Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 09. 21. 15:03

Interactive Brokers   

Sziasztok,

Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)

köszi,

eF
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lo5o_ ma, 20:51
Előzmény: #3188  Zabkasa
A lite nem választható IBIE ügyfeleknek.
Zabkasa ma, 14:14
Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy az Interactive Brokersnél hogyan lehet Pro díjcsomagról Lite díjcsomagra váltani? Most jelenleg Pro van, de valószínű nekem kezdőként elég lenne a Lite is, mert csak TBSZ számlán fektetnék be. A settings menüben megtaláltam ezt az opciót, de nem enged váltani. Válasszon árstrukturátnál két lehetőség van fix vagy sávos. Most sávosra van beállítva. Sajnos nem tudok angolul.
Szabolcsi57 ma, 11:30
Előzmény: #3185  qw12qw
nem semmi.
qw12qw ma, 10:22
Előzmény: #3185  qw12qw
Idén is elküldtem már a 2024-est, arra még nem érkezett semmi. A tavaly január közepén adtam postára, áprilisban jött az iktatásról visszaigazolás, októberben pénz
qw12qw ma, 10:21
Előzmény: #3184  Szabolcsi57
Ezek a lépések:
- Az osztrák NAV-tól le kell tölteni egy formot (ABZ-DIAG-nnnn), ezt értelemszerűen ki kell tölteni, kinyomtatni, aláírni és a NAV-nál az adórezidensi részt aláíratni/lepecsételtetni.
- IB felületén letölteni:az éves osztrák adóigazolást, az account comfirmationaz adott részvények tranzakcióit (mikor vetted)
- Ezt az egészet postára kell adni (Finanzamt für Großbetriebe, Postfach 251, 1000 Wien, Austria)
Szabolcsi57 ma, 10:13
Előzmény: #3183  qw12qw
megosztod fővonalakban hogyan, kitől? Köszi.
qw12qw ma, 09:00
Az osztrák forrásadó 10% feletti részét én tavaly (a 2023-as évre) visszaigényeltem és meg is kaptam. Igaz, hogy az igénylés és az utalás között eltelt 9 hónap. A végén már telefonon reklamáltam, utána pár napra megérkezett.
Szabolcsi57 kedd, 20:31
Előzmény: #3181  Lothian
ez mondjuk igaz, köszi, valóban. Akkor marad a kétes kimenetelű visszatérítési kérelem a forrásállamtól (ha megéri egyáltalán).
Lothian kedd, 19:55
Előzmény: #3178  Szabolcsi57
Általában a kifizető vonja le az osztalék után az adót, nem a bróker, a kifizetőt (céget) meg nem hatja meg semmilyen igazolás (kivéve USA). Így mindenki a saját adómértékét vonja le, te meg futhatsz a pénzed után. De jó hír, hogy a legfrissebb EU direktíva szerint az adóvisszatérírést egyszerűsítenie kell a tagállamoknak, már csak 5 év és itt a kánaán (vagy majd meglátjuk).
roberto2040 kedd, 19:39
Előzmény: #3178  Szabolcsi57
Köszi, a következő évre megpróbálok majd jobban készülni, szerencsére nincs ezekből a részvényekből egetrengető mennyiségem, így azért túl fogom élni, ha ezt már be kell nyelnem.
De remélem, hogy itthon így már nem kell fizetnem utánuk semmit.
(Egyébként mintha régebben nem lett volna problémám ilyen túlzott levonással, vagy csak nem tűnt volna fel, fene se tudja.) 
TitusPullo
TitusPullo kedd, 19:19
Előzmény: #3177  roberto2040
Sztem nincs
Szabolcsi57 kedd, 19:06
Előzmény: #3177  roberto2040
elég kemény ezt visszakérni, adóilletőségigazolást küldhetsz az IBIE-nek, hátha nem vonnak le annyit a jövőben (vagy semennyit és csak itthon kell 15%-ot). Én szerintem érdemes ezt kitölteni és lepecsételtetni a NAV-val. A legteljesebb részletezés osztalékkal kapcsolatban:
https://elemzeskozpont.hu/hogyan-adozunk-reszvenyek-osztaleka-utan-2025
roberto2040 kedd, 17:48
Előzmény: #3176  TitusPullo
Köszi, ez komoly.
Van valami lehetőség elkerülni ezt a jövőben, ha előre leadok valami igazolást?
TitusPullo
TitusPullo kedd, 17:04
Előzmény: #3175  roberto2040
Osztrak forrasado annyi, 27,5%. Visszakerheted a 15% felett de nagyon nehez. Tobbeknek mondtam ezt a heten amikor az omv-t mondogattak osztalekreszvenyre a premium miatt.
roberto2040 kedd, 14:31
Sziasztok! Most próbálom összeszedni az adóbevalláshoz szükséges infókat és meglepődve tapasztalom, hogy az IBKR IE az OMV és VOW részvényeim után kapott osztalékból durván 27%-os forrásadót vontak le.
Sajnos adóilletőségről nem adtam le igazolást, de ennek ellenére normális ez a 27% ?
Szabolcsi57 kedd, 12:50
Előzmény: #3173  TitusPullo
Szerintem, attól, hogy nincs adóilletőségi papír beadva, attól az adóegyezmény még rátok is vonatkozik, szóval a ti esetetekben sem kell itthon is még egyszer megfizetni a 15% SZJA-t. Természetesen abban az esetben, ha a 191-es sort szerepelteted. A kiszamolo blogban sem írtak olyat, hogy, csak adóilletőségi igazolás alapján számoltatható be a kint levont adó. Hozzáteszem szerintem, meg amit így összeszedtünk infok alapján. Az adóegyezmény mindenkit véd, de várjuk a többi infot, hátha valaki otthon van ebben és megosztja hogy is van ez.
TitusPullo
TitusPullo kedd, 12:38
Előzmény: #3171  Szabolcsi57
