Topiknyitó: Portfolio 2011. 11. 11. 17:18

Lépett a Fitch! Hajszálra a bóvlitól Magyarország (4.)  

Ugrás a cikkhez
A lehető legközelebb került Magyarország ahhoz, hogy a befektetésre ajánlott kategóriából a bóvliba kerüljön. A Fitch negatív kilátással látta el a magyar országkockázati besorolást, ezzel már mindhárom hitelminősítőnél negatív kilátással tartják...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=158239
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 19:27
Előzmény: #76  Aboriginal
#80
Aborginila:

"Reméljük a kínai miniszterelnök nem véletlenül volt Magyarországon és segít."

SEGÍT?

Szerinted Kína Róbertbácsiskodik majd egy számukra lepkefingnyi Magyarországgal. Ne nevettesd ki magad mégjobban...
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 19:26
Előzmény: #70  Aboriginal
#79
Aboriginal, a szöveged első felében sok igazság van. Miszerint itthon a baloldalinak mondott kormányok sokkal nyitottabbak a külföldi tőke irányába, a jobboldaliak kevésbé. Ezt jól leírtad.

Ami a jegybankot illeti, ebben viszont sok hülyeséget írtál. Éppen Simor az, aki 2007-es jegybankelnőksége után és azóta is a csökkenő kamatszintet támogatja.

És éppen a jobboldali Járai volt az, aki az erős Ft-ot magas kamatokkal támogatta.

A Ft stabilitásról meg: nézd meg mennyi most az euró árfolyam... A jelenlegi kormány szemmel láthatóan éppen az elinflálásra törekszik szvsz.

Úgyhogy, amit a kormányook alapvető irányultságáról mondtál, az igaz. Amit a kamatokról az meg hülyeség.
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 19:24
Előzmény: #77  Törölt felhasználó
#78
Helyesbítek: 12,5%-ra 9,5%-ról
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 19:22
Előzmény: #67  Aboriginal
#77
"Húsz- éves tapasztalat ez, hogyha baloldalinak mondott kormányok vannak, akkor az MNB vezetésének kitűnő a viszonya a kormánnyal, egy húron pendülnek..."

Ja. Mint Járai a Gyurcsány kormány idején.
Mellesleg ő emelte 11%-ra akkor a kamatot az elbaszott sáveltolás következményeinek kivédésére.

Kéne egy kicsit hozzáolvasni, mielőtt nagylélegzetű eszmefuttatásokat teszel.
Aboriginal 2011. 11. 12. 19:21
#76
Az Orbánék néhány nem hagyományos intézkedésükkel (bankok, multik megadóztatása,nyugdípénztári leszívás meszüntetése, végtörlesztés) kitörtek az akolból. Most vissza akarnak terelni és jól megakarnak fejni bennünket.
Reméljük a kínai miniszterelnök nem véletlenül volt Magyarországon és segít.
Aboriginal 2011. 11. 12. 19:16
#75
Kedves Phylaxa!

Az alapvető gond sem nálunk van, hanem az EU euro zónájában. A gyengébb országok, a déliek nem tudják leértékelni a valutájukat, mert az közös az erősekkel és nem tudnak alkalmazkodni a válsághoz.
Lásd Görögország, Portugália, Írország. A nagy megzuhanás most Olaszország miatt van, mert a 3. legnagyobb gazdaság az EU-ban és az ő megmentésükhöz annyi pénz kellene, amennyit csak pénz, euró nyomtatással lehetne előteremteni, de ezt az erős Németország nem akarja.
Berlusconit azért távolítják el, mert ő is az olasz nemzet érdekeit képviselte. A nagy spekulánsok rászálltak az olaszokra és a "terelő kutyák", a hitelminősítők és az IMF, EU EB. A hitelminősítők felemelték az olasz CDS felárat, a spekulánsok nem veszik az olasz államkötvényt, az EKB nem vásárolja kellő mennyiségben az olasz állampapírokat addig, amíg nekik nem tetsző kormány alakul.
Olaszországban és Görögországban is a nagy spekulánsokhoz közeli kormányfő lesz és az olaszoknál is.
Megemelik az olasz kamatot és lehet oda is betenni. Most meg lehet olcsón venni olasz vállalati részvényeket, amelyeket el lehet adni később.
Bármelyik országot megtudják szívatni, aki egy kicsit bajban van, mert fokozni tudják a bajt!
Aboriginal 2011. 11. 12. 19:13
#74
Kedves Phylaxa!
Ebben a kategóriában még semmi gond sincs Magyarországgal.
Ez a kategória még a befektetésre javasolt.
Gond akkor van, ha ebből a kategóriából minősítenek le. Az alattunk lévő kategória ugyanis a nagybefektetők számára befektetésre nem javasolt és a befektetési politikájuk miatt nem vásárolhatnak vagy csak kis mennyiségben vásárolhatnak magyar értékpapírokat.
Az ilyen mértékű leminősítés még a gyurcsányi időkben sem volt. Ez példátlan, méltánytalan lenne és tisztességtelen. Az előbbiek ellenére megtörténhet. Kicsik vagyunk.
Phylaxa 2011. 11. 12. 18:52
Előzmény: #71  Aboriginal
#73
Ha a következő időszakban nem nyilatkoznának rólunk, akkor a befektetők elvesztenék a befektetéseiket? Mondjuk, úgy 2 évig itt hagynának bennünket ebben a kategóriában amelyikben vagyunk.

Zavaros időszaknak tűnik az elkövetkező 1 év.
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:48
#72
2008-ban, hogy a szlovákok és a románok is 2, illetve 3%-kal kevesebbért finanszírozták az államadósságukat, mert normális jegybanki politikát folytattak, mert időnként a jegybanki kamat az infláció alá ment és néha ment csak fölé kicsi százalékokkal, nálunk meg mindig vastagon fölötte volt, de most van a nagy lebukás. Nézzük Európát akkor! Az angolok? Nagyhagyományú pénzügyi ország, a világ egyik központja és a többi: fél százalék két éve a kamatláb, az infláció jelenleg 3,7%. Nézzük az EU eurozónáját, 1% a kamatláb, az átlaginfláció 2% körül van, nézzük az azon belüli nagy országok helyzetét, ott is 1% a kamat, ott valamivel 2 alatt van, 1,80%, 1,90% közötti inflációk között van Németországban, Hollandiában. Ezek az izmosabb csapatok. Nézzük végül a Cseh Köztársaságot, akik ugyanolyan nagyok, mint mi, kb., és az eurótól távol vannak, mint Makó Jeruzsálemtől, nem is nagyon akarnak belemenni, ott 0,75 %-os kamat mellett 2,35% az infláció. Kérem szépen, akkor ezek itten mind tévednek természetesen, és javasoljuk nekik, sürgősen iratkozzanak be gyorstalpaló tanfolyamra, a Szabadság térre, hogy megtanulják, hogy hogyan is kell monetáris politikát csinálni, vagy pedig a magyar monetáris politika szorul erős felülvizsgálatra?
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:39
#71
Na most nagyon érdekes volt ez a különbség, amit a Magyar Nemzeti Bank és más jegybankok viselkedésében felfedezhettünk a mostani válságnál. Mindenki lefelé vitte a kamatot, az MNB pedig pánikszerűen felemelte 11,5%-ra. Kérdem én, azt hitték, hogy ezzel az infláció lemegy? Dehogy. Azt remélték, hogy ezen a szinten majd kap Magyarország újabb pénzt, pedig tudni kellett volna, hogy nincs az a kamat, amire nekünk tulajdonképpen akkor egy buznyákot is adnak 2008 késő őszén. Nyilvánvalóan kilógott a ló lába, a jegybank politikája semmi mást nem szolgált ki, mint hogy a külföldi befektetők, – akiktől már nagyon függünk, mert az ország kitettsége 130%-os, azaz a GDP 130%-ának megfelelő forrás jön külföldről,– rendesen fel legyenek táplálva bevételekkel.
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:36
#70
A jobboldali kormányok alapvetően, – több- kevesebb sikerrel, az Antall-kormány inkább kevesebb, az első Fidesz-kormány inkább több, a mostani Orbán-kormány pedig kifejezetten – szinte nemzeti gazdasági szabadságharc keretében–, de nemzetérdekű gazdaságpolitikát akar folytatni, s emiatt éles összeütközésbe kerül a jegybankkal. Ezt számszerűen le lehet mérni, hogy hogyan működik. Simor meg elődei, mint pl. Surányi azt mondják, a kamatemelésekkel ők mindig az infláció ellen védekeztek. Fantasztikusan sikerült ez, 20 év alatt egyszer sem volt 3% alatt az infláció, a legalacsonyabb 3,5% volt egyetlenegy évben, általában 5% körüli volt 10-11 évig, 10% fölötti, 20% és 30% fölötti a további években.
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:35
#69
Bocs az ismétlésért, de getaway miatt azt hittem, hogy nem ment el első alkalommal!
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:32
#68
húsz- éves tapasztalat ez, hogyha baloldalinak mondott kormányok vannak, akkor az MNB vezetésének kitűnő a viszonya a kormánnyal, egy húron pendülnek, s ez az egy húr azt jelenti, hogy a kormányzati politika elsőbbséget ad a Magyarországra települt külföldi tőkének, mert az a vakhite, hogy az ország fejlődésének ez az alfája és omegája. Az ilyen kormány politikáját az MNB nagyszerűen szolgálja, alapvetően inflatorikus politikával. Betartva a Nemzeti Bank törvényben lévő második pontot, amely elő is írja, hogy szolgálja ki a kormánypolitikát, ugyanakkor az első pontot sorozatban húsz éve megszegve, tudniillik, hogy védje és fenntartsa a nemzeti fizetőeszköz stabilitását. Egyébként, ha olyan jegybankelnök kerül az ilyen ún. baloldali kormány útjába, aki nem tetszik, rövid úton eltávolítják. Emlékszünk, ez történt Bod Péter Ákossal, aki fejvesztve menekült Londonba annak idején.
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:32
#67
Húsz- éves tapasztalat ez, hogyha baloldalinak mondott kormányok vannak, akkor az MNB vezetésének kitűnő a viszonya a kormánnyal, egy húron pendülnek, s ez az egy húr azt jelenti, hogy a kormányzati politika elsőbbséget ad a Magyarországra települt külföldi tőkének, mert az a vakhite, hogy az ország fejlődésének ez az alfája és omegája. Az ilyen kormány politikáját az MNB nagyszerűen szolgálja, alapvetően inflatorikus politikával. Betartva a Nemzeti Bank törvényben lévő második pontot, amely elő is írja, hogy szolgálja ki a kormánypolitikát, ugyanakkor az első pontot sorozatban húsz éve megszegve, tudniillik, hogy védje és fenntartsa a nemzeti fizetőeszköz stabilitását. Egyébként, ha olyan jegybankelnök kerül az ilyen ún. baloldali kormány útjába, aki nem tetszik, rövid úton eltávolítják. Emlékszünk, ez történt Bod Péter Ákossal, aki fejvesztve menekült Londonba annak idején.
Aboriginal 2011. 11. 12. 18:22
#66
Kedves jaccso!
Nem látsz különbséget az akkori magyarországi helyzet és a mostani között?
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 17:31
Előzmény: #31  Aboriginal
#65
egyes, leülhetsz.
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 17:14
#64
Várom a válaszodat: van-e nyitott hosszútávú CHF shortod Ft ellenében? Ha nincs, miért nincs? Hiszen olyan tuti szerinted...
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 17:09
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
#63
Közben megkerestem az utolsó éves hivatalos olvasnivalót (2007-2010-es adatok). A 2011-es becsült adatok már nincsenek benne.
link
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 17:05
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#62
Na, így akartam írni :DDD:
2010 - 4,2
2011 - 2,95 = 4,2 - 1,5 mnyp + 0,25 (romlás!)
2012 - 2,5 = 2,95 - 0,45 (javulást feltételez!)
Törölt felhasználó 2011. 11. 12. 17:04
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#61
mármint 0,45, az a 0,44 :D
És akkor nettó 0,7%-os emelkedést jelentene 2012-re.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek