Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 05. 04. 12:03
Előzmény: #245336  N0MAD
Elnezest kerek, ha nem pontosan ertelmeztem ezt a hsz-t,  kicsit osszemosodott. Elfelejtettem mar, hogy a "havi 300"  az Izom otthon elo csaladjanak a megelhetesi koltsegere vonatkozott. Nyilvanvalo modon ez igen szoros, minimum eletvitelt jelent; Nem irigyelem a gyerekeit sem, meg a feleseget sem.  Azt hittem, hogy a sp.o.-i koltsegekrol irsz, amit Slash -nek valaszoltam. Ez ugyanis jobban foglalkoztat, mikor neha megnezem a budget -met. Sajnos, neha tobbet koltok a gourmet igenyeimre,  de inkabb nem teszem, mert eppen most sikeresen elrontottam a gyomrom. Never more!
Andy01 2025. 05. 04. 11:52
Előzmény: #245336  N0MAD
Spanyol megelhetes, matek: Az 1500 Euros havi koltseget (egy nyilvan kisgyermekes csaladrol van szo) kizarolag az etkezesre (otthoni fozessel, szupermarketben vasarolva termeszetesen) ertettem. Ezt tapasztalatbol mondom. Lidl -ben vasarolunk, neha a Mercadonaban. Lakhatas koltsegei ebben nincsenek benne. Mi a kizarolag oktobertol majus vegeig berelt lakasban (kulonnyilo nappali + ket kulonnyilo halo, kulon konyha, furdoszoba, panoramas terasz) kozvetlen tengerparton havi 550 Euroert bereljeuk. Ebben csak az aramfogyasztast kell plusban fizetni, egyebkent minden benne van, meg a TV is. Internetet , wifit kulon inteztem, mivel intenziven hasznalom. Ha egesz evre berelsz, az dragabb, es nehezebb talalni.Hogy kinenk mennyi a havi bevetele, az nem tartozik a lataskorombe, mivel erosen befolyasolja a koltsegeket a fentieken tulmeno egyeb kiadasok. Ez nyilvanvalo, peldaul gyerekek iskolaja, biztositasok,  egyeb igenyek. A luxuselet nem az en vilagom. Lehetosegem sincsen ra, de nem is igenylem.
berlini
berlini 2025. 05. 04. 11:42
Előzmény: #245320  FatFIRE
feleslegesen hazudozol.
Az ellenzék minden prominens tagja folyamatosan megfigyelés alatt volt, márc. 15. előtt biztos ami biztos be lett zsuppolva, hivatását (ezek általában bölcsészek voltak) nem gyakorolhatta.
Ismertem ilyen tanár embert.
Hogy ne haljon éhen barátja, egy fiatal kollégiumi igazgató segitett neki irodalmi szakkört tartani a műegyetemi kollégiumban. Bulakovval (Mester és Margaréta) kezdtük és jókat beszélgettünk vitatkoztunk.
Pár hónap után az akkor már elég gyengén működő elháritás rájött erre. Szakkört beszüntetták, Kollégiumi igazgatót kirúgták a pártból, de állását megtarthatta. Az ellenzéki tanár nevét sajnos elfelejtettem, de biztosan nem csinált politikai karriert 90 után.
Azok akikre célzol a fideszben gyülekeztek. Strump nevelőtanáruk apósa belügyminiszter volt akkor igy ők védettek voltak. csupa volt KISZ titkár. A Kovér az egyetem elvégzése után az MSZMP társadalomkutató Intézetében helyezkedett el. (Gondolom belülről akarta lebontani a rendszert)
Törölt felhasználó 2025. 05. 04. 11:33

az ingatlanügyletek során gyakran tapasztaltam, hogy a butaságai miatt hátrányba kerülő fél gyakran él azzal a kommunikációs fogással hogy el nem hangzott állítást - amúgy helyes meglátást kijelentésével - tagad, cáfol
azért teszi, hogy javítson a vert helyzetén, mert így formailag igaza van végre
szánalmas fogás
.