mivel kaptunk aug 1től is ibie hun tax statementet így az összeg bruttó megvan ezekre,  szerintem én itthon is megfizetem a vastag 15%-ot erre a lópikulány pénzre ebben az évben (hagyom a 191-et, mert aprópénz), aztán ha ráérek elballagok adóilletőségi papírt pecsételtetni. köszi a segítséget még 1x.
TitusPullo
TitusPullo kedd, 11:29
Előzmény: #3171  Szabolcsi57
köszi az infót.
Szabolcsi57 kedd, 11:22
Előzmény: #3170  TitusPullo
Igazad van: Valóban az ír IB (IBIE) normál számlás számlára fizetett kamat neve credit interest (lényegében ugyanugy számlára fizetett kamatbevétel mint a cyep volt anno). Végül is erre jutottunk: A te esetedben, mivel nem jelezted az IBIE felé a NAV adóilletőségigazolást és ahogy mondtad az IBIE vonta le a teljes 20% forrásadót, akkor ez érvényes rád illetve akitől az írek vonják a forrásadót, akivel van adóegyezmény (Írországgal van):
https://kiszamolo.hu/wise-tol-kapott-kamat-adozasa/
kicsit belezavarodott a 191-es sorba, de értelemszerűen érthető
24SZJA-5-ös lap:
Tehát 191 (b)-hez beírod a kinti jövedelmet (ide beírhatja az adózó a teljes IBIE jövedelmet, nem bontogatjuk, hogy credit interest vagy SYEP ugyanugy szja+szocho köteles és a syep is kamatbevétel, szoval nem érdekes), 191 (c)-hez pedig a kint megfizetett forrásadót.
Mivel a 20% nagyobb vagy egyenlő mint a magyar 15% ezért:
183 (b)-hez beírod ugyanazt a IBIE jövedelem szummát és 183 (c)-hez beírod a NULLÁT (mivel itthon nem fizetsz már így SZJA-t). Jövőre, ugyanez, ha nem küldöd meg az adóilletőségigazolást az IBIE-nek.
Akik viszont megküldték az IBIE-nak a NAV "viaszpecsétes", adóilletőség-igazolást, azoknak értelemszerűen a 191 (c)-hez beírja azt a levont forrásadót amit már az ír IB levont és az itthoni, e jövedelemhez tartozó kiszámított 15%-os adóból levonja a 191 (c) kint megfizetett adót, és 183 (c)-hez csak azt a különbséget írja be (illetve fizeti meg), amennyi értelemszerűen a 15% magyar SZJA fennmaradó része.
Illetve nekik, jövőre már nem kell töltögetni a 191-es sort, mert a magyar NAV-nak fizetik az adót már.
SZOCHO:
Itt mindenkinek kell fizetni szochot 2023 nyarától a nemmegszorítás jegyében:
9-es lap, 293 (f) - az IBIE jövedelem 13%-a írandó ide és fizetendő meg.
(aki nagyon szőrözni akar, az a syep-et kiírkálhatja és beírhatja a 287-288 sorokba, azaz a "felső korlátos" SZOCHO sorokba. Akit nem érint vagy nem akar bajlódni vele, beír mindent a 293 (f)-be, mert az összegen nem változtat.
Remélem jó így, egyértelműbb megoldást nem találtunk. Nevetséges hogy a NAV vagy az IBIE ezt nem írja le, a könyvelők adótanácsadók pedig szégyenteljes, teljes világtalanságban vannak ezzel kapcsolatban.Durva ami otthon megy.
TitusPullo
TitusPullo kedd, 10:40
Előzmény: #3169  TitusPullo
az írországban megfizetett "egyéb jövedelemre" (cyep) megfizetett adót hol kell feltűntetni a bevallásban? köszi ha vki tudja
TitusPullo
TitusPullo kedd, 10:00
Előzmény: #3168  TitusPullo
cyep helyett un credit interestet fizetnek Neked, és levontak 20% adót utána szóval ezzel is lehet játszani, hogy bevallod de nem fizetsz utána, fillérek miatt.
TitusPullo
TitusPullo kedd, 09:39
Előzmény: #3167  Szabolcsi57
úgy emlékszem lehet nem jól, de az ibie nem fizet cyepet, nincs bent a programban, nem is látom a váltás után hogy fizettek volna. syepet igen, aprópénzt. remélem, nem adja ki az 1000HUF adót mert akkor vallhatom be.
Szabolcsi57 vasárnap, 10:23
Előzmény: #3166  lo5o_
Köszönjük, ez hasznos kis link. Bár ebben a lekérdezésben csupán az IBCE féle levont adóelőlegeket látja az érintett, a SZOCHO-t viszont  nem. Az IBCE a CYEP és a SYEP után is levonta és befizette az SZJA adóelőleget, viszont a SZOCHO-t csak a CYEP után vonta le mint kifizető (összegszerűleg viszont sehol nincs nyoma). Ezt az IBCE 2024. éves kimutatásában (ugye más a régi IBCE ügyfélszám, amit külön kell lehívni az IB-nél mint hungarian tax statement) ki is emeli szövegesen, h az IB a CYEP után a SZOCHO-t befizette, illetve ez után - mint IBCE CYEP- az eSZJA tervezetben sincs SZOCHO kötelezettség kimutatva, tehát az IBCE CYEP SZOCHO bevallással nem kell foglalkozni (az IBCE CYEP SZJA meg be van fizetve, csak be kell vallani, amit az eSZJA tervezet meg is tett: 18.,45., 286 (szocho) sorok). 
A SYEP után ugye levonta az adóelőleget (67. sor) itt viszont van befizetendő SZOCHO kötelezettség, azt az eSZJA tervezet 288 (g) oszlopában meg is van jelenítve, mint SZOCHO kötelezettség (szocho adóalap, pedig 287 (g) és 288 (f)).
Kérdésem, ezek alapján: az IB Ireland SZOCHO kötelezettség is mehet a 287-288 sorokba, ahová az IBCE SYEP SZOCHO-t is berakta a NAV mint fizetendőt és annak alapját? Köszönöm a releváns választ, aki le is könyvelte vagy biztos a válaszban. (nem, a könyvelők, adótanácsadók 99%-nak lövése sincs még az ETÜ szabályaival sem, szóval ilyen válaszok nem érnek).
lo5o_ vasárnap, 09:23
Előzmény: #3165  Szabolcsi57

https://ugyfelportal.nav.gov.hu/jarulekadatok/lekerdezes
.
A fenti linken láthatod, hogy ki fizetett a NAV-nak utánad. Július végéig nálam volt IBCE-s tétel, utána viszont semmi az IBIE-től. Ami nem meglepő, mert ők az ír navnak küldik a levonásokat. Szóval igen, a szocho-t be kell fizetni az IBIE-s kamatok után.
Szabolcsi57 szombat, 22:44
100%, hogy az ír Interactive Brokers nem fizetett SZOCHO-t 2024 júliusától? Utólag SZOCHO-t kell fizetni a CYEP és SYEP után? (normál számla, nem TBSZ. NAV pecsétes nyilatkozat van, hogy magyar adóilletőségű az érintett magánszemély). Köszi a választ, de csak aki biztos vagy levelezett az IB-vel ezügyben.
segler szombat, 10:02
Előzmény: #3155  blas
Nekem az IA (copilot) sokat segített, mindig meg lehetett tőle kérdezni a következő lépést. Többnyire pontosan válaszolt. Szerintem az IBKR rendszer és leírásai nem fedik egymást teljesen, de így ki lehetett találni az eltéréseket. Próbaképpen megcsináltam egy TBSZ-t egy eszközzel, aztán utána a másik négyet is összesen 10 eszközzel.
A KBC is rendes volt.
festina88 2025. 03. 18. 10:58
jól látom hogy csináltak egy adókimutatást a transzferálás utánra is?
unidentified user 2025. 03. 18. 06:27
Előzmény: #3159  PRTFLooio

"Elvileg a deviza árfolyamnyereség adót a kifizető vonja le tőlem."
Ezthol hol olvastad? Egyébként az IBKR nem is kifizető, mert külföldi. Az adót magadnak kell kiszámolni és befizetni.
PRTFLooio 2025. 03. 17. 14:14
Előzmény: #3160  Username001
Persze.... 
Csak ne a teljes összeget írd be átváltáskor, hanem egy picit kevesebbet.

Topik gazda

felix6
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek