A konszolidált eredménykimutatás szerint a működési eredmény (EBIT) 2024 folyamán a 2023 évi bázishoz képest megduplázódott, ez mindenképpen pozitívum. A pénzügyi bevételek és ráfordítások egyenlegének 2024 évi durva csökkenésének kiváltó okait (goodwill értékvesztés, Hgroup átértékelés, deviza átértékelés stb) és azok jövőbeni alakulását kellene összefügéseiben látni a további várható EPS tekintetében.
Érdekes oldalról közelíted meg. Mivel az árfolyam túlszaladt, ez nem vitás, ezért aztán teljesen mindegy hogy az osztalékot hol jelentik be, nem ez a lényeg! Sokkal inkább a cég eredménytermelő képessége, ami tavaly 60 forint volt a jelentés szerint részvényenként. A tőzsdén megszokott árazás szerint ennek nem 1200 forintot kellene érnie, sokkal inkább 6-700at. A kilátások jók, kedvezőbb időszak következik a cég számára ez nem vitás, előlegezzünk meg nekik 40-50% (ez nem kis teljesítmény lenne) profit növekedést, ebben az esetben lenne a helyén árazva 900 körül.! Lenyilatkozták, hogy a növekedésre koncentrálnak akvirálni fognak a jövőben, ami elvonja a pénzt az osztalék fizetéstől, tehát évekig nem várható a mostanitól eltérő osztalék. A mostani árazáshoz 120ft EPS dukálna, ami nem elérhetetlen, de még évek kellenek hozzá a jó akvizíciókat belekalkulálva! Én így látom...
A tavalyi 124,82ft osztalékbejelentés 976Ft árfolyamnál történt ami 12,7 % os osztalékhozamt jelentett. Ennek fényében a most bejelentett 50 Ft alatti osztalék tényleg méretes csalódás, amit a tegnapi kereskedés jól tükrözött. 1400-as csütörtöki záróra számitva a tavalyi 12,7%-ot 178ft lett volna várható, ami mintegy 130 ft különbség. Ezzel szemben tegnap esett 230 ft-ot az árfolyam, amivel szerintem beárazódott a csalódás, további számottevő gyengülésre nem számítok. Annál is inkább mivel az ingatlanpiac jelenlegi pörgése a cég jövőbeni teljesítményére nyilván pozitív várakozásra jogosít.
Szeretem ezt a papírt, rengeteget nyertem már vele, de az a helyzet, hogy most nagyon csúnyán elszámolta magát a piac, és ez nem marad büntetlenül! A cég jó, a kilátások szintén, a menedzsment megbízhatóan teszi a dolgát, de én úgy vélem hogy az árfolyam viszont a mai eséssel sem került még a jelenleg reálisnak mondható zónába.
hát igen, a bérek lehet, hogy szintén 4 szereződtek 20 év alatt biznyoso szektorokban, de a bolti árak még jobban emelkedtek, a forint folyamatosan romlik akár a régiós devizákkal szemben is+jelentősen inflálják. Én arra vagyok kíváncsi mikor jön el az a pont, amitől már a magyarok zömének sem éri meg már lakásba fektetni vagy éppenséggel nem tudnak majd pénzt tenni bele, mert megfizethetetlen. Hasonló probléma van alakulóban autópiacon is...egyre inkább luxus lesz az autóvásárlás. A piac élénkítése nem lenne rossz ötlet, de a módszer rendkívül gyengének bizonyult. a lakhatási válság csak mélyül az árak dinamikus növekedésével, akinek eddig nehéz volt lakáshoz jutni, annak még nehezebb.. Ha nincs az embernek egy nagyon jól fizető állása vagy öröksége vagy egy tehermentes budapesti/vidéki nagyvárosi lakása, akkor gyakorlatilag lehetetlen az agglomerációban házat venni.
Nem az a gond hogy a lakás árak +4szerveződtek hanem az hogy a bérek le vannak ehhez képest szakadva. Jelenleg Európában Magyarország azon kevés országok egyike ahol a lakosság reál megtakarítása csökkent az elmúlt időszakban. Azzal h a kormàny pénzt pumpál a piacba csak növeli az inflációt. Hamarosan lesz itt megint 8-10% hiszen már januárban lett 5.5 és a szolgáltató szektorban 8!
ez nem most kezdődött, a lakásárak 20 év alatt négyszereződtek... Budapest még így is átlagos közép európai nagyvárosnak mondható, a legtöbb beruházás ide érkezik, rendkívül vízfejű az ország, de ennek ellenére a vidéki nagyvárosokban is óriási árrobbanás tapasztalható. A nagybefektetők újabb ingatlant vesznek, de az átlag emberek, kevesebb pénzzel szintén befektetők. A vevők nem teljesen hülyék? Azért licitálnak egymásra egy lakásért és azért ülnek fel a dilivonatra? Ezt a médi hypolta fel és az emberek meg asszisztálnak hozzá. Abban igazad van, hogy a kínálat visszább esett, újból jóval kevesebb épül, akinek meg van lakása minek adja el, ha nem kell a pénz sürgősen valamire? Jobb kiadni+ az áremelkedés évente átlagosan 8-10% profit... Budapesten minden ingatlant felhypoltak, nem csak azokat, amiket írtál, viszont utólag is lehet szigetelni, korszerűsíteni, pl nyílászáró csere, szigetelés, fűtés korszerűsítés..stb. A helyzet az, hogy bizonyos épületek, amik 60-80-100 éve épült még mindig érhet annyit, mint egy új. Miért? Mondod, hogy szép modern techonlógiák. Az a baj, hogy a kivitelező, nagyon kevés kivételtől eltekintve a legolcsóbb anyagból fog építeni, hiába van a tervdokumentáción más... Az olcsó szar anyagok meg pár év alatt tönkremennek, ez rengeteg új építésű lakásnál így megy sajnos. Ha akarnának képesek lennének jót építeni, csak több pénzt akarnak a zsebükben tudni és megesik, hogy mire tönkremennek a dolgok már rég nem létezik a kivitelező cége... A másik probléma meg az új építésűeknél, hogy elindul egy pl 1.5 milliós árról, majd mire beköltözöl lesz 2.2/négyzetméter, és mit tudsz csinálni? Kifizeted vagy elbuksz egy csomó pénzt. A modern technológiák nem bizonyítottak túl sokat sajnos az a legnagyobb baj velük, majd használat közben kiderül a hiábjuk, htrányuk, majd szóljanak, ha már kész vannak, akkor érdemes beépíteni...
DUNAHOUSE részvény