ügyvédek is csináltak velem ilyet, nekik meg szoktam említeni, hogy mit is csinálnak éppen és milyen szánalmas (nem szoktak megsértődni,de abbahagyták, érezvén hogy a könnyűlovasság támadása megsemmisült)
.
soha nem mondtem hogy a zsidók gazdasági, tudományos vagy kultúrális sikerei a magas zsidó IQ következménye, csupán mint tényt közölte
més idézetekkel is megtámogattam
pl:
"Ami a műveltség, a kultúra irányítását illeti, Szekfű ezt vallja: miként az előző generáció a kapitalizmus megszervezését átengedte a zsidóságnak, „így a harmadik sem marad elliberalizmus dolgában, és az önáltatáshoz szükséges központi műveltség előállítását szintén a zsidóságra bízta”. Így jön létre a zsidó kultúra Budapest központtal, de állami monopóliumként az egész országban is."
.
amúgy ha nerhitű él azzal a fogással hogy el nem hangzott állítás tagadásával éri el hogy úgy nézzen ki hogy igaza van, semmi csodálkozni való sincs, ugyanis a nagybelő gigatolvaj szarember nagyon gyakran csinálja, és a barmai is
.
ennek a fogásnak az alkalmazása is hatalmas bizonyítéka az örökölt magas IQ meglétének minden alkalmazó esetében
N0MAD 2025. 05. 04. 11:18
Előzmény: #245334  Andy01
irigylem amúgy a hited az írott szavakban, annyi ponton nem találkozott a matekja hogy némi substatementtel szólva némi kétség fogalmazódott meg többekben.
Kezdve az öttagú család nem tudom, havi háromszáz alatti megélhetésével kapcsolatban.
A millió dolláros vagyon hozamszázalékát a várt további ártöbbszörözés esélyét, a wcszerelő luxuséletet meg a határokon túli világ borzalmasságát ahova kirándulni fog nem is említve.
Ha iróniával találkozol lehet erre vonatkozik.
N0MAD 2025. 05. 04. 11:12
Előzmény: #245317  Törölt felhasználó
".A politikai eszméktől való elfordulás leírásában nem nehéz ráismerni a korunkra."
Annyira nem hogy azt hittem arról szól. (ok, átugrottam az évszámot) Elég megrázó.
Kérdés amúgy hogy az eszméket is kiöntöttük a kiüresedett izmusokkal együtt? Nyilván valamennyire igen, bár az erős kézhez vonzódás mindig is népszerű lehetett a tömegekben, talán jobban is mint az eszmék és izmusok (talán a vallást leszámítva).
Gondolom az izmusok talajvesztése a kiüresedésük következménye nem pedig fordítva, a pótcselekvésekbe meg részletkérdésekbe kiélés a lényegi problémák helyett megelőzte a közérdeklődés vesztést. Aztán hogy a populizmus töltötte ki az űrt az talán törvényszerű is, a jobb-bal irány lehet véletlenszerű, már ha bármit jelentenek is még ezek a fogalmak a cimkéken túl. Mint ahogy a vallás is, érdekes lenne látni a ténylegesen vallásgyakorlók és aszerint élők számát a cimkék helyett.
Szóval eszmék helyett populizmus, ki tudja, vallásokhelyett meg a mindenható AI rajongás jön. Addig meg helykitöltőnek celebek :D
Andy01 2025. 05. 04. 11:08
Előzmény: #245322  slash
Slash, nem szep dolog Izmos cikizese;  helyesbitek,  az ironizalas a helyzeten. O az adott ingatlanpiaci helyzetben a lehetosegeihez, ismereteihez es csaladi helyzetehez viszonyitva jol dontott. Jelenleg azonban ezen donteseknek az a kovetkezmenye, hogy egy olyan mokuskerekbe kerult, ahonnan ugyan szeretne -legalabbis reszben - kitorni, de nem talalja a kulcsot (helyesbitek: a kitoresi pontot). Legy egyutterzo, es kepzeld magad az o helyzetebe. Neked mar van egy nagy fiad, akit akar el tudsz kuldeni a nyaralohoz. Neki ott van ket kisebb gyereke, felesege, egy csalad, akit el kell tartania. Nem konnyen mozdul ki a jelenleg "biztos" helyzetebol.
