Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Macus
Macus 2025. 02. 10. 15:45
Uj celarak jottek. Majdnem 30 k ev vegere az uj max. 
berlini
berlini 2025. 02. 06. 23:46
Előzmény: #8578  Marika113
Pedig az első 3 negyedévben a bevételek és a működési eredmény is 20%-kal meghaladták a 2023 hasinló 9 hónapja számait. 
A bankcsoportnak nemcsak a bevételeknél vannak lehetőségei egy beinduló európai konjunktúrában, hanem a korábbi akviziciók után az egy országbeli bankok összeolvasztása révén a költségek csökkenténél.
Kimondott cél a 40% alatti költség/bevétel arány elérése.
Tehát az idei évben egy 10%-os bevételnövekedés és a költségek szintentartása révén akár 15%-os működési eredmény elérését is lehetségesnek tartom.
A gazdaság és a reálbérek felfutó időszakában a bedőlő hitelek aránya csökken igy a céltartalékolás sem rontja le a javuló működési eredmény számokat.
Tehát én az elemzői konszenzussal szemben, ami idénre ismét stagnáló eredményességel számol én a 10%-os eredménynövekedést a minimum célnak tartom. Annál csak jobb lehet.
Marika113
Marika113 2025. 02. 02. 16:39
Előzmény: #8577  berlini
Inkább ezek kombinációja. Srv-t megtudjak valósítani. Organikus növekedés éven belül 10% ban nem hiszek. Ekkora bank nincs eladó amit írtál.
berlini
berlini 2025. 02. 02. 15:37
Előzmény: #8576  herlas
"Idén az OTP-vel szemben a minimum elvárás 24 százalék, tavaly év végén a bankcsoport MREL-megfelelése 25,1 százalék volt, idén az első negyedévben a januári 600 millió eurós Senior Preferred kötvény kibocsátás 26,2 százalékra javította az MREL-megfelelést."
Miután a tőkearányos nyereség az osztalék kifizetése után 2024 évre várhatóan eléri a 18%-ot, ez a tavalyi MREL megfelelőséget (25,1% helyett 26,2%) javitja legalább 32%-ra.
Azaz a menedzsment számol egy legalább 25%-os MREL követelmény emelkedésre.
Hogyan jöhet ez össze?
- srv folytatás, akár összesen 5%-os mértékig
- egy bank vétel, ami az OTP eddigi méretét növelheti akár 20%-kal is.
- organikus növekedés, aminek a valószinű felső határa +10%
vagy ezek kombinációja
herlas 2025. 02. 02. 13:47
Előzmény: #8570  Macus
Az alábbi cikk alapján valószínűbb, hogy ezt a kötvényt is az MREL követelmények teljesítése céljából bocsátotta ki az OTP.
https://www.portfolio.hu/bank/20240606/mi-ez-a-270-milliard-forintos-tranzakcio-az-otp-nel-690523
Az is akvizíciós indok ellen szól az is, hogy a korábbi tranzakciók esetén a bejelentés után minimum 6-12 hónapot vett igénybe a szükséges engedélyek megszerzése, a pénzügyi zárás, a tényleges kifizetés még csak ezután következett. Ennyivel korábban drága és kockázatos lenne finanszírozási döntést hozni, amikor még az egész tranzakció kútba eshet, lásd pár éve a romániai példa.
Macus
Macus 2025. 02. 02. 10:34
Előzmény: #8574  berlini
Utana olvastam , hat nyilvan ambicioja volt , de amig a papi nem akar nyugdijba menni eselytelen hogy levaltsak. Szoval elment mbh hoz ahol most elnok vezerigazgato. Hogy visszajonne e ? Haaaaaaat jo kerdes ? Otp olyan itthon mint a forma 1 ben a ferrari. Jo a mercedesz is de a ferrari az ferrari. Szoval lehet , de mar vezerigazgato az mbh nal is szoval nehez lesz. De valo igaz jo valasztas lenne. 
berlini
berlini 2025. 02. 01. 22:14
Előzmény: #8573  Macus
Barna Zsoltot mondták több éven keresztül, de ő meglepetésszerűen otthagyta az OTP vezérhelyettesi pozicióját és az MBH egyesülési folyamatot irányitotta és ott elnök-vezérigazgató most.
De nem kizárt, hogy visszatér.
bennfentesek szerint az OTP akvzició sorozatát 2017-2020 között ő irányitotta és nagyon jól csinálta.
Macus
Macus 2025. 01. 31. 10:46
Előzmény: #8572  Macus
talán Bencsik, de lehet külsős jobb lenne majd
Macus
Macus 2025. 01. 31. 10:39
Előzmény: #8571  berlini
Ha már utódlás..... nem látom ki tudná átvenni a papi helyét és ez nagy gond. A papinak nagyon jó víziója volt, ki tudná ezt tovább vinni vagy még jobban is csinálni. Jó kapcsolatrendszere volt stb..... Az erstenél a Jelasity Radovan csinálta meg a jót..... kéne egy hasonló kvalitású vezető majd, mert Csányi se lesz itt örökké. A helyettesek közül mit gondolsz ki lehetne befutó? 
berlini
berlini 2025. 01. 31. 09:46
Előzmény: #8570  Macus
én is azt várom, hogy március 8.-án mondanak valamit a Lumináros akvizicóról.
Én továbbra is azt tartanám fontosabbnak, hogy az OTP internetes bankolás ütemesebben fejlődjön.
A múltkor letöltették velem az új programot és ledöbbentem, hogy annak nem volt része az OTP direkt (bróker). Nem tudtam rajta kereskedni, de a telefonomról sem.
És ez a csigatempóban haladó fejlesztés hozza a bankot egyre nagyobb hátrányba a revoluttal és társaival összehasonlitva.
Egy akvizició helyett egy versenyképes, az értékpapir portfoliót is menedzselni képes programnak jobban örülnék.
Ezt kell leirnom egy olyan bankról, amely már 10 évvel ezelőtt az orosz leánybanknál egy touch bankkal kisérletezett (teljesen internetes bankolás)
Ma már itt érzem sajnos Csányi papa korát mint hátrányt. de isten ments attól, hogy a fia vegye át a kormányrudat. Ő az a figura, aki a banknál a IT főfelelős, az évek óta ezen a területen látható stagnálásért.
Macus
Macus 2025. 01. 31. 08:27
A kötvénykibocsátás nem kötelező volt hanem valamilyen célból bocsátotta ki a bank. Szóval így már látom a lehetőséget rá hogy akvizíció miatt bocsátott ki új kötvényeket. Jó áron 10 éves futamidővel..... annyi idő alatt egy akvizíció is megtérül szóval ez szép volt a papitól , ha ez a terv vele. Luminor 2 mrdt alapul véve 100 millió profit ez 7 év megtérülés, habár luminorra van pénz bőven, ha nagyobbat vesz 5 mrd ért mondjuk na az más, ott már a határokat feszegetik, viszont a hozamelvárás is dupla. Szóval az esetben egy 200 - 300 (vagy több) millió eur profitot szállító bank kéne minimum és nem i 10% megtérüléssel számoltam. (az egy 100-150 mrd profit lenne éves szinten pluszban szép összeg. ) Vagy veszünk mondjuk luminort, és még mást is azért kell több pénz. De ha a másik bank nem luminor méretű akkor még mindig nem értem miért a kibocsátás. 
Nagyon elhúzzák az akvizíciós bejelentést , csak nem tudom miért. Április környékén kotyogta el papi a dolgot, azóta elég sok idő eltelt. Eredetileg szeptemberre mondtak információt, nem jött, lassan február 2025 és még semmi. Lehet Q4 es jelentésre akarnak előjönni valamivel. Tehát márciusban számítok legkorábban hírekre. Lehet árfolyamot fel akarják nyomni jelentésre hogy papi büszkélkedjen akvizícióval rekord ath árfolyammal stb.... 
Macus
Macus 2025. 01. 28. 11:53
Előzmény: #8568  Marika113
Arrafelé a Nordea dominál. Szerintem baltikumban nem is kellett volna nézelődni, hacsak nem valami nagyon akciós. Az isztánok szinte kínálják magukat. Hatalmas pénzt lehet onnan leakasztani viszonylag olcsón. 
Marika113
Marika113 2025. 01. 28. 11:06
Előzmény: #8567  Macus
Baltikumban nem lehet venni bankot koncentrált a piac.
Macus
Macus 2025. 01. 28. 10:54
Előzmény: #8566  Marika113
Hát 4 mrd eur szerintem zsebben pihen, ehhez még 750 millió jött kötvényből. Részvénycsere útján vásárlás is belefér, van az is bőven SRV miatt raktáron. Szóval min 5 mrd eurt mondanék ami rendelkezésre áll. Ezért már szép kis bankot lehet venni . Ha luminor 90-100 mrd profit potenciállal 2 mrd eur körül van, akkor 5 ért veszünk egy bolgár méretű bankot ami nem kicsi. Esetleg több kisebb bankocskát. Pl üzbégeknél rámennék még egy lepattanóra. Kazahoknál is keresgélnék. Esetleg ukránok. De ezek fillérek, még ezek mellett simán futná egy luminorra is. Ha luminor összejön akkor viszont rögtön elkezdenék az erősítésén dolgozni. A baltikumban erős, de nem mindegyik országban. Ahol gyenge jöhetne akvizíció. Szóval logikusan következnek, de a hír várat magára. Nem tudom papi miért húzza a dolgot. 
Marika113
Marika113 2025. 01. 28. 09:21
Előzmény: #8565  pundit
Olyan nagyot nem tudnak venni. Magyarorszag méretű országok lehetnek celkeresztben.
pundit 2025. 01. 28. 09:17
Előzmény: #8563  Marika113
lehet meg fogunk lepődni és egy nagyobb európai bankot fognak megvenni. (minden logikának ellentmodóan)
a tegnapi srv -t nem tudom hova tenni...
Macus
Macus 2025. 01. 28. 08:37
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/240123_SP_026.pdf
https://www.portfolio.hu/bank/20240124/ket-nagy-devizas-kotvenykibocsatas-johet-meg-iden-az-otp-nel-664821
A cikk alapján az otp 2024 januárban is bocsátott ki kötelező jellegű kötvényeket. Mindazonáltal, ez nyilván pénzt hagy a cégnél nem is keveset. Erre gondoltam amikor írtam hogy a mostani esetleg hasonló volt e. Ha akvizíció miatt bocsátották ki az szerintem jó hír. 
Marika113
Marika113 2025. 01. 27. 16:09
Előzmény: #8561  Macus
Cash nagyobb bankra kevés.
Macus
Macus 2025. 01. 27. 15:37
50 mrd tranzakcio az stv resze ? Ezzel nullaztak is az srvt kb ? 
Macus
Macus 2025. 01. 26. 21:57
Előzmény: #8560  Marika113
Ez az hogy cash az van dogivel. Max luminor bedolt de mast akarnak helyette ami nagyobb es kell penz. 

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek