Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 14:58
Előzmény: #100639  Borisz
Ahha, akkor nézd meg egy minimálbéres a bére mennyi % át fizeti be adóban a fogyasztása után és egy nagykeresetű aki pl a befektetései után már nem fizet mert pl tbsz, és a lakáskiadása utánis csak a minálisat... jaa, hogy akkor kijönne, hogy mégiscsak igazságtalan... oh wait... 
Borisz 2026. 05. 18. 14:49
Nekem az egész vagyonadó felütés büdös. Az, hogy akinek több van, az járuljon többel hozzá a közös költséghez.
Alap (legális) esetben úgy lett neki több, hogy több jövedelmet szerzett. Sokat. És fizette az SZJA-t utána. Sokat. És így már rég hozzájárult a közöshöz. Sokkal.
Az, hogy amit így felhalmozott, nem ette meg mind, az most van neki, igen. Az mind az övé. Előre belerakta a közösbe, ami a közösbe járt. 
Most viszont Rumcájsz előugrik a sűrűből, ráfogja a stukit, és közli, hogy egy részét elszedi tőle, mert sok van neki. Az most ezennel elveszti magántulajdon jellegét. 
Hát ez nekem nem igazán tűnik korrektnek. Ez nekem büdös.
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 14:11
Előzmény: #100637  Borisz
Akkor kezdjük ott, hogy olyan vagyonszerzési adó pl járművek esetében a német adórendben nincs. Itt megteheted hogy minden évben "cserélgeted" az autódat, attól még nincs külön extra adó átruházásra.
A öröklést ha adókötelessé teszik az nagyon nagy negatív lenne, mert sokakat ~mindenkit érint előbb utóbb. 
Nagyobb tömegre lenne értelme bevezetni, mert a mostani 15% lakások után vicc, ahogy a tbsz számláknál is... ez erősen a vagyonosok felé dől a pálya. 
És arról meg ne is beszéljünk a fogyasztás alapú mennyire TÚL van adóztatva..
Meg kell reformálni  ? Igen, de bármihez nyúl az valakinek fájni fog, és elkerülésre fog ösztönözni... Én egy több lépcsős adó vezetnék be, ami abban az esetben lenne "megkerülhető" hogyha nagy foglakoztató, és itt beruház (igazolt, nem látszat). Emelett adókedvezmény pl családosoknak DE NEM TELJES ADÓMENTESSÉG! Mert az is populista és túlzó. Ezt bizony patikamérlegen kell kimérni mert a nagytőke úgy elillant mint szende fing a szélben.. a nagy tömegek meg gyorsan fenik a kaszát.. 
Borisz 2026. 05. 18. 13:10
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260518/erkezik-magyarorszagra-a-rettegett-vagyonado-amit-sokkal-konnyebb-rosszul-bevezetni-mint-jol-837174
A vagyonadó kapcsán felvetném az alábbiakat.
1) El kéne dönteni, hogy mi a vagyonadó tényleges célja:
- a NER illegális gazdagjaitól vagyonvisszaszerzés,
- általános célközönséget sarcoló populista robinhoodkodás, fizessenek a gazdagok jeliglére,
- vagy hosszú távra szóló plusz adóféleség széles rétegekre kivetve, a költségvetési lukak jövőbeni tömködésére.
2) Hosszú távra szóló "rendes" vagyonadó bevezetésével nem olyan régi időkben már próbálkoztak, be is fuccsolt, lásd az alábbi gúgli ai mesterséges okosságban:
volt-e Magyarországon előzménye a mostanában bevezetni kívánt vagyonadó adónemnek?
Igen, Magyarországnak komoly történelmi és közelmúltbeli előzményei is vannak a vagyonadóztatás terén. Bár a Tisza Párt által nemrégiben felvetett egymilliárd forint feletti nettó vagyonokat terhelő adó új kezdeményezésként hat, a magyar adótörténetben több alkalommal is bevezettek vagy megpróbáltak bevezetni hasonló központi adónemeket. telex.hu +1
A legfontosabb történelmi és politikai előzmények
1. A Bajnai-kormány vagyonadó-kísérlete (2009–2010)
A jelenlegi javaslathoz legközelebb álló, modern kori kísérlet a Bajnai-kormány nevéhez fűződik. 2009-ben a parlament elfogadta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényt. alkotmanybirosag.hu +1
  • Az adó alapja: A nagy értékű lakóingatlanok (30 millió forintos értékhatár felett), vízi- és légi járművek, valamint a nagyteljesítményű személygépkocsik lettek volna.
