Ha érdekel a NAV teljes levezetése megosztom. Vizsgálják a kettős adóztatás elkerüléséről
szóló nemzetközi egyezmények Magyarország adóztatási jogát főként, az adózási illetőséget, a kamatjövedelmet, stb.
Köszönöm a segítséged. Nekem a NAV tájékoztatásul az alábbiakat írta: "A 2025. évben megszerzett
kamatjövedelmet a 2553 (25SZJA) jelű nyomtatványon kell bevallani. Ezt
megteheti a NAV által elkészített bevallástervezet kiegészítésével és
beküldésével, illetve az adóhivatal közreműködése nélkül kitöltött bevallás
kitöltésével és benyújtásával is.
A külföldről származó kamatjövedelmet és adóját a
bevallás 183. sor „b” és „c” oszlopában, a szochot pedig a 293. sor „f”
oszlopában kell feltüntetni." A NAV szerint nem volt egyértelmű a probléma leírása, így csak általánosságban tudtak válaszolni. Jó gyorsak voltak, mert pár napon belül több oldalas levezetéssel a végén az előbbi bekezdésben foglaltakat írták le.
Egész jó ez a kis táblázat, úgy kaptam én is, de pontosítanék, mert egy helyen nem egyértelmű az osztaléknál (nem csoda, a szakemberek is belezavarodnak) a leírás. Röviden: Osztalék-SZJA: az illetőség szerinti állam a mérvadó. Azaz az ASML osztaléka esetében hiába az USA-tőzsdén vette az illető, a holland székhely számít. Így a SZOCHO alól is mentesül. SZOCHO: nem csak EGT-beli ország mentesül a SZOCHO alól, de az az USA vagy kínai részvény is amit EGT tőzsdén vettek (tudom fura, de erről NAV állásfoglalás van). Nagyon röviden ennyi a lényeg.
191-es sorba beírod az éves kamatbevételedet és ide 0-val beírod az adót (mivel nem vontak le kint forrásadót). 183-as sorban pedig szerepelteted a 15% adót. SZOCHO: plafon nélküli 293 sorban összesítve kell az "f" cellába írni az össz SZOCHO-t. (nem kell a negyedéves bontással foglalkozni).
Adózással kapcsolatos kérdésem lenne. Kaptam némi kamatot a szabadon lévő pénz után. Az IB nem vont adót után és nem is küldte meg az ír cég a magyar adóhivatalnak. Szerintem kamatadóként kell az adóbevallásban beírni, tehát 15% szja-t és 13% szochot is kell fizetni utána. Szerintetek, hogyan kell az adóbevallásban szerepeltetni?
A görgetés tényét nem hinném, hogy be kellene jelenteni, mivel mindkét számlaszámot lejelentetted már egyszer elviekben. A NAV is új számlaszám nyitásról ír. Mondjuk nekem pont le kellet jelentenem, mivel a 2025-öst azt december utolsó hetében nyitottam, de aki év közben nyitotta, az már ezt meg kellett , hogy tegye még akkor. Persze tévedhetek, de logikailag nem kéne még egyszer ezt megtenni.
Valaki meg tudná nekem nézni, hogy kereskedhető-e a FLYYQ(Spirit Aviation) részvény az IBKR-nél. Már régebben kivezették a papírt a Nasdaq-ról, csődvédelem alá került, átkerült OTC-re. Az utóbbi időben felhúzták az árfolyamot, szerettem volna eladni, de a KH Értékpapírnál azt mondják nem tudják eladni a csődvédelem miatt. Ha lehet vele kereskedni az IBKR-nék, akkor lehet, hogy megpróbálnám áttranszferáltatni. Tbsz-en van a papír. Nem tudom mennyi idő a transzferálás. Szó van róla, hogy Trump meg akarja menteni a céget, de akkor nagy valószínűséggel törölni fogják a régi részvényeket és újakat bocsátanak ki. Most 2k pluszban vagyok, de ha nem sikerül eladnom akkor több mint 3k usd a bukóm. Előre is köszönöm a segítséget.
2025-ben IBKR BÉT részvény osztalék után vont 15%-os adót ellentétben 24-el, így egyszerűbb a bevallás. Ellentétben egyik fórumtárs negatív tapasztalatával nem érzékeltem jelentős (talán pár napos) késedelmet 25-ben osztalék kifizetés során BÉT rv-nél. Remélem idén is így lesz. (normál szla). Lehet kollégának TBSZ-n volt késés vagy migrált ügyfél IBCE-től s az okozott esetleg galibát vagy hiányzott valami nyilatkozata...
Nagyon szépen köszönöm a részletes kifejtést! Ez így most már logikusnak tűnik, csak nagyon sok idő, mire magától rájön az ember. Menet közben pár annyi csavar lett a történetben, hogy a 182. sor 'b' oszlopában már eleve volt egy másik részvény után kapott osztalék, a 'c'-ben pedig nem szerepelt semmi (0 se), hiszen ahhoz az adót már a másik belföldi bróker levonta (15%). A leírás alapján a 182 b)-be kell kerülnie minden bruttó osztaléknak, a c)-be pedig a fizetendő SZJA-nak, ezért én a 190 b)-ből hozzáadtam a meglévőhöz az IBKR-es forintosított összeget, a 182. c)-be pedig (ahogy te is írtad) az IBKR-es részvény utáni kötelező minimális 5%-ot. A SZOCHO-s résszel foglalkozva még arra jutottam, hogy a 286-ba megy a bruttó éves bevétel, a 287-be az IBKR-es bruttó osztalék, a többihez mezőbe pedig a 291-gyel bezárólag 0 került. Ezek így elfogadhatónak tűnik? A kitöltő program warning-ot dob a 182 c)-re de ez így elvileg (máshol is kutatva utána) rendben van.
Köszi a sorokat, nagy segítség. az 5% csak usa részvényekre igaz. nekem van UK, normál számlén, ott 15%, mert nem vonnak forrásadót, van brazil részvényem usa tőzsdén, na ott vagy vontak, vagy nem usa foreing witholding taxot. jó nagy katyvasz. azóta csak tbsz-re teszek bármit.
182. sor b oszlop bruttó osztalék, c oszlop bruttó 5 százaléka 186 sor ugyanaz mint a 182. sor 190 sor b oszlop bruttó osztalék, c oszlop IBKR által levont adó szochoról nem tudok nyilatkozni, nekem nem kellett fizenti ugyanis (Gemini AI és Pénzcentrum oldal szerint is):
A szociális hozzájárulási adó felső fizetési határa, azaz a szocho plafon mindig az adott évben hatályos legkisebb munkabér havi összegének a 24-szerese – azaz a szocho plafon 2025-ben 290 800 X 24 = 6 979 200 Ft.
Mit jelent ez? Ez az az adóalap összeget jelenti, amely után a természetes személynek a szochot meg kell fizetnie. Ha az összevont adóalapba tartozó jövedelmei és bizonyos egyéb jövedelmei (pl. osztalék) elérik ezt a 6 979 200 Ft-ot, akkor az ezt meghaladó rész után már nem kell szochot fizetni
Sziasztok! Ahogyan sokan mások is, most kissé küzdök az IBKR-en, normál számlára kapott IBKR-es részvények utáni osztalék adózásának bevallásával. Az egész estém ráment arra, hogy megértsem, pontosan hogy működik ez, de a paragrafusok megfogalmazása közel sem akar számomra egyértelműen fogalmazni a SZOCHO, valamint a kötelező minimális 5%-os SZJA befizetés kapcsán. Ami eddig egyértelmű... 190. sorba megy az éves osztalék értéke és a levont adó. Mivel ez előbbi sor kitöltött, ezért a 286-289 sorok is ki kellene, hogy legyenek töltve. Na most innentől jön az érdekesség, hogy oda akkor pontosan mit és hogyan? A kitöltési útmutató nem igazán segít a könnyebb megértésben. Ezen felül az ilyen típusú osztalékot terhelő minimális 5% SZJA összegét a rendszer valahol kiszámolja automatikusan, vagy azt is nekem kell megadnom valamelyik mezőbe? Köszi előre is a segítséget!
Sziasztok,Az IBKR-nél nyitottam ebben az évben is TBSZ-t. A NAV-nál bejelentettem és ezt a választ kaptam: "neve, adóazonosító jele, a befizetettpénzösszeg, az átutalt pénzügyi eszközök, pénzösszeg értékének feltüntetésével - az elsőbefizetést, lekötési átutalás esetén a lekötési átutalást követő 30 napon belül bejelenti azállami adó - és vámhatóságnak, és rendelkezik a befektetési szolgáltató, illetőleg ahitelintézet által a (6) bekezdés szerinti tartalommal kiállított olyan igazolással." Az igazolást keresik rajtam. A tavalyi évhez hasonlóan egy IBKR riportot küldtem be, amiben a befizetés dátuma, TBSZ száma, nevem azonosítható volt. Akkor elfogadták.Van az IBKR-nek erre standard igazolása/riportja. Én sajnos nem találtam.
sziasztok Valaki meg tudná mondani : IBKR en kell fizetni tranzakciós adót? 0,45 % ot minden deviza váltásnál és eladásnál illetve részvény vagy etf vételnél eladásnál pluszba a jutalékokra ez rámegy? vagy nem? úgy hallottam már IBKR vagy lightyear is levonja ezeket minden tranzakcióra a meghirdetett árlistán felül vagy nem?
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF