Topiknyitó: Portfolio 2011. 01. 02. 12:22

Szankciókat követelnek Magyarország ellen európai multik  

Ugrás a cikkhez
Szankciókat követel a magyar kormány ellen tizenhárom jelentős európai nagyvállalat elsőszámú vezetője a különadók, és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt - írta a hétvégén a Die Welt című német lap online kiadása egy december...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=143542
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2011. 01. 11. 11:22
Előzmény: #209  Törölt felhasználó
#220
Ennél azért lépjünk eggyel tovább:
Ha összehasonlítod a különböző méretű vállalkozások 1 munkahelyre vetített tőkeellátottságát, nagy eltérést tapasztalsz. A KKV-k tőkearányos fajlagos hatékonysága viszont már nem tér el jelentősen a nagyobb vállalatokétól.
Ez rámutat az okokra: a hatékonyságbélinek tűnő eltérés a tőkebélinek tudható be javarészt, amihez az üzemméretből adódó természetes eltérés járul még hozzá. Ez az elem -természetességéből fakadóan- nyilván tartósan fennmarad, a tőkeellátottság az amin viszont radikálisan változtatni kell.
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:39
Előzmény: #218  Törölt felhasználó
#219
Soha nem volt más nickem. Egyszerűen (nem is túl sok topik olvasás után)feltűnt, hogy bármely időben (napszakban) mindig mindent megmagyarázol, ami munka mellett lehetetlen lenne. Hacsak nem ez a munkád...
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:29
Előzmény: #217  Törölt felhasználó
#218
Ovis duma a bértopicolósdi. Persze, valószínűleg biológiai korlátai lehetnek annak, hogy ennél eredetibbet találj ki.

Legalább lenne abban a 2-3 emberben, akik tucatnyi nickekkel nyomják itt évek óta ezt, annyi intelligencia, szellemesség és kreativitás, hogy valami újjal állnak elő. De nem. Csináld csak. Sőt, hozz létre még egy csomó nicket és azzal is bértopicolózz. Szánalmas.
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:22
Előzmény: #216  Törölt felhasználó
#217
Túlórapénz is jár érte?
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:20
Előzmény: #215  Törölt felhasználó
#216
Nocsak, nocsak, valaki megint nicket cserélt. Kit tisztelhetek benned, aki engem már nagyon "jól" ismer, de még sose beszéltünk. Nos?
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:16
Előzmény: #213  Törölt felhasználó
#215
Nocsak, nocsak. A Bértollnok Úr késő este is dolgozik...?
Ő az, aki mindig mindent készségesen megválaszol (munkaidőben is), akinek semmi nem jó a mostani intézkedésekből, viszont védi a szocik (elqrt) kormányzásának vívmányait...
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:10
Előzmény: #213  Törölt felhasználó
#214
+ egy kérdés:
5. Ha csak 1 Ft-al is nő a nettójuk (gyerek nélkül nézzük, ezt elfogadom), akkor az megszorítás az állam részéről vagy sem? Nos?
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 23:08
Előzmény: #211  Törölt felhasználó
#213
Puritan:

1. Oké, beláttad, hogy igazam volt. Ez korrekt.
2. Ettől még igazoltad korábbi állításodat (amire reagáltam először), hogy a képviselők esetében megszorítás volt. Ezt várnám, vagy írd le erről is, hogy nem igaz az állításod.
3. "A 16%-os adóváltozás mennyi pluszt jelent a jelenlegivel (17%) szemben?"
Idén 16% lin. adó van, tavaly a 17% az alsó kulcs volt, a felső meg 33%. Ugye nem kell elmagyarázni a különbséget?
4. A 3-as pont kapcsán: szándékosan csúsztatsz ennyire durván vagy tényleg ennyire nem vagy képben?
johai 2011. 01. 05. 20:07
Előzmény: #211  Törölt felhasználó
#212
Szerinted a képviselők nem az szja szerint adóznak?Amennyiben válalkozók akkor neked van igazad,de a képviselőket csak példaként hoztam fel.

Általában az átlagot meghaladó keresetüekre gondoltam,mint az szja nyerteseire.

Nam a válalkozókra,mivel nekik tényleg csak 1%-al jobb,igy ennél a rétegnél minimális a kedvezmény.
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 13:00
Előzmény: #184  Törölt felhasználó
#211
Igazad van, nem Te írtál a képviselők díjazásáról, holott Neked válaszolva írtam.

Egy képviselő díjazása 1 bizottsági tagság esetén (231.900+162.330 = 394.230 Ft) két bizottsági tagság esetén + 57.975 Ft, vagyis 452.205 Ft

A 16%-os adóváltozás mennyi pluszt jelent a jelenlegivel (17%) szemben?

A gyerket/gyerekeket ne számold bele, mert azt egy normális szülő rá is költi.
Arról nem is beszélve, hogy a feleség/ férj mennyit keres.

Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 11:01
Előzmény: #208  szivacs
#210
ez egy többoldalú dolog és sztem állandóan összekeverednek ..

nem csak nálunk vannak szuper és hypermarketek , hanem ez az egész világon kiépültek / mert ugye itt inkább az élelmiszer kereskedelem volt a fő csapásirány /

ez nem egy rossz találmány főleg , hogy az ember mindent egy helyen tud megvásárolni ráadásúl úgy , hogy a választék is óriási lett .

a b.központok / ez igazibb , mint a plazza/ előtti korban , üzletről üzletre kellett a különböző fajtájú termékeket megvásárolni /télen is minuszokban / , és bizony kisebb valószínűséggel találta meg a delikvens a számára árban és mínőségben a legkedvezőbbet .. Nos, ez egycsapásra megszünt a b.központok létrejöttével , és ráadásul ki lett alakítva a termékek széles spektrumú özönéhez egy igencsak modern kellemes az embereket magas fokon kiszolgáló környezet is , ami nemcsak hogy kényelmesebbé , hanem észrevehetetlenül kultúrájában és társadalmilag is jelentős szerepet játszanak a mindennapi életünkben .

ez már annyira beidegződött az emberek mindennapi életébe , hogy innen nehezen üzhető ki /tegyük hozzá hogy jogosan tiltakoznának .

sokan ágálnak a jelenlétük miatt , de a 99% állítom hogy járnak oda , és meg is tudom érteni hogy miért .

a másik része már inkább össztársadalmi és gazdasági -pénzügyi kérdés és az ehhez kapcsoldó megállapítások özöne , aminek semmi köze nincs a fentiekhez .

különben a "kis boltok agyonnyomása" tétel az évek folymán megdőlni látszik mivel azóta pl. az én utcámban / budafoki úton / megszámlálhatatlan cba jellegű bolt van /sokkal több mint 10 évvel ezelőtt !,és mindamellett a más tipusú boltok garmada mellett ..
Törölt felhasználó 2011. 01. 05. 08:05
Előzmény: #199  szivacs
#209
"A kereskedelemben végezték a multik a legnagyobb munkahelyirtást, kb. 3-szor annyi munkahelyet szüntettek meg, mint amennyit (támogatással) létrehoztak."

Tényleg van olyan multi a kereskedelemben, aki támogatással hozott volna létre munkahelyeket? Nehezen tudom elképzelni.

"A KKV szektor munkahely szempontjából 7:3 arányban fontosabb a külföldi cégeknél, míg a GDP-ben kb. fordított az arány."

Ezt más szempontból hatékonyságnak nevezzük. Most akkor ez jó vagy rossz? Az átkosban pl. mindenkinek volt ha munkája nem is, de munkahelye. Az jó volt? Az alacsony hatékonysághoz sajnos alacsony jövedelem is társul.

Mindemellett Magyarországon a harmadik legnagyobb foglalkoztató a Tesco, az ötödik a Spar, a hetedik a General Electric. Nem őket kell ellenségnek kikiáltani. A baj nem azokkal van, akik itt munkahelyet teremtenek (bármennyit is), hanem azokkal, akik nem. És azt kell inkább megvizsgálni, mi ennek az oka. Nem megfelelő az oktatásunk, nem ad legalább alapszintű vállalkozói ismereteket, így nagyon kevés a hazai vállalkozó? Netán elriasztjuk őket a szüntelenül változó adórendszerünkkel, jogszabályi környezetünkkel, amit újabban visszamenőlegesen kiszabott különadókkal is tetézünk? Vagy az adórendszerünk a vállalkozásokat az adócsalás felé tereli? Sok helyen esetleg nem a jövedelemtermelés a cél, hanem az állami/uniós támogatások megszerzése? Magas a korrupció? Ezeken kellene inkább elgondolkodni, ha a munkahelyteremtés a cél.
szivacs
szivacs 2011. 01. 04. 23:43
Előzmény: #207  johai
#208
Mi vagyunk a gyengébb, valóban ezt figyelembe kell vennünk, de ez nem jelenthet feltétel nélküli behódolást - maguk közt meg is vetettek érte, hogy nincs semmi tartásunk.

Nem tudom foglalkozol-e kereskedelemmel vagy általában emberekkel. Ha igen - és van benned némi virtus - próbáld ki azt, hogy néha NEM-et mondasz egy követelőző alaknak. Ha jól csinálod, meg fogsz lepődni, hogy egy jól elhelyezett határozott NEMmel sokkal többet érsz el mint egy tucat "igen uram"-mal!
johai 2011. 01. 04. 22:48
Előzmény: #205  szivacs
#207
Legyen igazad,már csak az ország érdekében is,mindenesetre némi diplomáciai érzék azért szükséges ehez is,erőből kizárt hogy célt érünk,lévén mi vagyunk a gyengébb fél.
szivacs
szivacs 2011. 01. 04. 22:39
Előzmény: #204  johai
#206
Nem önmagában.
Ha mondjuk 100.000 munkahelyet akarsz létrehozni és a KKV-nem KKV szektorok munkahely aránya jelenleg 70%:30%, akkor az a gazdaság struktúrája miatt arányában nem nagyon tud gyorsan megváltozni, vagyis kb. 70.000 munkahelyet a KKV szektorban lehet létrehozni.
A multi-beruházások ráadásul kötöttségekkel járnak: támogatás versenyben kell nyerned, azaz állami pénzt kell bele tenni, nem is keveset. Az opel-motorgyárnál ez majd 10 millió Ft/munkahely volt. Ezenkívül megfelelő képzettségű és adott helyszín közelében lakó munkaerő kell. Infrastruktúra kiépítésébe is be kell tenni állami pénzeket. Szóval elég drága mulatság.
Egy KKV munkahely viszont akár tizedannyi támogatással is létrehozható, azaz jóval támogatáshatékonyabb tud lenni. Ráadásul a geográfiai illetve képzettségbeli eloszlás miatti problémák is minimálisak.
szivacs
szivacs 2011. 01. 04. 22:29
Előzmény: #200  johai
#205
Akkor tudsz számodra előnyös megállapodást kötni, ha vannak ütőkártyáid és így előnyös helyzetbe hozod magad.
Nekik már vannak és előnyösebb helyzetben vannak velünk szemben.
Most rajtunk a sor, hogy tegyünk valamit a saját érdekeinkért és akkor egyezzünk meg, ha már előnyösebb helyzetbe hoztuk magunkat az eddiginél, mert azt megtapasztaltuk, hogy az eddigivel szart sem tudtunk elérni.

Régóta nyugaton élő magyarok mondták és én is megtapasztaltam a külker kapcsolataimban, hogy a magyaroknak az az alapállásuk, hogy a partner majd korrekt módon figyelembe veszi a mi érdekeinket is, mint ahogy mi az övét és kölcsönösen előnyös, egyenrangú megállapodást tudnak kötni. Aztán meg marhára csodálkoznak, hogy ez nem így történik, hanem úgy kitolnak velünk, ahogy csak tudnak.
Nagyon nehéz volt átállni arra a stílusra, hogy ha akarsz valamit, akkor kérd, követeld ki, szerezd meg, mert maguktól nem fogják megadni, csak ha rákényszeríted őket. Ők ehhez vannak szokva és ha el akarunk érni bármit is, ami a mi érdekünket szolgálja, akkor azért keményen ki kell állnunk és meg kell szereznünk!
johai 2011. 01. 04. 22:27
Előzmény: #199  szivacs
#204
Ugy gondolod hogy a KKV szektor önmagában képes lehet ennyi munkahelyet teremteni?
Én kétlem ,még jelentős kojuktura esetén se,csakis bedolgozóként jöhetnek szóba,az pedig a multiktól függ hogy ki kap megrendelést,és igy a kör bezárul.

A multik nélkül egyszerüen nem megy,persze lehet a Kinaikhoz fordulni,de emberből ők se szükölködnek.
Törölt felhasználó 2011. 01. 04. 22:19
Előzmény: #202  szivacs
#203
a francba..

(rám jár a rúd)
szivacs
szivacs 2011. 01. 04. 22:18
Előzmény: #197  Törölt felhasználó
#202
Át ne merj térni a "cumóra"!
Semmivel sem jobb, ugyanúgy kiütést okoz!
szivacs
szivacs 2011. 01. 04. 22:15
Előzmény: #195  johai
#201
Naivitás ezt feltételezni. Kiváló gazdasági szakemberek vezetik azokat a cégeket, nem durcás forrófejűek.
Nem vonulnak ki tömegesen egy piacról, amibe befektettek és nagy növekedési potenciál van benne. Ne feledd, a konvergencia sztori még jó ideig él.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek