig azok a cégek voltak a legjobb befektetés, amelyek jó cégek, de átmenetileg valamiért utálja őket a piac. 2022-ben ilyen volt a Facebook, Netflix és stb. Akkor mind a két cégnél voltak átmeneti fundamentális problémák és átmenetileg megingott a befektetői bizalom.
Én 5500 Ft ra tippeltem a legmélyebb pontot, de már valahol 5400 kürülre is süllyedt forinra átszámolva. A gond az, hogy nincs semmilyen biztató jel, hír és mire megemésztik a befektetők a kialakult helyzetet a 11 fontot sem tartom már kizártnak. Ezert nem vettem bele az első nagy esésnél és akkor sem amikor 12 alá bukott. Az is lehet teljesem elkerülöm a wizzt, mert kezd szerencsjatekra emlekeztetni.
Na igen. De az, hogy nem kommunikáltak megfelelően (hazudtak) elég komoly bizalomvesztést okozhat. Mert ugye joggal teszi fel a kérdést bárki ezután, hogy ha egyszer ezt eljátszották, akkor mi lehet még, amit elhallgatnak és vajon azok mikor derülnek ki?
Attól hogy valaki eladja a részvényét még nem lesz csőd. Csőd csak akkor lehet ha elfogy a készpénz, az meg szerencsére inkább növekszik és a cég számláján több mint 1,7 milliárd euró van. A jelenlegi árazás ugyan csődöt áraz, mivel a cég piaci kapitalizációja kisebb, mint a cég bankszámláján lévő készpénz, de ez inkább a bizalomvesztésnek köszönhető és nem valós és objektív folyamatoknak. Ennyi pénzből, ami most a számlájukon van akár 3-4 év vastagon vesztességes működést is meg tudnak finanszírozni csőd nélkül.
Fórumtársak, hagyjuk már ezt a csődöt.A wizzair egy nyereséges vállalkozás,amelynek a nyeresége most töredéke a korábbinak, viszont jelentős pénzügyi likviditással rendelkezik, a gépei töltöttsége magasak. Az,hogy nem kommunikált megfelelően a menedzsment a befektetők felé,akik itt jelen esetben a részvényesek , jogos, hogy egy részüknek elfogyott a bizalma. De ettől egy nyereséges cég és hány cég nincs a tőzsdén.
Legyen úgy. De a múlt heti történetek után nem csodálkoznék, ha a befektetők bizalomvesztés miatt elvinnék a pénzüket máshová. Ez pedig egyenes út a csőd felé. (Most is 2% körüli mínuszban van.)
Haha, Morgan kb semmit nem csinal csak követi a piaci arat. Tavaly ilyenkor 22 volt a celaruk most meg lefelezik amikor a Wizz lassan kezd kijönni a hajtomü problemakbol.
Wizz Air részvényesek topikja
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.