Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 01. 11. 21:24
Előzmény: #239  pomperj
#240
akkor miért nem tartasz te is short pozit?
pomperj
pomperj 2013. 01. 11. 20:43
Előzmény: #219  berlini
#239
1)Szellel szemben nem lehet @#$%^%#.
2)Dont fightg the tape (and FED)

HA Eltolcsy lesz az MNB elnok, ES azt fogja csinalni amirol irt (es a tapasztalat, es a piac utolso heti diszkontalasa szerint igy lesz), tehat a moneratis lazitast Fortinban annyira a vegletekig viszi,

-mint tette a FED (QE1,QE2, QE3,QE4),
-mint teszi ECB (1.0 Trillio euro likviditas, ketszer!),
-mint most kezdi BOJ (kb.100 Trillio yen!),

nos, akkor az MNB siman leviszi a kamatot 3% kozelebe.

Es ezzel parhuzamosan a Ft arfolyam siman attori a 320Ft/euro hatart.

Es a tozsde akar rallyba is kezdhet (mert inflacio ellen meg mindig oda a legjobb menekulni).
De, akar ossze is omolhat, mert ha ELtolcsy hirere menekulni kezd a kulfoldi 60% tulajdonresz, akkor azt 20%ban sem NEM kepes a magyar kisbfektetoi optimizmus felvasarolni.

2013 Februartol semmikepp nem tartom a poziciot OTP-ban.
Jobb lesz felreallni es varni.
Az elso 10% beszakadast nem varnam meg.
Törölt felhasználó 2013. 01. 06. 12:54
Előzmény: #237  berlini
#238
Én sem gondoltam volna ilyen erős évkezdetre. Jan. közepétől számítottam egy jó Gyj. árazásra. Kétséges számomra, hogy addig meg tarthatja a lendületét, mert most 4600-800-as árfolyamnak nézne ki, a nemzetközi helyzet fokozódása nélkül.
berlini
berlini 2013. 01. 05. 22:10
Előzmény: #236  Törölt felhasználó
#237
Számomra meglepő módon a külföldi eufória 4300-nál tartja az OTP-t.
Európában nem számítok új, eddig nem számításba vett negativ hirrel, fordulattal. A tavalyi visszaesés-stagnálás után itt már felfelé megy majd. (Márcsak azért is mert a legfádalmasabb kiadásvisszafogó intézkedéseken már a legtöbb ország túl jutott.
Amerika - amelyik a válság után 2% körüli növekedést ért el tavaly is - azonban még a kiigazitások előtt áll. Szerintem megoldják ezt úgy, hogy a gazdasági növekedés ne torpanjon meg. Sikerülni fog nekik és ennek árát a dollárt tartalékolók fizetik meg. A dollár higgitásnak lesz még egy kedvező hatása. Az amerikai költségvetési egyensúly fokozatos helyreállítása együtt jár majd egy pár évig tartó belsőfogyasztás stagnálással. Miután az USA-GDP 75%-ban a belsőfogyasztásban realizálódik, ez csak akkor nem okoz GDP stagnálást, ha az USA-export erősen nő. Ez pedig csak egy a jelenleginél gyengébb dollárral elképzelhető, ami viszont autómatikusan bekövetkezik az éveken át tartó pénz mennyiség (M3) növelés után. Szerintem egy 1,5 szörös EUR/dollár árfolyamnál áll le a gyengülés.
Magyarországon a gazdaságpolitika teljes kudarca ellenére idén GDP növekedés lesz. Szerintem több mint 1%.
Miért?
- Idén ugyanis még lesz pozitiv hatása az elmúlt évek beruházásainak,(meg az alacsony kapacitáskihasználtságnak). (Ez a hatás 2014-15-ben elmarad.) Hatás kb.: +0,5%
- Idén várhatóan (a katasztrófális tavalyi év után) jobb lesz a mezőgazdasági teljesitmény. Hatás kb.: +0,5%.
- A kormány mindent elkövet, hogy a belső fogyasztás idén ne csökkenjen tovább, (sőt kismértékben növekedjen). Amit idén a többség megél az alapján fog jövőre szavazni. (A kormány arra spekulál, hogy tavasszal már látni lehet a növekedést és lazitani lehet a kiadásoknál, ajándékokat osztogathat anélkül, hogy veszélyeztetné a 3%-os hiánycélt.) Ennek hatása akár +0,5%-os is lehet a GDP-re.
- Lehetne még egy pozitiv hatás: ha az IMF-megállapodás megszületne, (szinte kizárt) akkor az évi 100-200 milliárddal olcsóbbá tenné az adóságfinanszirozást, amiből élénkiteni lehetne. Hatás: 1-2 tizedszázalék.
Igy összejöhet idénre akár 1,5% is.
Ez persze (beruházások hiányában és gazdasági növekedés ellen ható adópolitikával) nem lesz tartós. 2014-re én sem számitok növekedésre.
Törölt felhasználó 2013. 01. 05. 12:40
Előzmény: #234  berlini
#236
10:44-es hír---->
Talán a február közepi gyorsjelentésig nem válik befutóvá Eltolcsy, reménykedjünk benne.
Törölt felhasználó 2013. 01. 04. 20:14
Előzmény: #231  Törölt felhasználó
#235
ez a forintban sajna eddig nem mutatkozott meg, sőt!
pedig vették a kintiek az állampaprokt, azt mégse

talán az mbn körüli találgatások mégiscsak fontosabbak mint a cds, ami egyébként is valami akármi, amivel senki se élt, nem is számít - lásd görögök
berlini
berlini 2013. 01. 04. 19:45
Előzmény: #232  zotyó
#234
Közép távon szerintem is.
watson
watson 2013. 01. 03. 23:14
Előzmény: #232  zotyó
#233
A csődkockázat valójában növekedett, csak a hite csökkent egy-két messziről jött embernek ;)

GDP -
recesszió...
zotyó 2013. 01. 03. 23:06
Előzmény: #230  berlini
#232
"Másfél éve nem mért mélypontra csökkent a magyar csődkockázati felár csütörtökön a londoni piacon. ... A magyar CDS-felár 260 bázispont környékén mozgott a csütörtöki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra. A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-kontraktusainak árazása legutóbb 2011 júliusában járt a 260 bázisponthoz közeli sávban."
link
Az OTP árazása szempontjából ez a hír az egyik legfontosabb. A jelenlegi optimizmus teljesen indokolt.Szerintem nem csak rövid távon.
Üdv:
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 14:52
Előzmény: #227  Törölt felhasználó
#231
Hogy lásd más is velem azonos eredményre jutott:

Nem oldotta meg az Egyesült Államok hosszú távú államháztartási problémáit a "költségvetési szakadék" elkerüléséről keddre virradóra létrejött kongresszusi megállapodás, és kétséges, hogy az amerikai politika jelenlegi állapotában egyáltalán képes-e fenntartható pályára állítani a közfinanszírozási rendszert - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - és az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakelemzőinek szerdán nyilvánosságra hozott egybehangzó megállapítása szerint gyakorlatilag annyi történt, hogy az amerikai törvényhozás két hónappal kitolta a döntést a szövetségi költségvetés kiadási megszorításairól.

A CEBR elemzői szerint így 2013 is olyan év lesz, amelyben az euróövezet veszélyes állapota mellett az amerikai költségvetési problémák okoznak jelentős gazdasági bizonytalanságokat.
berlini
berlini 2013. 01. 02. 10:47
#230
Eközben az OTP 4200 fölött.
Én nem hiszem, hogy a fiscal cliff elkerülési eufória után efölött is marad, (márcsak azért sem, mert szembe kell nézni amerikában is a költségvetési kiigazitás szükségességével, igy lesz még kijózanodás), de ez most pillanatnyilag megnyugtató.
Továbbra is csak a 4.negyedéves gyorsjelentéstől várok egy erősebb fellendülést 4400 majd 5000 irányában.
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 09:50
Előzmény: #228  Törölt felhasználó
#229
A lényeg: a pénz nem más mint értékközvetítő-eszköz. Medium of exchange.

A fundamentum az árutermelés-értékesítés-megtakarítás-beruházás körforgásában van.

Ezen áll vagy bukik minden. Ezt a csatát veszített el USA. Produktívitás, azaz egységnyi munkabérköltség által előállított új értéken áll a vásár.

Ázsia ebben verte meg a nyugatot. Egyre több iparágban.

A csökkenő termelékenységet próbálta keynes-i és monetáris eszközökkel orvosolni a nyugat. Vesztére. Szocializmust teremtett a nyugat a kapitalizmuból, míg a korábbi szocialisták vadkapitalizmust építettek ki.

A korábbi hatalmi,-és erőviszonyok lassú átalakulásának lehetünk tanui a XXI. században.

Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 09:38
Előzmény: #226  Törölt felhasználó
#228
Igen Obama reformintézkedései pontosan azt célozták, hogy a társadalombiztosítási rendszerhez többen hozzá férjenek, és a fentarthatósághoz máshonnan forrásokat csoportosítsanak át. (Pl. Gazdagabbak nagyobb mértékű megadoztatása.) Többekközt erről szól a vita a republikánusokkal, aki Obama reformintézkedéseit vissza akarják csinálni, de a demokraták erre nem hajklandók...
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 09:33
Előzmény: #224  Törölt felhasználó
#227
Pedig a számok önmagukért beszélnek kolléga, írd le vesézzük ki. Amit leírtam abszolut nem hitvita kategória.
-Bizony nem mindegy, hogy a költségvetési kiadásokat hogyan használják fel. A világ legnagyobb gazdaságában a közigazgatás néhány helyen túl bürokratikus, szakértők szerint, sok a párhuzamosság, a támogatási rendszer pazarló, nem zélzott.
-Kolléga úr remélem nem azt akarja mondani, hogy a BUSH éra alatt tartó költséges imperialista háborúk azok, amelyek pörgetik az USA gazdaságát. Ezek és a válság évei tettek be az USA költségvetésének...
-Nincs jelen pillanatban a Kinai volumennek megfelelő más lehetőség... Kína próbálja diverzifikálni a befektetéseit, de az USA kötvénypiacot nem tudja elkerülni.
=Földet egyre nehezebben vásáról fel (Afrikában amit lehetett már felvásárolt)
=Nemesfémben is próbált diverzifikálni, de pillanatok alatt elszállt az árfolyam
=Nemzetbiztonsági okokból nem engedik nagyobb cégeket felvásárolni a fejlettebb országokban.
=A kötvénypiacon a nagyobb szereplők legalább olyan kockázatossak (Japán, Európa, Afrika kötvénypiac még fejletlen)
Fejdsd légyszíves ki, Te hol látnál a kinaiak helyett jobb lehetőséget Ezermilliárdok számára...
-De természetesen az USA kötvényeket, a többi térség kockázataival hasonlítják össze. Azt támaszd alá milyen alternatívái lennének Kínának, vagy más befektető óriásnak. (Nem véletlen, hogy kínjukban már a magyar kötvényeket veszik, pedig a gazdaságpolitikánkból bizony elég sok kockázat következik.)
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 08:46
Előzmény: #225  Törölt felhasználó
#226
az USA államadóssága beleszámítva a Madicare és Madicaid-nek nevezett társadalombiztosítási alapokat is 380% körül van, a pálya fenntarthatatlan.

link

Volt NASDAQ lufi 2000-ben, ingatlanlufi 2007-ben, most a kötvénypiac lufija kezd emelkedni.

Ez az eredménye az expanzív hitelpolitikának és pénzteremtésnek,a tartosan nyomott 0% kamatszintnek, ami végsősoron a deviza teljes megsemmisüléhez vezet.

Csak az időzítés a kérdés.
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 08:38
Előzmény: #224  Törölt felhasználó
#225
Kevés embert olvasok idehaza, aki látja usa csődjét és vele a nyugati világét is és nem csak egy semmitmondó otp árfolyamnál ragad le.

