szvsz ha gyergyó bukik, akkor sincs nagy tragédia, menni kell a többi projekt után
elvileg most már - a kibocsátás után - a hitelhez jutás nem lehet akadály, korszerűsítendő fűtésrendszer pedig van itthon is bőven, forrás pedig nem nagyon van
a talajokra visszatérve, az hogy eladtak 400k 2750-en, nem hiszem, hogy elégedetté tenné őket
hisz még van kettejüknek úgy 1,5 mio db.
Mindenesetre az a kockázat meg van, hogy a túljegyzés résztvevői azon ár környékén esetleg még vennének a prompt piacon is. Akkor viszont jajj a spekiknek!
Ja meg persze ez, a magyar energia szektor már annyira fejlett, hogy már nem is kell vele foglalkozni, csak legfeljebb a fűtésszerelő kimegy néha és megjavít egy csöpögő radiátort. :-)
Az RFV villamos és/vagy hőkapacitása? Lehet, hogy még olvasnom kell róluk?
Az RFV nem a fogyasztók oldaláról közelíti meg a korszerűsítést? Az, hogy az erőművek korszerűsítenek, az kinek jó? Én nem tapasztaltam, hogy ettől az áram, vagy a fűtés olcsóbb lett volna. Viszont mindenféle egyéb költség szerepel a számlákon. Lehet, hogy a nagykereskedőknek és a termelőknek több így a haszna...
tibi, áramszolgáltató pl. az EON-ÉDÁSZ, ELMŰ, DÉMÁSZ. stb. az általad felsoroltak egyike sem az. viszont kiserőműből sorolhatnál még legalább 100 céget, amelyek villamos és/vagy hőkapacitása nagyobb mint az rfv-é.
mindegy is. elmondtam azt a 3 érvet, amely alapján szopni fogtok. illetve szopni fog közületek az, aki nem az rfv fizetett fogalmazója. láttunk ilyeneket a genesisnél is.
megismétlem: "a kapcsolt energia termelés a villamos és hőenergia egyidejű termelését és értékesítését jelenti." ezt írtam, nem pedig azt, hogy az ESCO jelenti ezt. ezt pedig azért írtam, hogy érthető legyen a sok száz MW beépített új, korszerű kapacitás. mert ez ugye 800MW villamos energia kapacitást és több mint 1000 MW hőkapacitást jelent (tekintettel arra, hogy a gázmotors erőművek húhatásfoka meghaladja a villamos hatásfokot). érdemi projektekre nincs lehetőség, inkumbensekkel versenyezni pedig nehéz, mivel hiába jár le 2010-2020 között sok szerződés, a meglévő szolgáltatóknak nem kell új beruházást végrehajtani, csak felújítani.
Ott a pont, kíváncsi vagyok én is a válaszra.
A "nagymama" bizonyára sok tapasztalattal rendelkezik, az állam se hiába taníttatta, így biztosan megválaszol majd.
Az ESCO-hoz és a linkhez tenném hozzá:
"kapcsolt energia termelés a villamos és hőenergia egyidejű termelését és értékesítését jelenti"
Nem ezt jelenti, magyarra például így fordítják:Energiahatékonysági szolgáltató vállalatok. A megadott link áramszolgáltatókról beszél, alapvetően ezek a legfontosabbak:Bakonyi Bioenergia Kft. ,Bakonyi Erőmű Rt.,Tiszapalkonyai Hőerőmű ,Borsodi Hőerőmű ,Mátrai Erőmű Rt. ,Pannongreen Kft ,Vértesi Erőmű Rt.
Én most akkor várnám a választ arra, hogy mi köze ennek a linknek mondjuk az RFV-hez. Talán áramot kell vezetni egy önkörmányzati óvodába? Vagy Gyergyószentmiklóst, Fejér megyei településeket kell a Mátrai Erőmű Rt. mellé telepíteni? Vagy mindjárt bele és elégetni őket? Nem értem.
Hát mondjuk úgy, hogy majdnem. Tudod, mint amikor a sportriporter felkiált a focimeccsen, hogy "Góóóllllll", majd úgy fejezi be a gondolatát, hogy "bedobás kövekezik".
Az ESCO alapvetően egy olyan szolgáltatást jelent, aminek során energiatakarékosabbá teszik a megrendelő rendszerét (lecserélik a fél kócerájt, akár az ablakokkal, villanyégőkkel, stb. bezárólag), majd azt üzemelteti, és az energiahasználaton így megspórolt pénzt teszi zsebre a beruházó. Az RFV fűtésben utazik. Gáz alapú fűtésben (lévén ma az lenni divat, kérem szépen, meg az érhető el földi árakon).
Ebben az RFV Magyarosrszágon messze piacvezető. Könnyű, mivel nincs komoly konkurenciája. Pannergy? Ez meg hogy jött ide??? Még csak konkurenciának se tekinteném.
Gondolom, más sem hiszi piacvezetőnek az RFV-t, meg azt sem gondolja senki, hogy az energiamegtakarítás gondolata is csak mostanában ötlött fel néhány emberben. Más jelentett a 70-es években és mást most. Akkor még gyapottal leszigetelni a fő gőzvezetékeket energiatakarékosságnak számított egy város fűtésének megvalósításakor, ma már tudjuk, hogy úgy sz.. az egész, ahogy van.
Off:
Én azt nem gondolom, hogy aki képes használni az internetet, az még nem lesz feltétlenül Nobel -díj várományos, és persze anélkül is el lehet jutni oda, mert sok mindenki még könyvekből tanulta meg az alap tudás nagy részét.
Ami az állami pénzen történő taníttatást illeti, nos én inkább megelőlegezésnek mondanám, tekintve, hogy azóta már a többszörösét levette rólam az állam.
Akkor ezek szerint az akkori szerződések most kezdenek lejáni. Ebben azt hiszem egyett érthetünk. Vegyél egy kis fáradságot és nézd meg, melyik városokban vagy megyei önkormányzatoknál nyert a társaság nagyobb projekteket, nézd meg az összetételt, és saccold meg a várható 2010-es parlamenti választások eredményét. Utánna meg vond le a következtetést, hogy ki hol, hogyan van beágyazódva???? (Tetszik vagy nem ez van.)
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....