  • A bukás oka: Az Alkotmánybíróság (AB) 2010 januárjában megsemmisítette az ingatlanadóra vonatkozó részt. Az AB döntése szerint az önadózáson alapuló, de pontosan meg nem határozható forgalmi értékbecslés sértette a jogbiztonságot, és aránytalan terhet rótt a polgárokra. alkotmanybirosag.hu +4
2. A Gyurcsány-kormány „luxusadója” (2006)
Ezt megelőzően az első Gyurcsány-kormány vezetett be egy burkolt vagyonadót „luxusadó” néven a nagy értékű lakóingatlanokra. Az Alkotmánybíróság ezt a szabályozást is alkotmányellenesnek találta és később megsemmisítette, mivel az adóalap kiszámítási módja diszkriminatív és következetlen volt. alkotmanybirosag.hu3. 
Korábbi történelmi korszakok vagyonadói
  • 1947 (A koalíciós időszak): A hiperinfláció után, a forint stabilizációját követően a kormány 2440/1947. ME rendeletével egyszeri és tartós vagyonadót vetett ki a vállalatok saját tőkéjére, valamint a magánszemélyek ingatlan- és üzemivagyonára.
  • Rákosi-korszak: Ebben az időszakban a vagyonadókat (például a földadót vagy a különböző osztályalapú jövedelemadókat) kifejezetten politikai és osztályharcos célokra, a magántulajdonosok (például a kulákok) gazdasági ellehetetlenítésére használták. jogkodex.hu +1
Jelenleg is létező vagyonjellegű adók Magyarországon
Bár átfogó, a teljes nettó magánvagyont (pénzeszközöket, részvényeket, ingatlanokat együtt) terhelő központi adó jelenleg nincs érvényben, a magyar adórendszer ma is tartalmaz vagyonjellegű elemeket:
  • Helyi adók: Az önkormányzatok által kivethető építményadó és telekadó lényegében helyi ingatlan-vagyonadónak tekinthetők.
  • Gépjárműadó: Az autók teljesítménye és kora alapján fizetendő rendszeres adó.
  • Vagyonátruházási illetékek: Ingatlan, autó vagy egyéb érték visszterhes/ingyenes megszerzésekor (öröklés, ajándékozás, vásárlás) fizetendő egyszeri közteher. doktori.uni-sopron.hu
A közgazdasági és adószakértői viták éppen ezért arra mutatnak rá, hogy a legnagyobb kihívást történelmileg mindig a vagyon pontos felmérése, az adóelkerülés (például a vagyon külföldre menekítése) megakadályozása, valamint az alkotmányos aggályok elkerülése jelentette. http://www.portfolio.hu +1
szkrik 2026. 05. 18. 12:21
Előzmény: #100635  EURHUF_goes_to_haven
Kerdes, hogy mi erzi me jobban, az euro, vagy a forint! Nagyobb valsagok idejen a huf nem muzsikalt szepen.
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 11:58
Előzmény: #100634  Boby
Én úgy gondolom hogy S&P, Moody még kivár most nem várok leminősítést. De az olaj nagyon fontos minden iparnak. Ha ott nem lesz idén megoldás azt mindenki megérzi. € árfolyam is. 
Boby
Boby 2026. 05. 18. 11:38
Előzmény: #100631  EURHUF_goes_to_haven
Értem és egyetértek azzal amit írsz, ország függetlenül is. Annyit akartam mondani, hogy ha Európában vagy a világon olyan nagyon nagy baj lesz, se így,se úgy nem fog senki kimaradni senki sem a sz*pásból.
kkv14 2026. 05. 18. 11:33
Előzmény: #100616  kisvasutas
Jól szavaztak , tehát már nem TV néző birkák. Lemaradtál.
nutexreszvenyes 2026. 05. 18. 11:19
Törölt hozzászólás
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 11:16
Előzmény: #100629  Boby
Ezt most ország függeltenül írtam, olvastam reggel amit írták, azért ez eléggé nem rózsás... #100529 et olvastam és az alapján azért érdekes lesz..
Japán kamatokon nagyon sok fog múlni (USA) .
Németeknél lehet hogy lesz kötelező HO, amivel pl én sokat tudnék spórolni, ha nem kell bejárni, de attól még rohadt nagy sokk lenne, rádióban hallotam hogy egyre többen akarnak katonailag is beszállni hogy legalább a hajózás rendben legyen.
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 11:16
Előzmény: #100629  Boby
Ezt most ország függeltenül írtam, olvastam reggel amit írták, azért ez eléggé nem rózsás... #100529 et olvastam és az alapján azért érdekes lesz..
Japán kamatokon nagyon sok fog múlni (USA) .
Németeknél lehet hogy lesz kötelező HO, amivel pl én sokat tudnék spórolni, ha nem kell bejárni, de attól még rohadt nagy sokk lenne, rádióban hallotam hogy egyre többen akarnak katonailag is beszállni hogy legalább a hajózás rendben legyen.
Boby
Boby 2026. 05. 18. 11:06
Előzmény: #100628  EURHUF_goes_to_haven
Tegyük fel lesz egy globális olajhiány! Számít valamit, hogy a te országodban egy héttel tovább lehet majd tankolni, miközben meg amúgy romba dőlt az egész világ!? Na ugye!
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 10:52
Egy ~globális olajhiány azért elégg betehet komplett EU-nak ezzel együtt magyarországnak is. (nem akarom az ördögöt a falra) de erre a scenárióra senki nem készül... Trump fenyegetőzik, de előre mégse lépnek
bronz 2026. 05. 18. 09:52
Ki kellene vezetni minden fideszes komcsi árstoppot minél hamarabb.
https://telex.hu/g7/vallalat/2026/05/18/vedett-ar-mszksz-biztonsagi-keszlet-orokmozgo
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 05. 18. 09:10
Előzmény: #100621  andras-80

A többiekhez hasonlóan én is türelemre intek mindenkit. Egyelőre az átadás, átvétel megy, ennyi információ mellett még az átadott adatok sem feltétlen dolgozhatók fel, pláne ellenőrizni azok hitelességét.
Szerintem folyik az aktív munka a háttérben. Az, hogy az ilyen-olyan stopok, kedvezmények nem számolhatók fel azonnal, sajnos egy része költségvetési oldalról óriási akna. A másik meg (benzin... árstopp) óriási politikai kockázat.
Viszont legalább van akarat ezeknek populista aknák felszámolására. Én pl leghamarabb a kamatstopot törölném el.
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 08:55
Előzmény: #100552  JokerWizard
Te egy 2021 es account vagy aki hirtelen újra megtalálta a login felhasználó-jelszó párost és hirtelen nagyon aktív lett.. Nem vagy te tiszta véletlenül "valaki" copyja ?? Eddig 2xx HSZ után hirtelen nagyon szószátyár lettél... gyanús pelikán elvtárs, felettébb gyanús... 
EURHUF_goes_to_haven 2026. 05. 18. 08:51
Előzmény: #100543  JokerWizard
Van rajt sapka nincs rajt sapka ?? Menny ideje is vannak ténylegessen beiktatva ??? 
Mennyi ideig is volt előtte a mostani "ellenzék"??? hagyjál már fel ezzel a minden szar, de a Tisza legfőképp, dumával.
És halkan jegyzem meg ha a volt kormány tagjaira elmondod a véleményed, akkor bizony az tiltással jár.. de semmi gond visszatértem és még csak új accountot se regeltem :) esetleg más is kipróbálhatná ;)
Boby
Boby 2026. 05. 17. 19:33
Előzmény: #100621  andras-80
Megjelent a Magyar Közlönyben,hogy a kormány elrendeli Magyarország Európai Ügyészséghez történő csatlakozásának soron kívüli előkészítését. Határidő: 06.01.Megy itt a meló,de még Istennek is hét nap kellet ahhoz, hogy megteremtse a földet.Magyar pedig mint tudjuk,nem Isten. Bármennyire is türelmetlen a közönség.
Firekiller
Firekiller 2026. 05. 17. 19:23
meg lettek választva? meg. 4 évre ? igen. akkor mit vergődik itt mindenki 1-2 hónapokkal?
andras-80 2026. 05. 17. 19:08
Előzmény: #100617  Bandita
Pont most tudna sokan lenyelni a nép, ha közben az eu ügyészség, elszámoltatás, eu-s pénzek hazahozatala menne. De ezt már el kellene kezdeni most kommunikálni, előkészíteni. Jelenleg május 31-ig a legfontosabb a közjogi emberek távozása. Ez kevés lesz...

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek