Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 08. 05. 09:48

PLOTINUS  

Nem találtam így újat nyitottam.

Elég rossz passzban van Viktor(vagy inkább a piac??:) ).De ettől függetlenül bízom benne.Lehet,hogy a kereskedés jelenlegi stílusa nem fekszik neki.Túl nagyok a fel és le ugrálások.. gondolom kiüti a stopokat.Nehéz lehet lekereskedni.Lesz majd olyan időszak ami fekszik neki és magára fog találni.Olvasgattam a vele készült interjúkat,jó gondolkodású..visszatalál a megfelelő útra.Kitartás a Plotinus részvényeseinek..;)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
philosopher
philosopher 2017. 01. 09. 18:37
Előzmény: #5558  xmann
#5560
:-)
maveryck 2017. 01. 09. 18:36
Előzmény: #5558  xmann
#5559
Érdemben mindegy, úgyis kivezetik lásd milyen gyorsan eladták a 150 és 80e-et befektetők, sőt még 5700 alatt is adták.
xmann 2017. 01. 09. 18:31
Előzmény: #5557  xmann
#5558
Naszóval azt mondják, hogy "a kritériumok közül ez adhatja majd a legmagasabb árfolyamot", ami 3900. Na ha a 6 ponton egyszer végig mentek volna és belebotlanak az első, a második vagy a harmadik pontba akkor látnák hogy nem ez van
xmann 2017. 01. 09. 18:29
Előzmény: #5556  philosopher
#5557
Persze, ami nem hülyeség, az jó benne :)

Nade hogy lehet ilyet leírni:

"Ilyen esetben a cégnek legalább az egy részvényre eső saját tőke értékét kell majd kifizetnie (a kritériumok közül ez adhatja majd a legmagasabb árfolyamot), amiről nem tudjuk megmondani jelenleg, hogy pontosan mennyi lesz. Fontos ugyanis, hogy az éves auditált saját tőke értékét veszik ilyenkor figyelembe, jelenleg ez a 2015-ös év utáni, ami papíronként mindössze 3900 forint. "

Miközben a helyzet ez:

63/A. § (1) Az eladási ajánlat tárgyát képező részvények ellenértéke legalább:

a) a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan nap forgalommal súlyozott szabályozott piaci átlagára, figyelemmel a (2)-(4) bekezdésben foglaltakra,

b) a kibocsátó által a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan napon belül a társaság részvényeire ellenérték fejében kötött átruházási szerződés legmagasabb ára,

c) amennyiben rendelkezésre áll, a kivezetésről szóló döntést megelőző háromszázhatvan nap forgalommal súlyozott szabályozott piaci átlagára, figyelemmel a (2)-(4) bekezdésben foglaltakra,

d) a kibocsátó által a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan napon belül érvényesített vételi, visszavásárlási jog esetén a szerződésben meghatározott lehívási ár és díj együttes összege,

e) a kibocsátó által a kivezetésről szóló döntést megelőző száznyolcvan napon belül megkötött megállapodásban foglalt vételi, visszavásárlási jog esetén a szerződésben meghatározott lehívási ár és díj együttes összege,

f) az egy részvényre jutó saját tőke értéke közül

a legmagasabb összeg;
philosopher
philosopher 2017. 01. 09. 18:11
Előzmény: #5554  xmann
#5556
Igaz, van egy-két baki benne. De összességében azért nem olyan rossz.
mage 2017. 01. 09. 18:10
Előzmény: #5553  herlas
#5555
Úgy gondolom, hogy t napos mivel csak a plotinus rakhat vehet ki pénzt, ők meg látják mekkora a likvid tőke, tehát nem vesznek ki nagyobb részt.
xmann 2017. 01. 09. 18:07
Előzmény: #5551  lukskypoker
#5554
Hű, ez de gyenge anyag. Keverik a 2/3-ot a háromnegyeddel, nincsenek tisztában a tőkepiaci törvénnyel, konkrétan a kivezetés szabályaival, ilyesmik.
herlas 2017. 01. 09. 18:07
Előzmény: #5547  mage
#5553
Ehhez azt is tudni kéne, hány napos elszámolású az alap.
maveryck 2017. 01. 09. 18:06
Előzmény: #5551  lukskypoker
#5552
Köszi!
lukskypoker
lukskypoker 2017. 01. 09. 17:57
Előzmény: #5550  maveryck
#5551
Eléggé terjedelmes lesz de mindent a fórumért.

