Akkor értékpapíroknál ha jól értem nincs meg szabva idő intervallum sem ameddig a bekerülés összege levonható a később realizált nyereségből? Bocsi az esetleg noob kérdésekért.
ziasztok!
Ha 2024-ben IBKR vásároltam pár ETF/ részvényt, de a megvásárolt etf, részvényeket azóta se adtam el, akkor amit az előző évben részvényre költöttem összeget azt nekem fel kell most tüntetnem az adóbevallásomban, mint kiadás? a későbbi adókiegyenlítés miatt?
Csak a szocho vonatkozásában volt ilyen tényleg, de csak tavalyig. Idéntől már beszigorították ezt is, tehát hiába indítasz tbsz és kereskedsz azon, ha év vége előtt felbontod, minden adót és terhet ugyanúgy kell fizetned, mintha sima számlán tetted volna azt. Ez egy kiskapu volt és bezárták.
Üdv! Olyan tippet kaptam, amit nem akarok elhinni, hogy igaz lehet, hátha tudtok segíteni. Ha sima értékpapír számlán hozamot érek el, akkir fizetnem kell szja-t meg szochot. Ha TBSZ-en érem el, és adott évig nem veszem ki, akkir nem kell. A tipp: nyissak tbszt, azon kereskedjek, de az év vége előtt szűntessem meg, így semmit nem kell a hizam után fizetnem. Ez igaz lehet??? Vagy teljes baromság???
ha valakinek ilyen problémája van, szóljon nekem, elküldöm a belga állásfoglalást a NAV-tól a beszámíthatóságra vonatkozóan. Egyébként jogos megkérdőjelezések, csak az a szomorú, úgy kell oknyomozni meg partizánkodni az infokért. A kiszamolos wiseos megfejtőhöz is véletlenül futottunk bele, aki az egyetlen könyvelő volt, aki küzdött ezért. Az elemzeskozpontponthu és Horváthné Szabó Beáta cikkei voltak nagy segítségre. Azonban sorokat azok sem igazán tartalmaztak, de a kihámozhatatlan jogszabályokhoz képest már ezek az értelmezések is hasznosak voltak. Ugyanakkor kerülgették a forró kását. Persze azt már megszoktuk, hogy Magyarországon úgy szívatják az embert hogy betarthatatlan legyen valami.
Alábecsültem a külföldi bankszámlák számát: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2025/05/durvan-megfenyegette-a-revolutsokat-az-adohatosag https://hvg.hu/gazdasag/20250517_nav-revolut-adobevallas-szja "A 2023-as adóévre több mint 1,4 millió külföldön vezetett bankszámláról érkezett információ, 91 országból....2024-ben a számlainformációk alapján indított eljárások mérlege 2,5 milliárd forint be nem vallott jövedelem, és 461 millió forint eltitkolt adó volt. A 2024-es pénzügyi számlainformációk adatai 2025 második felében érkeznek a NAV-hoz, így ősszel ezek hasznosítása is megkezdődik, és az elemzés után az ellenőrzések is elindulnak. " "Idén mintegy háromezer adózónál kezdett vizsgálatot a NAV külföldön vezetett számlákra érkező jövedelmek miatt. "
A szocho kötelességben egyetértettem. Beadtam úgy hogy ír adót beszamitottam, aztán ha hivnanak, akkor majd leírom a nav-nak amit találtam, majd megmondjak ha nem jó. Legalább megdolgoznak a pénzükért... :)
de az is járható út amit írsz, hogy befizeted a 15%-ot a magyar NAV-nak és visszaigényled a 20%-ot az ír adóhatóságtól, ha ezt szeretnéd. Ez is valid út:). Írd majd meg mire jutottál. Elvileg ezért van a certificate.
Ha kamat, akkor Szocho köteles 2023. 07.01-től. És igen, a kint levont (forrás)adó beszámítható. De várom az ellenvetéseket. Eddig nem jött, pedig 140-en olvasták a táblázatot. Illetve van egy könyvelő vs. NAV közötti levelezésem. Én még mindig várom a megalapozott, de "Te hülye vagy nem így van, mert...." hsz-kat:) A GPT bevallotta nekem hogy nincs azon a szinten hogy adóbevallásokat tudjon kezelni up-to-date.
Az eSZJA viszont más véleményen van: Ha beírom a 183. sorba, a kamatjövedelmem és adóként beírok 0 forintot, mondván, hogy Írországban már levonták és számítsák be, akkor a következő hibaüzenetet kapom: A 183. sorban a külföldről, kamatból származó jövedelem adójának 5% és 16% közé kell esnie. (Hibakód=)
Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp
Osztalék után kell-e a 14%-os EHO-t fizetni?