Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
nekem nincs celaram: ha drága lesz vagy megváltoznak a kockázatok. Nehéz megfogni : nálam a koronavirusra adott gazdasági válaszok függvénye lesz szerintem. Neked is van?
hát igen... nem (lett) egyszerű(bb) a value-műfaj sem...:)... látod, aki 2 usd-nél tankolt fel KO-ból 1 milliárdért, még annak is sűrűn kell magyarázkodnia manapság...;))
UAL-tól azt várom, hogy néhány év múlva érje el az 5$ eps-t, az árfolyama pedig -szintén néhány év múlva- érje el a 90$-t. Ezért persze a kockázatot is vállalnom kell, hogy nem történik így, és a meglévő 18% haszon is elúszik.
Ha 2022-23 körül képes lesz 1-2$ eps-t elérni, akkor 15$ fölé is mehet, annak idején. Azért vettem csak fél csomagot, mert szem előtt tartom a rosszabb eshetőségeket is. :)
UAL-nél még mindig tetemes prémiumot lehet kapni a put-kiírásokért... (2-3 hete még sokkal többet lehetett)... jövő január végi 20-as strike-ra pld. jelenleg 3.80-3.90 usd körül... alapesetben ez gyanús kellene h. legyen, mivel soxor valami nagyobb darab k@kit áraznak vele a kívülről szépen porcukrozott palacsintában...:)... persze nyilván tévedhet is (UAL esetében) az opcióárazás... ilyesmi sem először fordulna elő.
Nexstar media számait nézegetem, hogy brutális fordulatot mutat elmúlt években jövedelmezöségben, bevételkben stb, de az árfolyam nem tükrözi vissza, és a vírus hatalmas nyomot hagyott rajta. Lehet alkalmi vétel?
Teljesen helyénvaló a helyreigazítás. Likvid tökealap, ami jóval az állampapírok hozama felett hoz, és hasonlóan biztos alapokon áll. De már kizárólag nagyon hosszú távra alkalmas ilyen célra is, mert a volatilitása nagyságrendekkel nagyobb, mint egy állampapíré.
"Tehát a cégnek sok értelme nincs." ... "Itt jön elő, mennyire pusztító ez a biztonsági politika."
Részemről én (ebben a témában) nem fogalmaznék ennyire élesen. Berkshire nem 1 speka cég a sok egyéb többi között, hanem egy hatalmas tőkenövelő ill. (alternatív) tőkeparkoltató konglomerátum. A BRK.A (és talán még a "baby" BRK) külsős nagytulajdonosai között is több olyan lehet, aki biztonságos, de likvid tőkealapként tekint az eszközre... kb. mint a német vagy japán államkötvényekre. WB számtalanszor kifejtette az elmúlt 10-15 évben, hogy egyszer eljön az az idő, amikor már pusztán a kezelt tőkeméret nagysága miatt is romlani fog a cég (per share) jövedelmezősége. Senkinek sem kötelező BRK-ba rakni vagy BRK-ban tartani a pénzét... de aki mégis így dönt, annak biztos jó oka volt, van és lesz is erre.
Ezek alapján sem volt képes felülmúlni utóbbi 10 évben egy osztalékokat újra befektető sp500 etf-et. Szomorú. Nekem is ez volt az érzésem. Tehát a cégnek sok értelme nincs. Persze átlagosan 25%nyi parkoló pályán álló pénzzel ez nem csoda. Ha sp500 cégeinek atlagos kp hányadával korrigálnánk , akkor valószínűleg sokkal kisebb lenne a Berkshire hátránya. Itt jön elő, mennyire pusztító ez a biztonsági politika.
Value Investing