212_40_69_1_53

Regisztráció: 2006-05-09 10:52

Hozzászólások száma: 2

Utolsó hozzászólás: 2006-05-09 13:31


Tapasztalat: 5
Aktivitás: 2
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

KONZUM story 2006. 05. 09. 13:31
#9
"HA EZ IGAZ LENNE: A RÉSZVÉNY FAIR ÉRTÉKE 500-700 FT" - Ez biztosan igaz. Az már más kérdés, hogy a részvény ára biztosan soha nem lesz ennyi, SZVSZ.

"nem érdekelt a magas árfolyamban....EZEN RÖHÖGNÖM KELL....jobb nem volt?" - ha érdekelt lenne, akkor már rég felhúzhatta volna, pár ezer darabbal. Nem tette. Ezzel szemben 90 forinton tett ajánlatot.

"amúgy a fő tulaj a nyilvános ajánlat óta folyamatosan veszi a részvényeket, nézzétek meg a bejelentéseket. " - a piacon összesen két kereskedési napon vett, kb. 50k-t, hogy átlépje a 75%-os tulajdonosi határt (társasági jogi oka volt ennek)

"a részvényenkénti saját tőke amúgy 300 forint, a konszolidált pedig 430 forint" - ez igaz, az áruház egy Kft.-ben van, tehát az értéke a konszolidált mérlegben jelenik meg. Ahogy mondtam, kb. 500 millió forinton van nyilvántartva, a reális érték ennek kb. négyszerese.

"Csak egy meglehetõsen régi képet találtam az interneten az aranytojást tojó áruházról:" ha emlékeim nem csalnak, most is hasonlóan néz ki... Tervbe van véve egy nagyobb felújítás.
..

A fair értékbe természetesen nincs belekalkulálva az illikviditás, ami elég nagy diszkonttényező, valamint az, hogy a fő tulajdonos közvetlen irányítást biztosító minősített többséggel rendelkezik a cégben (ergó azt csinál, amit akar).

Ahhoz, hogy az árfolyam még feljebb menjen, tényleges vevőre volna szükség, nem csak spekikre, akik megtalálták az utolsó "olcsó" papírt a piacon.
KONZUM story 2006. 05. 09. 10:58
#1
A Konzum-story

A társaság bemutatása, áttekintése
..

A Konzum Rt. jelenleg két fő tevékenységre koncentrál: az egyik az építőanyag-kereskedelem, a másik pedig az ingatlan-hasznosítás (a gépjármű-kereskedelmet leválasztották a csoportról). Az első, vagyis az építőanyag-kereskedelem terén főleg Nyugat-Dunántúlon rendelkezik kiemelkedő pozíciókkal, valamint Kecskemét környékén. Mintegy 30 TÜZÉP-telepen folyik kereskedelem.
..

A SZTORI:
..
Az építőanyag-kereskedelem az éles árverseny miatt jelenleg kevésbé jövedelmező, ezért a TÜZÉP telepeket racionalizálják: a kevésbé nyereségeseket bezárják, és AZ IPARTELEPKÉNT MŰKÖDTETHETŐ INGATLANOKAT ÉRTÉKESÍTIK. Több száz hektárnyi ilyen terület vár értékesítésre országszerte.
..

A Konzum LEGNAGYOBB ÉRTÉKE azonban mégsem ez, hanem a Pécs szívében található NÉGY SZINTES ÁRUHÁZ ÉS a hozzá kapcsolódó IRODAHÁZ (ezt nem birtokolja száz százalékban, de a tulajdonában nem lévő két irodaszintet meg szeretné vásárolni.)
..

A KONZUM ÁRUHÁZ FORGALMI ÉRTÉKE minimum 1,5, de reálisan inkább 2 milliárd forint (a mérlegben alig 500 millió forint könyv szerinti értéken tartják nyilván).
..

A gigantikus ingatlan hasznosítása: jelenleg 100%-ban bérbe van adva, az éves bérleti díj 2-300 millió forintos nagyságrendű.
Hamarosan egy bank költözhet az épület egy teljes szintjére: ingatlanpiaci pletykák szerint horribilis, 5500 Ft/négyzetméter körüli áron adják ki a pénzintézetnek.
..

A RÉSZVÉNY FAIR ÉRTÉKE az ingatlanvagyon alapján kb. 500-700 Ft, óvatos becslések szerint is.
..

De miért volt az árfolyam gyalázatosan alacsony?
..

Az ok a múltban keresendő. A társaság korábban szövetkezetként működött, rengeteg veszteséges üzletággal (bútorgyártástól a fémiparig mindennel foglalkozott). A folyamatosan erodálódó vagyont többször próbálták tőkeemelésekkel pótolgatni, ezért sok befektető (befektetési alapok, tőketársaságok) beszorultak a cégbe – befektetésüket gyakorlatilag leírták. Őket próbálta meg kivásárolni F. úr, a főtulajdonos, aki 90 forinton néhány felszámolás sorsára jutott alapból ki is szedett elég sok részvényt.
..

A főtulaj F. úr nem érdekelt a magas árfolyamban, azonban egyre kevésbé tudja megfékezni a piaci folyamatokat: alacsony áron történő eladásokkal fékezni próbálhatja az árfolyamot (bele-beleadogat), ám ekkor saját vagyonát tékozolja ötödáron. A piaci szereplők szívesen szívnak fel ilyen alacsony áron tőle papírokat – a jelenlegi árfolyamon két-három nagyobb spekuláns lenyelhetné a főtulajnál lévő 4 millió részvényt.
..

Gondoljuk csak meg: a Konzum jelenlegi kapitalizációja 750 millió Ft – kb. a négyszintes áruház alsó szintjéért lehetne ennyit kapni.

friss hírek További hírek