Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
"Az a kerdes, hogy egy uj kormany be tud e inditani olyan folyamatokat, hogy ez az arfolyam lesz a hosszutavu egyensulyi arfolyam, vagy még jobb." Ez a mostani? Ne viccelj! :D Első körben várjuk meg, hogy a következő évben az MNB-nek mennyi pénzt kell nyomtani ahhoz, hogy a mostan pénzszórást ki tudjuk húzni államcsőd nélkül. Majd várjuk meg ennek az inflációs hatását is. Emlékeztetőül megjegyezném, hogy a 2022-es választások után szeptemberben beindult a pénznyomda és két hónap alatt 60%-al, 7 hónap alatt pedig megduplázódott az M0 pénzmennyiség! 9934 milliárdból varázsoltak majdnem 20000 milliárdot. Hogyan is ált 2022 novemberében a forint erő? Majd ezután hogyan is alakult az infláció? Amióta ezt észrevettem lelkesen töltögetem minden hónapban az MNB portálról a reportokat. Nincs sok kétségem afelöl, hogy valami hasonló fog újra bekövetkezni.
"A jelenlegi gazdasági adottságainkhoz,környzethez képest szerintem erősen túlértékelt a forint." Ja, hát ez egyértelmű. Ezt szerintem csak a hülye nem látja. :D
Közvetlen, óriási forint erősitő hatást én sem várok ettől a devizaváltástól, inkább csak pszichológia hatásra gondolok. Sőt mondhatnám azt is, hogy ez is olyan buy the rumors, sell the news hatás lehet. Most erősödik a forint, mert ha nyer a tisza és ha hazahozzák azt a sok pénzt akkor sok eurot fognak forintra váltani, amivel erősítik a gazdaságot stb, stb. Amint ez bekövetkezik - de ha nem akkor meg pláne - megindul a profitrealizálás. Pont ahogy írod, mint egy árutőzsdei termék esetén.
"Az utolsó kérdésedre szerintem nem lehet egyértelmű választ adni..." Van rá válasz,de az csak koherens gazdaságpolitika keretein belül értelmezhető. A jelenlegi gazdasági adottságainkhoz,környzethez képest szerintem erősen túlértékelt a forint.
Persze, rengeteg a "ha".... ez pusztán egy spekulációs elmélet a részemről, úgy, hogy a tényleges hatását nem is tudom felmérni. Inkább csak józan paraszti ész logikája mentén fut a gondolatom. Az utolsó kérdésedre szerintem nem lehet egyértelmű választ adni...vagy nagyon kevesen tudják ezt egyértelműen kielemezni, a legtöbb közvetett hatást nem is lehet megjósolni, csak tippelgetni. Mind a két esteben lehet jó és rossz gazdasági eredményeket elérni, ez azon múlik, hogy a monetáris és fiskális döntéseket meghozó (szak)emberek mennyire értik a dolgukat. De még ha nagyon profi döntések is születnek - a világ eseményei bármikor beleszólhatnak egy ilyen kis gazdaság eredményeibe. Vannak szempontok amikből kifejezetten előnyös az erős forint (importárak->deflációs hatás->lakossági vásárlóerő növekedése, a devizában denominált államadósság/kamatteher, külföldi befektetői bizalom). De van szempont amiből kifejezetten előnytelen (forintban denominált államadósság, külföldi vállalatok számára csökkenő érdeklődés a dráguló bérköltségek miatt). Hirtelen ezek jutnak eszembe.
Azert a hosszutavu arfolyamnak van gazdasagi relevanciaja. Ez ugy tunik, jelenleg, hogy nincs a helyen. Az a kerdes, hogy egy uj kormany be tud e inditani olyan folyamatokat, hogy ez az arfolyam lesz a hosszutavu egyensulyi arfolyam, vagy még jobb. Nekem már az új kormányról is vannak kétségeim. Nem azért mert a Tisza nem nyer(ne) választást...
Amúgyí a jelenlegi kormány is hozott haza pár milliárdot a Ft. mégis gyengült ! Szóval elég lutri mi lesz, szerintem.Nekem inkább a spekuláció jön le a Ft.al kapcsolatban. Sajnos mi a végső cél csak kevesen tudják,igy eléggé lottó kategória.A gáz inkább az ,hogy ez egy ország valutájáról beszélünk, ami egy árutőzsdei termékhez hasonlit leginkább ! Mindegy egyszer talán csak lesz nekünk is Eurónk!:)
Az elképzelés jó. Kérdés nyer e a Tisza? Kérdés mennyi pénzt kap meg a Tisza(a lengylek sem kaptak meg minden pénzt)? Kérdés szükség van erősebb forintra vagy nem?
Én azt gondolom, hogy ha a Tisza hazahozza a visszatartott 18 milliárd eurót, akkor abból előbb-utóbb forintot fognak venni. Bevallom , nem vagyok képben, hogy ilyen szinten az ilyen jellegű devizavltást techinkailag hogyan bonyolítják le (nyilván nem egyszerre fog történni), de úgy tudom, ha valamiből sokat vesznek akkor az erősödést fog implikálni. De amúgy tényleg lövésem sincs, hogy ez a 18 milliárd eurónyi deviza konerzió mekkora hatással lehet - majd - az árfolymra.
Tisza nyilván sötét ló hogy mit hogyan csinál, de legalább ha kibaszból nem játszik botot a küllők közt megindulhatnak az eus források. A többit meg majd meglátjuk.
Sziasztok! Mit godnoltok, a mai erősödésnek lehet az az oka, hogy eladott a kormány 1,2 milliárd dollárnyi devizakötvényt és most ebből veszik a forintot?
Mindkét verzióból táplálkozhat a forint erő. Orbán politikai érdeke az erős forint, ezért magas a kamat. A Tiszában bízók meg úgy gondolják, hogy a Tisza gazdasági konszolidációt hajt végre,aminek a következménye a hosszú hozamok csökkenése lesz. Ezért vsznek forintos hosszú állampapírokat,amivel szintén a forintot erősítik.
Nyomtam neked egy pluszt :D. Nem vagyok ellenség, csak topic társ. Ha gyenge volt a Ft az volt a baj, most erős és ezt firtatjuk és keressük az okát. Nem tudom, de engem az erős Ft támogat, mert a vállalkozásank az a jó, mivel kedvezőbb áron kapjuk az árut kinntről.
Értem, és lehet igazad is van. De mi a baj avval ha a Ft erősödik? Eddig azt hallottam, hogy az gáz ha erősödik, mert az jó a döbröginek. Most meg azért erődösik, mert nyer a Tisza állítólag és árazza a piac.
Köszi a hozzászólást. Majd eldöntöm magam, én sem adtam neked soha tanácsot! Szerintem megférünk egymás mellett, max továbblapozuk egymás írásain. Jó sistergést...
Miről szeretnél beszélgetni, hogy 4 évnyi nulla gazdasági növekedés,fentarthatatlan eladósodási és költségvetési folyamatok mellett meddig erősödhet a forint úgy, hogy közben Európa talán legmagasabb kamatát fizetjük, miközben a hazai gazdaság éppen beledöglik a magas kamatba és az erős forintba? Megbeszéltük százszor. A választásig.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)