Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Investopedia, googlén keresztül, pl. "roi investopedia" A fundához én használnék egy 10 éves sort is, pl. "Teva morningstar", azon belül "key ratios", azon belül full table (2008-2017-ig). Ott elég jól lehet látni, mennyire élte túl a 2008-as időszakot.
Nálam a cash aránya előre eldöntött mértékű, illetve a div. growth csak egy része a válogatásomnak. Tartok néhány high yield és/vagy alacsony p/e-s papírt is.
Ha folyamatosan növekvő osztalékot fizető cégekből építed fel a portfóliódat, akkor mi a jelentősége -6, vagy -26%-nak? Ráadásul az érték alapú befektetéseknek egy szerencsés vonzata, hogy egy túlvett piacon kevesebb a lehetőség, így több a cash. Majd mikor beesik, több lehetőség lesz elkölteni.
Van arról gyűjtésed, emléked, információd, hogy a részvények közül mely szektorok szeretnek egymással ellentétesen mozogni? Walter Schloss még a legoptimistább piaci hangulatban is legalább 90%-ot tartott részvényekben, és egész tompán esett a portfóliója a negatív hozamú években. Pl. 1974-ben 26% piaci esésnél ő megúszta -6%-kal. :)
David Fish táblázatából készítettem egy gyors analízist az utolsó 13 év vonatkozásában (az már elégnek tűnő időtáv). Egyszerűen értelmezhető, de szűkítés után le kell ellenőrizni az adatokat. http://www.filedropper.com/november2017dividendaristocratslist_1
Amit a leírtak szerint csinálsz teljesen legitim és jól működő stratégia tud lenni. Mert miről is van szó (amennyire megértettem)? Amikor a kiválasztott célpont osztalékhozama időszaki (optimális esetben egy teljes gazdasági ciklust feltételezve) maximumához közelít, vásárolsz. Ha az osztalékhozam az átlag alá esik, eladsz. Ebben az esetben nem passzív DGI stratégiáról van szó, hanem az osztalékhozam vezérelt tőkenövekedés kihasználásáról. Ez teljesen jól működhet az igazi osztalékpapíroknál (osztalékarisztokratáknál). Igazán passzívnak én is csak portfólióm csak egy kisebb részét nevezném. Akkor vettem, amikor az osztalékhozam az időszaki átlagot méretesen meghaladta és továbbiakban nem érdekel a részvényárfolyam mindaddig, míg fundamentumokban nem látok érdemi romlást. Ilyen vásárlásom volt pl. 2015 végén és 2016 elején CMI és IBM. Pillanatnyi osztalékhozamuk a prompt árra számítottan rendre 2.6% és 3.8%. Ezzel szemben az én vásárláskor rögzített és az osztalékemelések során növekedett jelenlegi osztalékhozamom 4.9% és 5.0%. Ameddig rendszeresen emelik az osztalékot és a fundamentumok elfogadhatók, nem fogom őket eladni. A shareholder yield is > a prompt osztalékhozam, ami további részvényesi tőkejuttatásra utal. Így aztán nem törődök a pillanatnyi részvényárfolyammal, mert növekvő osztalékhozamot és ugyancsak növekvő részvényesi értéket élvezhetek. Szerintem.
Value Investing