Adok jelszót is ha kell:-))

Mit csináljak Plotinus részvényeimmel?
Újabb 80 ezer darab (8%-nyi) saját részvényt vásárolt ma vissza a Plotinus. Bár a kivezetéshez szükséges kétharmados többsége ezzel szigorúan számolva még vélhetően nincs meg a cég vezetésének, az kétségtelen, hogy egyre közelebb kerülnek hozzá. A kisbefektetőknek mérlegelniük kell, hogy akarnak-e egy tőzsdén kívüli, ennél fogva kódoltan gyengébb transzparenciájú vállalat korlátozottan forgalomképes részvényeinek tulajdonosai lenni, vagy még tőzsdei kereskedésben hajlandóak megválni részesedésüktől. A kérdés persze, hogy hogyan és milyen áron?

A Plotinus vezetése a cég részvényeinek tőzsdei kivezetését fogja javasolni a közgyűlésnek, amire akkor kerülhet sor, ha a részvényesek legalább háromnegyedes többséggel elfogadják a kivezetési javaslatot. A kisbefektetőknek azonban nem feltétlenül érdekük, hogy kivezessék a részvényeket, hiszen számukra a lépés a transzparencia csökkenésével járna, nem beszélve arról, hogy egy kvázi likvid eszközük alakulna át egy nehezebben készpénzre válthatóra. A nagy kérdés tehát, hogy a cég vezetése és a hozzá köthető körök mikorra érhetik el a háromnegyedes többséget.
A saját részvény vásárlásokkal ehhez egyre közelebb kerülnek (hiszen a saját részvények nem szavaznak a közgyűlésen), de matematikailag még „messze” lehetnek a küszöbtől. Kalkulációink szerint Zsiday Viktor (azzal a feltételezéssel élve, hogy részvényre váltja meglévő kötvényeit), Szabó Zoltán és a Plotinusban az alapítás óta jelen levő és a közgyűléseken is szerepet vállaló Zala Péter és családja - a mai saját részvény vásárlást követően - összesen közel 47 százalékos szavazati aránnyal bírhat (feltételezve, hogy nem adtak el az elmúlt időszakban). Ahhoz, hogy elérjék a 75%-os küszöböt, további 215 ezer darab saját részvény vásárlására kellene a cégnek megbízást adnia úgy, hogy közben a részvényekre átváltható kötvények közül a nem menedzsmenthez köthető, számításaink szerint 2156 darabot is visszavásárolják.  

Persze lehet, hogy akár sokkal kevesebb megvásárolt részvénnyel is a kivezetés mellett szavazna a közgyűlés:
Könnyen lehet ugyanis, hogy a kisrészvényesek közül vannak olyanok, akik a tőzsdei kivezetés ellenére is tulajdonosok kívánnak maradni a Plotinusban, vállalva az ezzel járó kockázatokat. Ők viszont valószínűsíthetően egy elhanyagolható kisebbség, ráadásul nem tudni, hogy kik ők, és pontosan hányan vannak. Ezért sem valószínű, hogy a menedzsment erre bazírozva hívna össze egy közgyűlést, kockáztatva egy sikertelen kivezetési szavazást.
Mivel a tulajdonosi struktúra kellően elaprózott, egy közgyűlés összehívásánál könnyen előfordulhatna, hogy a kisbefektetők alacsony létszámban és szavazati aránnyal jelennének csak meg (a tavalyi éves közgyűlésen mindössze 32 százaléknyi részvényes képviseltette magát). Ez szintén azzal járhatna, hogy sokkal kevesebb saját részvény megvásárlásával is sikerrel lehetne átvinni a kivezetési döntést, azzal a kiegészítéssel, hogy a közgyűlés csak abban az esetben határozatképes, ha 50%+1 szavazatra jogosító részvényes jelen van. Ilyen megfontolás mellett lehet, hogy a vezetésnek "csak" az a célja, hogy 50% fölé menjen (ami már közel van), bár ebben az esetben is kockáztatná egy számukra sikertelen szavazás lehetőségét, amibe nem valószínű, hogy belemennének.
Nem tudhatjuk, hogy a 8% százalékos szavazati joggal bíró Promix csoport, illetve a 10,5%-os befolyású Keletfa együtt szavazna-e a menedzsmenttel (igaz, abban sem lehetünk biztosok, hogy ők még mindig tulajdonosok a társaságban, ezzel ellentétes bejelentés egyelőre nem érkezett, egy ezt esetlegesen megerősítőre pedig akár még napokat is várni kell). Amennyiben igen, úgy már jóval közelebb (65%-nyi befolyás) járhatna a vállalat a kivezetéshez szükséges küszöbhöz. Fontos persze azt is megjegyezni, hogy azzal a feltételezéssel éltünk, hogy Zala Péter és családja a közel 21%-os befolyásával megszavazná a kivezetési szándékot, noha ezzel kapcsolatban sem áll rendelkezésünkre hivatalos állásfoglalás.
Láthatjuk tehát, hogy vannak olyan szcenáriók, amikben 215 ezer darabnál akár sokkal kevesebb részvény megvásárlása is elegendő lehet a részvények kivezetéséhez. Fontos mindenesetre azt is mellérakni - ha már a vállalat deklarált célja, hogy minden részvényesnek megadja a kiszállás lehetőségét -, hogy ahhoz, hogy a teljes közkézhányadot felszívják, 300 ezer darab részvényt kellene megvásárolni a vállalatnak.
Miből? Van erre pénz?    
Azt feltételezve, hogy a Plotinus a jövőben is tartja magát az 5700 forintos darabáron történő vásárlásokhoz, úgy a 215 ezer darab részvény megvásárlásához további 1,2 milliárd, a 300 ezer darabhoz 1,7 milliárd forintot kellene költeni. Plusz a kintlévő kötvények (erre azért van szükség, nehogy azokat elkezdjék részvényre váltani, ami csökkentené a cég saját részvény állományát), amire további 250 millió forintot kellene elkölteni. Összességében tehát 1,45-1,95 milliárd forintot.
Kalkulációink szerint a vállalat tőkepiaci eszközeinek értéke kellően nagy ahhoz (~2,3 milliárd forint), hogy akár a teljes közkézhányadot is visszavásárolja. Persze itt saját feltételezésekkel is éltünk, a valóság ehhez képest akár jelentősebb eltérést is mutathat (elsősorban az Orco részesedés vásárlásának beértékelése miatt), de összességében úgy gondoljuk, hogy van kellő mennyiségű, pénzzé tehető tőkepiaci eszköz, hogy idővel elérje a vezetés a kivezetéshez szükséges küszöbszintet.

Akkor miért nem veszi vissza egyben az említett részvénymennyiséget?
Az első, 150 ezer darabos tétellel részben vélhetően tesztelni is akarta a Plotinus a piacot, hogy mit reagálnak a befektetők a kivezetési szándékra és a visszavásárlási árra. Könnyen lehet, hogy első körben ezért nem vettek többet. A hétfői újabb 80 ezer darabos vásárlással viszont lehet (bár pontosat erről nem tudni), hogy a likvid források jelentősebb részét már elköltötték.
Merthogy a tőkepiaci eszközök részben olyan részvénybefektetésekben testesülnek meg, amitől nem tud egyik napról a másikra megválni a vállalat. Olyan kisebb cégekben van jelentős kitettsége a Plotinusnak, mint a Graphisoft Park, a Pannergy, a Cig, aminek a likviditása meglehetősen alacsony. Ezekből a részvényekből lassan, több lépésben lehet kiszállni, hacsak nem talál a Plotinus egyben vásárlót az adott csomagra. Ez sem lehetetlen persze.

Mindenesetre rossz esetben a kiszállás folyamata akár elhúzódó is lehet, napokat, heteket, szélsőséges esetben akár hónapokat is igénybe vehet. Az pedig, hogy a vállalat milyen ütemben veszi majd vissza a saját részvényeket, természetesen nagyban függ attól, hogy a tőkepiaci befektetéseket milyen gyorsan tudja készpénzzé tenni. Nem véletlen, hogy nem mond konkrétumot a vállalat a következő saját részvény vásárlás időzítésével és mértékével kapcsolatban.
És a többi részvényt is 5700 forinton veszik majd vissza?
Ez a fajta bizonytalanság jelenik meg egyébként a részvény árfolyamában. Hiába az 5700 forintos vásárlások, az árfolyam a legutóbbi papíronkénti saját tőke becslés szerinti 5603 forinton áll, sőt benézett már ez alá is. Egyszerűen azért, mert nem tudni, hogy a tőkepiaci befektetések leépítése milyen ütemben halad, és ez a jövőben hogyan befolyásolja majd a saját tőke becslést. Előfordulhat rossz esetben ugyanis, hogy az 5603 forintos szintről csökkenjen az érték. Ami értelemszerűen kockázat a befektetők számára, nem elfeledve persze, hogy az érték jó esetben akár emelkedhet is.  
Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az 5700 forintos visszavásárlási ár nincs kőbe vésve, az lényegében a cég jóindulatán múlik, hogy ezt a jövőben is szinten tartja. Értelemszerűen, ha hirtelen nagyot esne a BVPS, úgy nehezebb lenne a visszavásárlásokat a jelenlegi magasságban tartani. Ezért is érdeke persze a vállalatnak is, hogy a pozíciókat minél gyorsabban leépítse, és a visszavásárlásokat is minél előbb lebonyolítsa.   

Mindenesetre, amíg a háromnegyedes többséget el nem éri a menedzsment, addig vélhetően mindent megtesznek azért, hogy az 5700 forintos szinteken tudjanak visszavásárolni. Jelenleg ugyanis a vezetőség célja, hogy a háromnegyedes többséget elérjék, amiért úgy tudnak a legtöbbet tenni, ha a visszavásárlási árat szinten tartják. Ha a háromnegyedes többség már zsebben, ez a fajta elköteleződés is gyengülhet.
Mi van, ha megszavazzák a kivezetést?
Amennyiben a közgyűlésen zöld utat kap a részvények tőzsdei kivezetése, és azt a tőzsde felé is jelzi a cég, úgy azt követően még legalább hatvan kereskedési napon keresztül forgalomban kell tartani a részvényt. Ezidő alatt azok a részvényesek, akik nem szavazták meg a kivezetést, kérhetik a vállalattól, hogy vegye meg tőlük a részvényeiket. Ha tehát a befektető nem kíván egy tőzsdén kívüli cégben tulajdonos maradni, kap majd egy végső lehetőséget, hogy kiszálljon.
Ilyen esetben a cégnek legalább az egy részvényre eső saját tőke értékét kell majd kifizetnie (a kritériumok közül ez adhatja majd a legmagasabb árfolyamot), amiről nem tudjuk megmondani jelenleg, hogy pontosan mennyi lesz. Fontos ugyanis, hogy az éves auditált saját tőke értékét veszik ilyenkor figyelembe, jelenleg ez a 2015-ös év utáni, ami papíronként mindössze 3900 forint.

Nem kell azonban megijedni és kapkodni, a folyamat ugyanis kellően elhúzódó lehet, így a tényleges kivezetésnél már rendelkezésre állhat a tavalyi éves beszámoló, és ezzel együtt a 2016-os saját tőke értéke. Ez ugyebár az 5603 forintos papíronkénti érték(hez lesz közel). A vállalatnak legalábbis a tavalyi éves becslése ekkora, de ez becslés, amitől a tényleges, auditált érték felfele, de akár lefele is eltérhet.  
Akkor mit érdemes tenni?
Először is érdemes átgondolni, hogy kisbefektetők szeretnénk-e maradni egy olyan cégben, aminek a transzparenciája jelentősen romlik majd a kivezetéssel, és aminek a részvényeit nem tudjuk akár egyik napról a másikra készpénzzé tenni. A cégben maradó reálgazdasági befektetések ígéretesnek tűnnek, de egyelőre nehéz azt pontosan látni, hogy kisbefektetőként ebből hogyan részesedhetünk (lesz osztalék?, ha ki akarok szállni, kinek tudok eladni? és mennyiért?). Nem szabad elfelejteni, hogy aki tulajdonos marad, az a tőkepiaci befektetéseknél szokásosnál is nagyobb bizalmat szavaz a cég vezetésének.
Ha úgy dönt valaki, hogy szeretné még a tőzsdei kereskedésben eladni a papírokat, annak is van mit átgondolni. Beáll a kereskedési könyvbe eladóként 5700 forintos árfolyamon és várja, hogy a cég egy következő körös saját részvény vásárlásnál megvegye tőle a papírokat? Vagy, mivel nincs garancia, hogy később is ilyen áron vásárol majd a vállalat, már azzal is megelégszik, hogyha a saját tőke értékének megfelelő 5603 forintos árat megkapja? Egyelőre persze annak talán nagyobb a valószínűsége, hogy a saját részvényeket továbbra is 5700 forinton veszi vissza a Plotinus, de minél inkább elhúzódik a folyamat, annál nagyobb kockázatok lengik majd ezt körül. 
maveryck 2017. 01. 09. 17:54
Előzmény: #5549  lukskypoker
#5550
Esetleg valaki ügyfél a KBC-nél, és lenne kedves bemásolni az írást? Nagyon megköszönnénk, és népszerű is lenne.
lukskypoker
lukskypoker 2017. 01. 09. 17:49
Előzmény: #5548  mage
#5549
mage 2017. 01. 09. 17:45
Előzmény: #5543  Törölt felhasználó
#5548
Még én is tulajdonos vagyok. Majd közgyűlésen jól leszavazzuk Viktort :).
mage 2017. 01. 09. 17:44
#5547
Úgy látom pénteken innen jött a pénz jelentős része:

link
Törölt felhasználó 2017. 01. 09. 14:58
Előzmény: #5542  Tomti
#5546
Súlyosan keveritek a dolgokat. Itt saját részvénytől van szó. Azokkal úgy kell kalkulálni, mintha nem lennének (szavazat, osztalék, egy részvényre eső pénzügyi mutatók, majd mimden tekintetében).
mage 2017. 01. 09. 14:51
Előzmény: #5544  Tomti
#5545
Valaki szokott, valaki nem szokott portfolió méretett írni.
Tomti 2017. 01. 09. 14:09
Előzmény: #5543  Törölt felhasználó
#5544
Szia

Köszi a kiigazítást.

Ui:Portfoliót nem szoktunk írni.
Sok sikert a Kb.1100db-hoz.
Törölt felhasználó 2017. 01. 09. 13:58
Előzmény: #5542  Tomti
#5543
Ne beszelj mar zoldsegeket. Ha megnezed a havi bvps kozlemenyeket link akkor az alabbi mondatot olvashatod:
"A közölt érték a
Társaság – saját részvények nélkül számított – egy részvényre jutó saját tőkéjének becslésére szolgál."
Tehat az srv-t nem veszik figyelembe bvps szamitasnal. Ugyanigy az srv nem is szavaz.
Enyém a kibocsajtott reszvenyek sacc/kb 0,12%-a, de a mostani srv vasarlasok miatt lassan 0,2%-os szavazati jogom lesz.
Tomti 2017. 01. 09. 13:05
Előzmény: #5541  philosopher
#5542
Igen , pontosan erre gondolok.
Osztalékfizetésnél nincs gond, de eddig se fizettek.

Csak nem akar az ember úgy járni, mint a FOTEX-nél.

Várady úrnak 80% feletti tulajdonrésszel élvezte az egész cég bevételét, majd fillérekért vette, ill. vitte ki a papírt külföldre, ezzel is megnehezítve a kereskedést.

philosopher
philosopher 2017. 01. 09. 12:59
Előzmény: #5540  Tomti
#5541
Arra célzol, hogy az egy részvényre jutó saját tőke számításánál nem korrigálnak a saját részvények számával? Mert alapesetben én mindig szoktam, de nem tudom, a törvény hogy szól. Az akkor tényleg nagyon durva tud lenni 50%-os srv aránynál.

Topik gazda

Jhonny27
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek