Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Időközben ráébredtem, hogy HUF praktikusan ugyanazt a pályát írja le USD-vel szemben, mint EUR. Így aztán ettől - jelentős többletkockázat nélkül - akár lehet Frankfurtban is üzletelni Wopey papírokkal.
Eszerint mégsem vagy teljesen befektetői gondolkodású. A Woodside növekedését a ROE-ja fogja megadni (ha tudja tartani!), mondjuk 5-10-20 éves időtávon. Eurusd, usdaud nem igazán számít ilyenkor. Az csak valami, amiben jegyzik a részesedést.
Ezzel a frankfurti elérhetőséggel az a gáz, hogy egy 2-3 éves időtávon beláthatatlanul alakul EURUSD. Ha EUR fogja magát és visszaerősödik 1.4-1.5 magasságába, Woodside nem tud annyit növekedni,hogy jól jöhessünk ki belőle. USDAUD-ról pedig még nem is beszéltünk. Ez tiszta így forex spekuláció
Értem, akkor te befektető beállítottságú vagy.
Én is, de én teljesen mellőzöm a TA-t. Graham írta, hogy kutatásaik szerint az időzítésre figyelni nem volt kifizetődő, kizárólag az árazásra figyelés volt profitábilis.
A value investing önmagában is tartalmazza a megfelelő be- és kilépési pontokat, számviteli alapon.
Foglalkoztatott engem is a value investing és a ta ötvözése, két módon közelíthető meg:
a)Value investor, aki próbál be és kilépési pontot találni
b)Tech elemző, aki csak olyan papírokat elemez, amelyek mögöttes értéke magasabb a piaci árnál, s ezzel biztonságosabbá teszi a stratégiáját.
Nem tudom, melyik milyen eredménnyel jár. Arra viszont emlékszem, hogy BÉT-es működésem alatt nagyon ritkán voltam a tech elemzőkkel egy véleményen. Szóval amikor részvényt vettem, nem emlékszem, hogy valaha láttam volna a fórumban ilyet: "gyerekek, ez most ideális beszálló TA alapon". Rendszerint ellentétes volt az attitűd, vagyis inkább szórták, amikor én vettem.
Ha KBC-nél több piacon elérhető ugyanaz a papír, célszerű megnézni a költségeket is. Nézem pl. Seadrill-t. NY: 10.95/10.96$, Frankfurt: 9.59/9.87€. Ehhez jön még a brókerköltség differencia és a likviditás szempontja.
Érdekel a téma igen erősen. FF-ből már ezen az alapon vásároltam úgy, hogy az optimális belépési szintet TA segítségével próbáltam meghatározni.
Woodside fogható KBC-n. Piac: Frankfurt-Parkett.
Kicsit tágnak (mindenesetre szélesebb mint NY-ban) találom a bid/ask spread-et, ami szerintem a csoffadt likviditásnak és az árjegyzőnek köszönhető. Ha viszont árjegyző (robot) operál ennek a piacán, akkor talán van remény kedvezőbb árat elérni,
Value Investing