Az osztrák közgazdasági iskola boom-bust elmélte kimaradt a magyar oktatásból, sajnos...
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 07:23
Előzmény: #222  Törölt felhasználó
#224
Leírhatnám a tényleges számadatokat az USA költségvetéséről, de felesleges. Hitvitába nem megyek bele. Ha tényleg azt hiszed, hogy a közgazdaságtan törvényei nem érvényesek az USA-ra,
- hogy a megszorítás ott nem rontja a gazdaság teljesítményét,
- hogy a hadiipar nem része az USA gazdaságának,
- hogy egy jegybank az irányadó kamattal a teljes hozamgörbét olyan szinten tartja amilyenen akarja és ott még kereslet is lesz
- hogy nincs más befektetési lehetőség csak a az USA államkötvény
- hogy a befektetőket soha nem fogja érdekelni sem az amerikai állam adósságszolgálati képessége, sem egy hozamemelkedés, sem egy dollár leértékelődés kockázata
akkor annyi esélyem van téged meggyőzni, mint igazhívő mohamedánt arról, hogy a Korán csak mesekönyv.
Törölt felhasználó 2013. 01. 02. 00:37
Törölt hozzászólás
#223
Törölt felhasználó 2013. 01. 01. 23:29
Előzmény: #221  Törölt felhasználó
#222
A) USA adosság mértéke bizony sok év alatt közelitené meg a Japán mértéket. USA esetén radikális intézkedések történtek. Megjegyzem egyébként (a korábbi válaszodra reagálva) a fegyverkezés olyan nagy szeletet hasít ki az USA költségvetésében, hogy ennek jelentős csökkentése már önmagában fentarthatóvá tenné az adósságpályát. Egyébként nemcsak a gazdagokat adóztatják meg jobban vagyoni és jövedelmi oldalról, hanem ennek ellentételezéseként nem csökkentik a szociális ellátásokat, hogy fenntartsák a fogyasztást (Pl. tartós munkanélkülieknek járó segélyt).

Egyébként az USA költségvetésén úgy is sporolhat, hogy racionalizálja, hatékonyabbá teszi a bevételek felhasználását (strukturális reformokat hajt végre), ezek ha jók nem feltétlenül csökkentik jelentősen a növekedést...
Az innovációról már ne is beszéljünk, aminek megint csak USA a motorja.

B) Egyelőre a FED tartosan lent akarja tartani a kamatokat, ebben az évben, a világban egyébként a gazdaság élénkitése miatt alacsony és csökken a kamatszint, rövid távon ez nem fog megváltozni (Ezért viszik a magyar államkötvényeket, mint a cukrot.)

Az USA esetén sem gond a kötvények megújítása, hiszen Kinának el kell helyeznie a felszabaduló forrásait, máshol az általam korábban kifejtettek miatt nem nagyon tudja egyelőre. A FED is egyébként vásárol USA államkötvényeket. USA fog külső finanszirozót találni a tartósan alacsony, de kockázatos hozamkörnyezetben.
Törölt felhasználó 2013. 01. 01. 22:57
Előzmény: #219  berlini
#221
"A múgy ez a hatalmas államadóság többségében belföldiek által finanszirozott és szinte nulla hozamú igy ezt finanszirozni nem nehéz."

Látod! Magad is tudod hogy ekkora adósságot csak extrém feltételek mellett lehet fenntartani.

Csakhogy van két probléma:

A) Ha az USA eladósodottsága megközelíti Japánét és a kamatszint nem nulla közeli lesz (hosszabb távot nézve a mai kamatok irreálisan alacsonyak) akkor a kamat önmagában is szinte fenntarthatatlanná teheti az államadósságot. Tehát elég a kamatszintnek megemelkedni, hogy az USA döntéshozói a kézifék behúzására kényszerüljenek.

B) Figyelmen kívül hagytad, hogy a lejáró tőkét is meg kell újítani. Ez Japánban nem gond, hiszen a lakosság nem áll neki tömegesen kivenni a pénzét a kötvényekből. Az amerikai kötvénytulajdonosok azonban nem ennyire extrém stabil finanszírozók. Az USA államadósság egy éven belül lejáró része mára meghaladja a szövetségi költségvetés éves bevételeit. A hiány és a megújítandó tőke, azaz a finanszírozási igény meghaladja a 4 ezer milliárdot, ami közel duplája az EU ugyanilyen igényének. Japán finanszírozási igénye hozzávetőleg ugyanakkora, mint az USA-é de a külső forrás igénye töredéke az amerikainak.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek