Ezzel csak egy gond van, az emberi természet. Ami könnyen jön, könnyen megy. Ha bátran szórhatjuk a pénzt, nem igazán lesz motiváció az értékteremtésre. Úgysem kell visszafizetni, akkor el lehet dorbézolni. A szocializmusban így sikerült kiölni az emberekből a szorgalmat, ha nekem sem lesz több, minek hajtanák. Nagyon érdekes, amit az Amerikában élő ismerősöm mondott, ott nincs megtakarítás, sőt. Mindent felélnek és nem akarnak többet. Jó nekik a bérelt ház, minek kettő? Ha nagyobbat akarnak kirándulni, autót is bérlik, minek foglalná a helyet a garázsban, ami nincs is. A szolgáltató ipar annyira kiszolgálja őket, hogy nincs szükségük sajátra. Nem kell nekik konyha, ha mindent megkapnak az utcán, vagy házhoz rendelve. Már nálunk is kezd ez kialakulni. Az egyik rokonom olyan (pici) lakást vett, ahol nincs konyha. Úgyis hozatja a kaját, csak egy étkező sarok van. Nincs járműve, bármikor talál egy biciklit, vagy rollert az utcán, taxit, ha kell, autót bérel. Persze ez csak a fővárosban működik, mert van ilyen szolgáltatás, de mivel van rá igény, érdemes ilyent működtetni. Egy picit irigyelték, mikor felvették a google-hoz, fejlesztőnek, hiszen körbeutazhatta a világot, de otthagyta. Elmondta, hogy mi csak azt láttuk, hogy most itt van, aztán ott, meg kapott 2000 eurót, hogy be tudja rendezni a lakását, de nem láttuk, mi van mögötte. Persze hogy otthonról dolgozhatott, de kellett a teljesítmény, sokszor 12 órát görnyedt a számítógép előtt, hogy megfelelhessen. Ilyent még nem hallottam, de azt mondta, altatókkal aludt, mert annyira fáradt volt. Ez van, mikor az ember teste friss, az agya meg leharcolt. Most nagyon visszavett, alkalmi munkákból tartja el magát, mondja, még jó, hogy van saját lakása, amibe az összes megtakarítását beleverte, az legalább biztos pont az életében.
Valamilyen szinten igazad van, meg nem is. Régen az úgy volt, hogy azt a pénzt már valaki megkereste, aztán kölcsönadta. Sokan a bankokat használták közvetítőnek, így nem kellett keresgélni. A bank levette jutalékát, amiért valamilyen szinten kezeskedett, hogy visszakapod, a betétes meg szintén megkapta jutalmát. Most ezért a pénzért senki nem dolgozott meg, hanem a központi bankok ingyen széthintették. Ezek értéktelen cetlik voltak, aminek majd az adós fogja megteremteni az értékét. Leegyszerűsítve elköltöttük a jövőnket, minden nagyon előre szaladt. Majd most jön a kérdés, mikor érjük majd utol magunkat, mert az értéktelen cetlik mögé értéket kellene teremteni. Ez meg szinte lehetetlen egy lassuló gazdaságban, mert folyamatosan újabb és még több cetlire lesz szükség. Egyetlen megoldás lenne, ha ezt a központi bankok nem kérnék vissza, ami szerintem meg is történik. Sőt, újra nekiállnak. Ha a tüzet rakja az ember, nem rögtön lesz meleg, van egy felfutása és egy le. Most nagyon melegünk van, csak az a baj, hogy amivel később tüzelni akarnánk, még el sincs ültetve.
SP500, rajta a GOLD is kékkel, valamint a jelölt időszakok és tendenciák. Sűrű az egész, de később mindenre még szükség lesz. https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/xstation5screens/179/105/fd6394e30fce154a98149c429ca446ff433ff1ee.png Kék színű=CPI Narancs színű=GOLD Fehér színű=SP500 Van még a charton két verzió még az SP500 várható alakulásáról. Még hónapok vannak (lehet egy fél év is vagy több) az SP500 csúcsától, ami most lehet, az egy korrekció csupán. Az arany feltehetően a CPI újra emelkedése előtt fél vagy egy évvel megelőzően is emelkedésnek indulhat. Ami most megy, az egy korrekció. A CPI várható növekedése után (2024.09.30 után 2027. II. félévig) az arany és az olaj időszaka lesz.
Készítettem
egy elemzést az USA CPI, SP500, GOLD alakulásáról a releváns 70-es, 80-as évek
analógiájára, adaptálva 2022-2031 közötti időszakra, hogy kb. mi várható. Ugyan
más a környezet, de nagy esélye van, hogy hasonlóan alakul a történelem. Kb.
fél éves adatcsúszás is lehet benne, tehát nem pontos, de várakozásnak
megfelelhet. Az analógia alapja, hogy a:
CPI kb. 1974.12.01-1976.12.31 között csökkent
(megfelelne kb. 2022.04.01-2024.09.30 közötti időszaknak)
CPI kb. 1977.01.01-1980.05.01 között nőtt (megfelelne
kb. 2024.10.01-2028.01.30 közötti időszaknak)
CPI kb. 1980.05.01-1982.12.31 között csökkent
(megfelelne kb. 2028.02.01-2030.09.30 közötti időszaknak)
GOLD kb. 1975.01.01-1976.08.01
között csökkent (megfelelne kb. 2022.03.01-2023.09.30 közötti időszaknak)
GOLD kb. 1976.08.01-1980.01.01 között nőtt (megfelelne kb. 2023.10.01-2027.02.28
közötti időszaknak)
GOLD kb. 1980.01.01-1982.06.01 között csökkent (megfelelne kb. 2027.03.01-2029.07.30
közötti időszaknak)
SP500 kb. 1974.10.01-1976.12.01 között nőtt
(megfelelne kb. 2022.01.01-2024.02.29 közötti időszaknak)
SP500 kb. 1976.12.01-1978.02.01 között csökkent
(megfelelne kb. 2024.03.01-2025.04.30 közötti időszaknak)
SP500 kb. 1978.02.01-1980.11.01 között nőtt
(megfelelne kb. 2025.05.01-2028.02.29 közötti időszaknak)
SP500
kb. 1980.11.01-1982.08.01 között csökkent (megfelelne kb. 2028.03.01-2029.11.30
közötti időszaknak)
Nem akarok kötözködni. Viszont kicsit gondolkodjunk logikusan: az én adósságom szükségszerűen valakinél vagyon. Én csak úgy kaphatom kölcsön a pénzt, ha valaki birtokolja rajtam kívül. Ergo, ha az adósság nő, nos nem a házimalacaim hiteleznek, ergo valakinél (háztartás végső soron) ez nettó vagyonként van kimutatva. Magyarán attól, hogy a vagyon nő a lakosságnál (gazdag 1%-nál), nos attól még ketyeghet a hitelbomba. Hiszen a gazdag adja kölcsön a pénzét a csórónak (azért, hogy még több növekedést lehessen kisajtolni). Előbbinek nettó vagyona, utóbbinak nettó adóssága van. S pont ez a mai kapitalista rendszer problémája, hogy az utóbbi előbb-utóbb adósságcsapdába kerül, az előbbi meg nem fogja visszakapni a pénzecskéjét, amikor borul a bili. Persze az idők végezetéig lehet a játékot húzni. Aki nem érti ezt az alapösszefüggéseket, azt marha könnyű átverni. És a mai pénzügyi rendszer abszolút erre épül. Mindent bevesznek az emberek...
MPW idén 2x pattant a 7 körüli szintről, 7,1 dolcsi volt a legalja.. A napokban ugye 10 dolcsiról zuhant , ma 7,45-ig ment le , majd vissza is jött 8 fölé.... Lehet, hogy újra megfogta az a szint és pattant..??
Nem az EV vel van gond, hanem a túlfogyasztással. Eleve mindent úgy csinálnak meg, hogy ne legyen hosszú életű, ráadásul akkora a kínálat, hogy az áru közel fel használatlanul kerül ki a szeméttelepre. Mivel a feldolgozás drága, így inkább létesítenek óriási lerakatokat, minthogy újra hasznosítsák az árut. Itt van egy két példa: https://bringazas.hu/hirek/kulfold/meg-mindig-zsufoltak-a-kerekpartemetok-kinaban/ https://24.hu/tudomany/2021/11/08/atacama-sivatag-chile-ruha-hulladek/ Az összes reklám meg folyamatosan azt veri a fejünkbe, hogy ez kell neked. Értetlenül nézem, mikor az emberek már előző nap beállnak a sorba, hogy a legújabb okostelefont azonnal megszerezhessék.
Ezek nem lufipénzek és ezek a számok kizárólag az USA termelékenységét és hatékonyságát mutatják csak amit mi itt nem értünk, mert maradiak vagyunk. Szóval van az a fajta gazdasági séma ott ha jól látom, hogy a "mindentmeghitelezünkésmindenkinek" és aztán működik a rendszer. És én essek hasra azon, hogy még csak most ért ide ez a dili is az ilyen sémákkal, mint az EV támogatás meg a lakásépítés/vásárlások támogatása az ilyen dologgal, aztán csodálkozunk, hogy a körbetartozás csak növekszik és csak egyre nagyobb "konszolidálással" tudják fenntartani, ami csak még nagyobb körbetartozást gerjeszt ami még nagyobb mentés és így tovább egy végtelen spirálba. Aminek nem látszik a jó vége, de éppen ezért kapaszkodik most a világ az EV szegmensbe, ami a fogyasztási igényt fenn tudja tartani a beruházás kivitelezésével kapcsolatos folyamatok által, egy menedéknek remélik azt szerintem, hogy fenn tudják tartani ezt a dolgot itt, amit gazdaságnak hívunk illetve tartunk ebben a formájában.
Boole, ez eddig is így volt... Mégsem zavart senkit sem. 3 éve írom ugyanezt, és a minden ment fel a mennybe. MAjd megint megmachinálják a dolgokat, és lesz 10x ekkora adósság. OSzt jónapot. Eddig sem a piaci folyamatok vitték fel az indexeket az égbe...
"Az Egyesült Államokban jelenleg: 1. Rekord 17,1 billió dollár a háztartások adóssága 2. Rekord 12,0 billió dollár jelzáloghitel 3. Rekord 1600 milliárd dollárnyi autóhitel 4. Rekord 1600 milliárd dollár diákhitel 5. Rekord 1,0 billió dollár hitelkártya-tartozás. Az összes jelzáloghitel-adósság mára több mint kétszerese a 2006-os csúcsnak. Eközben az amerikaiak 36%-ának több hitelkártya-tartozása van, mint megtakarítása, a diákhitel kifizetése pedig 2020 óta először folytatódik. Mindezt úgy, hogy a jelzáloghitelek kamatai éppen 7,1%-ot értek el, a hitelkártya-adósság-kamatlábak pedig rekord 25%-ot. Az infláció ellen adóssággal "küzdenek". Ennek nem lehet jó vége."
"Ja te meg megvàlasztasz olyan valakit aki azt mondja hogy a kamat vagy a
jàtékadó holnaptól legyen 50%...Úgy hogy a màsik a nyereményéből többet
fizetett mint a màsik a melóból egész életében:)))" Szóval én mint melós, beteszem - illetve eddig is betettem - a megtakarításom a bankba és utána megszavaztatom magam ellen azt, aki elvesz a kamatomból. És én, mint esetleg leendő és a lottón egyszer nyerni szerető szintén megszavazom - illetve preferálom már most azt a nézetet - aki elvenne többet az - esetleges és lehetséges - nyereményemből. Szuper.
Hát. Szövegértés. Tudod mit? Délután úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy diplomás emberek (feltehetően) sokszor világot látott emberek irdatlan, hogy milyen érvelési, és logikai levezetési hibákkal írogatnak ide (is). Nem arról beszélek, hogy különbözik a világépünk, miegymás...
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.