"Mindenki hitelből él, hitelt hitellel rendez" ; igen, a kapitalizmus hű követői vagyunk mi magyarok is. Elég itthon körbenézni, az állam ezt pluszban nyomatja is. De a piac mindig megoldotta, hogy ne ez legyen a követendő példa. Tudom, nem illő ilyet mondani, de most is szükség van egy ilyen futótűzre.
Erre két nagy emberkísérleti példa. USA: helikopter pénzek, komoly tételekben, vagy Ausztria, ahol bő fél éve mennek a támogatások. Ezekben az országokban elégedetlenség van, kevés a pénz, menne mindenki kocsmába. Magyarország az ellenpélda, nagyon kevés ingyen pénz van és az is csak keveseknek. Minimális hőbörgés.
Szerintem az ilyen gme, amc, doge coin és társai scam sémák pont hogy a legvadabb speki pénzeket veszik ki a piacról. Mert ne legyen kétségünk, a kivéreztetni akart nagyok nyerték el a sok kicsi pénzét. Hatalmas összegek kerültek olyan zsebekbe, akik ebből nem centes szarokat vesznek, hanem inkább applet, ha már nagyon helyet keres neki.
Ezust tema. Helyett Platinum. Nem ertem, a robinhood a femek kozott miert eppen Ezustot tamadta meg. Jobb celpontnak a PL tunik. Az eves banyaszott mennyiseg 8m uncia, toredeke annak mint az ezust mennyiseg. Fizikai keszlete is sokkal kevesebb. . A PL nagyresze a jarvanyilag es politikailag rizikos DelAfrikabol jon, es sokkal nagyobb rallyra kepes a Covid utani recovery idejen. A PL ar-csucsa 2011ben volt 1900 USD szinten, es 2020 tavaszan volt a melypontja 600. Az ar-gorbe szerintem hasonlo az olajhoz, es az igen gyors recovery arra utal, hogy PL-ben is megvan a bear piac vege. Azota 1150 USD emelkedett vissza, es innen meeg tovabbi jo potencialnak nez ki. , http://keptarhely.eu/view.php?file=20210208v00vr90fx.jpeg . A PL egyreszt inveszticos eszkoz, masreszt a felfutasba kezdo autogyartasban a diesel motorok katalizator anyaga, es ujabban a hidrogen hajtasu fuel-cell motorokban is hasznaljak. A 2021ben varhatoan gyartott 90-100m autobol 2-3% lehet EV. De meg sok-sok evig fognak belso-egesueket gyartani. Azokhoz kell a Platinum. . Harom nagy PL banyasz van. 1)Az AngloAmerican Platinum (ANGPY) a platinum bluechip. A osszes termeles kozel felet adjak.A koltsegszintjuk 550-600 USD korul van, es az ehhez kepest emelkedo platinum arszint gyorsan noveli a profitot.Iden a termelesi mennyiseg a Covid miatt visszaesett -25%, viszont a tavalyi evhez kepest az arak emelkedtek. Az idei profit varakozas EPS=2.30, es a 17 USD arszintnel PE=7 koruli. . 2)Impala Platinum, IMPUY iden 3--->14 rallyt futott, es nincs tulertekelve. Iden EPS=3.0 a varakozas, es a 15 USD arfolyamnal PE=5. . 3)A Sibanye Stillwater (SBSW) talan meg az elozoeknel is igeretesebb. Az 1m uncia platinumon kivul nagy Palladium es Rhodium, plus Gold termelonek is szamit. 2020Q3ban a koltsegek estek, az ertekesitesi arak emelkedtek, es az EDITDA Q2=300m szintrol Q3=922M USD szintre ugrott fel a feleves jelentesben. Es iden nem kell sok beruhazas. A margin mindegyik femnel ugrott. A tavalyi EPS=0.80 nem tukrozi a kb. 25%-al magasabb arakat, es kb. 180%al megugro EBITDA hatast. A 2021 EPS=3.00 -3.50 varakozas mellett a 16 USD arfolyamnal PE=4.5. . Operating update quarter ended 30 September 2020 (thevault.exchange)
Csak az a baj, hogy a kisember nem az árak csökkentéséért fog harcolni, hanem több pénz akar, hogy be tudjon vásárolni. Több fizetést és több segélyt. Majd a középréteg lesz bajban, akiknek van megtakarításuk. Ha nem fekteti be, azért értéktelenedik el, ha befekteti, meg lehet elveszti. Óriási rizikót látok abban is, hogy igaz minimális kamatok mellett, de el vagyunk adósodva. Mindenki hitelből él, hitelt hitellel rendez. Ez nem működhet a végtelenségig.
Korábban is három forgatókönyvet láttam. Az inflációs forgatókönyv az egyik. Most azt érzem a legvalószínűtlenebbnek. A második egy hitelválság. A harmadik egy tőzsdei krach. Az utóbbinak az esélye jelentősen megnőtt a GME és társai sztori óta. Ha ez az utóbbi jön be, akkor számítani lehet bróker-botrányokra, és brókercég összecsuklásokra.
Ja és az inflációhoz még egy dolog: az az igazi infláció, amikor már a "kisember" is keményen megérzi. Nem lakásra és tőzsdére gondolok, hanem a mindennapos dolgokra. Amikor azt érzi folyamatosan, hogy "bakker, ezért a szatyor cuccért fél éve még 20 %-kal kevesebbet fizettem".
Nincs új a Nap alatt. Mindennek meg kell fizetnünk az árát. Az örök long birodalma pedig csak egy ámítás, hiába mondják sokan, hogy ez lesz a trend. Az infláció pedig nem pár százalékkal robban be (ha be fog), hanem hirtelen nagyon magasra is szökhet mindenben.
ilyen commodity árak mellett szerintem most még a műszaki cikkek ára is emelkedni fog, nem hogy a többi. mennyi idő lehet mire ezek begyűrűznek a termékek (pl.: iPhone) árába? 6 hónap? 1 év?
Infláció, most is van, volt. Az elelmiszerek ára nőtt 8%ot évente, ingatlanok 10%ot évente. A műszaki cikkek ára 15%ot évente csökkent! Okosan súlyozott atlaggal😀, az infláció mértéke 2.5%-3%. Nem kell messzire nézni ezért a peldaert 😉. Tessék infláció probléma solved. Nahát nem indul be az infla, gyorsan nyomjunk meg egy kis penzt😀
Tartják, amíg bírják, csak jön egy óriási gond, hogyha berobban az infláció, akkor kártyavárként fog az egész összedőlni. Ráadásul szerintem már be is robbant, csak elhazudják. Nincs megtisztulás a piacon, ami rossz, és nem működik, azt is életben tartják.
Csak most annyi a különbség, hogy 2000 ben ha esni kezdett a Nasdq, nem kezdek el a politikusok további gazdasagelinkitest, támogatásról beszélni mind a kormány oldal, mind az ellenzék, egymást túl licitalva. A Fed jegybankar pedig eskuvel fogadkozva, további monetáris lazítás, likviditás bővítés, 0 kamat szintén tartast sőt akár a negatív kamat lehetőséget is belengetve, eskudozzenek. Basszus mikor volt ilyen, és ilyen hosszú ideig (12 év) bármikor a modernkori gazdasag történet folyaman???? Egyedülálló! Szóval ha beut, egy kis esés, vajon mit fognak csinálni, a jegybankok és a kormányok????? Támasztják a piacot ahogy bírják! Nekem is szükségem lenne egy korrekcióra, mert ezeken a szinteken nem akarok vásárolni. De már nem hiszek benne lassan.
Értem. Minden buborék van. De pont ezért vegteleniti akarják a jegybankok a mostani állapotot. Alacsony kamat, szinte 0. Hihetetlen penzboseg, penznyomda, a gazdaságélinkitesre hivatkozva. Mert ha nem folytatják amit idáig csináltak, akkor nagyon nagy medve piac köszöntene a piacokra. Szóval tartják amíg bírják. Vagy mi más lesz?
Nálam egy utolsó, nagy meghúzás van még a pakliban. Ndx-re 15.500 körüli érték jött ki, ráadásul ez még tavasszal meglenne. És ott jönne el a lejtmenet. (Pont tegnap néztem egy elemzést, amiben a 2000-es kipukkanást mutatták, kísértetiesen hasonlít a nasdax mozgása az akkorihoz.)
Én sem voltam bent a dotcom lufiban, de sokat olvastam a buborékokról. Ami ma van az USÁ-ban az már nem tőzsdei buborék, hanem buborékgazdaság. Jelek: 1. Ingatanpiac árazása magasabb, mint 2007-ben, még inflációval korrigáltan is. http://keptarhely.eu/view.php?file=20210208v00vi4tlc.png 2. Tőzsde buborékban, kiváltképp a "modern szektorok". NDX montly charttal ijesztő. http://keptarhely.eu/view.php?file=20210208v00vur3jx.png 3. Sztorik mindent visznek. Növekedési cégek a stratosférában. http://keptarhely.eu/view.php?file=20210208v00voh6aq.png 4. Nano és micro cap cégek közül számtalan elszállt. Valaki linkelte a BCRX-et, és egy reddites elemzést korábban. Most a piaci kapitalizációja 1,7 mrd $. 140 alkalmazottja van. Linkelt vki egy reddites elemzést, miszerint 20x-os érték van a maihoz viszonyítva a cégben. Az 34 mrd $ lenne. Csak jelzésként a Richter Gedeon 13000 alkalmazottal durván 5 mrd $-t ér!!!! Ez csak egy példa... 5. IPO-k piaca jobban fut, mint 1999-2000-ben, vagyis több és összesen nagyobb volt az IPO piac, mint 2000-ben. https://stockanalysis.com/ipos/2020-list/ 6. SPAC mánia van. Minden buborékban van valami "új" pénzügyi termék, ami kevésbé van szabályozva, és gyakran ez okozza a buborék kipukkadását. Most ez a SPAC. http://keptarhely.eu/view.php?file=20210208v00v4lvnr.png 7. Az IPO-zott cégek óriásit mentek. Most vagy csupa-csupa zseni született az üzleti életbe, és csak sikeres cégek mentek tőzsdére, vagy itt valami bibi van. http://keptarhely.eu/view.php?file=20210208v00vs006i.png Soroljam tovább? Aki érti, érti...
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.