Andy01 2025. 05. 04. 10:33
Előzmény: #245326  FatFIRE
  Ezt irod Lacinak: "Két vicces dolog van ebben:
1. Nemrég még az fejtegetted itt, hogy a zsidók a magasabb IQ-juk miatt voltak gazdaságilag sikeresebbek a magyaroknál.
2. Akik bőszen vitába szálltak velem, azok akkor, amikor ezeket fejtegetted, meg sem nyikkantak. 😂
Habar ezt Lacinak irtad, csak szerenyen megjegyeznem, hogy odaig mar a vitaban reszt vevok (szereny szemelyem nem!) megegyezesre jutottak, hogy kulonbozo tipusu IQ -val rendelkezo egyenek vannak. Lehet, hogy egyesek az uzleti eletben rendelkeznek jog meglatassal (hogy is mondjak jiddis nyelven az otletadokat?), masok muszaki, termeszttudomanyos, muveszeti teruleten kivalo tehetsegek. Szamtalan masok, az ormenyek, gorogok, kinaiak is rendelkeznek uzleti talentummal. Laci nyilvan nem gondolt az altala nyilvan jol ismert nagy gorog kereskedo csaladokra a Belvarosban. Harris koz!
Andy01 2025. 05. 04. 10:15
Előzmény: #245317  Törölt felhasználó
Lacikonyha, mindig megdobbenek az ismereteid szeleskorusegen es melysegen. Amit felvetettel, egy nem tul ismert, de szenvedelyesen vitatott tema, ismereteim szerint leginkabb Fr.o.-ban.  Amit idezel, ez sokak meggyozodese, de foleg a "vajt fulueke":"„A gazdaság privát hatalmai szabad utat követelnek a nagy vagyonok megszerzéséhez. Semmilyen törvényhozás nem állhat az útjukban. Ők akarnak törvényeket hozni a maguk érdekeinek megfelelően, és ehhez felhasználják a maguk teremtette eszközeiket, a demokráciát, a lefizetett pártokat.” (II. 618)"  Kar errol irnod, elveszi az ember ambicioit, sot eletkedvet. Megy vissza Rousseau -hoz, a muveljuk kerecskeinket ideologiahoz, szvsz. Raadasul sajnos, a mai M.o. -i helyzet visszakoszon ezekben a meglatasokban.
N0MAD 2025. 05. 04. 09:58
Előzmény: #245330  N0MAD
ezt még a tegnapi említésemhez:"
A skálázást ezek után úgy dolgozzák ki, hogy egy adott népcsoport, amelynek IQ-tesztjéről van szó, átlagos teljesítménye 100 legyen. " és a csoportátlaghoz képest mérik az egyéni teljesítményt.
N0MAD 2025. 05. 04. 09:51
Előzmény: #245326  FatFIRE
"1. Nemrég még az fejtegetted itt, hogy a zsidók a magasabb IQ-juk miatt voltak gazdaságilag sikeresebbek a magyaroknál."
Ami végtelen szempontból nem igaz, csak lehet a mondanivalóra fókuszáltunk (nem is emlékszem iq-t emlegetett e)
Egyrészt mert a zsidóság nem volt egy egységes tömb, nehéz közös jellemzőket levonni a polgárosodott és a falusi rétegek közt, másrészt a tanulás mint kitörési út eléggé e szűkített lehetőségelből jött (nem, nem minden korszakban de a gondolkozásban a mai napig megmaradt) nem is egységes a származási vonal (nem vagyok szakértő de a spanyolországból űzöttek, a keleteurópaiak napláne a kazározottak meg egyéb betérők) valahol olvastam hogy az anyai vonal szinte teljesen európai, az apaiban lehet mutatni valami zsidó leszármazási vonalat. Szóval nemigen van dns eltérés (mint a régióban nem is nagyon található, gondolom a cigányság lehet ebben kivétel, bár nyilván ott is volt sok keveredés) amire mutogatni lehet, napláne ebből adódó iq. 
Nem nagyon akartam már folytatni a témát, csak megszólítva éreztem magam mint "vitatkozó" . Simán el tudom engedni legyen neked. 
Tudom nem a te önigazolásodról szól. Ezt se kell megint elmondanod.
Andy01 2025. 05. 04. 09:46
Előzmény: #245315  Spiller
Igen, ketsegtelenul vannak ilyen elmeletek. Egy kivaltsagos regeg, csaladok, akik nemzedekek ota iranyitjak a vilagot, es hatalmuk egyre jobban novekszik. Errol a vagyonok eredetet es jelenlegi koncentraciojat szamszeruen bemutato tanulmanyok leteznek az interneten. De ne legyunk ilyen negativak. Ha ismered ezt a temat, olvastal rola, akkor kuldjel linkeket. 
Andy01 2025. 05. 04. 09:35
Előzmény: #245327  Andy01
Kiegeszitem meg azzal, hogy nem igazan celszeru az otthoni hatteret teljesen feladni, a mi esetunkben errol szo sincsen. Ezt a berelt lakast a csaladom tagjai lelkesen hasznaltak altalaban rovidebb - hosszabb idore. Nagyon fontosnak talalom a lokaciot, elsodlegesen azt, hogy konnyen megkozelitheto legyen. Itt nem a nagyvarosra gondolok, hanem tengerparti telepulesekre, amelyek kocsi nelkul, tomegkozlekedessel gyorsan elerhetoek. Egy kivalasztott telepulesen belul is nagyon szornak az arak, igy idoigenyes annak a megismerese. A dontes olyan, mint amit Laci bacsi ir a pesti belvarosrol,  ugy, hogy szinte minden hazat ismer.
Andy01 2025. 05. 04. 09:28
Előzmény: #245323  slash
Slash, nem igazan ertem a kerdest. Termeszetesen szukseges a 4 tagu csaladnak itt is minimum 1000-1500 Euro nelkuli jovedelemre, az etkezesre,   aprobb kiadasokra. Ebben nincs benne a lakas koltsege, berleti dij, rezsi. Mibol szarmazhat a csalad fix jovedelme, nyilvan ez egy egyeni kerdes. Nyilvan intezheted az ugyeidet itt is, mint a vilagon szinte barhol, interneten. Akar munka, akar lakaskiadas.  Irod, hogy 2 baratod is pakol ki Hispaniaba, ugy, hogy otthon mindent eladnak. Nyilvan talaltak munkat, vagy van fix jovedelmuk. Hogyan oldottak meg a lakhatas kerdeset ezek a barataid? Sikerult hosszutavu berletet talalni, vagy mar vettek lakast? Hogyan oldjak meg a gyerekek iskolaztatasat? Allami, vagy magan? Amint korabban irtam, mi most a masodik telen bereljuk ugyanazt a lakast, oktobertol majus vegeig. Most jutottunk el odaig, hogy lakasvetel mellett dontottunk, tobb okbol is. Esetleg te gondolkozol a lakasvetelen itt, Sp.o.-ban? Azt hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben, ha jol eladod a lakasodat az Adrian, itt nagyobb es jobb fekvesu lakast tudsz venni. Ingatlan ertekemelkedes szempontjabol azt hiszem, hogy itt az arak erosen emelkedni fognak, tehat jo befektetes. A nyelvtudas itt is szukseges termeszetesen. Reszemrol nem tartom szerencsesek a facen irt olyan eseteket, ahol  a meglevo magyar koloniaba nyelvtudas nelkul kikoltozo (foleg nyugdijas) magyarok sikertorteneteirol irnak.
FatFIRE 2025. 05. 04. 09:22
Előzmény: #245323  slash
Ez gyakori probléma, a hasonló lokációkba költözéshez vagy anyagi függetlenség, vagy olyan munkahely szükséges, ahol hosszú távon biztosított a távmunka.
A "lakáskiadás szezonban" azt jelenti hogy szezonban kiköltözik a család az otthonából és átadja azt a turistáknak?
lacikonyha
Két vicces dolog van ebben:
1. Nemrég még az fejtegetted itt, hogy a zsidók a magasabb IQ-juk miatt voltak gazdaságilag sikeresebbek a magyaroknál.
2. Akik bőszen vitába szálltak velem, azok akkor, amikor ezeket fejtegetted, meg sem nyikkantak. 😂
sityaki 2025. 05. 04. 08:29
Előzmény: #245320  FatFIRE
Szerintem most már nyugodtan abbahagyhatod ezt a felesleges ömlengést. Nagy nehezen mindenki felfogta, hogy olvastál valamit, amiben kísérteties módon önmagad genetikai és történelmi kiválóságára ismertél és kitartasz mellette. Még valami?
Törölt felhasználó 2025. 05. 04. 08:14

"Az első világháború lövészárkaiból hazatérő nemzedék számára Ernst Jünger 20-as években írt háborús regényeiben generációs mítosszá növesztett frontélménnyel, avagy fronttapasztalattal (Fronterlebnis) a háta mögött evidencia volt, amit Ady a „Minden Egész eltörött” sorba sűrített. Hogy a háború előtti világ visszavonhatatlanul véget ért, s új korszakba lépett a világ. A szétzilálódott és irányvesztett társadalmakba visszacsöppenők s abban helyüket nem lelők számára hiteles volt a háború Jünger-féle ábrázolása, melyben a harci események – a hétköznapi polgári életformával szembeállítva – az emberi létezés olyan intenzív pillanataiként jelentek meg, amelyekben megvalósult a hiteles emberi egzisztencia. A valóság igazi arca ezekben tárul fel; a belőlük táplálkozó, s a háború előtti dekadens, önelégült burzsoá világ hamis biztonságérzetből táplálkozó, olcsó optimizmusával szembeállított heroikus realizmus az új, háború utáni korszak adekvát világlátásának, sőt az egyetlen hiteles világgal szembeni attitűdnek tetszett.[5] A háború utáni polgártalanodás folyamatában ez az érzület termékeny táptalajnak bizonyult a modern világ elleni lázadást zászlójukra tűző mozgalmak számára; ezekből aztán a következő évtizedben – ahogyan azt Ingmar Bergman Kígyótojás című filmjében oly érzékletesen ábrázolta – kinőnek majd a különféle típusú és színű totalitarizmusok a fekete inges olasz fasizmustól a barna inges nácizmusig és a vörös bolsevizmusig."
.
az öröklött magas IQ megléte mindenképpen bizonyítottá válik, ha a birtokosa nap mint nap demonstrálja, hogy a fekete és barna inges valamint a vörös totalitarizmusok közül egyedül a vörös verziót emlegeti elítélendőként
.
hiába, az öröklött magas IQ már csak ilyen
slash
slash 2025. 05. 04. 08:06
Előzmény: #245275  Andy01
Andy, lenne egy kérdésem: Már nekem is 2 barátom pakol ki Hispániába. Úgy hogy itthon mindent eladnak. 
Itt egy a kulcsszó: Kint miből él a család? Állandó fix jövedelem kell. saját lakással lakbér nélkül is 4 tagú család mint 1000-1500 euró kell. Itt a horvátoknál a magyarok akik fixen itt élnek vagy a férfi hazadolgozik programozóként  és vagy lakáskiadás szezonban. Tehát senki nem megy el itt sem a helyi boltba havi 1000 euróért a kassza mögé egyrészt nyelvtudás nélkül nulla vagy.  Ez a baj a tengerrel, mert itt nincs ipar nincs fix jövedelem egész évben. Dolgozni a németeknél kell ahol lefagy a tököm.. erről mit gondolsz?
slash
slash 2025. 05. 04. 07:57
Előzmény: #245297  FR73
Mesterem: Az alsó kategóriás lakásnak a nemcsak a bérlője hanem a kiadója is alsó kategóriás! 
Itt vagyok pl én. :-)  Izomman-nak ajánlom hogy a BP Déli_Kanizsa vonaton kapja már le a wc csészét a mosdóban (adok szerszámot) és máris 110 ezret keresett! :-)  
Törölt felhasználó 2025. 05. 04. 07:54
Előzmény: #245319  HPPapa

az lenne a ner terve, célja
és a nerhitűek reménye, vágya,vigasza
.
 a Magyar Péter mögött van egy képzett stáb, komoly nemzetközi vállalatépítési gyakorlattal rendelkező szakember, gőzerővel megy a toborzás, képzés
nem igaz, nagyon nem igaz, hogy a ner kerítésén kívül nincs komoly szürkeállomány
.
a mögöttes jogász csapat sem csekély létszámú és eléggé motivált is a megélt nergeciséghegyek miatt
a ner nemzetközi elszigetelődése, vállalhatatlansága, lehetőség fog biztosítani a bebetonozottaknak hitt funkcionáriusok  eldózerolására
.
és sokaok pénz fog jönni az eutól, lesz nem csak üzemanyag, engedély támogatás, hanem elvárás is a dozeroláshoz

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek